Poklici prihodnosti

Ta prispevek je povzetek mojih razmišljanj na forumih, povod zanj pa je minister za visoko šolstvo, ki se je pred časom sam lotil kampanje za promocijo čedalje manj zanimivih tehničnih poklicev na račun družboslovja. To je zame nesprejemljivo, ker kot minister ne sme preferirati samo nekaterih strok, po drugi strani pa trg in družbene razmere same določajo, kateri poklici so med mladimi zabeljeni in cenjenj. Takšnih kampanij se sam spominjam iz prejšnjega režima, kjer so politiki odločali o usmerjenem šolstvu in se je izkazalo za čisto neumnost.

Kar se tiče poklicev prihodnosti je tu na prvem mestu in vsekakor absolutni zmagovalec brez konkurence

PRAVO

Pravniki so ljudje, ki postavljajo pravne okvire državi in državljanom in zato NI VRAG, DA ZNAJO NAJPREJ ZASE POSKRBETI, SAJ KOT VELEVA STARA MODROST, JE TUDI BOG SEBI NAJPREJ BRADO USTVARIL.

 Tu se spomnimo samo notariata in ogromnih zaslužkov nekaterih notarjev v večjih mestih za praktično lažja administrativna dela. Vedno ko hodim po marini v Izoli se spomnim na poklic notarja.

 Pravnik, z nekaj leti delovne dobe, ki ni preveč ambiciozen, gre lahko za recimo okrajnega sodnika, ki zasluži minimalno 400.000,00 SIT neto in obravnava lažje primere, kot so zapuščinske obravnave, kdor pa je ambiciozen gre lahko v odvetništvo, kjer se da zaslužiti tudi današnjih 10.000 evrov na mesec ali več, o zaslužkih lastnikov teh pisarn pa priča dovolj že vozni park, ki je običajno kar kakšen Porsche.

 Tu je potrebno še omeniti, da so odvetniki, tožilci in sodniki v tako majhni državi praktično sošolci ali pa stari znanci, tako da se tu odpirajo na račun strank v postopku velike možnosti dodatnih zaslužkov. Te možnosti bi se sicer zmanjšale, če bi policija uporabila kombi z prisluškovalnimi sistemi za spremljanje telekomunikacij, samo kaj, ko mora tudi to sedaj odobriti sodnik. Res genialno.Zdi se, kot da bi avtorji zakonodaje dobro poznali stanje na terenu.

 Seveda to tudi laiku razkriva, zakaj je tak naval na pravno fakulteto in se bo v prihodnje zadeva verjetno samo stopnjevala do stopnje, ko bo več kot polovica živorojene populacije pravnikov.

EKONOMIJA

Okrog študija ekonomije vlada veliko zanimanje, takoj za pravom, čeprav tu ni vse tako rožnato. Res sicer obstaja zanemarljiva peščica managmenta z individualno pogodbo po zgledu zahoda, ki dobi na mesec lahko tudi 50.000,00 evrov ali celo kaj več, kar pa je poudarjam še enkrat izjema, ki se jo v statistiki zaradi objektivnosti sploh ne upošteva.

 MEDICINA

Medicina je veljala do nedavnega za podcenjeno stroko, tudi glede na vložek, ki je potreben za naziv specialista in zlasti glede na dejstvo, da se je zdravnike uvrstilo kar med državne uradnike z običajno uravnilovko. S privatizacijo zdravstva se to hitro spreminja in zdravnik bo postal v nekaj letih poklic, ki lahko po zaslužkih dohiti pravno stroko.

Poklica zdravnika in pravnika sta sicer povsod po svetu najbolj cenjena in večinoma tudi glede zaslužka za dobre in najboljše v vrhu med poklici.

Edini problem, ki ga jaz vidim je v tem, da bodo čez čas ljudje poštudirali, da zasebni zdravniki lahko varčujejo na njihov račun tako, da ne predpisujejo zdravil in preiskav ter opuščajo zdravljenje. To zna sicer zdravstvena zavarovalnica nagraditi in se pozna v zasebnem žepu zdravnika, sledijo pa potem jasno civilne tožbe in slej ko prej tudi visoke odškodnine. Nenazadnje, RS je sedaj del pravnega reda EU in državljan se lahko pritoži tudi še kam drugam, ne samo na domača sodišča.

 RAČUNALNIŠTVO

Glede računalništva vladajo sicer neke nejasnosti, ali je to perspektivno ali ne.

Jaz bi rekel tako. Računalništvo, kot se ga gremo pri nas, ni znanost in gre bolj za obrt, kjer velja bolj praktično znanje kot papir (znanje pa je večinoma v knjigah, ki se kličejo zaradi debelosti vse po vrsti kar THE SQL BIBILE, THE FIREWALL BIBLE, THE LINUX BIBLE…). V teh poklicih se zahteva veliko neprestanega izobraževanja, kot rečeno zaradi zahtevnosti področja, tako da če realno žrtev deli mesečni prejemek s skupaj porabljenimi urami (vključno prosti čas porabljen za učenje) so ti ljudje lahko realno slabše plačani kot soboslikarji na črno ali vozniki tovornjakov.

Tu je potrebno tudi upoštevati, da so dobri programerji in administratorji sicer v mladih letih visoko cenjeni, vendar z leti niso več sposobni takšnega napora in žrtvovanja prostega časa ter običajno postanejo po tridesetem letu neprimerni in nekonkurenčni novi generaciji naivnežev. Običajno pa ta poklic ne pozna kariernega napredovanja. Dokler lahko programiraš te vsi hvalijo, ko ne zmoreš več, greš pač za soboslikarja.

Recimo zgolj kot zanimivost je švedski Ericsson svojim inženirjem po 30 letu ponudil visoke odpravnine, ČE SE SAMI SPOKAJO IZ PODJETJA, ker potrebujejo mlajši kader za boj z konkurenco.

TEHNIČNE STROKE

Fakultete tehničnih strok kot je strojništvo, elektro, kemija, bioinženiring ter nuklearna in vesoljska fizika so veljale včasih za zelo zahtevane in v utopičnem socializmu tudi za cenjene. Danes je ta kader na trgu vreden drobiž, ker preprosto del gospodarstva, ki ga ta kader nagovarja za zaposlitev, životari. Obstajajo sicer svetle izjeme, ki pa si lahko privoščijo in poberejo samo špice, najboljši kader, ki na trgu obstaja.

Seveda zaradi tega ti ljudje tudi niso motivirani za resno delo ter razvoj in zadeva se sklene v krog. Poleg tega v teh poklicih ni dobro plačanih državnih služb kot so sodniki, notarji, visoki uradniki, zdravniki in podobni profili, če pa službe že so, gre za ljudi, ki prenašajo in priklapljajo računalnike, kar samo kaže na odnos vladajoče elite do teh poklicev. Ironija je, da prav ta elita poizkuša te poklice preferirati, ker pač ni nekega zanimanja.

Danes nekako velja zlato pravilo, če dobiš vrhunsko idejo, ki je lahko na trgu nekaj vredna HIT THE ROAD JACK. In na srečo so meje sedaj ODPRTE ŠIROKO, KOT ŽE DOLGO NE.

 ŽALUJOČI OSTALI

Ljudje smo ustvarjeni različno in zato pričakovati, da bodo lahko vsi uspeli kot pravniki, ekonomisti ter zasebni zdravniki in prosto po ministru za visoko šolstvo inženjerji, je utopično. Zato obstajajo še ostali poklici, ki so perspektivni in kjer zaposlitev nikdar ne bo problem.

Zaradi združene EU in globalizacije so študiji jezikov solidna izbira. Zaradi staranja populacije bodo poklici negovalcev postali zlata vredni in hitro rastoči trg delovne sile. Ker bo zmanjkalo fosilnih goriv, bodo jedrski fiziki in strokovnjaki za fuzijske reaktorje najbolj iskano blago na trgu delovne sile, dobre filozofe so vedno cenile najnaprednejše civilizacije.

Učitelji, vzgojitelji in podobni poklici bodo naslednji korak na področju privatizacije in tu se bo odprl še eden izmed poklicev prihodnosti.

Obramboslovje je TERNA, BINGO, JACKPOT, kar dokazuje tudi slovenska tranzicija, saj je ta kader tako univerzalen, da lahko dela na mestu od premiera do upravljalca velikega podjetja.

Konec koncev, če se vam ne ljubi sedeti v šolah do 35 leta, lahko še vedno postanete avtoprevozniki z 2000 – 5000 evri neto na mesec, kar je še vedno višja plača, kot je v povprečju v vseh zgoraj navedenih poklicih, vključno z pravom.

 To je seveda samo moje, neavtorizirano mnenje.

3 komentarji to “Poklici prihodnosti”

 1. Val Says:

  Pa sem ravno prebrala članek, da je psihiater najboljši poklic (več lahko prebereš na mojem blogu).

 2. dronyx Says:

  Glede psihiatrije je dejstvo, da se je število primerov po zamenjavi sistema leta 1990 praktično podvojilo, kar pomeni, da na število potencialnih strank vpliva tudi družbena klima.

  Tisti, ki so resno bolni, običajno nimajo denarja in zato je večina psihiatričnih uslug zastonj (zdravila, bolnišnice…)

  To, kar ti verjetno misliš kot poklic prihodnosti in kar je v ZDA že resničnost bi jaz rekel nekakšni osebni trapevt. To, kar so nekoč večinoma počeli župniki, danes to počno terapevti.

  Ti ponavadi stranki dajo vtis, da poslušajo kaj ji leži na duši in potem ji delijo nasvete za 200 USD na uro ali več. To lahko nenazadnje najdeš nekoga v pivnici, mu plačaš pivo in te posluša.

  Sam ne verjamem, da se bo to pri nas razvilo v taki smeri, je pa jasno psihiater zdravnik in bo z privatizacijo zdravstva postal kot odvetnik dobičkonosen (koncesije že množično podeljujejo).

 3. naxy Says:

  medicina je in bo vedno na prvem mestu!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: