Obdavčitev nepremičnin

PRVIČ

Meni trenutno še ni jasno, čemu se popis nepremičnin sploh izvaja (politiki sicer pravijo, da zaradi zakona —> zakaj pa je bil napisan zakon —> ker je LDS delala prej slabo ….) in kakšen je dejanski skriti namen tega (tem se reče Bushizem – ker čemu in namen je podoben izraz in gre za nepotrebno podvojevanje).

Ves čas se je govorilo, da bomo 2007 uvedli davek na nepremičnine, vendar če sem zasledil pravilno, je premier na vprašanje, ali bo uvedel davek na nepremičnine dejal, DA NI NOR.

To si jaz razlagam kot “v tem mandatu še NE”?

Meni je jasno, da je ta davek za vladajočo politiko past in verjetno pomeni takoj opozicijo na naslednih volitvah, ker ljudje tega zakona pač ne marajo, ker je še eden izmed zakonov, ki bo predvsem privil srednji in nižji sloj.

Če je ta popis sam sebi namen, potem je to izjemno draga zabava. Če preskočimo stroške vzpostavitve informacijskega sistema in ostale stroške, ki jih ima država s tem v zvezi in zračunamo samo stroške, ki jih imamo davkoplačevalci in jih nobeden ne povrne, gredo ti v DESETINE MILIJONOV EVROV.

To sem izračunal tako, da sem množil 800.000 nepremičninskih enot z povprečno 3 ure za izpolnitev obrazca ter uro dela računal povprečno 5 evrov (bivših 1200 SIT), ker gre za zahtevnejše delo.

Če je ta popis res sam sebi namen potem pričakujem, da nam bo nekdo te stroške tudi POVRNIL IZ PRORAČUNA (temu se strokovno reče verižna natega).

DRUGIČ

Glede na ogromno količino podatkov, ki jih zahtevajo od lastnika nepremičnine (vrsta ogrevanja, kakšne priključke ima, konstrukcija zgradbe,parkirna mesta, talne in stenske obloge, strop, izolacija, izložbena okna, klime,okna, inštalacija itd) in glede na dejstvo, da je popis enkratno dejanje v nekem času MI NI JASNO, kako je predvideno, da bomo lastniki pošiljali vse spremembe, ki se popisujejo v obrazcu nepremičnine (recimo zamenjaš talno oblogo in moraš potem to prijavti državi, kar je SMEŠNO)?

Na leto gre število sprememb, ki jih bo potrebno evidentirati, verjetno v DESETINE MILIJONOV. Kdo bo vse to vnesel v računalnik in koliko bo to dodatno še stalo?

Verjetno bolj drži to, DA NIHČE SPREMEMB NE BE VEČ JAVLJAL in bo ta baza čez nekaj let povsem zastarela oziroma odražala stanje leta 2006 do aprila 2007.

To, da bi pa lahko inšpektorji izvajali nadzor nad tem, ali ljudje prijavljajo pošteno vse spremembe na nepremičnini, JE ILUZIJA, ker bi jih moralo biti vsaj POL MILIJONA ali raje še več in ne dva ali tri, kot je običaj v tej državi. Pa še sodni nalog bi morali imeti za vstop na privatno zemljišče, kjer velja NO TRESPASS!

TRETJIČ

Recimo da davek na nepremičnine zares uvedemo.

Politiki se v tem, kako priviti lastne davkoplačevalce, radi zgledujejo po zahodu, kakor tudi v tem, kako si izboriti čim več PRIVILEGIJEV, ki jih opazijo pri zahodnih kolegih, ki živijo v kapitalizmu že dobro stoletje.

Vendar so čez noč pozabili, da je bila večina nepremičnin zgrajena v komunizmu iz posojil, ki jih je izničila inflacija in so močno predimenzionirane (beri PREVELIKE GLEDE NA POTREBE) ali pa so bile odkupljene po zakonu nekega gospoda, ki igra saksofon za takratnih nekaj 1000 DEM (seveda to ni honorar gospoda za nastope, ampak cena nepremičnine v Ljubljani, ki je danes vredna pa 140.000 evrov).

Vendar včasih, ko vseh teh davkov ni bilo, to ni bil problem, sedaj pa se PRAVILA IGRE SPREMINJAJO in zadevajo pridobljeno premoženje od prej in ne od trenutka uveljavitve zakona.

Kako sedaj pravično obdavčiti te nepremičnine ob upoštevanju dejstva, da gre za drugačen sistem in celo serijo krivic med tranzicijo?

Primer 1.

Starejša gospa živi zadnjih 80 let v ljubljanskem Trnovem. V času komunizma, ko so nastali filmi Vesna in Ne čakaj na maj, je bil to socialen del ljubljane, praktično ničvreden, kjer so živeli reveži in slabše situirani.

https://i0.wp.com/www.ijs.si/slo/ljubljana/images/slo-lj-trnovo.jpg

Potem se starejši gospe zgodi KAPITALIZEM, njena 80 let stara razpadajoča hiška je zaradi lokacije in bližine elitnega naselja odvetnikov in new age bogatašev tržno vredna neverjetnih 210.000 evrov.

Koliko, gospod premier, bomo tej gospe odmerili pravičnega DAVKA?

Jo bomo preselili? Samo gospa je navezana na ta kraj in je vse življenje od otroštva preživela tu. Kaj će ne bo mogla plačevati nekaj 1000 evrov davka na leto, ker ima pokojnino 421,99 evrov, ker nima partizanske spomenice.

Primer 2.

tri članska družina v Prekmurju živi v pet nadstropni zgradbi. Nekoč je tu živelo bistveno več ljudi, nekaj generacij starih staršev, ki so pomrli. Sedaj so nadstropja prazna in ne služijo ničemer. Ker je lokacija nezanimiva in oddaljena od večjih industrijskih mest možnosti oddaje ni.

Kako, gospod premier, bomo obdavčili to družino?

Glede na kvadraturo? Talne obloge, strop?

ZAKLJUČEK

Spoštovani volilci in volilke, kot vidimo, zadeva z obdavčitvijo nepremičnin zaradi spremembe družbene ureditve čez noč je SILA občutljiva tema in ni tako trivialno rešljiva.

Občutljiva pa je tudi zato, ker vsaka nepremišljena poteza lahko pahne to državo še globje v BREZNO POGUBE, ker za tujce so nepremičnine na podeželju in na pravljičnih lokacijah sanjsko ugodne. Zlasti za upokojence, ki dobivajo tuje pokojnine v višini recimo 3000 evrov ali več na mesec, umreti pa potem pridejo k nam na podeželje. Slovenska mladina pa odide v Ljubljano, Maribor in Koper.

Moje osebno mnenje je, da je vsaka nepremičnina STROŠEK, ker jo je potrebno vzdrževati. To so hitro ugotovili vsi, ki so v postopku denacionalizacije dobili vrnjene stare zgradbe in so izračunali, da so dejansko BANKROTIRALI, če jim nepremičnine ne uspe prodati.

Logično je, da je obdavčljiv promet z nepremičninami, obdavčljive so lahko nepremičnine, ki stojijo prazne in obdavčljiv je lahko dohodek iz nepremičnin kot so najemnine in podobno. Vse ostalo pa ….

Srečno finančni minister. Upam da bo pri obdavčitvi več modrosti kot pa pri uporabi ATM mašine, pa ne glede na naziv bančnik leta.

Premier sicer na neumnosti na internetu ne bo odgovorajal, mi pa lahko kdo drug z logiko pove, če je to vse skupaj logično? MENI ŽAL NI.

7 komentarjev to “Obdavčitev nepremičnin”

 1. commonsense Says:

  podpišem!

  razen tega, ne glede kako si prišel do stanovanja in kdaj- vsaj za opremo, izboljšave, okna, klimo itd, si ŽE PLAČAL DAVKE- najprej na zaslužek(dohodnina), ko si stvari kupil, pa še ddv …..

 2. yamamoto Says:

  Kot bi rekli prekaljeni partijski govorci:
  Pričujoče besedilo je dobra platforma za izdelavo učnega programa za dopolnilno izobraževanje piscev novih zakonov, poslancev, predvsem pa članov vlade.

 3. roberto Says:

  volim bom zatebe na volitvah bodi prijavljen pod to ime

 4. nichiren Says:

  pa ne mi reč da bo cerkev bankrotirala

 5. rockstar1707 Says:

  Lepo napisano in dobro argumentirano. Pri argumentih ocitno vecina nasih politikov ipd. pade.

 6. . Says:

  Zgodba ima tudi druge plati.

  Trenutno se v Sloveniji drzavni proracun polni na racun dela in dobicka. Kdo torej placuje, da lahko drzava funkcionira? Delavci in podjetniki. Ce bi naj slovensko gospodarstvo postalo bolj konkurencno bo treba tako prve kot druge razbremeniti. Proracun pa bo potrebno se vedno napolniti, a ne? Davek na premozenje od ljudi s premozenjem je ena izmed teh moznosti. A je res bolje, da ves proracun polni delavec, katerega edino “prmozenje” je mesecna placa ali bi bilo bolj smiselno, da del proracuna placa tudi nekdo, ki npr. nima place ima pa 200k europ vredno hiso.

 7. blitz Says:

  Sam imam do popisa pozitiven odnos. Iz večih razlogov.
  Prvič:
  Je potreben, ker niti zemljiška knjiga ne drži – je po vojni pač ni bilo. Potreben je tudi zaradi evidentiranja vseh črnih gradenj. Seveda upam, da bo dal ustrezne rezultate.

  Drugič:
  Glavni razlog, zakaj podpiram popis, pa je uvedba davka na nepremičnine. Morda se sliši bedasto, ampak pri nas se vsi davki obešajo na plače, premoženje pa je neobdavčljivo.

  Ko sem pred leti doštudiral in se zaposlil, sem bil brez vsega. Plačeval sem svinjsko visoko najemnino za luknjo od stanovanja. Ki ga je država lastniku podarila (cena – sitnica). Nato sva z ženo vzela kredit, s katerim sva kupila drugo luknjo od stanovanja (za 15x višjo ceno, kot ga je le tri leta prej lastnik “kupil” od države).

  Ko je naš otrok šel v vrtec, sva zaradi solidnih dohodkov padla v najvišji plačilni razred. Nekateri starši, ki so imeli nižje dohodke, so pa dobili stanovanje zastonj in po možnosti imeli še vikend v Kranjski gori, so pa plačevali manj. Med drugim tudi VSI privatniki, ki so kot večina privatnikov pri nas, zaslužili komaj za preživetje, vozili pa se z Mercedesi. In vse to zato, ker je državi pač najlažje obestiti se na plače.

  Vsa leta sem bentil nad državo, ki ne zna drugega kot cuzati mlade družine, zato zdaj, ko se približujemo uvedbi dava na nepremičnine, ki bo najbrž uveden sicer bo država težko zamašila luknjo, ki jo bo naredila z znižanjem davka na dohodke) ne morem zamenjati lajne. Da bo ironija večja, si je v tem času naša družina dokončno uredila stanovanjski problem in bo zagotovo davek udaril tudi nas. Ampak pač tako je, ne morem zdaj zaradi lastnih interesov obrniti hrbta prihajajočim generacijam.

  Kar se pa tiče starih mam v stari Ljubljani, se bodo pa zadeve gotovo sčasoma spremenile. Vsak naj živi tam, kjer si to lahko privošči. Saj se sliši kruto, ampak Slovenija ni kruta do starih mam. Kruta je do mladih družin.

  Oniks, sklepam, da sva podobne starosti

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s