Cena prahu za laserske tiskalnike

Do nedavnega so bili edina navidez cenovno ugodna rešitev za tiskanje doma brizgalni tiskalniki. Za njih je značilno, da začetni modeli dosegajo ceno pod 100 evrov, tiskajo v barvah, zahtevajo stalno uporabo, sicer se barva zasuši in je cena izpisane strani zaradi dragih kartuš oziroma barve tudi draga.

Sedaj se je podobno zgodilo tudi z laserskimi tiskalniki. Na trgu se je pojavilo nekaj laserskih tiskalnikov, ki stanejo nekje od 80 do 200 evrov in so tako dostopni tudi domačemu uporabnki.

Tudi sam sem si kupil za domače potrebe enega izmed teh tiskalnikov.

Žal je kaseta z prahom oziroma toner pri novem tiskalniku napolnjena samo do polovice in tako prahu hitro zmanjka . Šok pa sem doživel, ko sem šel kupiti novo kaseto, pri čemer je bila cena praktično 80% cene novega tiskalnika.

Sam sem v zadnjih nekaj letih kupil za službene potrebe prek 150 tiskalnikov od cenejših osebnih izvedb, do dragih mrežnih, ki tiskajo z hitrostjo 50 strani na minuto ali še več.

Vendar šele ko sem prvič kupil nov toner za doma, sem ugotovil, da lahko bankrotiram samo na tonerju in se mi zdi ta cena odločno predraga, ker je to potem ista zgodba, kot je bila z brizgalnimi tiskalniki.

Na spletu sem sicer ugotovil, da obstajajo tudi ponudniki cenejših kaset z tonerjem (recimo http://www.bolha.com), ki dosegajo ceno nekje 50% cene novega tiskalnika, vendar sam močno dvomim, da gre v teh primerih za orginalne kasete. Prej sumim, da ta podjetja odkupujejo prazne kasete in jih sama polnijo ter tako verjetno dobro služijo na ta račun.

V računalniških revijah pogosto objavljajo teste tiskalnikov in eden pomembnih podatkov je tudi cena izpisa na stran. Izkaže se, da se cene izpisa lahko precej razlikujejo pri izvedbah istega cenovnega ranga (tudi za 100% ali še več), pri čemer velja, da je najcenejši izpis pri velikih tiskalnikih, ki se uporabljajo v podjetjih za masovno tiskanje in imajo tudi večje kasete za toner.

Čeprav običajno cena izpisane strani poleg tonerja zajema še vse ostale dele, ki se morajo občasno v okviru vzdrževanja zamenjati, je običajno to potrebno pri 100.000 ali več izpisih, kar v praksi pomeni, da domačega uporabnika po žepu udari predvsem cena kaset z tonerjem.

V zadnji številki hrvaške revije Mreža je bil narejen zanimiv test manjših tiskalnikov sicer namenjenih pisarniškemu delu in zanimiva je primerjava recimo cene izpisa med tiskalnikom Kyocera FS3900dn z ceno izpisa 0,06 kune/stran (2 bivša SIT/stran) in Lexmarkom E240n z ceno izpisa 0,25 kune/stran (8 bivših SIT/stran). Tu gre za razliko več kot 400%, kar se lahko hitro preračuna v denar pri večjem številu natisnjenih strani.

Sam sem se vprašal, kako lahko kot domač uporabnik z omejenim proračunom in poceni tiskalnikom te stroške zmanjšam?

Spraševal sem po raznih računalniških forumih, kako drugi rešujejo ta problem.

Rešitev, ki si jo lahko privošči praktično vsakdo, je tiskanje pri nižji ločljivosti. To lahko nastavimo na gonilniku tiskalnika v operacijskem sistemu, pri nekaterih tiskalnikih pa obstaja tudi vklop varčevalnega načina na samem tiskalniku s tipko. Sam običajno vse izpise delam v načinu „Draft“.

Ukrep, ki si ga lahko tudi privošči vsakdo, je tiskanje samo tistega, kar zares potrebuješ na papirju in da preden stisneš ukaz Tiskaj, prebereš napisano še enkrat in še enkrat. To seveda ne velja za državne uradnike, ki jim prah plačujejo davkoplačevalci.

Ena izmed rešitev so podjetja, ki odkupijo prineseno staro kaseto in dobiš napolnjeno drugo, pri čemer je cena lahko bistveno nižja od originalne kasete z tonerjem.

Možnost za bolj spretne so tudi stekleničke z prahom, ki so na voljo tudi v spletnih trgovinah in kjer mora uporabnik sam napolniti kaseto. Stroški tonerja na izpisano stran naj bi bili v takem primeru lahko nižji od cene papirja.

Trenutno so modni hit že tudi barvni, „cenovno ugodni“, laserski tiskalniki za domačo uporabo. O ceni kdaj drugič, ko postanem srečni lastnik takšne naprave. Ne dvomim, da ni majhna.

Povezave:
crnila.com
kartuse.com
svet-crnil.com

2 komentarja to “Cena prahu za laserske tiskalnike”

 1. Gregor Pečnik Says:

  Pozdravljen Dr. Onyx,
  Z veseljem sem prebral vaš članek. Kljub temu, da večina informacij v njem drži, mislim, da je potrebno dodati nekaj informacij.

  Teste tiskalnikov izvajajo tudi v naših revijah, kot npr. Monitor. Na njihovi spletni http://www.monitor.si/testi.php?cat=2&act=ct si lahko pogledate teste in izračun stroškov na ostalih tiskalnikih.

  Izračun stroškov tiskanja si lahko izvede tudi vsak posameznik on-line na spletnem naslovu http://ftp.xenon-forte.si/pec/ , kjer so podatki o cenah tiskalnikov in potošnega materiala za njih redno osveževani.

  Bistveno, kar bi rad dodal, pa je polnenje toner kartuš z neoriginalnim prahom. Za ostale proizvajalce ne bom trdil, vem pa, kaj VSAK neoriginalni toner naredi Kyocera tiskalnikom. Kyocerini tiskalniki (npr. FS-3900DN) imajo za razliko od tiskalnikov drugih proizvajalcev vgrajen amorfno silicijev valj in razvijalno enoto, ki zdržita 300.000 strani, za kar daje Kyocera tudi 3 letno garancijo. Amorfno silicijev valj je namreč bistveno trši in vzdržljivejši od normalnih OPC valjev. Originalni Kyocerin toner vsebuje specialne delce, ki valj polirajo. Če teh delcev ni, bo tiskalnik sicer delal, vendar tudi približno ne tako dolgo, kot bi zdržal z originalnim tonerjem. Do sedaj še nisem slišal za noben neoriginalni toner, ki bi te delce vseboval. Izvengarancijska zamenjava valja pa ni poceni, zato igranja z neoriginali ne priporočam, še posebej ne, ker je toner pri Kyoceri zelo zelo poceni.

 2. dronyx Says:

  Teste iz revije Monitor poznam in mislim da so skoraj v vsaki reviji objavljeni tudi za kakšno skupino tiskalnikov.

  V bistvu moraš pri izbiri tiskalniki dejansko tudi uporabiti nekaj matematike in upoštevati tako ceno tiskalnika, število kopij v obdobju ter ceno izpisa.

  Jaz poznam bolj državno upravo in vem, da ta logika preprosto odpove, čeprav bi bili prihranki občutni, če bi se stroški izpisa znižali. Kot rečeno pa šele doma opaziš, koliko stane toner, ker greš sam kupit v trgovino.

  V službi so vedno kupovali tonerje drugi in nisem niti približno vedel, kakšni so to cenovni rangi. Očitno pa so zadeve drage tudi za podjetja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s