MOTIVI

Priznali si ali ne, digitalni fotoaparati so spremenili naša življenja.

Včasih so obstajali samo navadni fotoaparati, nekakšne izboljšane camere obscure, z filmskim trakom in razvijanjem slik v temnici fotostudija. Vse slike so bile narejene racionalno, strogo premišljeno, le redki so si lahko privoščili pritiskanje na sprožilec kar tako, mimogrede. Obstajali so albumi s skrbno kronološko razvrščenimi slikami. Na zadnji strani fotografije pa morda samo datum nastanka, ljubkovalno ime slikanega motiva ali samo kratka zabeležka.

https://i1.wp.com/physics.kenyon.edu/EarlyApparatus/Optics/Camera_Obscura/Camera_Obscura2.JPG

Digitalni fotoaparati so to prakso spremenili. Za vedno. Ne samo spremenili, obrnili na glavo. Sedaj pri fotografiranju ni več racionalnosti. Cena fotografije na digitalnem nosilcu se nevarno približuje nič evrom. Skupno število vseh fotografij na diskih računalnikov se nevarno približuje številki, kjer bo zapis številke postale neberljiv. Digitalne fotografije, navadne, dolgočasne enke in ničle, običajno z novim računalnikom romajo na smetišče prehitro ostarele tehnike.

Kljub nekaterim negativnim stranem digitalne fotografije, sem sam pri sebi pazil, da so izleti ali popotovanja z digitalnim fotoaparatom postali povsem drugačna izkušnja. Sedaj namerno bolj pozorno opazujem okolico in iščem primerne motive za fotografiranje. Na ta način opazim marsikaj, kar je prej ušlo neopaženo, ali pa preprosto na malenkosti nisem bil pozoren.

Velikokrat tudi brez fotoaparata instiktivno iščem motive, ki bi bili zanimivi za fotografiranje. In velikokrat mi je tudi žal, da s seboj nimam digitalnega fotoaparata.

Čas in motiv zletita mimo, samo opažena in ne ovekovečena do naslednje zamenjave računalnika.

MOJA

moja

MOJA

MOJA

MOJA

MOJA

MOJA

Nič, leto je naokoli. Zamenjati bom moral počasi fotoaparat. 2 mega pixla sta že nekoliko premalo.

5 komentarjev to “MOTIVI”

 1. GRiSON Says:

  Edini problem, ki ga vidim je da so lahko shranjene fotografije na zelo majavih nogah. Problem ni samo v računalniku, in pomotoma zbrišeš kakšno mapo, ali pa ti ravno takrat počepne sistem in ostaneš dolgega nosu. Če si predhodno shranil slike še na kakšen medij, potem imaš morda še srečo za nadaljnjih dvajset let. Toliko časa naj bi bila povprečna življenjska doba CD-ja, če je nekje lepo in pravilno shranjen 😉 .

 2. dronyx Says:

  Jaz stare računalnike formatiram diske in jih komu poklonim. Potem se spomnim, da sem imel na njih slike, ki jih ni nikjer drugje. Potem skačem okrog in z posebnimi programi poizkušam reševati, kar se še da. Skratka, še vedno je potrebno uspele fotografije prenesti na papir in album. Le da sedaj lahko uspele fotografire izbereš med tisočimi.

 3. buba švabe Says:

  Ja, pač najboljše sprintaš in daš v album.

 4. tinekr Says:

  Ravno včeraj sem si v Intersparu ogledovala filme. Ma ni šans, da nesem film razvijat k fotografu, moje intimne dogodke. Torej začela sem fotografirati digitalno pred šestimi leti, vmes nekje me je nekdo skušal prepričati, da bi malo poskusila analogno, pa sem rekla, če pa nimam za Hasselblada, ne bom fotkala analogno. Vseeno sem poskusila s staro Minolto, pa mi ni ustrezalo. Ves ta dogotrajen postopek izdelave.
  Kaj se tiče arhiviranja, albumov mi je žal ušlo iz rok z digitalcem, fotografij je preveč…

 5. buba švabe Says:

  Saj printaš lahko zdaj že tud doma. Je zadeva že dost pocen in kvalitetna…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s