Ugasnimo luči

Včeraj je od nekje prišla verižna igra, nekakšen pametno narejen virus, da bi za reševanje planeta ugasnili luči za pet minut.

Za hipije in laično javnost sicer zanimiv poizkus, zame pa v bistvu ne vem, če je to res tako dobra ideja.

Energetski sistem strmi za tem, da bi bila poraba čim bolj uravnotežena, zaradi same narave delovanja in velikih časovnih konstant, ki so potrebne za spreminjanje moči delovanja elektrarn in ostalih generatorjev energije.

Zato elektroenergetski sistem želi domače uporabnike prisiliti z nižjo ceno električne energije v določenih urah k temu, da bi takrat, ko industrija ne dela, oziroma dela bistveno manj, izvajali energetsko potratna opravila kot so pranje in sušenje perila, žaganje drv, sušenje las, žganjekuha in podobno.

Je pa s stališča energijske učinkovitosti in potrošnje bistveno bolj zanimivo-šokantna neka raziskava, ki sem jo zasledil nekje na internetu in ki je ugotovila, kako velika je poraba električne energije samo zaradi tega, ker imamo ljudje sedaj vso elektroniko praktično ves čas priključeno v tako imenovanem načinu „standby“, ki omogoča potem hitrejši vklop naprave. Da o raznih računalnikih za prenos filmov iz P2P omrežij in strežnikih niti ne govorim.

Jaz sem sam pri sebi namesto ugašanja luči za pet minut večino najbolj obremenjenih žarnic zamenjal z varčnimi, vse elektronske naprave pa imam priklopljene na razdelilnike, ki jih ugašam, kadar naprave niso v uporabi.

So pa ogromne rezerve pri omejevanju energijske porabe pri ogrevanju stanovanjskih enot, ki pa se jih da učinkovito reševati s segrevanjem ozračja.

Sam na podlagi uspeha včerajšnje igre predlagam, da 10. februar proglasimo za dan BREZ PARADIŽNIKA.

Povezave:

Varčno koriščenje energije
Electric leaks

Electric leaks

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: