Serviranje piva

Neposredni povod za nastanek tega prispevka je bila včerajšnja tiskovka protikandidata Alojza Peterleta, kjer je predstavil svoj volilni ŠTAB. Dobesedno ŠTAB.

Moram priznati, da me je to dejanje ujelo nekako na levi nogi, ker sem sam imel namen predstaviti svoj štab šele konec maja. Tako sem bil prisiljen danes, ob treh ponoči po lokalnem času GMT-1, sklicati moj volilni štab, da se pogovorimo, kako naprej in nekako začrtamo smernice kampanje v bodoče, ker so protikandidati postali nasilni in nadležni kot podrepne muhe.

Tako kot vse drugo, tudi pivo potrebuje redno in pravilno servisiranje. Dr. Onyx, predsedniški kandidat in Dr. Helix, edini član volilnega štaba, sta sicer znana ljubitelja piva, pri čemer edini član volilnega štaba, dr. Helix, prisega na temnejše sorte, medtem ko predsedniški kandidat, dr. Onyx, pije praktično samo svetla piva.

Doktorja sta znana tudi po tem, da praktično ne pijeta piva, ki ga vari ali nomenklatura, ali pa je zvarjeno v varilnicah, ki so monopolistično povezane in lahko na tak način spretno regulirajo ceno piva na trgu.

Namreč dejstvo je, da slovenski varilec piva stane delodajalca nekajkrat manj kot recimo nizozemski ali belgijski, obiralec hmelja stane tudi nekajkrat manj, a ko pogledam tako imenovano ceno domačega piva na policah prodajaln ugotovim, da se ta razlikuje od uvoženega morda v stotnijah evra.

Morda bi na to temo lahko kaj več povedal protikandidat Peterle, ki trdi, da je tranzicija končana in da namerava kot predsednik države podpreti gospodarstvo.

Protikandidatu svetujem, da še enkrat pazljivo prebere ustavo in člene, ki določajo pristojnosti predsednika, če pa bo želel, si lahko kadarkoli bo volja pogledava kakšno postkomunistično fabriko, kjer stoji pred poslovno zgradbo Audi A8 ali po novem Audi Q7, delavke pa vzhajajo iz meseca v mesec na minimalni plači.

Samo protikandidat Peterle, takšen je pač POSTKOMUNIZEM, proti kateremu pa nikdar niso imele nič resnega za povedati niti stranke z globokimi krščanskimi koreninami, ki ste jih, kakor mi je znano, uspešno sadili tudi vi.

Mimogrede, nekaterim poznavalcem slovenskega POSTKOMUNIZMA je naravnost smešno in ironično, da podjetja, ki so bila v KOMUNIZMU samo navadni varilci piva, danes obvladujejo prek deležnikov in povezanih družb praktično še vse okrog sebe, kar ne sodi pod varjenje piva in kar je meni najbolj bizarno, da so nekoč varilci piva postali celo lastniki medijskih hiš in časopisov ter tako lahko, domnevam, vplivajo tudi na mnenje volilcev, katero pivo je zares pravo. Upam, da se ustavijo pri pivu, ker sicer … (ŠUND)

Kakorkoli, da se vrnem na servisiranje piva, ki je predmet tega prispevka in pustim protikandidata Peterleta v svoji krščanski preprostosti in upam si trditi tudi naivnosti, na miru.

Enako kot velja za hrano, mora biti tudi pivo ustrezno ohlajeno in servirano. Za današnjo vajo potrebujemo dve steklenički piva, dve kovinski posodici za rože, dva vrčka iz kamnitita ter LED iz zamrzovalnika.

Stekleničko piva položimo v kovinsko posodico za rože in nasujemo notri ledu zato, da je pivo primerno ohlajeno tudi tistih deset mesecev na leto, ko je zunaj vroče. Poleg piva se prileže prigrizek kot so bobi palčke, slaniki v olju, čips po izbiri volilca.

Običajno pivo v gostilnah servisirajo v steklene kozarce, sam kot rečeno prisegam na glinene ali kamnite vrčke. Vrček na spodnji sliki sem mislim kupil nekje v Kranju, poleg spominske sobe dr. Franceta Prešerna, dobijo se pa tudi drugje v bolje založenih trgovinah z domačo obrtjo.

Sam moram sicer priznati, da dejansko redko pijem tudi priznane tuje znamke piva, razen v lokalih in kje v tujini. Z Heinekenom imam slabe izkušnje iz Grčije, kjer je bil okus v vsaki gostilni drugačen, pa čeprav so mi ga odpirali pred mojimi očmi. Kao. V resnici so verjetno pivu primešali vodo, različni okusi so bili pa potem zato, ker so očitno različni mojstri za mešanje piva uporabljali različna razmerja piva:voda.

Sam kot rečeno, za razliko od dr. Helixa, ne maram pretirano temnega piva, ker mi ima okus ali po kavi ali pa v skrajnem primeru po zažganem avtomobilskem olju. Samo, kot rečeno, je to stvar okusa in nekateri prisegajo samo na temna piva.

Meni je najboljšega okusa pivo, ki je zvarjeno v manjših količinah in po češki recepturi. Sam sem si kupil posebne steklenice za razvažanje piva in se zapeljem potem do lokalnega dobavitelja, ki sam vari pivo, oziroma mu pomagajo variti pivo češki mojstri te zlatorumene tekočine.

Cena 2 evra za liter, je sicer primerljiva z ceno serijsko proizvedenega piva, ki je na prodaj v veletrgovinah, je pa zame neprimerno boljšega okusa. Polnega, nekoliko grenkega, okusa po pravem pivu.

Je pa res, da to pivo zaradi tega, ker ni kemično obdelano in nima ustreznih konzervansov, ne drži tako dolgo kot industrijsko pivo.

Samo komu to mar, tistega litra ga spijem v nekaj dneh.

Da, tudi pivo je lahko predmet resne politične debate predsedniških kandidatov.

Upoštevanje zakonodaje in sodelovanje z nami ni borba z mlini na veter, temveč vaš in naš prispevek k dvigu konkurenčne kulture…

Povezave:
Urad za varstvo konkurence

9 komentarjev to “Serviranje piva”

 1. Big Gigant Head Says:

  Potrebuješ še kakega člana ŠTABA? 😀

 2. dronyx Says:

  V bistvu bom ostal pri dr. Helixu, ker sicer bodo vsi volilci v ŠTABU in potem se nima smisla i volitve, ker bo izgledalo nedemokratično.

 3. Janez Says:

  Tale članek je posledica pretiravanja s pivom????

 4. commonsense Says:

  Prezidente: slabo ti kaže, če za liter piva potrebuješ nekaj dni. ali pa vsaj javnosti tega ne bi smel povedati.ali nimaš predstavnika za javnosti? (pivsko javnost, vinsko javnost,šnopsko javnost……)

 5. dronyx Says:

  Saj je tudi kamniti razstrelivo. Vrčki so iz kamna in gline.

 6. einherjar Says:

  Za domovino z Guinnessom naprej.

 7. dahvor Says:

  Ja … tle piše samo dobre lastnosti in posledice piva in pitja le tega … nekako tako kot kaže uni predsedniški kandidat samo svoje dobre lastnosti … govori o – pokazat ni kaj aja podjetnika in bivšega policjota…če bivši obstaja v tej stroki, mislim da so vsi po srcu, od rojstva do smrti … tako se mi mali dvom v kandidata pojavu – ker ni nič o nepivopivcih povedu…sem glih v trgovini galonske kovinske sodčke s pipco heinekena, takoj k enga pivopivca dobim na obisk, ga bom kupu, me zelo zanima kako dela in kako je sodček narjen … se mi velika inovacija/iznajdba embalaže zdi.

 8. dahvor Says:

  aja / u grčiji bi moral ven glicerin/konzervans spravt, da vročina ne skvasi … mogoče ga bom pa vseeno kupu in vsebino v kanalizacijo stoču …

 9. dahvor Says:

  …direkt ne preko prebavnega sistema.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s