Dobičkonosni odpadki

Večina komunalnih podjetji večinoma ne životari. Mnogi izkazujejo lepe poslovne izzide in strošek za komunalne dejavnosti večinoma samo raste. Komunalna dejavnost tudi na trgu nima konkurence in gre za nekakšno javno službo.

Samo v zadnjih letih je prišlo pri ravnanju z odpadki do bistvenega zasuka. Včasih je imelo gospodinjstvo kanto za smeti v katero je romalo praktično vse.

Potem smo verjetno iz skandinavije prinesli idejo, da bomo odpadke sortirali že tam, kjer nastajajo. Torej v samem gospodinjstvu. Ideja je seveda tako kot večina skandinavskih idej genialna, ker v naslednjem koraku ugotoviš, da pri pravilnem ravnanju z odpadki ODPADKOV SKORAJ NI VEČ.

Biološki odpadki so ustrezno predelani in kompostirani idealno gnojilo in marsikdo, ki ima hišo in vrt z njimi preprosto pognoji spomladi obdelovalne površine. Če kupiš pri kmetu hlevski gnoj so cene na črno brez davka okrog 50 evrov za voz. Torej zadeva ni zastonj.

Papir se lahko vedno predela in dobiš zopet papir. To vedo osnovnošolci, ki zbirajo papir zato, da si plačajo kakšen izlet. Tudi tu je cena na kilogram znana.

Za steklo velja enako. Včasih so trgovine odkupovale prazne steklene steklenice, danes odpadno steklo predelajo in se vrne na trg kot nova embalaža ali kaj drugega. Enakov velja za plastiko.

Velike kosovne odpadke, ki so večinoma železo ali druge kovine, so že od nekdaj radi vzeli romi, ker ima očitno tudi vrednost. Les je kurivo, gradbeni material se lahko uporabi za utrjevanje zemljišča, cest in tako naprej. Tudi to ni brez vrednosti.

Radioktivne odpadke komunala še ne zbira, ostanejo potem še baterije in akumulatorji, ki pa so odpadki, ki zahtevajo poseben tretma.

Kar pa meni po vsem tem napisanem ni jasno je, ZAKAJ MORAM JAZ PLAČEVATI ODVOZ KOMUNALNIH ODPADKOV IN TO IZ LETA V LETO VEČ, NAMESTO DA BI KOMUNALA PLAČALA MENI ZA SUROVINO? Potem pa še pričakujejo, da jim bom sortiral. V naslednjem koraku bodo zahtevali, da jim sam brezplačno pripeljem še na deponijo.

Natega?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s