Pokopališče za ateiste

Pokopališče za ateiste si jaz predstavljam kot zelenico, velikosti 100 x 50 metrov in ograjeno z ograjo višine 2 metra, zato, da lastniki psov ne lulajo po pokopališču. S stališča arhitekture se zadeva lahko še malenkostno dodela, v osnovi je pa to vse, kar potrebuje pokopališče za ateiste.

Morda samo še nekoliko večji LCD zaslon pred zelenico, na katerem letijo posnetki umrlih ateistov nekako tako, kot so narejeni glasbeni video spoti.

Na takem pokopališču ne bo grobov in podobne navlake, ne bo sveč, ne bo šopkov rož, samo trava in pepel umrlih ateistov, ki ga bodo raztrosili po travi. Nikakršnih obredov, ceremonij, sedmin, požrtij, samo pet minut za raztros pepela in lep pozdrav do naslednjič. Vsi ateisti po smrti zopet enaki.

Sanjsko in prelepo, da bi bilo res.

Obstoječa pokopališča so še iz časov, ko ni bilo razširjeno kromiranje (recimo raje kremiranje) in ko je bilo pomembno, ali je umrli kralj z grobnico, ali klošar, pokopan na državne stroške, ki ima samo križ z napisom.

Grobovi so namenjeni zlasti razkazovanju svojcev umrlih v smislu kdo ima večjo ploščo, koliko kvadratov je velik grob, ali je spomenik iz marmorja, koliko je stal napis, koliko vaza za rože …

Svojevrstna neumnost so tudi prazniki, kot je recimo prvi november, ki so postali navadna cenena parada krznenih plaščev in razstava sveč. Večina za ta praznik sploh ne ve, kdo so pokopani svojci. Važen je mimohod ter biti opažen. Če nimaš nobene podjetniške ideje, začni vlivati sveče, ali izdelovati polivinilaste vrečke. Zaslužek zagotovljen.

Vse to pokopališče za ateiste vrže na smetišče zgodovine. Po smrti smo zopet vsi ateisti enaki, brez imena in samo pepel raztresen po zeleni trati.

Takšno pokopališče ima potem samo še spletni naslov, na katerem so potem dostopni blogi umrlih ateistov, ali pa krajši prispevki svojcev. Tako vsaj veš, kdo je pokopani ateist bil in kaj je počel za časa, ko še ni bil umrli ateist. Svojci in naključni sprehajalci po svetovnem spletu lahko umrlemu ateistu prižgejo digitalno svečko, ki je lahko navaden animiran gif, lahko mu položijo šopek rož, ki ga ustvarijo sami iz posamičnih slikic rožici, lahko mu posvetijo pesem, lahko …

Sanjsko in prelepo, da bi bilo lahko res.

Nekoč smo že imeli na spletu slovensko virtualno pokopališče luxeterna.net, ki ga je izdelalo podjetje i-rose, samo ne vem, zakaj revolucionarna zadeva ni več dostopna.

Ker gre tu zopet za podjetniško idejo, pričakujem ustrezne procente.

“By the sweat of your face You will eat bread, Till you return to the ground, Because from it you were taken; For you are dust, And to dust you shall return.”
Genesis 3:19

22 komentarjev to “Pokopališče za ateiste”

 1. buba švabe Says:

  Genialno kot vedno! 😀

 2. mijau Says:

  Ali lahko še nekaj dodam (seveda za ustrezni delež)?

  Ker smo ateisti individualisti (nimamo še svoje organizacije), je tudi pokopališče brez pomena. Že sedaj imajo na nekaterih pokopališčih poseben prostor, kamor se sme (za določeno vsoto denarja) razsipati pepel pokojnika.

  Jaz predlagam, da ga lahko posipajo kjerkoli, ker je dokazano, da okoljevarstveno ni oporečno. Če pa kdo nima ideje, kam bi pepel razsipal, doma pa nima prostora, ga lahko pripelje k meni na trato. Imam namreč kislo zemljo, ki bi ji nekaj pepela koristilo. Jaz ne računam nič.

  Skoraj vsak človek si je za življenja sam postavil nek spomenik, po katerem ga pozna širša ali ožja okolica (postavil hišo, posadil drevo, naredil potomca, narisal sliko, napisal pesem ali komentar na blogu. Drugega ne potrebuje.

 3. dronyx Says:

  Trata velikosti 100 x 50 metrov kamor posuješ pepel je simbolnega pomena. Ker smo za časa življenja vsi zmešani, zakaj ne bi bili po smrti tudi v obliki prahu. Ker če nimaš trate 100 x 50 metrov se ti zgodi, da bo nekdo, ki ima denar, plačal raztres pepela na površju Lune, nekdo drug na Koralnem grebenu 50 metrov pod zemljo, tretjega bo ljubljanska Snaga oziroma Žale d.o.o. stresle v navadno kanto za smeti. Z trato 100 x 50 metrov zagotoviš pieteto in enakost upepeljenih ateistov. To je vse natančno premišljeno.

 4. pet-in-g-seks Says:

  tisto s spoti pa mi je kar všeč …

 5. dronyx Says:

  Kar se tiče spota imam že kar nekaj idej glede glasbene podlage, režirano bi moralo pa biti v slogu SHORT CUTS. Kratki inserti, ki letijo kot kakšni FLASHBACKI. Psihadelično. Če tako pokopaliče narediš pravilno, te presune, pa četudi sam nisi pokopan na njem.

 6. drmagnum Says:

  Predlagam lokacijo Piranski zaliv.

 7. boris Says:

  malo grobo,vendar vredno razmisleka!

 8. Vida Says:

  moram priznati,da se s tako idejo strinjam.
  pravzaprav bi imela željo,da bi takrat,ko pride moj čas dovolili,da se pepel potrese kjerkoli. meni bi bilo najljubše kje za robom gozda. kar se pa tiče navlak na pokopališču,pa pravim,več rož živim…v smislu dajanja sebe in prijetnih trenutkov.

 9. John Doe Says:

  Meni je zadeva čist kul!!Sem za, da bom na takem pokopališču pokopan!Pa na dnarju in okolju se prišpara.

 10. a Says:

  predlagam strunjan oz. soline….ki so tako al tako zapuščene in mrtve.

 11. Fuga Says:

  Ja, ateist ni človk, ki bi bil s čemurkoli zadovoljen!

 12. dronyx Says:

  Jaz ateizem razumem kot nasprotje konvencionalnim religijam, kot je RKC; Muslimanska vera, Jehove priče, Budizem… Kot ateist se lahko osvobodiš nekih dogem, ki ti jih vsilijo konvencionalne religije, hkrati pa lahko še vedno od vseh religij pobiraš tisto, kar ti ustreza (to recimo RKC ne priznava, vzemi vse ali nič).

  Ateizem pa sam ne povezujem z odnosom do Boga. Ateist je zame človek, ki se ne boji postavljati logičnih vprašanj in iskati odgovorov nanje. Iskanje novih poti pa je od nekdaj gibalo napredka in razvoja civilizacije.

  Veliko ljudi, ko ostarijo in začno razmišljati o smrti, se zateče v cerkve, čeprav prej celo življenje niso izkazovali vere na ta način. Potem jih pa rata strah, da ne bodo med srečneži za v nebesa.

  Osvoboditi se strahu pred smrtjo je pa osnova, da lahko normalno zaživiš. Vsak dan ti je poklonjen, v primerjavi z starostjo Vesolja, pa nas praktično ni, ker ne glede na to ali umreš po enem letu ali 100 letih življenja, si živel manj kot hipec.

  DUST TO DUST. ASHES TO ASHES.

 13. dronyx Says:

  Na nekem forumu so me podučili, da ti ne dajo žare za raztros pepela, če nimaš potrdila občine, kjer bo pepel raztresen.

  “Za rastros na morju ima koncesijo pogrebni zavod Koper in se žara uradno pelje v Koper, kjer jo pod nadzorom pogrebnega zavoda in z njihovim prevozom (čolnom,ladjico) pelje na točno določene koordinate za izvršitev raztrosa, je pa ta način pogreba najdražji od vseh.”

  Očitno tu vlada monopol komunale in se res obračajo veliki denarji. Saj ko ljudem umre najbližji, niso sposobni treznega mišljenja in se ne sprašujejo za ceno. Poleg tega imaš grob samo v najemu od občine in to stane krepkih 20 evrov ali še več na leto.

  Bom pa povprašal ministra za MOP podobnika, kaj moram izpolnjevati, da je lahko moja parcela 100 x 50 metrov uradno pokopališče, da lahko na njej uradno raztresam pepel ateistov.

  Z mano se ne bo nihče zajebawal nekaznovano. V tej državi so sami lobiji, ki mastno služijo, nihče pa se ne vpraša zakaj je temu tako in kdo so botri takega početja.

 14. barbiblond Says:

  Sanjsko in prelepo, da bi bilo lahko res.

 15. Dr. ONYX - predsedniški kandidat » Blog Arhiv » Soba za evtanazijo Says:

  […] Morda bi lahko patent dobil skupaj s Pokopališčem za ateiste.   […]

 16. Jure Says:

  To virtualno pokopališče http://www.luxeterna.net sem delno financiral jaz, ideja pa je čisto moja, še iz časa, ko takšnih pokopališč na spletu sploh ni bilo. Potem je podjetje I-rose tako dolgo to aplikacijo izdelovalo, da se je med tem časom na spletu pojavilo ogromno takšnih pokopališč.
  Dobro, da si me sponil, ker sem že nekajkrat, pa vedno pozabil, hotel poklicati in vprašati I-rose, kaj je zdaj s tem. Stran je delno moja kot je delno od podjetja i-rose in mislim, da ima prihodnost. Potrebno je le še nekaj časa, da se zamenja generacija.

 17. dronyx Says:

  Evo, jaz sem generacija, ki nočem nobenega kamna, zemlje in spomenika. Mi zadostuje spletno pokopališče, pa po možnosti, da si še sam uredim svoj prostor večnega miru. V flashu. 🙂

 18. Onstran Says:

  Če bi spletni grob imel tut popup z online chatom, bi lohk zaposlili kakovostne medije za te reči in evo ti sponzorje

 19. lolek Says:

  ja res je sam pa nimate dobrih komentarjev

 20. Jure Says:

  V kratkem o zadeva zopet zalaufala, zdaj bo naslov http://www.luxeternal.com

 21. petra Says:

  ja ko berem to vse skupaj me je kar groza. namreč kljub mojim 20 letom sem se že mogla od marsikoga poslovit, in nebom rekla da mi je fajn hodit na pokoplišče, ker so tam pač le trupla, ampak se mi zdi da si vsak človek zasluži tlko spoštovanja da je dostojno pokopan in da je njegov grob označen. to se mi zdi neka osnovna potreba. pa če pogledamo najzgodnejša ljudstva, so tudi pokopavali ljudje, in označili grobove. saj nismo živali! in sem ena tistih ki se vsak 1. november prav dobro zaveda kdo leži v grobu pred katerim stojim. upam da bodo men tudi ko bom pokopana, ljudje znali pokazati tlko spoštovanja, da mi bo kdo kdaj kako svečko prižgal, pa čeprav le za prvi november.

 22. suzana Says:

  Tale dronyx, ki pravi, da ima komunala monopol pa da je raztros na morju najdražji…
  ne vem če je upošteval, da se raztros opravi na morju ampak NE na način, da gredo žalujoči malo zaplavat temveč se zapeljejo z ladjo

  Če gre človek na dopust v Španijo peš bo pa tudi veliko prihranil kot pa če bo šel z letalom, avtobusom ipd.

  pa če malo sešteješ stroške pogreba, krste, pripravljanja in umivanja pokojnega itd ..na koncu pa še najemnino groba za ogromno desetletij, mislim, da je pokop na morju cenejši

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: