Napačna smer

Pri nas je eden od nacionalnih športov tudi vožnja v napačno smer na avtocesti, ki se vedno začne z izbiro napačnega pasu za vstop na avtocesto.

Pred več kot dvajsetimi leti se je smrtno ponesrečil sosed, s katerim smo skupaj igrali košarko na njihovem dvorišču. Vračali so se iz mature njegovega brata in se na Brezovici čelno zaleteli v nekoga, ki je prišel na avtocesto v napačno smer.

Pred desetimi leti je “Casino Royale” za malo zgrešil mene.

Vračal sem se iz smučanja. Na ljubljanski obvoznici je bila zvečer gosta megla. Na Brdu opazim, da se luči avtomobila bližajo iz napačne smeri in so čedalje bližje. Ko so bile že čisto blizu, sem instiktivno zavil na odstavni pas. Avto je zapeljal nekaj metrov mimo mene in se potem čelno zaletel v Cliota za mano.

Naslednji dan v časopisu opazim med črno kroniko kratko novičko, da se je zgodila nesreča s smrtnim izzidom na obvoznici.

Hitrost je bila zaradi goste megle takrat zelo nizka. Morda 60 km/h. Kljub temu nesreča s smrtnim izzidom, kot se temu uradno reče.

V zadnjem času so vzdrževalci avtoceste namestili veliko tabel “napačna smer” v opozorilo tistim, ki izberejo “napačno smer“. Žal v gosti megli ali če si hudo vinjen, te table pomenijo očitno premalo in kljub temu se dogaja, da ljudje zapeljejo v napačno smer.

Moj predlog je, da bi na koncu izvoznega pasu iz avtoceste (na začetku napačne smeri) namestili senzor smeri gibanja. Če ugotovi, da je vozilo zapeljalo v napačno smer, se najprej vklopijo močne rdeče rotirajoče luči ob cesti. Čez nekaj deset metrov nov senzor ugotovi, da se vozilo ne ustavlja in pelje naprej.

Potem se iz vozišča dvigne naprava, ki jo pozna policija za zaustavljanje vozil (ljubkovalno imenovana Stinger). Pokončno postavljeni žeblji, ki voznika na silo ustavijo tako, da mu predrejo gume. 🙂

Povezave:
Roadtraffic-technology.com
Spike Systems
DARS

2 komentarja to “Napačna smer”

  1. spletko Says:

    Ideja je super!!! Samo Stinger bi moral biti postavljen še preden voznik zapusti izvozni pas.

  2. dronyx Says:

    Zgoraj nisem napisal še enega primera, kjer je umrl mož od sestre mojega prijatelja.

    Na črnuški obvoznici se je ponoči vračal iz službe. Nekdo je preiskušal, če si upa v napačno smer proti rondoju Tomačevo. Upal si je in preživel.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s