Podjetniška ideja

Kako zelo so ljudje domiselni, ko je potrebno obrati ljudi do kosti, tale primer, za katerega sem slišal danes ob kavi.

Zadeva se je zgodila v Avstraliji, kjer veliko turistov najame avtomobil in kjer so razdalje ogromne, poseljenost pa zelo nizka. Mislim da ima ta dežela bivših kaznjencev in zapornikov statistično samo nekaj prebivalcev na kvadratni kilometer.

Turist najame starejše vozilo po ugodni ceni in se odpravi na pot po edini možni ravni poti, ob kateri skoraj ni hiš, ni ovinkov, ni ničesar. Samo avstralska puščava.

Avto se po 300 kilometrih pokvari in obstane v nevoznem stanju. Turist gre po edini možni poti do prvega servisa, ki pride iskati vozilo z avtovleko. Serviser pojasni turistu, da gre za tako hudo okvaro motorja, da se ga ne bo dalo več popravit. Ima pa naključno v rezervi še eden tak rabljen delujoč motor in ga je pripravljen za dokaj ugodno ceno vgraditi.

Turist nima nobene druge možnosti. Ali smrt v puščavi pri petdeset stopinjah v senci, ali pa plača tiste dolarje za motor in vgradnjo.

Tu pride pa natega.

Podjetnik, ki daja avtomobil v posojo (rent-a-car) in serviser sta kolega. Poslovna prijatelja. Serviser priredi avtomobil pri kolegu tako, da se bo pokvaril po nekaj sto kilometrih. In glej ga zlomka, on je edini serviser daleč naokrog in naključno ima ravno tak motor.

Včasih mi je žal, da se nisem rodil v Avstralski puščavi.

One Response to “Podjetniška ideja”

  1. Janez Says:

    Avstralija ima 20,555,300 prebivalcev na 7,741,220 km². Torej 2,66 prebivalca na 1 km². Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Australia

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: