Jamie Oliver, dost te mam

Kuhajmo ga po pameti oziroma nedeljski kuharski nasveti dr. Onyxa.

Kdorkoli je v zadnjem času hodil po večjih knjigarnah je opazil, da se police dobesedno šibijo od knjig. Istovrstnih v ogromnih količinah, ki naj kupca prepričajo, da gre res za uspešnico.

Na začetku, takoj za vhodom, običajno v skladovnico zložena “Neprijetna resnica“. Slikanica Ala Gora, kjer je avtor pomešal praktično vse, iz tega naredil kolaž predvsem slik plavajočih trupel New Orleansa in nekaj malega dodal tudi svojega spremnega teksta. Potem malo naprej uspešnica dr. Janeza Drnovška “Bistvo sveta“. Lepo zapakirana in zložena tako, da pokrijejo knjige polovico stene. Tudi če jo ne želiš kupiti, jo moraš, ker si pomotoma podrl skladovnico in ti je nerodno oditi iz trgovine, če ne kupiš vsaj ene knjige. Knjiga zopet klasična uspešnica, brez trupel. Nekakšna “Neprijetna resnica” napisana pravilno in brez neprijetnih slik.

Potem pa takoj za ovinkom solo predstava Jamie Oliverja. Kuharja. Navadni kuharski nasveti. Kuhinja do nazga, Kuhajmo z (N)Jamiem, Še več kuhinje do nazga, The naked chef.

Jamie, oziroma producenti, ki stojijo za njim, so kuhanje prestavili na nivo POP kulture in ga populizirali. Od samega kuhanja je ostalo bore malo. Recepti sila komplicirani, za veliko večino naših bralcev bo verjetno kar veljalo to, kar velja za običajne kuharice sestre Vandeline. Nekaj receptov dobrih, večina povprečnih, precej neužitnih. In tako odvisno od okusa žrtve, ki si pomotoma omisli tako kuharico. Slabost kuharskih knjig je tudi v tem, da le redki berejo te knjige v postelji zvečer in je njihov domet oziroma diapazon uporabnosti sila bore majhen.

Ker pa je že naš pokojni kuharski mojster Ivačič zapisal, da je “lažje kritizirati, kot dobro kuhati“, si bom dovolil še sam opisati sila preprost recept za nedeljsko kosilo. Kdor pričakuje recept za nedeljsko govejo juho z kilo govedine od križa ter mozgovo kostjo za cinke, poleg pa še kot priloga pražen krompir na čebuli, naj takoj preneha z branjem.

Za predsedniško nedeljsko kosilo kandidata …

Potrebujemo (torej sestavine za štiri osebe):
1 kg surovega neolupljenega krompirja
1 vrečko neodprte instant juhe
peteršilj
1 zlate kroglice po potrebi
začimbe

kosilo8.jpg

Izdelava je na prvi pogled še bolj preprosta, kot so same sestavine.

Najprej krompir olupimo in narežemo na kose. Ne prevelike, ne premajhne. Ravno pravšnje. Ga operemo, posušimo in zabrišemo na vroče olje. Olje je lahko nenasičeno olivno, če nas ne skrbijo bolezni srca in ožilja ga vrženo na navadno sončnično olje, ki je tudi bistveno cenejše. Potem čakamo, da se krompir speče. Na koncu ga posolimo in dodamo začimbe po izbiri. Sam običajno dodam nekaj sladke paprike v prahu in nekoliko več currya v prahu, nekateri imajo rajši začimbe, ki so sicer značilne za pizze in se jih dobi tudi kot začimbno mešanico. Zelo dobro se poda k tako imenovanem pečenem krompirju tudi sesekljan peteršilj.

kosilo3.jpg

To je bil pečen mladi kompirček.

Hkrati pristavimo liter vode na vročo ploščo, počakamo da zavre, stresemo notri instant juho in kuhamo na zmernem “ognju” (ne dobesedno, če imate električni štedilnik) 10 minut. Na koncu dodamo drobno nasekljan mladi peteršilj. Jaz ga gojim kar na okenski polici, samo letos sem ga posadil nekoliko pregosto in mi ne uspeva najbolje

Tako in imamo skuhano še juho. Instant.

Celotne postopek od priprave do konca, ko je kosilo skuhano traja običajno manj kot pol ure, je pa odvisno od tega, koliko je trd krompirja. Če je krompir nekoliko trši, ga lahko pečemo tudi nekoliko dlje, da se zmehča. Sam na koncu vzamem majhno zajemalko juhe in z njo polijem pečen krompir, da se še nekoliko poduši. Ta del je kritičen, ker če polijemo preveč juhe, dobimo krompirjevo juho, kar pa nismo želeli, mar ne?

kosilo7.jpg

Opomba, slika je motna zaradi pare, ker nimam prezračevalne naprave.

Tako. Od tu naprej pride bistveni del. Skromno kosilo servirati tako, da izgleda kot resno nedeljsko kosilo.

kosilo6.jpg

Nekaj rastlin na mizi vedno poživi sicer monotono vzdušje. Pomladi lahko natrgamo sveže rože iz vrta, pozimi imam sam običajno zelenjavo v loncih.

S pomočjo krožnikov in pogrinjkov lahko ustvarimo različne kombinacije. Sam imam rad pogrinjke iz bambusa ali pa iz ratana, imam pa vedno pripravljene minimalno štiri različne vrste, pač glede na to, kaj želim pri kosilu poudariti.

kosilo5.jpg

Pred koncem bi rad samo še opozoril na Bokal, v katerem je vino za 1 evro iz neke štajerske vasice. Klasična napaka, ki jo mnogi kulinarike nevešči naredijo je, da pijejo vino že ko jedo juho. To je napaka. Za v juho so jušne kroglice (eine zuppe kugelen po domoča), medtem ko se vino pije poleg glavne jedi.

kosilo4.jpg

Na koncu poglejmo še stroškovnik takšnega predsedniškega kosila.

Kilogram mladega krompirja zaokrožimo na en evro, instant juha 0,75 evra, liter vina eden evro, peteršilj zastonj. Da bi bila slika popolna, moramo računati še ceno vode in ostalih začimb, kar je zanemarljivo ter približno eno uro dela (tu sem vključil tudi čas, ki je potreben za nedeljski ob[r]ed). Kuharji so običajno dobro plačani, zato tu lahko operiramo s številko recimo 20 evrov. Tako dobimo končni znesek 21,75 evra, kar pa je že tolikšna vsota, da se je potrebno vprašati, ali ni ceneje iti v najbližjo gostilno na pizzo za 5 evrov po kosu?

Toliko v dilemo.

Pa dober tek.

Centrifuzija…. he,he,he…. upam da si razumela namig. Jaz ne potrebujem nikogar, da mi kuha. Prva damo bo izključno poleg radi lepšega, da prepričam starejše volilce in za pred kamere. 🙂

Do I look like fucking moron?

Povezave:
(N)Jamie Olivier

Značke: , ,

13 komentarjev to “Jamie Oliver, dost te mam”

 1. Centrifuzija Says:

  Predvsem sem razočarana in žalostna. Zelo.

  Vendar sem v srcu močna in navajena metanja polen pod noge. Tudi kaj hujšega sem že doživela in nenazadnje me ima ljudstvo rado, saj oni poznajo trpljenje in vsakdanje skrbi. Moje ljudstvo mi daje oporo.

  Pa dober tek.

 2. dronyx Says:

  Spoštovana kandidatka, poanta je v imenu juhe. 🙂 Ne razumem v čem vas je tako potrl moj recept za nedeljsko kosilo. Jaz preprosto izhajam iz filozofije, da je nedelja, če je vreme lepo, preprosto prelep dan, da bi ga porabili za mojstrovine jamieja Olivjerja, ki ti vzamejo 6 do 8 ur dela zato, da poješ v 15 minutah.

  Ljudstvo ima že od nekdaj rado mučenike in če se spoštovana kandidatka sedaj počutite tako, nič hudega. To so samo potencialni novi volilni glasovi, ki niso za na odmet.

 3. Centrifuzija Says:

  Dragi moj.
  nedeljsko kosilo za dve osebi dokazuje, da imate očitno drugo favoritko, čeprav je jasno, katera je ljubljenka ljudskih src. In ta bodo odločala na koncu. Tokrat čutim duhovno povezanost s kolegico Diano. Iz spoštovanja do vas in sebe, vas bom podprla pri odločitvah, čeprav vemo, da razmerje Charlesa in Camille v javnosti nikdar ni bilo sprejeto.

  Jasno se tudi zavedam dejstev, ki ste jih opisali v drugem odstavku.

 4. pipi Says:

  Golobčka, bo kej al nau nč?

  😉

  .::PiPi::.

 5. dronyx Says:

  Če citiram pevca skupine Guns’n Roses Axla “You could be mine, mine, mine…” Slike so samo simbolične in zgolj zato, da spodbudim kandidatke k prijavi na razpis. Hujša bo konkurenca, boljšo prvo damo bomo dobili, mar ne? Do konca maja je pa še pa dolga. 🙂

  Mimogrede sem padel iz stola, ko sem delal posnetek iz vrha na štedilnik, poleg tega sem ugotovil, da je hitreje, kot da čistim kuhinjo za fotosešn, zadevo retuširam in odstranim …. Tu pa pride ljubezen do čiščenja prve dame v poštev. Tega jaz žal nimam prirojenega.

 6. Centrifuzija Says:

  Z zadnjo razlago nedeljskega kosila ste malce umirili moja vdana ženska čustva. Tukaj -> http://tamcentrisite.blogspot.com/2007/03/jamie-oliver-je-navaden-pacek.html pa sem napisala svoje mnenje o packu Jamieju.

 7. dronyx Says:

  Like it. Celo več, tudi sam sem podobno razmišljal, kar že meji na telepatijo. Gledals em samo nekaj njegovih oddaj, samo prvo kar sem pomislil je, da tipu ni potrebno ničesar čistiti, dela pred kamero in samo za kamero. zadaj pa so producenti, lučkarji in armada ljudi, ki za njim po končanem snemanju pospravi. To pa ni KUHINJA DO NAZGA, ker pravi kuhar razmišlja tudi koliko bo umazanih posod, ali ima dovolj plošč na štedilniku za pripravo jedi, kje bo odlagal reči na pultu … Da o zasušenih ostankih golaža na ploščicah in kosih poletne na stropu ne govorim. Samo tu vskoči postprodukcija na TV, ki sliko za sliko obdela in vrže ven neprijetne podrobnosti iz zakulisja kuhinje.

 8. dronyx Says:

  Sedaj že lahko rečemo 19. marec 2007, dan ko je povsem pogorel Jamie Oliver. Upam, da se epidemija ne bo nadaljevala, ker bodo knjigarne Chefa poslale v razrez. 🙂

 9. Hehec® Says:

  Spica, vse to… Vkljucno z Jamiejem! 😀

 10. Kobrowsky Says:

  Še en lušten recept z moje strani:
  http://kobrowsky.sopca.com/2007/03/11/romanticna-vecerja-v-eno-za-40-mucencev/

 11. dronyx Says:

  @Kabrowsky fenomenalno. Kakšno vino priporočaš? Kaj rdeče primorskega? Teran morda?

 12. Kobrowsky Says:

  V 0,5 kozarec nalijemo Deci Refóška.

 13. So moški boljši kuharji « Dr. Onyx Says:

  […] Preberi še: – Začimbe – Jamie Olivier, dost te mam […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s