1400 obratov

Povzetek odprtega pisma predsedniškega kandidata 2007 podjetju Gorenje:

Spoštovani,

na blogu pripravljam prispevek o tem, kako so nekateri izdelki slovenskih proizvajalcev doma, za domačega kupca, bistveno dražji, kot pa isti izdelki v tujini.

Za Gorenje, kot največjega slovenskega proizvajalca bele tehnike, sem primerjal cene v spletnih trgovinah doma in v tujini ter prišel do zaključka, da so razlike lahko zelo velike in skoraj vedno so izdelki v tujini bistveno cenejši.

Vzemimo primer GORENJE WA 61121 – pralni stroji

https://i0.wp.com/bilder.preissuchmaschine.de/prodfoto/gorenjewa61121.jpg
Foto: bilder.preissuchmaschine.de


Slovenska spletna trgovina www.supercena.com
CENA
446,90 €

Nemška spletna trgovina www.amazon.de
CENA
295 € + poštnina

Nemška spletna trgovina www.preise.info
CENA 316.99€ + poštnina gratis

Zame kot kupca bi bilo logično, ker gre za domačega proizvajalca in so stroški distribucije temu primerno nižji, da je cena izdelka pri nas morda celo nekoliko cenejša kot v tujini.

Ne pa tako velika razlika v korist tujine, pri čemer zgolj kot nepomembna malenkost, ima nemški delavec v povprečju več kot dvakrat višjo plačo, oziroma če povem drugače, delavec, ki dela v nemškem podjetju, ki proizvaja belo tehniko verjetno tudi zasluži več kot dvakrat več kot slovenski delavec v Gorenju.

Prosim če mi lahko odgovorite, kje so razlogi za takšne cenovne razlike?

Lep pozdrav,

dr. Onyx
kandidat za predsednika 2007

Pa še zdaleč niso samo Gorenjevi izdelki v tujini cenejši kot doma. Sam se spomnim, da smo nekoč hodili na mejni prehod Fernetiče v diskont Evrospin po Laško pivo, ki je bilo nekaj metrov čez mejo v italiji tudi občutneje ceneje kot v naših, domačih trgovinah.

Mene osebno kot kupca prav malo brigajo krilatice kupujemo slovensko blago, ker mene zanima samo kvaliteta in cena. Če opazim, da me ima nekdo za bedaka, ga bom ignoriral, dokler mi ne dokaže, DA IMA PRAV.

V kapitalizmu je žal tako, da dobički gredo lastnikom kapitala in kot nagrade upravljavcem. Tu prostora za patetiko ni in nikjer na svetu ni nihče tako nor, da bi zaradi kvazi domoljubja kupoval domače, bistveno dražje izdelke.

To je prednost, če kandidiraš za predsednika. Vprašanje ne postavlja kar nekdo, ki ga obrneš okrog prsta, ampak morebitni bodoči predsednik države. In to niso več heci.

Prednost članstva v EU je, da imamo sedaj že tudi cene v isti valuti, tako da lahko vsak, ki si vzame pred nakupom nekaj minut časa, na hitro prek googla ali česa podobnega preveri ceno izdelka v ostalih članicah EU in se tolče po glavi, da živi v državi, kjer…. DOBIČKI LETIJO V NEBO. NA ČIGAV RAČUN?

In DA. počutim se užaljenega in prevaranega.

Odgovor Gorenja na moje pismo poslan po elektronski pošti dne 23.03.2007:

Spoštovani!

Gorenje je tehnološko eno najbolje usposobljenih podjetij v Sloveniji. Tehnična odličnost Gorenjevih izdelkov je v domovini več kot trdno izpričana in dokazana. To dokazujejo milijoni gospodinjskih aparatov pa tudi televizorjev, ki brezhibno delujejo v gospodinjstvih širom po državah bivše SFRJ. Mnogi izmed še delujočih so bili narejeni v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Tako so si pridobili v srcih in glavah potrošnikov mesto, ki jim gre. Ravno tako v glavah in srcih trgovcev, ki jih z veseljem ponujajo, saj jim zaupajo. Gorenjevi aparati imajo podobno visoko raven zaupanja nor. tudi med potrošniki v Skandinaviji in v Rusiji, zato se tam najbolje prodajajo naši aparati višjega cenovnega razreda. Naš dolgoročni cilj je na vseh Evropskih trgih priboriti Gorenjevim izdelkom mesto, ki si ga zaslužijo, s tem pa tudi ustrezne cene in zaslužek Velenjske tovarne.

V imenu Gorenja se vam zahvaljujem, ker ste izkazali zanimanje za naše izdelke, kar je že samo po sebi pomenljivo in svojevrsten kompliment. Za nadaljnje informacije smo vam z veseljem na razpolago.

Lep pozdrav!
Kaj je že bilo sploh vprašanje?

25 komentarjev to “1400 obratov”

 1. pipi Says:

  no ja, http://ceneje.si/gorenje-pralni-stroj-wa-61121, tudi pri nas se ga ze dobi za ~ 396 EUR, torej ce v nemčiji računaš še poštnino in carino, pa si tam …

  .::PiPi::.

 2. dronyx Says:

  Zame bi bilo normalno, da ne zardevam, ko gledam cene v tujini in da je domače blago doma vsaj za cent cenejše, kot v tujini. Žal me nisi prepričal in se še vedno počutim kot bedak. Kaj imajo tu zveze carine. Nemški kupec, recimo tehnik z 4000 evri plače v BMWju, ki nadzira robote, dobi pralni stroj za 317 evrov. Jaz, z visoko izobrazbo in 950 evri plače, pa ga dobim za 396 evrov, pri čemer je domači proizvajalec in je stroj narejen nekaj kilometrov stran od trgovine. Naj gredo k vragu vsi skupaj. Jaz sedaj pred vsakim nakupom nekajkrat preverim vse spletne trgovine in če me vlečejo za nos 👿

 3. Ipsilon Says:

  Carina v EU? Od kdaj pa to?
  Poštnina? Saj stroje delajo v Velenju (se mi zdi), ne pa v Hamburgu.

 4. dronyx Says:

  Ali bi moral kot predsedniški kandidat podpirati krilatico KUPUJEM SLOVENSKO? Četudi ni logična? Kaj želijo volilci? Logika ali kmečka pamet? NASVET PROSIM.

 5. pipi Says:

  se pardoniram, carine valda odpadejo, predkratkim časom sem knjigo naročil iz ZDA in sem še pod vtisom in ja knjiga je bila recimo še vedno bistveno ceneje kot pa če bi jo naročil iz EU …

  ok, vseeno prevelika razlika se strinjam … samo tukaj bi znale biti verjetno krive predvsem marže v naših trgovinah …

  .::PiPi::.

 6. dronyx Says:

  @Pipi, da marže so lahko tudi 30%, samo potem pa naj naredi Gorenje bypass in odpre svojo trgovino na pragu tovarne, pa bom šel z jumperjem po stroje, ki bodo recimo vsaj enako dragi kot v nemčiji. Še vedno se počutim bedak in ne popušča.

 7. pipi Says:

  Mogoče je zadost samo “KUPUJEM na SLOVENSKEM” 🙂

  .::PiPi::.

 8. dronyx Says:

  Če si kandidat za predsednika in kupuješ pralni stroj, si lahko privoščiš, da prepričaš proizvajalca, da je predrag in da ti ga naj proda ceneje. 🙂

  NEZNOSNA LAHKOST VLADANJA.

 9. pipi Says:

  @dronyx: neuradni bypass-i so v Gorenju vedno in bodo obstajali, samo prave ljudi si moral poznati, pa se (je) dobi(lo) po nemški ceni, da bi šli pa to public pa verjetno ni pravega interesa, le zakaj in komu je v interesu, če pa podoben pralni stroj tuje znamke stane pri nas približno enakao kot domači, uravnotežena konkurenca, pa so vsi lepo mirni …

  .::PiPi::.

 10. alcessa Says:

  Hm… Če je moj spomin še kar koli vreden, bi rekla, da smo tudi za časa delavskega raja, ki se mu je reklo socializem, Prekmurci belo tehniko uvažali iz Avstrije, z vsemi carinami vred je bila namreč (vsaj v določenem obdobju) cenejša kot v Sloveniji… Ne vem pa več, a govorim o Gorenju ali ne.
  Da ni problem tudi pomanjkanje konkurence na našem trgu?

 11. dronyx Says:

  @Pipi, torej če se pripeljem v Velenje in jim povem, da sem kandidat na jesenskih volitvah, bom dobil pralni stroj po nemški ceni? Ali je zgolj kandidatura premalo? 🙂

 12. pipi Says:

  @dronyx: bo popolnoma zadoščalo, če bo to slišala prava oseba, ja 🙂

  .::PiPi::.

 13. pipi Says:

  @dronyx: po drugi strani pa verjetno Gorenje recimo v določenih delih EU prodaja svoje izdelke pod ceno (kar z izgubo) zaradi konkurence na trgu in pa , da so vsaj prisotni, ki jo potem dobijo notri na drugih trgih, so že zračunali kako in kaj … mogoče bo pa pomagalo v Velenje, če se predsedniški kandidat opremi z brčicami in bundes ligo frizurco, da bo zgledal kot pravi hans – dobi hansovsko ceno 😉

  .::PiPi::.

 14. crypto Says:

  Gorenje (Laško, Radenska in tri pikice) v tujini niso neke blazno uveljavljene znamke, tamkajšni folk jih ne pozna in edino s čimer lahko kupca prepričajo, je cena. Drugače bi prodali 5 strojev/leto, pa še to bi bili 3 kupci s poreklom južno od Alp. Tako ceno spustijo na minimalno še možno, da ne prodajajo z izgubo in čakajo, da se narod navadi znamke.

  Deluje pa stvar tudi v obratni smeri : Kdo bi pri nas kupil nek Beko, če bi ga prodajali po tržni ceni???

 15. krasni Says:

  @pipi: po ceno ne smejo prodajati; t.i. dumpinške cene so nezakonite in v pravnih državah so hitro sankcionirajo. Konec koncev pa cena 295€ ni tako nizka oz. ne more biti dumpinška, saj je njihova lastna cena prav gotovo pod 100€.

 16. alcessa Says:

  Gorenje je v Nemčiji kar znana firma. Najbrž tudi zaradi cen. Izdelki so prisotni tudi v Media Marktu, s čimer se ne more hvaliti čisto vsak… 🙂

  Resne spletne trgovine DDV seveda omenjajo: ali kot zzgl., kar pomeni, da je cena neto, ali pa inkl., kar pomeni cena z DDVjem. Je pa ta še zmeraj nižji kot v Sloveniji (19 %).

  Radensko pa sem pred letom ali dva kupovala z etiketo, na kateri je pisalo Izdelano v Jugoslaviji… ?

 17. dronyx Says:

  Nekje sem prebral logično razlago. Tovarna ima proizvodne kapacitete in za tovarno je najdražje,d a stojijo neizkoriščene. Torej je pripravljena prodajati tudi pod ceno, samo da proizvodna teče optimalno. Ker ima običajno doma večji renome kot v tujini, ldoma postavi višjo ceno, medtem ko v tujino prodaja ali z minimalnim dobičkom, ali celo z izgubo.

  Skratka, pot je verjetni teoriji, naj bi domači kupec financiral proizvodnjo z previsoko ceno. Drugače povedano, da nemec kupi cenen slovenski washmashine, mora prispevati denarček slovenski kupec.

  Saj to je naravnost grozn. 👿

 18. wane Says:

  Hja, poglej mal podatke gorenje je peti največji proizvajalec bele tehnike na svetu in tretji v evropi.Zdaj pa ti men razloži , kako lahhko s 5%proizvodnje , ki jo proda v sloveniji financira manjko za vso proizvodnjo , ki jo proda na tujem. maloprodajna cena je 100enot 35%je proizvodna cena 65% pa je transport marže marmor v trgovinah itd.Pa tu je še dobro.Proizvodna cena časopisa delo je 10% maloprodajne

 19. dronyx Says:

  Spletna trgovina nima marmorja, nima prodajalki in nima še česa. Vse spletne trgovine imajo skladišča ter strežnik, kjer teče e-trgovina ter distribucijo, zato so stroški ponavadi bistveno nižji. Zato sem vse cene navedel v spletnih trgovinah.

  Saj nenazadnje lahko odgovorijo, kakšna je proizvodna cena, kakšna je cena Gorenja posameznim trgovcem doma in v tujini ter se bo tako videlo, kje se pojavi ta, zame nesprejemljiva razlika. Nenazadnje lahko ta razlika v ceni nastane tudi izven proizvajalca, torej na strani trgovine.

  Če je Gorenje peti na svetu prav. To mene kot kupca prav malo briga. S tem naj se ukvarjajo delničarji in vodstvo firme.

 20. dronyx Says:

  @wane transport od Velenja do trgovine za ovinkom je verjetno tudi bistveno nižji, kot tovornjak ali ladja do nemškega skladišča. Tu nikakor ne more nastati ta razlika, pa tudi če bi, bi morala biti v našo korist, ne v korist nemškega kupca.

 21. wane Says:

  tistih 65 % ne gre gorenju sam to sm hotu povedat.Če bo pa sam prodajal kot ti hočeš bo pa takoj izgubil velike kupce.Ti pa hočejo na100kom tok rabata pa na 1000 kom še tok pa pol super rabat pa letni rabat itd. Jaz bi se vprašal zakaj majo pol hudiča trgovci400evrov plače. Pa poglej da se kar center za centrom gradi. Špar je hotu v šiški kar 240mio evrov velk center narest

 22. krasni Says:

  @dronyx: transport iz kitajske do nemčije je cenejši kot iz kitajske do slovenije. Če pa primerjaš transport Velenje – SLovenija in Velenje – Nemčija, pa na kos pralnega stroja ni bistveno višji (par evrov).

 23. dronyx Says:

  Give up. V bistvu kot kupec se moraš zavedati, da pred nakupom temeljito premisliš vse opcije in se šele potem odločiš. Žal vem o ekonomiji premalo, da bi lahko kaj pametnega napisal. Jaz sem samo kupec in se bom tako tudi obnašal. Brez patetike.

 24. barbiblond Says:

  In ko to narediš, greš v Hoferja po 14000 obratov za 299ev…

 25. macane Says:

  Poleg tovarne Gorenje dejansko stoji tovarniška trgovina z izdelki z lepotnimi napakami. Cene so nižje vsaj za 40%, napake pa praktično neopazne (npr. praska na hrbtni strani hladilnika).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s