OLPC

Ideja, ki bi z lahkoto zmagala za “OKOLJSKEGA ONYXA 2007”, je projekt “One Laptop Per Child“, katere eden izmed ciljev je razviti prenosni računalnik po ceni 100 USD, ki bi bil namenjen otrokom v manj razvitih državah, predvsem za izobraževanje.


vir: pollycoke.files.wordpress.com

Na prvi pogled ideja nima zveze z ekologijo, samo revolucionarna pa je zamisel, da bi bil prenosnik “human powered”, kar pomeni, da bi akomulator polnil otrok sam, podobno kot se nekatere ure navijao s tresenjem roke. Temu je tu namenjena ročica ob strani, s pomočjo katere otrok prenosni računalnik napolni z lastnim fizičnim delom in ne tako, kot smo navajeni pri nas, ko ga priključiš v omrežje in čakaš kaj bo.

Žal so kasneje, če sem prevedel pravilno, to idejo opustili in s tem izpadli iz tekme za “Okoljskega Onyxa 2007”

3 komentarji to “OLPC”

 1. štromar Says:

  Lahko ti iz prve roke zatrdim, da je vir elektrike še najmanjši problem in da je že sama izdelava kateregakoli računalnika izrazito neekološka in zahteva za okrog 300 kil surovin, enormne količine energije in predvsem res ogromno dragocene vode.

 2. štromar Says:

  aja, da te “ekološke” elektronske komponente sploh delajo pravilno, moraš nanje priključiti t.i. blok kondenzatorje, ki se še nejboljše obnesejo, če so tantalovi. In tudi zaradi pridobivanja tega elementa je tak kažin v DR Kongu in drugod po Afriki.

 3. dronyx Says:

  Saj pri tem projektu niti ne gre za ekologijo in jaz sem to napisal v šali. Cilj projekta je, da bi otroke v nerazvitem svetu tudi računalniško usposobili. Samo potem bomo imeli pa vseh šest milijard (leta 2020 že 10 milijard) zahodnjakov, ki bodo v nekaj letih ta planet uničili do nerazpoznavnosti.

  V bistvu oni želijo ustvariti NOVE, DODATNE POTROŠNIKE. Si ne predstavljam, kako naj bi to izgledalo v praksi. Mercatorji, Spari, Lidli, Hoferji, Leclerci v Kongu, Ugandi, Siera Leonu, Zambiji …

  Tragikomično.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s