Prosti tek

Čeprav iz Ministrstva za okolje in prostor (MOP) ne dobivam prav nikakršnih pozitivnih signalov in celo več, morda gre zopet celo za mrk (molk organa), si vendarle drznem predlagati že četrto nominacijo za “OKOLJSKEGA ONYXA 2007“. Tudi tokrat s področja varčevanja energije oziroma bolje rečeno obnovljivega vira energije.

Navdih sem zopet dobil v časopisni kolumni, kjer se dama v zrelih srednjih letih nekoliko ponorčuje iz fantov in deklet v pajkicah, ki za svoje izklesano telo trdo garajo na fitnes napravah.

V bistvu se strinjam, da gre tu za nekakšen sklenjen krog. Na eni strani imamo silovit pritisk prodajalcev prehrambenih izdelkov, kot so Lidl, prva liga, Hardi, Evrospi, Spar, Leclerc in Mercator, tokrat že druga liga, ki nas silijo, da pojemo čedalje več.

Potem pa imamo na drugi strani silovit pritisk modne industrije in frizerskih salonov, ki nas neprestano prepričujejo, da je “way to go” vitka linija, takšna, da se kosti še pol ure vlečejo za tabo, ko je že duh davno na cilju.

Tu pa pride nova, že ČETRTA NOMINACIJA za Okoljskega Onyxa 2007.

Moja ideja je, da vso to energijo, ki se sprošča v FITNES CENTRIH koristno vrnemo v omrežje tako, da vgradimo v vse vrteče se fitnes naprave kot so razna sobna kolesa, tekalne proge, orbitreki in podobno GENERATORJE ELEKTRIČNE ENERGIJE. Tako stranke v takem centru nehote proizvajajo elektriko, ki se potem pošlje v električno omrežje.

Moj predlog je, da se sprejme Zakon, ki bo uzakonil, da morajo vse vrteče fitnes naprave od leta 2008 naprej imeti vgrajene generatorje in s tem dobi fitnes center tudi pravni status ELEKTRARNE.

Naj pa povem, da me sicer zelo moti sam naziv resorja in sicer v delu, kjer govori o PROSTORU. Ministrstvo za prostor torej. Zakon nikjer ne definira kaj je prostor, tako da lahko pravno tolmačimo, da je minister za prostor dejansko MINISTER CELOTNEGA NAM ZNANEGA VESOLJA, do koder sega energija PRAPOKA (Big bang s.p.). In ta prostor se več kot očitno SAMO ŠE ŠIRI.

Meni se postavlja logično vprašanje, ALI BO MINISTER ZA PROSTOR TAKO ŠIROKI DEFINICIJI PROSTORA SPLOH LAHKO KOS? Zlasti v luči dejstva, da baje sploh še nima končane specializacije.

11 komentarjev to “Prosti tek”

 1. Big Gigant Head Says:

  Mene bolj skrbi tale okolje, kot pa prostor. Sploh, ko ga vodi (nes)Podobnik.

  Sedaj pa imam vprašanje zate kot predsedniškega kandidata:

  Ali se ti zdi pravilno, da na MOP opravljajo študije o vplivih na okolje kar ekonomisti in ne za to izšolani biologi?

 2. dronyx Says:

  Sam odločno podpiram INTERDISCIPLINARNOST. Ministrstvo za zdravstvo bi moral nujno voditi dober ekonom z končano večerno šolo iz lobotomije, medtem ko se je kadrovska rešitev na okolju z zdravnikom do sedaj izkazala kot ČISTA DESETKA. Bolje od tega se ne da. 🙂

 3. Big Gigant Head Says:

  Odlično! družino, socialo in delo pa naj vodijo diplomirani kiparji!

  Sedaj pa grem predlagat lastniku fitnesa, ki ga obiskujem, da namontira dinamote na kolesa, katera grem ravnokar uporabljat.

 4. dronyx Says:

  Omeni mu še, da obstaja velika verjetnost, da njegov fitnes center dobi status elektrarne in se s tem vključi v tretji elektroenergetski steber.

 5. Big Gigant Head Says:

  Mislim, da imaš celo genialno rešitev! Če dobi on od države denar, ki pokriva naše članarine, ali vsaj večji del le te, potlej bodo ljudje rajši hodili – kdo bi se branil zastonj fitnesa? .. in s tem proizvedli vse več energije! Začaran krog – In ne, ne zatekam se k magiji.

  Hm?

  Jaz običajno proizvajam ~52W, in to kontinuirano 45 minut, če delam za kondicijo.

  Če to dela 20 ljudi, lahko v eni uri proizvedemo dovolj elektrike, da soseda prižge svojo novo klimatsko napravo za pol ure.

 6. dronyx Says:

  Upam, da se bo nekdo resno lotil analize in naredil sledeče: množil osebe x ure x pridelana energija x cena kilowatne ure. Temu dodamo še subvencije in dobimo končen znesek, koliko bi tak fitnes center lahko zaslužil. Če potem upoštevamo, da pade cena članarinam, se odstotek pridelovalcev energije še poveča in imamo praktično PERPETUM MOBILE. Kdaj je podelitev Nobelovih nagrad? Ali ti jo pošljejo po pošti, ali moraš osebno na norveško? 🙂

 7. Big Gigant Head Says:

  Še par okoljskih idej za ONYXa:

  Kot je predlagal Tomaž Mihelič z DOPPSa, lahko namesto cestnin, vsakemu vozniku na avtocesti namontirajo na streho eno vetrnico na kateri je dinamo in akumulator. Ko avto potuje z veliko brzino (130kmh), se seveda fila akumulator, katerega na izstopni cestninski postaji poberejo dol.

  Glede na polomijo na Volovji rebri, pa lahko zajezimo tudi kompletno dolino Trente!

  S tem dosežemo tri stvari. Ogromne količine električne energije. Največjo hidroelektrarno na svetu – katero lahko izkoriščamo kot turistično atrakcijo. In pa navsezadnje, lahko vsake nekaj let, vso akumulirano vodo, splaknemo in odplaknemo vso nesnago do makarske.

 8. dronyx Says:

  Kar se tiče ideje z veternico na avtomobilu zadeva ni tako zelo revolucionarna kot izgleda. Problem je namreč v tem, da zakon o ohranitvi energije govori, da če montiraš veternico, se poveča upor zraka in porabiš več bencina. Torej na ta način samo iz enega problema narediš dva.

 9. Big Gigant Head Says:

  Taka razlika v porabi bi bila? :O

 10. dronyx Says:

  Ja, velika. Saj F1 je znanost o zračnem uporu, pa še nekaj malega o motorjih. Tebi avto porabi bistveno več že samo če odpreš okno pri veliki hitrosti. Prvo bi jaz prepovedal klimatske naprave. Ženske naj poleti pač vozijo v kopalkah, če jim je vroče. Tako pa najprej kurijo energijo zaradi klime, potem plačujejo še savno, pa fitnes, pa shoping, pa spet savna, pa fitnes. 🙂

 11. Big Gigant Head Says:

  Ja, to je bila pa druga opcija. Da namontiraš veternico in za tisti kratek čas izklopiš klimo.

  Lahko bi pa, ko že omenjaš kuhane ljudi, tudi krematoriji proizvajali energijo, tako kot v krasnem novem svetu, če se prav spomnim?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s