Zakaj ne verjamem v NLP

Jaz osebno ne verjamem v obstoj neznanih letečih predmetov in to tezo sem pripravljen zagovarjati.

Francija je kot ena prvih držav na svetu odprla svoje dosjeje X, arhiv, kjer so zabeleženi in dokumentirani vsi pojavi v zvezi z neznanimi letečimi predmeti (UFO) zadnjih 50 let. Naval na strežnike je ogromen. Večina pričakuje veselo novico. NISMO SAMI. Jodi Foster iz filma Stik dobi moralno zadoščenje. Ne gre za fikcijo.

Jaz v to ne morem verjeti. Preprosto ne morem verjeti.

Vesolje, gledano skozi prizmo materije, je ena sama ogromna praznina. Materija je koncentrirana v posameznih točkah, ki so Zvezde, Planeti ali recimo Črne luknje. Če bi kogarkoli izmed nas v nam znano Vesolje vrgli naključno, je verjetnost, da bi se znašel vsaj blizu Planeta ali Zvezde praktično enaka nič.

Naključno nemogoče.

Sedaj pa si predstavljam napredno civilizacijo, lahko iz planeta, ki kroži okrog Zvezde, ki je najbližja Soncu – Proxime Centauri, ali pa iz kakšnega oddaljenejšega ozvezdja. Za civilizacijo, ki ima tako tehnologijo, da v razumnem času premaga takšno razdaljo je pristajanje na planetu enako, kot ga prikazujejo filmi tipa Vojna Zvezd ali Blekovih sedem. Trivialno opravilo, kot je za nas parkiranje avtomobila v garažni hiši s pomočjo vseh možnih senzorjev.

In sedaj si predstavljam, da po letih preučevanj, študije in analize signalov ter priprav, taka tehnološko superiorna civilizacija sprejme odločitev, da gre na pot proti Zemlji. Potem pa po letih poti ekipa nezemljanov prileti do Zemlje IN SE PREPROSTO RAZTREŠČIJO NEKJE NA LJUBLJANSKEM BARJU ali pa recimo na koruznih poljih Arizone…

To pa bi bila znanstvena fantastika.

73 komentarjev to “Zakaj ne verjamem v NLP”

 1. london Says:

  Gospod bodoci prvi moz drzave, ste mislili v naslovu Tistega Lepega popoldneva, ali Neznani Leteci Predmeti? Ali pa so to ze novi prijemi predvolilne kampanije po navodilih PD Cetrifuzije – zmesti volivce in nato u njimi manipulirati 😉

 2. london Says:

  Za pravopisne napacce se pardoniram – prevec hitim! 🙂

 3. dronyx Says:

  Da, ne gre za pomoto dvomim. Sam osebno menim, da Bizovičar ni nezemljan, za Tomažinovo si stroka še ni enotna. V naslovu sem mislil NLP, torej je napaka. Se pa strinjam z dr. Centrifuzijo, da je zmedeni volilec samo plus zame, ker si drugače ne predstavljam možnosti uspeha 2007.

 4. nikja Says:

  to, da so se na zemlji ustvarili primerni pogoji za življenje, je bila tako in tako loterija … samo … po drugi strani … še do marsa ne moremo priti, ker bi nam dnk zmaličilo … kako bi si potem sploh upali pomisliti, da v vsem vsemirju ni še nekaj … no, Janezov gotovo ne bomo našli … življenje pa že …

 5. nikja Says:

  tlp v naslovu pa sploh opazla nisem … no ja, vidimo, kar hočmo videt…

 6. london Says:

  nikja, ti si tipicen primer volilne baze, na katero cilja ta kampanija! 🙂 Res hvala za tako nazoren primer! 😀

 7. nikja Says:

  my brains are washed! I will be your humble servant …

 8. Fetalij W. Tyschew Says:

  TLP 😀 In kdo od vas ni slišal za pristanek malih zelenih na ljubljanskem barju? Ljubarswell

 9. dronyx Says:

  Upam, da naših dosjejev X ne bodo nikoli razgalili pred javnostjo. SAJ JE POLOVICA VLADE NEZENLJANOV. Vsaj obnašajo se tako.

 10. Big Gigant Head Says:

  Ja seveda da obstajajo in da so že na zemlji. Kdo pa misliš da je razvil Nintendo Wii?

 11. dronyx Says:

  Za South Park je baje tudi splošno znano, da scenarije pišejo nezemljani. Teh primerov je še veliko, samo nihče o tem noče govoriti ali si pa preprosto ne upa.

 12. Big Gigant Head Says:

  Ja, pa tisti harmonkar iz Atomik Harmonikov!

  Jaz mislim, da je ta zadeva vredna podrobnejšega raziskovanja. Ker če je temu res tako in vi pokažete naklonjenost nezemljanom s slovenskim državljanstvom lahko dobite še precej glasov!

 13. dronyx Says:

  Za harmonikarja vedo praktično že vsi. Samo meni osebno se zdi škandalozno, kako enostavno ti ne bom rekel ljudje, prihajajo do slovenskih potnih listov.

 14. filozof Says:

  Se opravičujem v naprej, ampak zadevo bi vam nekoliko osvetlil v strokovni luči. Pač toliko kot so mi jo uspeli pojasniti.
  Torej, dr.Onyx, zelo pravilno ugotavljaš glede NLPjev. Novejše kozmološke teorije so precej bolj pesimistične glede obstoja planetov z možnostmi za razvoj življenja, kot so bile določene predhodnje teorije. Če bi nas dejansko kdo obiskal, se seveda nebi kar tako raztreščil po nekaj miljonih svetlobnih let potovanja. Se pravi, tisti ki bi nas obiskal, bi potoval z hitrostjo svetlobe celih milijon let. Njegov obisk bi morda še zaznala kaka zelo sofisticirana naprava. No, če pa bi želel samo malo počekirati po Zemljici, najbrž nebi za to porabil več milijonov let potovanja. Torej, bi potoval hitreje. Se pravi, vsaj 100.000x hitreje od svetlobe. In v tem primeru njegovega obiska nebi zaznali. Pa ne zaradi hitrosti (najbrž bi upočasnil:) ampak zaradi oblike v kateri bi se nujno moral nahajati, da bi sploh lahko potoval z tako hitrostjo.
  In še glede planetov z možnostjo življenja. Znano (in bojda celotno) vesolje nikakor ni prazen prostor, črnina se strokovno imenuje ‘temna masa’ in to nikakor ni prazen prostor. V vesolju najdemo samo zelo osnovne elemente – večinoma vodik, nekaj helija in nekaj litija. Ostali elementi, za nas osnovni, npr. železo, kisik,… nastanejo npr. v eksplozijah supernov,… vsekakor pa je neverjetno majčkena verjetnost, da se tako številčno zberejo na kupu, kot je to v primeru naše Zemljice. Tako je trenutno najpogostejša znanstvena trditev taka, da je naš planet Zemlja zaenkrat osamljen primer in da praktično in tudi teoretično zaenkrat ni možno, da bi imeli na obisku kake zelene možiclje.
  Razen seveda, če je mogoče prostor in čas ukriviti ne glede na maso in je kvantna mehanika popolnoma zgrešena…
  Obstaja sicer množica teorij, vendar jih je nemogoče preveriti, ker ni možno izdelati aparature, ki bi zadoščala potrebam simulacije. Tako so lahko te teorije čudovite in krasne, poleg tega pa tudi resnične ali pa popolna bedarija, totalni nesmisel.
  Toliko na hitro… če koga zanima kaj več… I’m here

 15. jaz Says:

  ne moreš bit tako egoističen in trdit, da v celotnem vesolju (ki je res ogromno) smo mi edina živa bitja….

 16. filozof Says:

  Tega absolutno ne trdim in morda moraš še enkrat prebrati kaj sem napisal (pa tudi slučajno ne mislim žaljivo, da ne bo pomote). Poleg tega pa jaz ničesar ne zanikam niti ne trdim. To so znanstvene razprave, ne moje osebne.
  Gre pač zato, da znanstveniki, ki jim je popolnoma vseeno za popularnost in za to ali je stvar tajna ali ne, dokazujejo, da nas še nekaj časa ne bo nihče obiskal, neglede na njegovo ali njihovo razvitost. Ti dokazi so utemeljeni prav v širjenju vesolja, ki še vedno poteka z mnogokratnikom svetlobne hitrosti.
  Da pa skoraj sigurno nismo sami, pa je jasno. Edini ki bi trdili, da smo, so metafiziki. Da bi bili sami, je nujno predpostavljati obstoj nekega Demiurga, boga, principa,….

 17. Roberto Says:

  Nezemljani , niso tako nori , da bi hodili na planet Zemlja , saj če so pametni , dobro vedo , kaj je to človeška vrsta….

 18. nekdo Says:

  jaz: Ne boš verjel, vendar je zelo realna možnost, da smo mi edina inteligentna bitja v vesolju. In ta verjetnost sploh ni tako majhna.
  Prav tako pa je skoraj 100%, da smo edini v naši galaksiji. Kajti vsako samo malenkost naprednejšo civilizacijo od naše, bi se videlo daleč naokoli…
  Če boš imel srečo, boš še sam videl kaj mislim s tem:) Ne loči nas več veliko od “predelave” naše bližnje in nato še daljne okolice.

 19. pameten Says:

  ja kva le počnemu tukile na zemlji, tako osameljeni sredi vesolja???

 20. Dr. Onyx Says:

  @filozof, kar se tiče potovanja po Vesolju lahko obstajajo tako imenovani Portali, ki te prestavijo iz ene točke v drugo ali celo v času. Temna masa je temna materija, za katero živi bog nima pojma kaj je.

  Ko so analizirali vesoljce v Area51 so ugotovili, da praktično nimajo komunikacijskih naprav in ušes. Torej se pogovarjajo na nivoju misli. Očitno imajo celo takšno moč, da z močjo misli vplivajo na dogajanje okrog sebe.

  Nekateri verjamejo, da obstaja eter, v katerem naj bi živeli tudi mi in kjer nastajajo misli. Nekateri verjamejo, da je ta eter fizično vezan na prostor, torej tako kot v primeru antene in oddajnika. Ti na določeni razdalji več ne loviš signala, ker je elektromagnetno polje prešibko. S tem si razlagajo, zakaj se naj bi vesoljci na tujih planetih obnašali tako čudno. Baje pride do interferenc z lokalnim etrom in komuniakcija pade ter vesoljski krožnik trešči na njivo sredi Ljubljanskega barja.

  Skratka….

 21. nada Says:

  Ne vem zakaj tak problem, saj smo mi nezemljani…..
  Vesolje je eno samo veliko življenje……

 22. dronyx Says:

  Točno to nada. Predstavljajmo si črni scenarij, da v Vesolju ne bi bilo nas, ki smo Itak edini. Potem celotna predstava od Big Banga naprej ne bi imela niti enega opazovalca. Semenj brezveznosti. Totalna Potrata prostora in časa. Človek je morda res inteligenca, samo edini? Morda najbolj naivna. Heh.

 23. london Says:

  Tocno tako nada! Vsi mi smo vesoljci! Med nami je zemljan samo eden! D. Murko! on je edini predstavnik zemljanov! Malce imam pa na sumu se Roda in Sandija ki sta precej podobna Wernerju…hmmm No ja! izgleda da se tudi zemljani sirijo kot gobe! 😉

 24. Fetalij W. Tyschew Says:

  hahahah London. Pa Michaela Jacksona in Elvisa si pozabil… Ali sta onadva pač dva izmed nas? Zdaj sem pa zmeden. Mene so v srednji klical vesolc, to šteje? 😀

 25. Big Gigant Head Says:

  Michael Jackson ni vesoljec. Za Elvisa se pa ne ve, ker noben ne najde trupla.

  Dvomim pa v človečnost Boštjana Romiha.

 26. filozof Says:

  Dronyx – 1.nekaj ljudem se vendarle sanja, kaj to je temna masa (materija)
  2. o vesoljnem etru (ni lokalnega in regionalnega, je le univerzalni) je govoril Platon in na zadevo je potrebno gledati v starogrškem smislu, tako da, ni čisto tako preprosto.
  3. portali 🙂 Ja, tudi sam sem pristaš SG1, imam vse sezone (ampak ta zadeva ni ZF, je samo F, no mogoče ena malenkost Z)
  4. komunikacija pa te zadeve – ja verjetno obstaja kakšna možnost. Dokazano je celo, da so s pomočjo telepatije komunicirali na razdalji več tisoč km. Bojda ?!

  Nada – ne vem če si kdaj prebirala Von Danikena, bi se pa verjetno z njim precej ujela. Meni je bil silno všeč, tudi teorija kako smo pravzaprav otroci vesoljcev, se mi zdi skoraj verjetna.

  Sicer pa, obstaja mnogo premnogo teorij. Je pa tako, da so večinoma utemeljene na zdravem razumu, ki pa nekako ni zmožen mikro in makro mišljenja, ker so na teh podoročjih zadeve drugačne. Vse te teorije komajda da so vredne poimenovanja in pašejo v resno debato prav toliko kot Jelinčič v parlament. Se pravi, so nujno potrebne da se raziskovanje ne ustavi, se pravi, delujejo kot nek zagon. Same na sebi pa so ničeve.

 27. Klemen Says:

  V katerem stripu ste pa prebrali, da smo sami v vesolju? Dejte no, vesolje je eno samo veliko bitje, konstantno se spreminja…a je že kdo odmeril koliko je zadeva velika? In potem trditi, da je procent verjetnosti velik, da smo sami v celem vesolju? Smo poslikali in obiskali vse planete, da lahko kar trdimo, da ni življenja? Ne trdim, da nas vsakodnevno obiskujejo vesoljci, sam da smo pa sami v celem širnem vesolju sami je pa totalna fikcija. Samo poglejte število odkritih galaksij in potem zračunajte kakšna je možnost, da smo res sami….je mogoče številka nesmiselna? Čist mejhn? Dokler ne bo človek obiskal drugega osončja je sploh govoriti o teh teorijah nesmisel in potrata časa…kaj šele drugo galaksijo…

 28. dsun Says:

  Preprosto nemorem verjet, da bi bili lahko sami na velikost galaksij in njihovo količino resno dvomim sigurno je še kaka bedasta raso kot smo mi, ki se špila s svojim planetom.
  Po drugi strani pa še svojega planeta nismo popolnoma raziskali,
  vsak mesec odkrijejo skoraj kakšno novo živalsko vrsto…
  kaj šele bodo najdlji v globinah morja ko bo tehnika dopuštala potop do 10.000 ali 15.000 m ( to kaj pa pošiljajo robote takorekoč na par tisoć metrov je zame špilarija tisti ki se ptapljate radi veste kaj mislim) …

 29. Mare Says:

  Kaj pa če je realnost čisto drugačna, da smo že mi nezemljani za
  druga bitja, da se nekateri, ki imajo dostop do znanja in tehnologij
  že nekaj desetletij vozijo okoli po vesolju, nas ovce, pa izkoriščajo,
  držijo za ograjo in nam dajo vsake toliko časa malo tehnoloških
  bombončkov?

 30. Big Gigant Head Says:

  @Dr. Onyx: Ravno si zgubil glasove vseh fanatikov. Verjetno jih bodo raje dali Drnovšku, če bi le ta kandidiral.

 31. marianne Says:

  15.000 m???

 32. filozof Says:

  Klemen ; takole je. Ena svtvar je če se pogovarjamo ala Vox populi, druga pa je Vox scientia. Tako da, kar trdiš je seveda absolutni znanstveni nesmisel. Ljudsko gledano pa je vprašanje ok. Prosim lepo, ne bit užaljen, ampak kaj ti misliš kako nej bi raziskovali vesolje, da bi res kej vedeli, je zelo preprosto razmišljanje. Torej, ni neumno, je pa na stopnji osnovnošolca. In verjemi mi, tudi sam na veliko stvari gledam kot osnovnošolec. Pač nimam pojma o nečem, torej drugače tudi ne morem, je res?
  Pričakujem, da mi boš vrnil z ploho agresije in negativnosti, ali mogoče ne? No še enkrat povdarjam, da skoraj nič napisanega ni moje osebno mnenje, vsekakor pa ni nič moje znanstveno mnenje. Ampak zavedati se moraš, da se določen del človeštva ukvarja z temi vprašanji na povsem drugačni ravni kot ti in jaz.
  Pa ne ga srat, nekega antomskega fizika, kvantnega mehanika ali kozmologa že ne boš osmešil z tistim ‘kere stripe berete’. Fantje vseeno vedo kako stvar ali dve več kot midva.

 33. filozof Says:

  Pa še takole na mariannino vprašanje 🙂 kako prikladno, zaradi imena namreč. Marianski jarek je najgloblja poznana podmorska lokacija na Zemlji. Leži na dnu severozahodnega Pacifika, vzhodno od Marianskega otočja, v bližini otočja Guam. Jarek je meja med dvema tektonskima ploščama, in sicer tam, kjer se Pacifiška plošča podriva pod Filipinsko ploščo. Globina 10.911 m.

 34. phillip Says:

  neumnost

 35. FilozofXX Says:

  Pustil sem se zavesti naslovu, pričakoval sem namreč inteligenten in pronicljiv blog. Žal je vse kar sem prebral en sam prazen nič z naslovom, ki je le sam sebi namen.

 36. hmm... Says:

  ok..kdo bi lahko biu tok neumn da ne vrajme v to da nismo sami….halo na miljone galaksij in usga tega pa res je to da je vesolje velkoo…mogoce je se na ksnmu planetu u ksni galaksiji k je sploh ne poznamo ..da so tut mogoce ljudje..nikol ne vess..in zemljska bitja so nastala iz neke bakterije itd…zakai ta bakterija ne bi pristala na drugmu planetu k ma tut pogoje za razvoj organizmov…???no to jst mislmm

 37. Big Gigant Head Says:

  Ne, zemeljska bitja niso nastala iz bakterij. Ampak iz probiontov.

 38. tara Says:

  ok lejte, zakaj se zaj tu vbistvu gre? sem zgubila rdeco nit, filozof na eni strani pol latinsko po slovensko govori o znanstveni plati, ki jo je nekje prebral, dr. onyx (huh’) daje kontre, klemen, s kirim se strinjam, saj sem ga najbolj tud razumela (pa ne mislit da sem kako neizobrazeno, primitivno dekletce, ker verjetno vem o o nekaterih stvareh tudi o vesolju vec kot vsi vi skup, pa ne iz knjig ampak prakticno): torej, kako vemo da je vse tisto kaj je v knjigah napisanega res? je sel kdo to preverjat kdaj ha? skozi vsa leta se ucimo iz istih knjig, vsako leto ljudje delajo iste napake, ker se ucijo iz istih knjig… nihce pa ne bo sel tega preverjat, ker enostavno nihce nima volje niti casa, sploh pa naucimo pa konec…torej isto je za vesoljce… kdo bo sel preverjat teorijo da nismo/smo sami… saj pa ma klemn cist prav, kdo je sel z metrom (hahahah to bi rada vidla) v vesolje in ga izmeril od zacetka do konca (ceprov zacetka konca ni ampak ok da bo bolj razvidno)? nihce, in kdo je potem tisti ki lahko rece da smo sami? kaj pa tiste uboge bakterije in virusi? ok nekateri to ne smatrajo za ziva bitja: ponovite biologijo dragi moji… nocem pametovat, sam kaj nimamo ljudje v bistvu pametnejsea dela, kot se ubadat s tem ce je kdo razen nas v vesolju: ce so vejo kje smo pa kdo smo in nas ne rabijo v bistvu, ker so po vsej verjetnosti na nivoju inteligencnosti, am 1000x pametnejsi od nas… torej zakaj clovek najprej ne poskrbi za dobrobit nase Matere Zemlje? CO2 npr… potem pa pomete pred svojim pragom, sele na koncu ce ostane cas pa se gre ubadat z “marsovci”…sicer pa vsi nejeverni tomazi, pejte v ameriko pa vam bojo pokazal vesoljca…

 39. Big Gigant Head Says:

  … Pa ne smemo pozabit na Damjana Murka!

 40. Miha Says:

  hm vesolci… hehe bi blo smešno če bi nas kateri obiskal, samo se strinjam z vsemi tistimi ki trdijo da obstajajo tako mi razviti organizmi, pa da nas nebojo obiskali ker je vesolje preveliko:)

 41. Štefan Says:

  Vesoljci ali kaj… ja včasih se mi zdi da sem kar obkrožen z njimi, hahaha.

 42. filozof Says:

  Tara, dragi deklič. Če ne veš nič o vesolju to ne pomeni da nisi izobražen. Če pa tiste 3 latinske besede ki sem jih uporabil poimenuješ ‘pol latinsko pol slovensko’ potem je pa to že malo bližje. Ne zameri, šalim se.
  Drugo, dr.onxy vsaj daje kontre, ki si nekako še zaslužijo to ime. Klemen in ti naprimer, razmišljata z svojo glavo, kar je pohvalno, ampak ne razumeta pa, da glede vesolja vajina glava ni dovolj. Poleg tega pa “praktično” in “logično” nista ravno primerna tule. Praktično je nemogoče določene stvari raziskati, kot pravilno ugotavljaš. Logično pa ne ustreza, ker gre za logiko neke precej višje stopnje, kot pa jo premoremo mi tule (predvsem za logiko, podkrepljeno z določenimi informacijami, ki so relevantne). Da veš o vesolju praktično verjetno več kot večina tule 🙂 ;)… ja tudi jaz se znam orientirat po zvedzah pa pokazat kako ozvezdje…ali se motim? mogoče veš kaj več, si mogoče celo že bila na Marsu 🙂 No, oprosti, nočem te žaliti, govorim le, da četudi veš veliko, tisto kar je praktičnega, na žalost ne pomeni nič. Aja, pa ne gre za to da bi malo prebral sem pa tja… študiram to. Vsekakor se ne učimo ves čas iz istih knjig in tudi preverjajo se teorije na dnevni ravni, ne samo vsake toliko. Razen če študiraš teologijo, potem je pa res kar praviš.
  Vesolja ni mogoče meriti od začetka do konca in četudi bi šlo, je rezultat lahko popolnoma napačen, seveda zaradi določenih zakonov, ki v vesolju veljajo, na zemlji pa ne, oziroma jih ne opazimo, ker se odvijajo na univerzalni makro ravni.
  In tisti ki reče da smo sami, ve zakaj tko reče. Ti pa ne veš, tebi se samo zdi! Je res ali ne??
  No kar se pa meni zdi – nikakršne osnove ni, da bi domnevala da so druga bitja v vesolju pametnejša od nas?? Po kaki verjetnosti ?? Od kje ti to ??? Mogoče veš kaj več ?
  Se pa popolnoma strinjam s teboj, da bomo morali malo bolje poskrbeti za našo Zemljico, če želimo še nekaj časa ostati tule. Nekaj naj se jih pa še vedno ukvarja z tistim zunaj, za vsak slučaj.

 43. Klemen Says:

  Zakaj bi pa sproscal ploho agresije in negativnosti? Meni se zdi preprosto nemogoče, da je v vsem tem prostoru, ki je prakticno neizmerljiv, da smo eni in edini. Ko mi bo pa nekdo podal slike, zmerjeno statistiko in rekel da je to to bom verjel in nic prej. Zato, se meni zdijo vsi ti izracuni in predvidevanja, ki temeljijo samo na teoriji, nesmiselna. Mogoce se tebi to zdi osnovno solska logika, ampak meni se zdi se najbolj logicna in preprosta.

  P.S. Se oproscam za pomanjkanje sumnikov 🙂

 44. filozof Says:

  No Klemen, dolgujem ti opravičilo.
  Sicer pa, če si prebral kar sem napisal. Znanstveniki nikakor ne trdijo da smo edini. Prej so mislili, da obstaja kar nekaj zemlji podobnih planetov in celo sistemov. Zadnje raziskave (to pomeni zadnjih 10 let), ki pa so opravljene z Hubblovim deep space teleskopom, pa kažejo, da je zemlja precejšnja redkost. Stvar je utemeljena na tem, kako sploh nastajajo zvezde. Ej verjemi mi, huda scena. Pa nimam pojma. Zgolj osnove.
  In ja, to se mi zdi osovnošolska logika. Z osnovnošolsko pa sploh ne mislim, da je slaba… kar pravim je le to, da je primerna za vsakodnevno življenje, najbrž edina primerna. Samo za vesolje pa ni ok. To ti znam tud dokazat z pravili logike (vsaj upam da še znam 🙂
  Moraš pa vedeti, da teorija ni enako hipoteza. Hipoteza je predpostavka, osnovana na OŠ logiki, če hočeš, in šele potrebuje dokazovanje. Teorija pa pomeni, da na podlagi vseh trenutno dostopnih podatkov velja to in to. In tisti, ki delajo na teorijah o vesolju, imajo neprimerno več teh ‘trenutno dostopnih podatkov’ kot mi, ‘navadni smrtniki’.

 45. barbiblond Says:

  Dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost. Prvo še ni dokazano.

 46. nemo Says:

  Jaz pravim drugače:

  http://nemo.blog.siol.net/2007/03/28/luci-nad-phoenixom/

 47. Fuga Says:

  Ja, vidim da sem tehnolloško že malo zaostal. Jaz imam namreč še vedno nekje pospravljeno fračo, pipo in pravo indijansko puščico in nič mi ne manjka.

 48. nekdo Says:

  Ne vem zakaj se vsi zagovorniki “vesolja polnega življenja” vedno zgovarjajo na znucano foro: “nekaj mora biti tam, saj je vesolje tako veliko… Če ne bi bilo nič je to potrata prostora…”
  Narobe! Dejte si dopovedati, da “namen” vesolja ni ustvarjanje življenja. Ravno obratno. Vesolje je strašno neprijazen prostor za razvoj življenja.

  Prav tako je brez veze vsako sanjarjenje v smislu: “saj so čisto drugačni od nas… Saj so lahko sestavljeni iz čisto drugih elementov… itd.”
  Narobe! Edino kemija bazirana na ogljiku je dovolj raznolika in dovolj hitra, da je zmožna evolucije v zglednem času.

  Ne vem tudi zakaj večina misli, da bi hipotetični “vesoljčki” zganjali neke sorte vesoljski budizem in nas samo od daleč opazovali? To ni realno. Vsaka vrsta se razvije le, če je agresivna. “Budiste” slej kot prej povozi evolucija. Sicer pa zakaj bi nas opazovali, če bi nas lahko preprosto simulirali, naše atome pa uporabili za bolj pametne zadeve…
  (zelo priporočam branje teme na forumu slo-tech z naslovom Protokol. Marsikomu bo pomagala malo širše razmišljati. Prav tako je tam lepo pokazano, zakaj v naši bljižini ni nobene druge inteligntne rase)

 49. jelko Says:

  Zanimiva debata. Ali smo edini se ne sprašujem.Predlagam ogled prispevkov na priloženem linku. Te zadeve pa še bolj zmedejo.
  http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html

 50. nekdo Says:

  Kar se mi pa zdi zanimivo s psihološkega stališča pri ljudeh je pa tole:

  Zelo hitro so pripravljeni verjeti, da v vidnem Vesolju najbrž ni planeta masivnega kot Zemlja, pa da bi bil večinoma iz zlata.

  Pri vprašanju inteligentnega življenja pa smo takoj pri: “Ti sploh veš kako veliko je Vesolje?!”

  Refleks, ki ga pri zlatem planetu ni.

  Zanimivo, a ne?

 51. Klemen Says:

  nekdo, potem praviš, da v vsem tem prostoru ni nobene možnosti da obstaja življenje? Vesolje se konstantno spreminja in znanstveniki zopet in zopet beležijo nove planete in prej ali slej tisti mali procent možnosti pride do izraza, se mogoče motim?

 52. nekdo Says:

  Ne pravim, da ni nobene mozmosti. Vendar pa je moznost inteligentnega zivljenja tako majhna, da je zanemarljiva. Recimo moznost za kaj na ravni bakterije je dosti vecja, samo se vedno nepredstavljivo majhna.
  Vedno vec kot vemo v vesolju, bolj spozanavmo, da je to ekstremno neprijazen prostor…

 53. Klemen Says:

  Kakšno naključje da ravno danes dobim to po mailu http://heritage.stsci.edu/gallery/gallery_category.html 🙂 nekdo, če bi bil prijazen prostor, nam nebi blo treba skafandrov nosit, mal šale 🙂 Obstaja kakšen dokumentarc kjer je razloženo kako so izračunali to vrednost?

 54. nekdo Says:

  Mogoce obstaja. Ne vem. Isci:)
  Vcasih je bilo med zanastveniki splosno razsirjeno mnenje, da vesolje poka po sivih od zivljenja. Sedaj pa so taki sanjaci v manjsini. Vecina se strinja, da je ze samo zivljenje velika redkost, moznosti za razvoj inteligence pa so prakticno nicne. In z vsakim letom in novimi odkritji se moznosti za obljudeno vesolje bliskovito manjsajo.
  Vesolje je pac le ekstremno neprijazna, sterilna puscava.

 55. dronyx Says:

  @nekdo od kje ideja, da mi zaznavamo vse v Vesolju, kar je živo? Saj je ogromna večina Vesolja temna materija, za katero še do nedavnega ni vedel nihče. Pa to ni pomenilo, da je ni, samo mi nismo imeli senzorjev, ki bi to lahko zaznavali. Pa še danes njen obstoj dokazujejo posredno, zaradi simulacij gibanja Galaksij. Človek ima vgrajena neka čutila, ki jih potrebujemo za življenje v teh okoliščinah. Voh je kemija in možganska iluzija, sluh je fizika in možganska iluzija, vid je prav tako fizika in možganska iluzija, mi vidimo kot svetlobo delček spektra, ki pa je zvezen. Lahko bi videl kot svetlobo frekvenco 800 GHz, potem bi se ti bleščali oddajniki za GSN in bi bilo tvoje dojemanja sveta čisto drugačno.

  Skratka, trditi, da je Vesolje sterilna puščava, je po mojem pa smešno. Verjetno je v Vesolju več naprednih civilizacij, kot je ljudi ta trenutek na Zemlji. Bistveno več. Samo očitno je zadeva urejena tako, da ni možno, da bi obstajala neka napredna zlobna civilizacija, ki bi priletela z floto galaktičnih uničevalcev in po milijardah let evolucije redirala neko civilizacijo.

 56. Človek Says:

  @filozof… če bi si vzel malce več časa za raziskovanje vox scientie, bi ti bilo jasno, da znanstveniki delujejo po principu negiranja teorije… se pravi najprej postavijo teorijo, nato raziskujejo in sproti popravljajo svoje teze… v tem primeru gre golj za teze, saj še Nasa in ESA vlagata velik denar v iskanje planeta X (tako so ga poimenovali, saj imajo zgolj teorijo, kje naj bi krožil), desetega planeta našega osončja… To so se odločili v devetdesetih letih zaradi razkritja Sumerskih zapisov, kjer obstaja deset natančno opisanih planetov v našem osončju, pa čeprav so zapisani na sedmih kamenih ploščah. Vendar so opisi planetov tako natančni, da so jih morali sprejeti za ˝potencialno resnične˝, ker so bili na njih opisani tudi Saturn in Stone ring, ki so ju ˝znanstveniki˝ odkrili šele v 80ih letih… Kako so Sumerci vedeli za te planete, pa ne zna nihče odgovoriti, saj pred Galileom nismo poznali teleskopov, lahko pa sumimo samo v eno resnico…
  @ Big Gigant Head- Damjan Murko je verjetno Dannyjev brat, se pravi je nezemljan, verndar origin planeta je neznan, ve se samo da prihajata iz ˝črne luknje˝ 😆

 57. barbiblond Says:

  Človek, kolikor je meni znano, je deseti planet Sedna (Xena) že dve leti odkrit, vendar ima zaradi svoje majhnosti (kot tudi pluton) drug status, planetoid, ali nekaj takega. Je pa njegova krožnica inatanko takšna, kot je opisana za deseti planet, sumerski Nibiru.

 58. Človek Says:

  @barbiblond… aaaaaa? neee. a res al kako? ne verjamem jim 😆 ker potem bi mogli najti na njem življenje, kot pravijo Sumerci :/ zej sem pa spet zbegan, ker sem upal na to pozitivno rešitev 😆

 59. barbiblond Says:

  Baje je še predaleč. Počakajmo še desetletje. No, poglej malo linke

  http://www.kvarkadabra.net/mediagallery/media.php?s=20070316173102442
  http://forum.kvarkadabra.net/viewtopic.php?p=6917&sid=33004035a4234aaec7038f1ab01cc072

 60. nekdo Says:

  @Človek A si ti mogoče videl sumerske zapise? Ali le nasedaš interpretacijam le teh… Sumerci so “poznali” planete le do Saturna in niti pike več. Kar je druge šare je vse povezano le z njihovim verovanjem. Nekateri pa to jemljejo kot dokaz za skriti planet itd

 61. barbiblond Says:

  nekdo, a si ti videl antarktiko? Jaz ne, pa verjamem, da je pod ledom.

 62. Človek Says:

  @nekdo, sem videl posnetke kamnov ja… sedaj če so jih pruredili, da bi zavedli 2% ljudi, ki nas to zanima, potem sem nasedel… vendar tega občutka nisem dobil, ker so mi bili prikazani s strani človeka, ki mu je manipulacija tako blizu, kot meni Damjan Murko 😆

 63. nekdo Says:

  Pa ne jemati NASE in ESE preveč resno, ko govorijo o možnostih za življenje na Marsu, Evropi in Titanu. Gre se le za reklamiranje, da pritegnejo pozornost množic in lažje pridobijo sredstva za druge raziskave. No saj tudi spraviti človeka na Mars je le spretna reklamna kampanija…
  Je treba ločiti med sabo resno znanost in znanost za široke množice.

 64. sex Says:

  @ all: Just do it. My name is…

 65. filozof Says:

  @Človek – verjemi mi, da si vzamem ogromno časa za sledenje vox scientia in pribljižno mi je jasno kako delujejo znanstveniki 🙂 Res pa, da ne delujejo vsi tako kot si napisal. Sicer pa, takrat ko sproti popravljajo, tisto ni teorija, tisto je hipoteza. Seveda tudi teorije popravljajo, včasih, vsekakor pa bistveno manj kot hipoteze. Aja, vidim, veš tudi ti 🙂 Glede tega 10. planeta ti je odgovorila @barbiblond, poleg tega pa ti bo morda zanimiva informacija, da so nekje proti koncu 2006 organizirali kongres, na katerem so se ‘glavce’ odločali, kakšen status podeliti tem telesom, ali status planeta ali planetoida, satelita.
  Če te zanimajo sumerski izračuni in podobno, beri nujno Erich von Daniken-a (zelo poljudno napisano, veliko kritik, neznanstvene, pa vendar zanimive za razmislek). Poleg tega še takole – sumerci so imeli izračune luninega koledarja za 30.000 let naprej (z vsemi menani,…), dandanes (to sem bral 10 let nazaj:) pa ni možno teh zadev izračunati niti z MEGA kompjuterji – NEZNASTVENO, ampak zanimivo, če je pa res, je pa druga zgodba. Da pa so bli sumerci res hudi na tem področju, tu pa ni kaj.
  In pa še @nekdo… vredu je to kar pišeš, se strinjam z tvojimi razmišljanji.

 66. Človek Says:

  @ barbi, ja točno tako pač to gre.. gre za tisto kar nekdo verjame…
  @ nekdo tukaj se pa strinjava, dobra mera skeptike mora biti vedno prisotna, sploh pa rpi stvareh, ki se pojavljajo v medijih…

 67. nekdo Says:

  @barbiblond Seveda lahko verjameš. Ker imaš prav lepe reliefne zemljevide Anktartike pod ledom…
  Sedaj mi pa še pokaži dokaze za kup življenja po vesolju… Ne bo šlo ane? Veš, če se tebi zdi, da mora biti še nekdo tam zunaj, to ne pomeni, da je.
  Po drugi strani pa je vedno več zelo prepričljivih dokazov, da je vesolje zelo, zelo pusto, kar se tiče življenja

 68. barbiblond Says:

  nekdo, narobe me razumeš. zemljevide sem videla, antarktike pa še vedno ne, v tem je razlika. Pa sploh ne mislim da je kup žvljenja v vesolju, kakšno pa zna bit. Sicer pa tudi Darwinu ne verjamem, sem pač mal čudna, kaj čmo.

 69. nekdo Says:

  filozof@ Malo se motiš. Vse lunine mene in podobno, ti povprečen domači računalnik izračuna v 1s za par 10000 let naprej in nazaj. Saj je kar nekaj programčkov za izračun podobnih zadev.

 70. filozof Says:

  @nekdo… no, se mi je zdelo da bom z tem usekal mimo 🙂 pač te Danikenove knjige sem bral par let nazaj, poleg tega so pa tudi izdane 1980, tako da 🙂 … ampak hvala ti za odgovor

 71. nekdo Says:

  Tukaj imaš recimo še en doma spacan koledarček(res da za luno samo do leta 3000) narejen pri nas. http://www2.arnes.si/~akranj2/koled.htm

 72. tihi Says:

  Ti sklepi so napačni in neumni. Si se mogoče vprašal, kakšna je verjetnost, da se je ravno na planetu Zemlja razvilo življenje? Kot “bistro” ugotavljaš: praktično enaka nič – ampak kljub vsemu je na Zemlji življenje. Tvoje razglabljanje je na nivoju opice, ko ji nekdo skuša dopovedati, da obstajajo takšne reči kot so avtomobili pa letala. Če bi nekoga izpred 150 let postavil v današnji svet, bi gotovo mislil, da je v nebesih, ker nebi ničesar razumel. Pribljižno toliko je naša tehnologija oddaljena od nezemeljske. Teorija pa precej manj – mogoče smo jih v čem že prehiteli.

 73. sebastijan Says:

  zdaj pa vam povem,da bo čez 1000 let mars bogat z vodo pa bo zemlja pusta.ker bo dosti katastrof,največ leta 2024,ko naj b se pola zamenjala.pa tak bo toliko vojn pa bolezni,da bo zemlja zagnilila pa bo mars 2.samo življenje neki more bit.al na marsu,evroli,ganimedu al titanu neki more bit v prihodnosti pa bo na zemlji težko živet zaradi katastrof,zato bomo po mojem čez kakih 2000 let šli na mars.in ko bomo mars onesnažili čez 10000 let,nas bodo marsovci spodili.zemljo smo tak onesnažili,da bomo mogli prej ali slej it na mars,če nam je všeč ali ne.zdaj pa še napovedi za prihodost
  -2009 prizadete celine zaradi suše
  2010-3. svetovna vojna.
  2012-jedro vojne.rusija prodira v srce evrope
  2013-rusija za 5 tednov umakne svoje sile vsi mislijo,da bo konec,a potem napadejo vso evropo
  2015-amerika in japonska se združita ter ustavita ruse
  2016-konec vojne zmagala je amerika rusija je v ozadju,slovenci pa razpademo
  2021-3.ljudje odidejo na mars
  2022-na marsu odkrijejo nezemljane
  2024-rusija spet začne napadati,tokrat ob pomoči nemčije zavlada svetu
  2027-zemljani na marsu odidejo nazaj na zemljo,kamor prinesejo novo bolezen
  2027-zaradi bolezni v afriki ni več živih bitij
  2029-ameriška vojska se upre rusom
  2035-marsovci pridejo na zemljo
  2036-marsovci prinesejo nove bolezni,zato jih ameriška vojska izžene iz zemlje
  2041-marsovci z vojsko prihajajo na zemljo
  2043-pola se zamenjata
  2043-sonce se približa merkurju
  2048-marsovci napadejo zemljo,zaradi česar ljudje umirajo
  2051-marsovci z zemlje odpeljejo pitno vodo
  2053-japonska vojska se odpravlja na mars
  2054-japonci na marsu brezglavo napadajo
  2057-marsovci vrnejo udarec zemlji
  2062-začne se 4.svetovna vojna.ta vojna bo najhujša,saj bodo vse države napadale
  2063-vse države sveta se zarotijo proti ameriki,zato prebivalci z vesoljskim plovilom poletijo v vesolje
  2066-na marsu se začne kriza z vodo.
  2073-konča se vojna.rusija,nemčija,anglija ter kitajska se združijo v novo državo,ki napade evropo ter azijo
  2075-zemljani na marsu ne najdejo prostora
  2081-prihajajo signali iz venere
  2087-zemljani stopijo na venero
  2094-marsovci napadajo američane
  2096-marsovci z prebivalstvom odletijo proti zemlji
  2102-hudo širjenje bolezni,ki dokončno pokonča evropejce
  2107-bolezen se razširi po vsej zemlji
  2110-na zemlji jeoteženo bivanje
  2111-marsovci pridejo na zemljo ter naselijo njihovo prebivalstvo
  2119-na veneri nastanejo pogoji za življenje
  2120-bolezen na zemlji je premagana
  2127-na zemlji postaja hladneje
  2130-na mars pade asteroid,ki pokonča večino prebivalstva
  2136-ljudje na veneri izumrejo
  2144-sonce pogoltne merkur
  2156-luna je poplavljena z metanom
  2162-umetno sonce osvetljuje jupiter
  2170-na saturnovi luni titan najdejo ostanek bitja
  2178-zaradi krize na zemlji se ljudje naselijo na luni,a tam je težko živet
  2200-marsovi luni trčita drug v drugo
  2207-mars v mraku
  2216-na titanu najdejo človeka
  2223-zemlja je bolje naseljiva
  2253-konec življenja na titanu
  2278-zemlja se približa marsu
  2300-marsovci odidejo na zemljo
  2356-začne divjati velika vojna
  2378-konča se vojna,marsovci zavladajo zemlji
  2402-na zemlji ni več zemljanov
  2453-povratek zemljanov na zemljo
  2632-marsovci in zemljani se spopadajo
  2794-na mars udari strela,ki planet razpolovi na pol
  2900-marsovci postanejo roboti
  2921- razpolovljenemu marsu zavlada zemljan
  2934-marsovci onesnažijo zemljo
  2987-v žlji po maščevanju zemljani podtaknejo bombo,ki ubije vse marsovce
  2988-zaradi bombe na zemlji ni več življenja,zemljani odidejo na titan
  3005-sonce se poveča ter pogoltne venero
  3130-na zemlji se pojavi nova vrsta ljudi
  3146-sonce pogoltne zemljo,s tem pa ljudje izumrejo
  3222-obstaja še en marsovec,ki živi na marsu
  3368-sonce pogoltne mars in jupiter,nato pa se razpoči
  vesolje je zamrznjeno,zato postane pusto do leta210000,ko se začen vse na novco

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: