Državna piramidna igra

Na začetku tranzicije so bile piramidne igre ena najbolj dobičkonosnih dejavnosti v državi in mene so celo tako imenovani “intelektualci” prepričevali, da igre kot je bila recimo „Catch the cash“ držijo vodo, oziroma da gre v teh primeru dejansko za finančne Perpetuum Mobile, kjer lahko vsi brez dela obogatijo, le ustaviti se ne smejo.

Šele čez nekaj let, ko je armada Slovencev izgubila veliko denarja v teh finančnih čudežih, smo sprejeli zakonodajo, ki je definirala piramidno igro kot kaznivo dejanje in mislim da se sedaj večino takih iger že na začetku preganja. Vsaj jaz se zadnja leta ne spomnim nobene resne piramidne igre, razen v primerih, ko so organizatorji v tujini in pri nas samo zbirajo vplačila.

Zanimiva in poučna je dikcija sedmega člena Zakona o igrah na srečo:

“Organiziranje iger oziroma dejavnosti, pri katerih udeleženci vplačujejo določene denarne zneske udeležencem, ki so se pred njimi vključili v igro oziroma dejavnost in pričakujejo plačilo določenih denarnih zneskov od udeležencev, ki naj bi se za njimi vključili v takšno igro oziroma dejavnost (denarne verige in podobno), je prepovedano.”

in po 234b členu Kazenskega zakonika (KZ), je takšno dejanje kaznivo.

Žalostno dejstvo pa je, da po mojem mnenju postaja piramidna igra sistem, ki mu daje legitimnost in zakonsko podlago kar sama država.

POKOJNINSKI SISTEM

Sam sistem medgeneracijske solidarnosti, po mojem mnenju sicer ni že sam po sebi piramidna igra, lahko pa to postane, če so izpolnjeni nekateri pogoji.

Značilnost pokojninskega sistema je, da delovno aktivna generacija prispeva denar v sklad, iz katerega se tekoče izplačujejo pokojnine upokojenim delavcem. Zadeva kot taka sicer ni piramidna igra, če je dotok novih delavcev takšen, da ima vsaka generacija, ko se upokoji, svež pritok kapitala, iz katerega se potem pokojnine izplačujejo.

Ta sistem pa postane KLASIČNA PIRAMIDNA IGRA, ko se število delovno aktivne populacije zmanjšuje in se pojavijo še dodatni neugodni dejavniki, kot je podaljševanje povprečne življenjske dobe.

Predpostavimo lahko, da nobena pokojninska reforma ne bo zarezala v najvišje pokojnine, ki jih dobiva družbena elita, ki zakone postavlja, ampak v povprečne in nizke pokojnine, ki bodo z leti postajale čedalje nižje.

Po mojem mnenju in tu gre seveda za mnenje predsedniškega kandidata, je slovenski pokojninski sistem danes že na poti v piramidno igro, ker je večini jasno, da se bo v nekem trenutku v prihodnosti dotok svežega denarja v denarno piramido tako zmanjšal, da bo sistem finančno propadel.

Generacija, ki danes prispeva polno vsoto v pokojninsko blagajno, zelo verjetno ne bo dobivala polne pokojnine, ki bi bila vsaj približno primerljiva z današnjimi pokojninami. Ker bo pač tistih, ki se bodo kasneje vključili v igro, torej delovno aktivne populacije, premalo, da bi lahko vzdrževali armado upokojencev, torej tistih, ki so bili v igro vključeni pred njimi.

Poleg tega se bo pojavil še tako imenovani “positive feedback” učinek, ko bo morala delovno aktivna populacija vzdrževati še lastne starše, namesto da bi skrbeli za lastne potomce, torej nove delavce za dno piramidne igre. To bo zlom sistema samo pospešilo, kar je iz osnovne teorije sistemov znano kot učinek pozitivne povratne vezave (na tem principu delujejo recimo elektronski oscilatorji).

To pa je klasičen zlom praktično vseh piramidnih iger.

ACT NOW. MAKE NEW BABY WORKERS. Srečno!

2 komentarja to “Državna piramidna igra”

 1. aass Says:

  Zanimivo napisano…ampak pozabljaš nekaj detajlov.

  Najprej si preberi definicijo igre na srečo. Ugotovil boš, da sistem pokojnin niti slučajno ne moreš opredeliti kot igro na srečo.

  Piramidni sistemi delujejo z agitacijo obstoječih članov, ki “rekrutirajo” nove. Tukaj tega ni. Novi udeleženci prihajajo sami.

  V primamidnih igrah plačujejo udeleženci udeležencem direktno. Tukaj vmes imaš pa ZPIZ. Udeleženci plačujejo njemu. To pa po čl. 234b KZ ni kaznivo.

  Zadeva zaključena.

  Sicer pa: se je že kdo igral z idejo, da bi po smrti staršev od ZPIZ izterjal morebiten presežek med vplačili staršev v pokojninsko blagajno in dejansko izplačano pokojnino ?? 😉

 2. SATAN Says:

  V primamidnih igrah plačujejo udeleženci udeležencem direktno. Tukaj vmes imaš pa ZPIZ. Udeleženci plačujejo njemu. To pa po čl. 234b KZ ni kaznivo.

  Seveda ni kaznivo saj pa je tako urejeno z zakonom da je kriminal organiziran in legaliziran

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: