IMSI kečerji

V današnjem Dnevniku pišejo tudi o preiskovanju političnega delovanja Sove.

Med drugim je v članku omenjeno tudi posebno vozilo z nemško telekomunikacijsko opremo, ki naj bi bilo namenjeno za prisluškovanje telefonskim pogovorom v mobilnih omrežjih, hkrati pa je omenjeno, da “Sova po zakonu sicer lahko deluje samo v tujini ali v zadevah, povezanih s tujino”.

Če sedaj uporabim logiko, je ta kombi namenjen pretežno prisluhom v tujini?

Brezvrvična telefonska omrežja kot je recimo znani GMS in novejši UMTS, delujejo na “celičnem principu” in visokih frekvencah, torej veliko število oddajnikov pokriva zelo omejeno geografsko območje ali celico, kjer mobilni telefon sprejema signal. Ko se tako recimo gibljemo z mobilnim telefonom, aparat samodejno opravlja tako imenovani “roaming”, ko išče najbolj močan signal in avtomatično zamenja oddajnik, na katerega je povezan.

Problem tega sistema, vsaj kar se tiče prisluškovanja je, da je domet telefonov in oddajnikov namerno zelo omejen in si ne predstavljam, da bi lahko iz Slovenije prisluškoval mobilnemu telefonu recimo v Nemčiji.

Ker sam ne verjamem, da se da takšen kombi tako maskirati, da nemoteno in neopažen deluje na tujem ozemlju, si ne morem kaj, da se mi ne zastavi neprijetno logično vprašanje.

Tu sem se spomnil moje prve službe, ko sem bil še absolvent na fakulteti in delal v manjšem privatnem podjetju, ki se je ukvarjalo tudi z montažo takratnih NMT telefonov. Predhodnikov današnje tehnologije GSM. V firmi smo imeli napravo, Spektralni analizator, ki je pokazala vse trenutne pogovore kot črtice v frekvenčnem spektru in si samo zavrtel gumb na inštrumentu in lahko poslušal katerikoli pogovor. GSM je na srečo uvedel vsaj neko minimalno zaščito, da zadeva ni tako trivialna.

https://i0.wp.com/www.eu.anritsu.com/images/misc/mt8220a.jpg

Upam da bo kakšen časopis opravil domačo nalogo in navedel seznam vseh, ki v tej državi razpolagajo z tehnologijo, da lahko prisluškujejo pogovorom v mobilnih omrežjih. Po mojem mnenju resnega nadzora nad tem preprosto ni.

Povezave:
IMSI catcher
Stream cipher
Stream cipher

2 komentarja to “IMSI kečerji”

  1. Jure Says:

    Fora je v tem, da rabis to met da lahko pomagas tujim sluzbam. Ker lahko prisluskujes samo tujcem, in tujci imajo enake omejitve zase se potem vzajemno najemajo. Avstrijci nas, mi pa avstrijce.

  2. dronyx Says:

    Ja, to se mi zdi še kar logično. Zato so mi vsi kombiji z zatemnjenimi stekli in tujimi registracijami sumljivi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s