Odprtokodni T-shirt motivi

T-shirt majice so verjetno poleg kavbojk najbolj popularni kos garderobe. In mnogo motivov, ki so natiskani na majicah, je danes skoraj postalo mit, če se spomnim samo motiva kubanskega revolucionarja Che Gevare in majice z napisom I Love NYC, ki visijo skoraj za vsakim vogalom v New Yorku. Da niti ne omenjam skoraj ponarodele “I feel SICK? NO! I feel sLOVEnija.”

Ker se bliža poletje in odpira sezona nošenja T-shirtov predlagam, da bi nekdo odprl spletni portal, kjer bi bili objavljeni “odprtokodni”, prosto dostopni motivi za tisk na majice v takšnem grafičnem formatu, da bi jih lahko recimo obiskovalec spletne strani shranil na nek medij, recimo USB ključ kar iz interneta ali pa poslal po elektronski pošti nekomu, ki se ukvarja z tiskom na majice.

Na portalu bi bili objavljeni odprtokodni motivi razvrščeni po različnih kategorijah, od recimo države nastanka, do vrste sporočila, ki ga majica nosi.

Sam si zadevo zamišljam tako, da bi portal pritegnil grafične oblikovalce in ljudi z kreativnimi idejami, da bi prispevali svoje motive. Načeloma sem zato, da bi lahko vsak obiskovalec poslal po elektronski pošti svoj motiv za objavo. Da pa zadeva ne bi postala smetišče in bi objavljeni motivi imeli neko uporabno vrednost, sem za to, da bi se oblikovala posebna skupina ljudi, ki bi poslane motive ocenjevali in se odločali za objavo poslanega motiva, ali pa bi bili poslani motivi najprej objavljeni na posebni spletni strani, čakalnici, kjer bi jih obiskovalci lahko ocenjevali in bi najboljši prišli potem na sam portal.

Da bi zadeva bila še nekoliko bolj zanimiva, bi lahko recimo na podlagi ocen obiskovalcev izbirali t-shirt tedna ali meseca, lahko bi recimo za vsak teden izbrali neko temo, na podlagi katere bi potem izbrali najboljši prispeli motiv na to temo, lahko bi izbirali Miss mokre T-shirt majice spletnega portala, da ne razmišljam naprej.

Veselo na delo, če se komu ljubi.

11 komentarjev to “Odprtokodni T-shirt motivi”

 1. pet-in-g-seks Says:

  in kdaj bi se začelo klanje okrog denarja?? deležev? in podobno …

 2. QWERTZ Says:

  To je pa najbrž za 5 min dela a??!! Treba je imet določena sredstva, srvr, spozorje… in nekoga, ki se mu bo dalo vse to furat. Zakaj pa mogoče ne bi vi to naredili g. bodoči predsednik? Se vam zdi pretežko? Zrihtajte hosting, avtorje, sponzorje, tiskarno, dobavitelja, ustanovite firmo…

 3. Centrifuzija Says:

  Khm! Spoštovani kandidat,

  Tisto afriško dete z mrhovinarjem, ki čaka nanj, ni imelo vode. Vi pa bi prirejali tekmovanje z mokrimi majicami in zlivali vodo proč oz. po mladih napetih in čvrstih joškicah. Se vam to zdi etično? Se vam to ne zdi potratno? Prosim, razmislite tudi, kako to sovpada z vašo kritiko mojih dejavnosti, ki skrbijo za zabavo polovice populacije.

  Lepo vas pozdravlja vdana kandidatka,
  Centra

 4. Kr neki Says:

  Centra,
  kaj pa tebi dogaja? O čem ti sploh… Malček izven teme pa direkt v meglo.

  Dr. Onyx – ne ga srat! pet-in-g-seks je zadel(a) poanto. Kaj pa bi kdo imel od tega? Saj ne gre za neke vrste dobrodelno organizacijo, ki bi s tem nahranila …

 5. Centrifuzija Says:

  Kr neki:
  Se opravičujem, ker sem razširila kontekst (nisem izven konteksta), vendar kandidata dojemam, spoštujem in podpiram celostno.
  Moj predhodnji komentar se je nanašal na kandidatov komentar tukaj, kjer je krititiral ubogo golo deklico, ki pestuje zajčka. Zgoraj trdim, da njegova kritika mojega motiva ne sovpada z njegovim predlogom. To je vse.

  Hvala.

 6. Branko Says:

  Na spletnem portali http://www.majice.si se že kar nekaj časa trudimo biti zanimivi na področju majic. Predvsem mislim, da uspešno krmarimo med trendi in komercialo (beri preživetje). Kar se pa tiče majic po želji, pa že lep čas nudimo možnost, da si sami izdelate unikatno majico. trenutno sicer res zgolj z textom, vendar v kratkem tudi s slikami.

  pa prijetne praznike…

 7. Jure Says:

  t-shirt shopov je kot listja in trave. Se tako prijazni so da ti omogocijo da si natiskas samo eno ali dve.

  Kar bi bilo lepo je da ne bi metal v isti koš odprte kode in copy-lefta. Bolj smotrna bi bila zelja po creative-commons licenciranih majicah. V konktekstu majice oz. designa zanjo klicanje po “odprtokodnosti” kaze na slabo razumevanje podrocja oz. malo prehiter pritisk na gumb “objavi”.

 8. dronyx Says:

  Seveda je spletnih strani, ki prodajajo t-shirte za 30 USD kot listja in trave. Samo jaz ne bom kupoval t-shirta v ZDA. Bistvo moje ideje je, da bi takšen portal animiral tako ustvarjalce, grafike, kot ljubitelje t-shirtov. Če bi bila zadeva narejena dobro in tudi v angleškem jeziku sem prepričan, da bi bilo obiskovalcev takšne strani za naše razmere veliko. Seveda nihče ne dela ničesar zastonj in jaz si tak portal predstavljam v googlovi filozofiji. Špartansko oblikovano z diskretnimi in nemotečimi oglasnimi sporočili.

  Kar se tiče licenc creative-commons bi bili lahko objavljeni motivi tudi pod takšno licenco. Bistvo je, da mi licenca omogoča, da lahko motiv prenesem k sebi in grem z datoteku k lokalnemu tiskarju, ki mi to natisne na majico.

  Torej licenca, kjer lahko zadevo uporabiš, ne smeš pa z njo služiti v tem smislu, da boš prodajal natiskane majice naprej in da ne boš spremijal motiva.

 9. rockstar1707 Says:

  Tole je na nek nacin ze narejeno. Na spletni strani http://www.openclipart.org obstaja ogromno motivov, ki so vecinoma izdani pod CreativeCommons Public Domain licenco. Ta omogoca npr. (http://creativecommons.org/licenses/publicdomain):

  Dedicator recognizes that, once placed in the public domain, the Work may be freely reproduced, distributed, transmitted, used, modified, built upon, or otherwise exploited by anyone for any purpose, commercial or non-commercial, and in any way, including by methods that have not yet been invented or conceived.

  Se primer: http://openclipart.org/people/Archie/Archie_people_che_guevara.svg

 10. dronyx Says:

  Hvala za link, izgleda zanimiva zadeva. Sam imam na računalniku verliko idej za t-shirt motive, samo mi predsedniška kampanija vzame toliko časa, da se še nisem utegnil naučiti uporabljati kakšen računalniški program za risanje.

 11. Majice Says:

  Tudi tu vam natisnejo vaše motive ali pa kake druge motive po normalnih cenah http://www.majcke.net. Tudi rok dobave je kratek.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: