Vrtičkarji

Pred leti je RTV SLO popularizirala vrtičakrstvo v svoji istoimenski nadaljevanki.

Sedaj pa so prišli drugačni časi in na županski stolček Ljubljane se je vsedel bivši prvi trgovec v državi. In ena izmed prednostnih nalog novega župana so postali ravno vrtičkarji. Bolje rečeno njihova odstranitev iz okolice Žal (Žal kot sklon od Žale). Rok? Teden dni od trenutka, ko je župan dobil navdih, da bo pričel delati red. Ljubljanske Favele, kot jih je nekdo na Siolovem forumu duhovito poimenoval, so gorele. Po znamenitem rušenju v Ambrusu še en majhen korak proti tako opevani demokraciji.

V interesu trgovcev, ki imajo nekaj sto metrov stran svoj nakupovalni raj je, da nihče ničesar več ne pridela sam, ker jim tako odžirajo prepotrebni zaslužek. V interesu župana je, da pokaže moč in oblast. Tokrat so zmagali oboji. Še vrtičkarji bi morali biti veseli, da jim ne bo potrebno več delati.

Sem se pa ob pogledu na goreče lesene vrtne lope spomnil še ene misli.

ČE ŽELIŠ POKAZATI MOČ,
SE SPRAVI NA REVEŽE.
ČE ŽELIŠ OKUSITI MOČ,
SE SPRAVI NA BOGATAŠE.

To misel je potrebno jemati figurativno.

Kot reveže mislim tudi nemočne, depriviligirane, zapostavljene in kot bogataše ljudi, ki imajo vpliv, denar ali pa so preprosto samo življensko nevarni.

Vrtičkarji so predvidevam večinoma upokojenci, ki delajo za zabavo, ker so verjetno celo življenje pač delali z zemljo. Gledano iz zornega kota zaslužka seveda tistih nekaj kvadratov zemljice ne more prinesti veliko denarja, pa četudi je letina obilna. Nekaj kilogramov krompirja, peteršilj, morda rdeča pesa ali zelje.

Sam priznam, da me takšna barakarska naselja tudi motijo. In gradnjo takšnih barakarskih naselij bi morali po mojem ustaviti takrat, ko nekdo postavi prvo barako in zorje prvo njivo, ne pa da se zadeva razraste in ni nikomu od pristojnih prav nič mar, pa čeprav se morda vsak dan vozi mimo takšnega barakarskega naselja, potem pa nenadoma panika. In to se ne dogaja samo v Ljubljani.

Jaz osebno tudi lahko razumem vrtičkarje in vem, koliko jim pomeni to, da spomladi posadiš seme in jeseni pobereš pridelek. To je človeka fascinirano od nekdaj. Ta čudovita moč narave je nenazadnje bila ves čas tudi vir preživetja. Ves čas do trenutka, ko je vsa hrana v ogromnih količinah dostopna na trgovskih policah veleblagovnic in postane zemljišče, na katerem so zakonito ali nezakonito domovali vrtičkarji, samo še dragocena parcela praktično v središču Ljubljane, na kateri bodo morda zrasli novi VILA BLOKI za postkomunistično elito, ki si lahko privošči kakšen milijon evrov vredno stanovanje.

Seveda bo pa tam najprej zrasla zelenica.

Da ne bi ljudje prehitro poštudirali, za kaj pri vsej stvari gre. Po mojem nikomur ne bi prišlo na misel, da bi se zabaval z vrtičkarji, če bi šlo samo za navadno zelenico. V ozadju je očitno kapital, ki ves pohoten čaka na oploditev.

Sam pričakujem, da se bo na enak nači učinkovito in brez milosti odstranilo še ostale črne gradnje, ki kazijo podobo tega svetovljanskega mesta. Po mojih informacijah obstajajo cela naselja, ki so zgrajena na črno in bi jih morali v skladu z črko zakona porušiti.

Ali to pa ne?

Da pa ne bom samo kritiziral pa prispevam še predlog za sanacijo tega stanja.

Kot sem zgoraj že napisal sem sam tudi odločno proti takim neurejenim barakarskim naseljem in vrtovom, kjer vsak počne kar hoče skoraj v središču mesta, ki želi biti urejeno in svetovljansko.

Na drugi strani razumem zlasti starejše ljudi, ki so celo življenje delali na njivah in živeli z naravo in danes živijo na nekaj kvadratnih metrih v blokovskem stanovanju, da jim to pomeni vsaj toliko, kot mlajši generaciji sobotni obisk nakupovalnega centra.

Zato predlagam, da mestna občina nekje na obrobju mesta nameni zemljišče za vrtičkarje in ga ustrezno uredi in opremi z ličnimi lesenimi boksi, ki imajo ključavnico in kamor lahko vrtičkarji spravijo orodje in ostale potrebščine. Zemljišče naj uredijo tako, da ima ustrezne poti in ostalo potrebno infrastrukturo. Potem pa naj te vrtičke ponudijo za simbolično najemnino prednostno v najem obstoječim vrtičkarjem, ki imajo vrtove na neprimernih lokacijah.

4 komentarji to “Vrtičkarji”

 1. nordstar Says:

  Na začetku sem bil tudi jaz zgrožen zaradi županovega ukaza. Načeloma so lepi in urejeni vrtički z ličnimi utami lahko lep pogled. Tile vrtički pa niso bili ravno taki. Tam, kjer so snemali Vrtičkarje (pri soseski BS) je malo drugače. Bolj idilično. Menim, da se župan pripravlja na čas, ko bo Ljubljana predsedovala uniji. Ti vrtički so res izgledali birno. Lokacija teh vrtičkov meji na Žale in dvomim, da bi kdo želel stanovati s pogledom na pogrebe.

 2. šuši Says:

  res bi bilo lepo, če bi ti vrtički bili urejeni…spodbuda za vsa velika mesta v EU, bi Ljubljana postala atrakcija 🙂 Vsi turist bi hodili gledati to lepo urejeno “vrtičkarijo” 😉

  malo zabluzila…všeč mi je ideja, lepo bi bilo, če bi se to res zgodilo.

 3. dronyx Says:

  Ko sem jaz hodil v osnovno šolo, smo imeli zraven šole neko šolsko njivo in smo se pri pouku gospodinjstva hodili na njivo učit kako se posadi krompir in ostale pridelke. Danes se pa učijo po tri tuje jezike, pri čemer nihče ne zna niti slovenščine, stari.

 4. kekez Says:

  Klinc, sovražim “poštirkana” mesta!
  Mesto mora biti živo pisano, raznoliko. Hiše in utice “u potiljak”. Pih…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: