Ketevan Melua

Dokaz, da se da na glasbenem tržišču uspeti na zahodu, četudi si rojen v bivšem vzhodnem bloku, je nedvomno pevka Katie Melua, ki je bila rojena v Gruziji. Resda se je v rani mladosti preselila v Anglijo, samo korenine ima še vedno na vzhodu. In za moj okus smešno rojstno ime Ketevan si je skrajšala v nekoliko lepše in bolj prozahodno zveneče Katie.

Sam sem v trenutku, ko je Nina Osenar napovedala svoj pohodo v glasbene vode upal, da bo sledila poti Katie Melua. Nina ima morda celo to prednost, da samo ime ni napačno in nima vzhodnega pridiha, le priimek bi bilo morda potrebno predelati za lažjo izgovorjavo v angleščini. Pa še to bi morda celo šlo skozi, saj Melua tudi zveni kot kakšen Hawajski ples.

Ko sem slišal ime Ninine skladbe, “Moment like this”, me je prvič malček zaskrbelo, vendar so kasnejši prvi posnetki videospota za to pesem nakazovali, da vse le ni tako črno, kot se sliši iz samega naslova skladbe.

Potem pa zadnjič gledam neko oddajo na RTV SLO, v kateri je neobrit novinar gostil tudi Nino Osenar (poleg Katarine Čas) in ji težil z nekimi sramnimi ustnicami, oziroma do kje bi se še bila pripravljena sleči.

Bolj kot to, me je šokiralo njeno razočaranje nad glasbeno sceno pri nas in več kot očitno je Nina že vrgla puško v koruzo na glasbenem področju in moje upanje za glasbeni prodor v tujino je izpuhtelo hipoma.

Katie tako ostaja skoraj edina, ki je uspela prebiti zahodno blokado na angleško govorečem glasbenem področju.

Kje so razlogi za to, da je tako težko uspeti na zahodu ne vem, je pa očitno preboj na angleško govorečem trgu problem že za Nemce ali Francoze, da o Avstrijcih niti ne razmišljam. Morda so izjema pogojno le Italijani s kakšnim Erosom Ramazzotijem in recimo še Španci z obema Iglesijasema, pa še za mlajšega je večino dela naredil že oče.

Verjetno je zadeva podobna, kot če bi, če sem nekoliko zloben, nek glasbenik iz Kazahstana želel uspeti pri nas. Verjetno bi izpadel kot popolni bedak, pa četudi bi pel v slovenskem jeziku o “Hip Hop Jožici” in bi mu bilo ime Poskočni Joža. Preprosto ne bi zadel naglasa in bi izpadel patetično, čeprav ne vem kaj ta izraz zares pomeni.

Sam sem bil na nekaj koncertih v tujini, med drugimi zvezdnikov kot so bili Guns’n Roses na Dunaju, na vrhuncu slave, ko se je trlo prek 70.000 ljudi in recimo nazadnje lansko leto na koncertu Robbija Williamsa v Budimpešti.

In bil sem pred leti (2003) na koncertu skupine Siddharta v neki lokalni športni dvorani.

In upam si trditi, da če bi bila skupina Siddharta po poreklu recimo iz Anglije in bi jo vzel pod okrilje sposoben manager ter bi bile še zvezde v pravilni konstalaciji, bi bila lahko skupina, ki bi tako, kot je napolnila stadion za Bežigradom, polnila stadione po svetu. Od 50.000 do 100.000 obiskovalcev. Koncert s simfoniki pa bi recimo posnela v Egiptu ali recimo na Grški Akropoli in DVD prodala v nakladi nekaj deset milijonov kopij.

Samo Siddharta je slovenska skupina in obsojena na koncertiranje po raznih športnih dvoranah, pred morda 500 ali 1000 gledalci. DVD z posnetkom koncerta za Bežigradom baje uradno sploh ne obstaja, oziroma si lahko v videoteki izposodiš črno verzijo, tako imenovani TV screener.

Svet je krut. Žal. Če si majhen, bodo srečen… 🙂

https://i2.wp.com/www.ilikemusic.com/images/article_images/full/katiemelualong.jpg
Foto: ilikemusic.com

Zato navijam za Ketevan ali krajše Katie. Vsaka njena uspešnica in prodana plošča je dodatna točka za naš vzhodni, bivši komunistični blok.

Povezave:
Katie Melua
Siddharta
Had o Nini

10 komentarjev to “Ketevan Melua”

 1. krasni Says:

  Siddharta je odlična za slovenski trg, v tujini pa je takih bendov na tisoče. Če bi bili res tako dobri, bi jih takoj prevzel kak tuj manager.

  Na zahodne trge je pred leti uspelo priti duetu T.A.T.U. Mislim, da je še veliko bendov iz vzhodne Evrope uspelo na zahodu, ampak niti ne vemo, da so iz vzhoda, ker tega ne izpostavljajo. Bejbi iz TATUja pa sta vedno izpostavljale svoje poreklo.

 2. dronyx Says:

  Jaz ne verjamem, da gre pri glasbi samo za to, da si dober. Za svetovni uspeh potrebuješ tudi neko recimo temu karizmo, poleg seveda tega, da prideš do velike založbe in ljudi, ki v ozadju zadevo potiskajo naprej.

  V ZDA obstaja nekaj raperjev, za katere bi težko kdorkoli z malo glasbenega okusa dejal, da so dobri v glasbenem smislu. Samo očitno imajo poslušalce, ki so jih naredili za zvezde in prodajajo plošče v milijonskih nakladah ter se vozijo v Ferrarijih. Ne bi pa rad omenil kakšnega imena, da me pomotoma ne ustreli z dvocevko.

 3. Kobrowsky Says:

  MÉULA!!!
  O Méuli sem pa jaz žé pisal pred časom in se za njó zavzémal tule: http://kobrowsky.sopca.com/2007/04/05/resimo-meulo/

  Aja, Melua je, šele zdaj vidim.
  Ah, saj je podóbno, bóm kar pritisnil [Oddaj komentar].

 4. Dajana Says:

  Tudi jaz sem pisala o njej. Da ne rečem, da jo obožujem. Ta primerjava z Nino Osenar pa je za alse privlečena. http://www.ednevnik.si/entry.php?w=alja&e_id=7386

 5. Dajana » Katie Melua Says:

  […] Katie Melua imamo vsi v ušesih. Zaradi reklame za nek mobilni telefon.  Včeraj naletim na ta post od dronyxa (priznam, da nisem vedela, kako točno ji je ime). Katie Melua smo odkrili lani, ko smo šli na morje in smo v Zadru in okolici stalno poslušali njeno glasbo. Potem pa, ko smo prišli nazaj, smo pa “prešaltali” na Christino Aguilleiro, Shakiro in Celine Dion. Tale website je za mojo hči. […]

 6. dronyx Says:

  Oh ne. Saj nisem hotel primerjati Nino in Katie. Poizkušal sem se malce pošaliti. Katie je … No ne najdem besed. Upam da bo imela v bližnji prihodnosti kakšen koncert v radiju 3000 km.

 7. dronyx Says:

  Jaz ko grem k prostitutki vzamem MP3 predvajalnik, dam eno slušalko njej in eno meni ter potem skupaj poslušava Nine Milion Bycicles in I cry for you. Čisto se razneži, tako da običajno dobim še popust.

 8. Kobrowsky Says:

  @dronyx: HVALA, KER NE UPORABLJATE RODILNIK.

 9. dronyx Says:

  Kaj je to rodilnik? V mojem slovarju iz leta 1845 piše, da je to “Naprava za rojevanje”, samo vprašanje če to danes še drži?

 10. Centrifuzija Says:

  Spoštovani kandidat.
  Ste se morda pomehkužili? Ali je to le ena od strategij, s kateri boste dosegli labilne predstavnice ženskega spola?

  Vaša kandidatka Centri

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s