Vrtnarska inšpekcija

Pred dnevi me je nasmejala izjava neke cvetličarke, ki nikakor ne dobi prve zaposlitve in je že dolgo na zavodu za zaposlovanje. Problem kot ga ona vidi je v tem, da cvetličarne večinoma iščejo delavce, ki znajo delati vence, oni so se pa v šoli učili delati samo šopke.

In ta izjava lepo priča o tem, da se naše javno šolstvo preprosto ni sposobno prilagajati razmeram na trgu. To rigidnost javnega šolstva naj bi po novem odpravljale zasebne šole. Kar absolutno podpiram.

Demografska slika je nedvoumna. Število porok, ki so predvidevam zlata jama za cvetličarje, iz leta v leto pada. Na drugi strani pa se populacija hitro stara, kar na koncu koncev pomeni, da bo tudi število pogrebov temu primerno naraščalo. Čeprav kot sam opažam v zadnjem času ni več praksa, da se kupuje vence na tone, bodo venci še vedno vir zaslužka cvetličarjev. In tega se bi morali zavedati tudi tisti, ki pišejo šolske reforme in delajo program, kaj bo neka šola poučevala.

Sem pa našel še eno tržno nišo za cvetličarje in vrtnarje.

Ko pridem k nekomu na obisk jaz najprej pogledam stanje njegovih lončnic oziroma cvetlic v stanovanju. In pogled je večinoma šokanten.

Predstavljajte si, da imate doma recimo tri kužke in pet muck v stanovanju. Sami mladički, na pragu življenjske poti. In potem tem ljubljenčkom, cortkanim puhastim živalicam, ne daste hrane in pijače naslednjih štirinajst dni. In potem pridem jaz na obisk ter zagledam grozljiv prizor. Prizor, za katerega bi bilo bolje, da ga moje oči ne bi nikdar ugledale.

To, spoštovani volilci in volilke se dnevno dogaja našim sobnim rastlinam. Neodgovorni lastniki nakupijo po raznih nakupovalnih centrih za cel avtomobilski prtljažnik rastlin in zabrišejo navodila za vzdrževanje preprosto stran. In potem rastlina, ki bi morala dobiti vodo minimalno vsak teden, strada in se suši cel mesec, ker lastnik nima časa zanjo. Temu strokovno rečemo, da rastlina umira na obroke v najhujših mukah. Pa tudi če lastnika vprašam, zakaj rožic ne zaliva, dobim odgovor, da se mu ne splača, ker ko se posušijo, preprosto gre zopet v trgovino in kupi nove rože. Toliko pa že zasluži, da si lahko kupi vsak mesec nekaj novih cvetočih rož.

Sramota.

Zato se zavzemam za to, da se ustanovi posebna vrtnarska inšpekcija. Pooblaščeni vrtnarski inšpektor vas bo lahko nenapovedano obiskal, se legitimiral in potem v stanovanju pregledal stanje vseh sobnih rastlin. Ali so zalite, obrezane, presajene, kakšno je stanje dušika in fosforja v zemlji, ali imajo dovolj svetlobe, so v primerno veliki posodi, kako lastnik zatira škodljivce in še kaj.

Vrtnarski inšpektor bo izrekal za kršitelje, ki zanemarjajo svoje sobne rastline, tudi ustrezne mandatne kazni, za najhujše kršitelje pa predvidevam ukrep takojšnjega odvzema vseh sobnih rastlin ter prepoved kupovanja novih rastlin za določeno obdobje. Za tiste, ki bodo povratniki, oziroma bodo zločine nad sobnimi rastlinami ponavljali, sem predvidel obvezno brezplačno delo v eni izmed vrtnarij, ki so v večinski moji lasti.

Kdo lahko še trdi, da ni več dela za cvetličarje in vrtnarje?

RECIMO ENKRAT ZA VSELEJ STOP ZLOČINOM NAD SOBNIMI RASTLINAMI!

Značke:

6 komentarjev to “Vrtnarska inšpekcija”

 1. Centrifuzija Says:

  Predvidevam, da bova v najini morebitni predsedniški rezidenci najela kakšne profesionalne vrtnarje. Tako bova prispevala k večji zaposlenosti med šolanimi ljudmi za to področje.
  Sama imam nemalo težav s sobnimi rastlinami. Balkonsko cvetje še nekako uspeva, sobnih rastlin pa kupim kakšnih 5 – 7 na leto. Podatek, da imam v stanovanju povprečno le dve, verjetno pove veliko.

 2. dronyx Says:

  Meni je sobni bambus čez zimo slabo uspeval. Poizkusil sem ga oživeti z terapijo premeščanja po sobah. Še najbolje mu je šlo v kopalnici, dokler ni tudi tam začel hirati. Potem sem imel te terapije dovolj in sem ga samo za eden samcat dan postavil ven na sonce. Potem sem ga pa zvečer pozabil prinesti nazaj noter, ponoči je temperatura je padla pod nič in bambus je dobesedno v dveh dneh izgubil še vse preostale liste in sedaj je dokončno MRTEV. Malo sem žalosten, kar se upam pozna tudi na mojih zapiskih.

 3. Centrifuzija Says:

  Ko sva pri bambusih, naj vam potožim še glede mojega. Bambus me spominja na trope, kar mi ustreza. Žal ga je v preteklih mesecij zdelalo pomanjkanje svetlobe. Moje rdeče in oranžne seksi zavese očitno ne prepuščajo dosti sonca. Revež izgublja barvo, se guba in ije videti prav ubog.
  Upam, da me zaradi vseh današnjih priznanj ne boste kaznovali.
  Vaša Kandidatka

 4. dronyx Says:

  Spoštovana kandidatka.

  Poznavalci bi Vam lahko povedali, da so sobni bambusi zelo občutljive rastline, vendar imajo prijetno lastnost, da večkrat vstanejo praktično od mrtvih. Bambus, ki na prvi pogled izgleda za na odpat lahko nenadoma oživi in zacveti, imajo pa radi vlažna okolja, kot je recimo kopalnica, samo svetlobe mora biti dovolj. Jaz resno razmišljam, da bi odprl kliniko za bambuse, ker opažam, da ima veliko ljubiteljev teh rastlin težave z njimi. Le kar me skrbi so moje dosedanje reference na tem področju.

 5. iztok Says:

  Res si en velik “kreten”, kar se tiče tvojih idej o inšpekcijski službi… Prvo malo počisti svoje “podstrešje”, poglej če je z tvojimi otroci vse v redu, pobriši si preh za in pod omarami itd, potem se pa ukvarjaj z rožicami drugih in bodi rad da še živiš.

 6. barbiblond Says:

  v indoneziji imajo na podoben štos komarčkove inšpekcije: Trop s pooblastili lahko vdre povsod, najde stoječo vodico (recimo pri bambusu) in te kaznuje s 500 usd, ker si omogočal novo leglo komarjem.
  Torej ta ideja ni izvirna, je pa koristna.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: