Nebuloza

Nebuloza je izraz, ki ga čedalje pogosteje berem v zvezi z blogi (blogmi, blogoti …), a še vedno ne vem, kaj naj bi ta izraz pomenil. Čeprav se večina ljudi svojega neznanja sramuje in ga skuša prikriti, pri meni ni tako in pač vprašam, če nečesa ne razumem.

Nebuloza?

Vem, da je Nebula izraz iz astronomije, ki naj bi pomenil … Ne, tudi to ne vem kaj pomeni. Sprva sem mislil, da je Nebula izraz, ki pomeni rojstvo Zvezde, vendar wiki pravi, da to ni čisto res. Nebula naj bi bila medzvezdni prah in plazma, sam izraz pa naj bi izhajal iz latinščine.

Meni Nebuloza zveni kot nekakšna bolezen, morda psihosomatskega izvora in morda celo v sorodu z nevrozami. Torej bi moral potem obstajati tudi izraz, da je nekdo Nebulotičen. Samo besede Nebulotičen njegovo veličanstvo google ne pozna. Niti eden samcati Zadetek ni Nebulotičen. Čudno.

Če vprašam googla, je prvi zadetek na iskanje nebuloze, 1001 Nebuloza. Blog, ki ima izvor nekje na hrvaškem. Očitno je Hrvaška pravi GEJZIR Nebuloz, saj iskalnik najde nadpovprečno veliko hrvaških spletnih strani, kjer se pojavljajo Nebuloze.

V tem trenutku me je malce postalo strah, da ne bodo še mene povezali z Nebulozami in sem vnesel v iskalnik sledeči iskalni pogoj “+Nebuloza +dr. Onyx“.

Odrešitev oziroma Deliverance.

Mene pod Nebulozami ne boste našli. Samo nekje mora pa vendarle biti vir Nebuloz tudi v Sloveniji, saj se je ta termin razrsel kot koprive. Da dobim vsaj približno verodostojen rezultat, sem iskalniku dal zahtevek, da išče “Nebuloza” po straneh v državi Slovenija. Prvi zadetek je Pesniški portal, potem Lokalne volitve in zatem že RTV Slovenija.

Pa jih imam.

Viri Nebuloz v naši lepi domovini. KAKO JIH NI SRAM!

Da pa ne bom samo razlagal mojega neznanja pred javnostjo, pa še nova ideja. Kaj ko bi začeli voditi posebni IMENIK BLOGOV. Nekaj takšnega, kot rumene strani v telefonskem imeniku, le da bi šlo tu za bloge, ki so NEBULOTIČNI PRESEŽKI.

Morda bi lahko celo blogerji udomačili ali še lepše posvojili izraz NEBULOZA za poimenovanje krajših prispevkov, nekakšnih blogerskih črtic, bez resne umetniške vrednosti. In tale prispevek bi lahko morda, če so mi danes dovoljene sanje, postal temljno delo, nekakšen praoče vseh blogerskih NEBULOZ.

12 komentarjev to “Nebuloza”

 1. smehtomaž Says:

  nebulózen -zna -o prid. (ọ̑) knjiž., redko nejasen, zmeden: širiti nebulozne ideje

 2. dronyx Says:

  Redko nejasen, zmeden. Torej če sem ves čas zmeden, potem nisem Nebulotičen?

 3. smehtomaž Says:

  Mislim, da izraz nebulotičen niti ne obstaja. Si kvečjemu nebulozen potemtakem.

  Jaz ta izraz razumem kot neko navajanje oziroma trditev brez trdnih argumentov, ki jo ob enem spremljajo še absurd in kakšna dejstva, ki se jih ne da razumno razložiti. Recimo, mogoče tudi nekakšen mil izraz za nonsens. Kaj pa vem.

 4. nada Says:

  Jaz sem zasledila ta izraz že dolgo tega.V neki kolumni od M.C.
  Jaz razumem besedo nebuloza kot , oh ” traparija od trapastega trapca”.

 5. buba švabe Says:

  Nebula je v astronomiji meglica. Nebuloza potem verjetno pomeni megla. Se pravi drug izraz za govorjenje nebuloz je mešanje megle.

 6. dronyx Says:

  Ja, to je to. Megla. Prodajanje megle. Mist.

 7. barbiblond Says:

  Ne bo šlo, nebuloze na blogih imajo že kup praočetov in žlahto do trideseta kolena nazaj. Si pa lahko praoče presežkov.

 8. saksida Says:

  ok,jaz zmagam v nebulotičnih presežkih…:-))) http://terezavuk.wordpress.com

 9. miham Says:

  besedo uporabljam že kar nekaj časa. iz istega razloga sem jo googlal.

  prebral pa zelo zanimiv post, brez uporabe, nedvoumnih izrazov. prečiščeno in zakroženo besedilo.

  No vsaj meni se zdi popolnoma jasno 🙂 tnx

 10. Victoriana Says:

  Če bi še kdo pogledal v SSKJ, bi tam našel pridevnik nebulozen, ki pomeni nejasen, zmeden, a tudi piše, da se redko uporablja v književnem jeziku. Iskati pomene na Googlu je a waste of time.Poglejmo si samo njihove prevode. Jaz sama uporabljam Bing, in je ni stvari, ki je ne najdeš. Tako tudi angl. izraz nebulose, Sicer pa je znano za naše pametne Slovence, ki to niso, da radi pitajo javnost s tujkami oz. privzetimi besedami, da zvenijo bolj pametno in dajejo drugim občutek manjvrednosti. Ni čudno, da smo tam kot smo. Pomilujem tiste, ki si morajo na tak način yviševati iQ, in verjento nisem edina.

 11. Ales420 Says:

  Na hrvaškem poznajo šalo na račun Dudeka in njegovih vaščanov in sicer:
  Česa se najbolj bojijo?
  Odgovor: Nebuloze

  Sicer se to napiše Ne bu loze, v prevodu, Ne bo vina.

 12. neuka Says:

  Jaz sem prvič slišala ta izraz od bivšega sodelavca Egona S.,ki je govoril ta izraz v zvezi s pandemijo. Nimam pojma kaj pomeni pa sem kar nekaj 100 knjig prebrala. V pandemiji se je pričel pojavljati izraz “lock dawn” kar pomeni v angleščini- zaprtje. Še sreča, da znam malo angleško. Se pa sprašujem zakaj se pri toliko lepih slovenskih besedah mora uporabljati izraze v tujih jezikih /hlapci, za hlapce rojeni / ali take, ki jih nismo še nikoli slišali kot je npr. nebuloza.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: