Ženske in IT

Tale prispevek pišem kot odgovor na fantazmo, da ne rečem direktno nebulozo, pod naslovom Punce in računalništvo drugič, ki ga je več kot očitno napisala ženska.

Jaz delam v računalništvu zadnjih 12 let in zato se čutim dolžnega, da zadevo pokomentiram, ali še lepše vrnem nazaj na realna tla.

Prvič sem se z žensko v računalništvu srečal na začetku kariere, ko sem končal študij na fakulteti s povprečjem ocen 8 in sem se zaposlil kot pripravnik. S sodelavko, približno istih let, sva hodila naokrog po firmi in priklapljala računalnike. V bistvu sem računalnike priklapljal jaz, ona me je pa opazovala. Potem je dejala, da ni pošteno, da samo jaz priklapljam računalnike in da bi tudi ona rada to počela. Prav, sem si mislil, pa priklopi nekaj računalnikov. Potem je ona lezla pod mizami, jaz pa sem opazoval zadevo od zadaj. In potem mi pride čez čas na uho, kakšen seksualni manjak da sem, ker njo nateram pod mizo, da priklaplja kable samo zato, da jo jaz lahko gledam pod kiklo in se naslajam. In še nekaj očitkov na račun kavalirstva sem moral poslušati.

Računalništvo, kot se ga gremo pri nas po raznih firmah in še zlasti javni upravi, je umazan posel. Tu gre večinoma za prenašanje računalnikov, priklapljanje tiskalnikov in kar je pri vsem še najhuje, za selitve računalnikov, ki se dolgo vrsto let na istem mestu. Tu potem nastopijo še posebno težki delovni pogoji, kot je prah. V ogromnih količinah. Prah, ki se ti zažre v pljuča in imaš pri štiridesetih že prvi napad astme. Na drugi strani pride potem občasno še do zelo stresnih situacij, ko se pokvari kakšen strežnik in doživiš živčni zlom zaradi telefonskih klicev. Da ne govorim o tem, da zahteva reševanje problemov ogromno znanja in izkušenj, kar v praksi pomeni namesto v nedeljo zvečer gledanje oddaje “Pri Mariu”, branje nekaj kilogramov težkih računalniških knjig v angleščini, ki se začnejo z naslovom THE BIBLE. Network security bible, XML bible, Apache bible in tako naprej. Ogromno tega.

In kaj naj bi tu počele ženske?

Če jim daš za prenašati računalnike bodo rekle, da to ni delo za punce. Če jim daš za programirati, to ni delo za punce. Če jim daš za namestiti strežnik, to ni delo za punce. Že če jim daš za namestiti gonilnik za tiskalnik ti odvrnejo, da si perverzneš. V bistvu informatika kot stroka v celoti ni delo za punce. Ne za 17%, ne za 5%. Za 0% punc. Razen morda za delo na recepciji kot telefonistke ali hostese na sejmih. Ker tudi če postanejo recimo šefi, za kar pa bi bile načeloma primerne, ne znajo oceniti pravilno, kako zahtevno je posamezno opravilo, ali če sem še bolj direkten, kako težak je zmogljiv mrežni barvni tiskalnik za prenašanje. Ker tega niso še nikoli počele. In zmogljiv mrežni barvni tisklanik ima z lahkoto prek 100kg, kar je za prenašanje veliko. In je potreben že voziček. Kar pa se punci šefu zdi nepotreben strošek, ker ima vendar fante, ki so tu za prenašanje. Resda pa z povprečejm 8 zahtevne tehnične fakultete.

In po mojih informacijah tudi tam, kjer ženske zaposlujejo v informatiki, igrajo na to karto, da si hitro najdejo kakšnega računalniškega guruja z dioptrijo +10 levo, -6 desno, se mu priliznejo in potem on za njih piše programe in prenaša računalnike, same pa šefom to prodajajo, kot da počno vse to same. In hitro napredujejo do vrha.

Za konec se ne morem upreti temu, da se ne bi spomnil študijskih let in tiste velike predavalnice takoj za vhodom na fakulteto desno. V njej je bilo ponavadi prek 300 slušateljev in od tega največ deset žensk. Tehnika pač. In sem študiral, kaj je s temi desetimi ženskami narobe, da so se odločile za študij tehnike. Potem sem pa ugotovil.

Vse so bile verjetno NIMFOMANKE. In nobena ni končala študija. 🙂

24 komentarjev to “Ženske in IT”

 1. nordstar Says:

  Tisti del, ko si sodelavko nateral na kolena in jo od zadaj…ti lahko škodi pri kandidaturi 🙂

 2. dronyx Says:

  Prosim, če se mi ne polaga besed v usta. Jaz sem samo opazoval, če bo pravilno priklopila miš in tipkovnico.

 3. Black Betty Says:

  Strinjam se s tabo. Moški so res samo za priklapljanje in prenašanje. Pa še prenašamo jih včasih precej težko.

 4. smeh Says:

  Black Betty, kakšen nebulozen komentar.

 5. dronyx Says:

  Komenta Black Betty je šovinistična nebulotična črtica. Skoraj presežek. Je pa res, da večina žensk v IT ne živi slabo, ker jm pač ni potrebo fizično delati. Ker so pač ženske.

 6. luke Says:

  se prevec bridke resnice je v tem, poznam ‘informaticarke’ s VII stopnjo, pa jim samim ne uspe namestiti Windows XP, katerega namestitev je narejena za povprecnega Americana….

 7. alcessa Says:

  Oh, ubogeži, vsi skupaj. 🙂

  Ker se mi ravno ne da razglabljati, česa vsega povprečen moški ne zmore, in ker se mi skoraj zdi, da bi vam morala verjeti, imam en predlog:

  Predlagam, da

  Korak 1: IT-strokovnjakici, ki se ji ne da nositi težke opreme, omenite, da ima čisto ohlapno kožo na rokah, nič mišic in da je dvigovanje in prenašanje dobro tudi za trebušne mišice.

  Korak 2: Naslonite se na steno, nekje ob strani, in opazujte, kako nosi, nosi, nosi…

 8. barbiblond Says:

  S tem postom si izgubil del volilne baze. A ti ni žal za tistimi desetimi nimfomankami?

 9. Black Betty Says:

  Oh, se oprašičujem za moje nebuloze. Bi dodal še kakšno na temo o moških, ki ne znajo zamenjat WC rolce, sam se mi zdi že precej izpeto. ;))

  Ženske s(m) pač iznajdljive in če mi zaradi tega ni treba prenašati težkih strojev, toliko bolje. 😛

 10. Hirkani Says:

  Hm, le kam potem spadam? Končala faks, sem preej lezla že pod mizami, goltala prah (pri nas imamo zato pri plači dodatek za težke pogoje dela in za sevanje), ti pokažem moj folder z e-buklami, ki s ezačnejo z naslovi kot so ‘CSS Mastery” ali “Advanced… solutions”, doma imam pa tudi čez compe in vse kar je z njimi zvezi. Hm, hm… ? Pismo, da ti nisi kak moj sodelavec, a?

 11. Spartak Says:

  Če je tale objava mišljena kot hec, naj povem, da sem se kar malce nasmejal ob branju 🙂 Če pa je resno mišljena, potem pa avtorju ni več pomoči…

  Drugače sem tudi sam na blogu pisal o ‘bodočih informatikih’ in izkušnjah z mojimi so-kolegi/kolegicami, ampak po drugi strani pa imamo v naši firmi nekaj deklet, ki točno vedo, kako se stvari streže, pa naj gre za programiranje ali pa vzdrževanje serverjev in mreže. Da je znanje in obvladovanje te stroke pogojeno s spolom je pa ena večjih bedarij, ki sem jih slišal.

 12. šuši Says:

  mah ja no, jaz se ne spoznam na računalnike…samo si nekaj pisal o prenašanju računalnikov, to pa sem že nesla v 4. nadstropje s torbico na rami in aktovko v rokah (pa nisem nosla laptopa) 😉 pa nekatere ženske se kar dobro znajdejo v računalniškem svetu, jih poznam… 😀

 13. Dr. Onyx Says:

  @hirkani, nekje drugje sem prebral, da imaš končan isti faks kot jaz. Torej poznaš veliko predavalnico takoj za vhodom desno? Sedaj mi je žal, da sem napisal zadnji stavek. Očino so nekatere vendarle končale študij. Se opravičujem. 🙂

  Za vsem ostalim pa trdno stojim.

 14. Hirkani Says:

  dr. Onyx, takoj za vhodom desno, še pred vhodom v predavalnico, je bil (naprej po hodniku) tudi vhod v prostor za druženje, kjer smo precej tarokirali 🙂

 15. Centrifuzija Says:

  Khm.
  V imenu kandidatke za Prvo Damo bi spoštljivo nagovorila dekleta in žene.

  Drage moje dame.
  Vem, da ste moralne, zveste sebi in svojim partnerjem, predane družini, uspešne v karieri, hkrati pa vam uspeva še delo v domačem gospodinjstvu, ki nikakor ni zanemarljivo. Nihče vam ne more ničesar očitati. Vaša vloga je pogosto prezrta, vendar v sebi čutite moč, ki rojeva in hrani nove generacije. Vaša vloga je neskončno pomembna in prav je, da v njej uživate. Vaš humor in zdrav občutek za ironijo sveta vam omogočata kritično distanco. Vaša vera in želje vam dajejo moč, ki ji ni konca. Drage moje dame, zavedajte se svojih večnih prednosti in hranite njegove ege. Dobro veste, kaj potrebujejo in s tako lahkoto jim prav to lahko date. Spreglejte neumne zmote, ki jim pomenijo veliko. Ve vendar veste!

 16. Centrifuzija Says:

  Pozabila sem se posloviti:

  Na vse vas, drage volilke, misli vaša kandidatka za Prvo Damo.

  Centrifuzija

 17. Dr. Onyx Says:

  Amen.

 18. xy Says:

  OT, ampak kako misliš uspeti v kandidaturi če te edina kandidatka za PD noče niti razgaliti v Playboyevem intervjuju

 19. Centrifuzija Says:

  Na tole provokacijo se bom kar sama odzvala, čeprav verjamem, da bo pametno besedo v svoj in moj zagovor povedal tudi naš predsedniški kandidat.

  Dragi volivec xy,
  Playboyev slogan “Vse, kar moške zabava” nakazuje na zabavno plat vsebine. Po temeljitem premisleku sem se odločila, da predsedniška kandidatura nikakor ne sme izpasti kot zabava. Tako kot na primer tale butasta komedija, ki sem jo kot kandidatka za Prvo Damo že poskušala komentirati, vendar komentar čaka na moderacijo. Resno sem zgrožena in užaljena zaradi takih neresnih nastopov kandidatov.
  Verjemam in upam, da me bo naš predsedniški kandidat razumel.

  Lep dan vam želi kandidatka za Prvo Damo.

 20. dronyx Says:

  Naj povem, da me trenutno uradno podpirajo štirje polnoletni volilci, dva volilca, ki me tudi pogojno podpirata, bosta polnoletna do jeseni. To je skupaj šest. Na tej osnovi pač gradim, me pa nekoliko žalosti dejstvo, da me ne bodo poprli niti najožji sorodniki. Kot pravijo, me predobro poznajo.

 21. Centrifuzija Says:

  Jaz osebno vam predlagam poskusne virtualne volitve. Namestite anketo in se postavite ob bok trenutnim kandidatom.

 22. dronyx Says:

  To me zopet spominja na South Park, ko so snemali interno šolsko TV in učitelj pokliče učence k sebi in jim reče, da jim je rating padel na 2. Pa Eric Cartman, moj vzornik, vpraša kaj to pomeni in učitelj odvrne: dva gledalca. 🙂

 23. ace ventura Says:

  @luke: kaj ti mogoče delaš pri Hermes SoftLabu?

 24. dodo Says:

  ženske…če naredite fax še ne pomeni, da kaj znate….še nihče ni imel nobenga koristnga znanja od šole…znanje pride z samoučnostjo.

  Sem pa fri-jevc;)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: