2 MAČ TENŠN

Nekoč, še za časa vladavine dr. Drnovška, smo imeli slogan “Zgodba o uspehu”, ki pa danes nekako ni več primeren za te čase. Preprosto zato, ker so vsaj osnove Einsteinove Relativnostne teorije poznane in večina je danes že sposobna z lastno pametjo doumeti, da ima krilatica “Zgodba o uspehu” zelo različen prizvok glede na pozicijo opazovalca.

Za današnje čase je tako mnogo bolj primerna krilatica oziroma moto “Za sproščeno Slovenijo”, ki pa tudi ni neka nova pogruntavščina.

Že stari Rimljani so vedeli, da morajo biti ljudje sproščeni, da se ne ukvarjajo s tem, ali je Cezar res skorumpiran in ali je Kaligula res krut psihopat. V ta namen so celo izumili gladiatorske arene, kjer je ljudstvo gledalo boje sužnjev in se na ta način sproščalo. In Rimski imperij je bil napram današnji Sloveniji pravi kolos.

Medtem ko mi nismo sposobni rešiti niti nekaj kilometrov sporne meje s sosedi, je Rimski imperij širil svoje ozemlj na vrhuncu moči z hitrostjo nekaj kilometrov na dan. In vse to ob pomoči sproščenega ljudstva, KI JE POSLUŠALO SVOJE VLADARJE. Ne pa tako kot je danes navada, ko vsi samo kritizirajo oblast.

Vedno pa me nasmeje, ko dobijo dva iz levice in dva iz desnice v studijo ena RTV SLO in se potem sogovorniki kregajo o sproščeni Sloveniji.

Ob zadnji taki oddaji sem se nehote spomnil, kako bi takšna debata o sproščanju izgledala v Kubrickovem filmu Full Metal Jacket.

Narednik Hartman stoji pred vodom vojakov in jim nudi lekcijo iz osnov sproščanja:


Foto: blogs.indiewire.com

“Soldier, do you feel relaxed?”
“Yes.”
“Fuck NO soldier! Do you feel relaxed?”
“Yes SIR.”
“I didn’t hear you soldier?”
“Yes SIR. I FEEL RELAXED.”
“Private, what did you say?”
“Yes SIR. I FEEL RELAXED. SIR.”
“Do I look like fucking SIR to you soldier?”
“No SIR. I MEAN, YES SIR. SIR.”
“Good. That’s fucking relaxed.”

Kot predsedniški kandidat seveda samo idejo “sproščene Slovenije” podpiram. Velik korak k temu cilju se mi zdi že to, da v studiu ena RTV SLO Dr. Dimitrij sproščeno razlaga Zares dr. Mateju, da so bila 80 in 90 leta svinčeni časi trdega komunizma, ki niso primerljiva s sedanjo Nirvano. Zares Dr. Matej je ministru Dr. Dimitriju vrnil žogico in ga obtožil, da je bil takrat komunist, nakar je minister Dr. Dimitrij Zares Dr. Mateju sproščeno zabrusil, da zganja demagogijo, ki nima zveze s sproščanjem. Zares in sproščeno. Ni kaj.

V zgornjem tekstu sem poizkušal s samo imeni in doktorskimi nazivi nakazati, da je šlo za sproščeno debato o sproščanju, kar iz samega konteksta ni bilo na prvo oko razvidno. Celo voditelj pogovorne oddaje je deloval nekoliko ne.sproščeno, ker se je verjetno bal, da ne bi vprašal česa takega, kar bi sogovornike sproščeno zabrisalo iz tira ali da bi kdo v sproščeni debati dobil kakšno minuto več.

Sam osebno podpiram idejo, da bi Vlada lahko naredila še kakšen korak več k sproščenemu ljudstvu tako, da bi vsak polnoleten državljan dobil enkrat mesečno brezplačen bon za seanso sproščujoče tajske masaže. Nekako tako kot nam je pošiljal nekoč dr. Drnovšek certifikatske listke, bi sedaj dobivali bone za masažo. Spodaj podpisani pa zaradi mene lahko tudi minister za zdravje, v čigar resor po moje sodi področje SPROŠČANJA ljudstva.

Pa je šla uspešnost za ta mesec po gobe.

PROKLETI KOMUNISTI. Pardon. Mislim DOMOBRANCI.

3 komentarji to “2 MAČ TENŠN”

 1. lukaz Says:

  fak si me nasmeju pa se zanikat ne morm nc 😀 ideja o tajski masazi mi je pa vsecna 😉

 2. Kašpar Says:

  Pismo, tole s Full Metal Jacketom pa ni glih najbl spoščujoče. Še posebej, če gledaš film in veš kako se konča.

 3. Centrifuzija Says:

  Kot predsedniški kandidat nimaš niti Prve Dame!
  Sicer pa podpiram predvsem tajsko masažo. Samo problem je, ker je nihče razen Tajk (in mene) ne obvlada. Mali bi se jo obvezno vsi naučiti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: