Fonerosi

Verjetnost, da je tvoj sosed Foneros, je manjša kot da imaš med sosedi člana Prostozidarske lože P2 ali viteza Templarja. Sploh če ne živiš v mestu, ampak na podeželju, kjer ni niti slaščičarne ali policijske postaje. In med vikendom sem povsem po naključju ugotovil, da imam za soseda tako imenovanega Fonerosa.

Preden sem šel znancu montirati Wlan sem v svoj računalnik doma vgradil PCI Wlan mrežni vmesnik da preverim, če zadeva deluje. Da bi odkril kakšno wi-fi omrežje v bližini nisem verjel, ker je pri nas celo navaden dostop do interneta prek bakrene žice položene leta 1970 na nekaterih linijah onemogočen.

In zgodi se presenečenje.

Takoj potem, ko sem naložil programsko opremo za Wlan kartico, je bil računalnik že samodejno povezan brezžično v internet. Sicer je spletna stran zahtevala za uporabo interneta nekakšno prijavo z naslovom elektronske pošte in geslom ter sem šel potem študirat, za kakšno omrežje to gre.

Odkar sem prebral knjigo Roberta Hutchisona “Opus Dei: njihovo kraljestvo prihaja” sem skeptičen do raznih bratovščin, ki imajo svoje korenine v Španiji. Tudi zato, ker znajo virus spretno razširiti po celem svetu in zato, ker imajo dober občutek za obračanje denarja, kar pa je običajno globlje bistvo takih bratovščin. In tudi bratovščina Fonerosov, ki drži pokonci FON omrežje, ima očitno tako kot Opus Dei v ozadju človeka z vizijo.

Martin Varsavsky

Argentinec, ki si je pred leti zadal cilj, da bo Španijo spremenil v eno samo veliko Wi-Fi brezžično omrežje. Kot se je nekomu zapisalo na internetu.

Ideja, na kateri temelji to gibanje, je sicer preprosta.

Veliko domov ima danes že širokopasovni DSL dostop v internet, ki je večinoma slabo izkoriščen. In čedalje več jih ima za domače potrebe postavljeno tudi brezžično Wi-Fi omrežje. Če vsak uporabnik omogoči souporabo brezžičnega omrežja ostalim članom skupnosti, potem lahko ta zaključena družba oziroma bratovščina deluje kot nekakšen alternativni ponudnik tako mobilne telefonije z uporabo VoIP kot tudi brezžičnega dostopa v internet.

Medtem ko pri klasičnih telekomunikacijskih podjetjih operater skrbi za celotno omrežje, je tu skrb distribuirana med svoje člane, ki vsak skrbi za svoj vrtiček (v telekomunikacijskem žargonu Celico) velik nekaj kvadratnih metrov, kolikor sega običajna pokritost Wi-Fi signala.

Kdor bi želel deliti svoje omrežje v okviru FON skupnosti mora imeti ustrezno strojno opremo z prirejeno programsko opremo (FON usmerjevalnik oziroma dostopna točka simpatično poimenovan La Fonera) in naj bi stala 20€. Ta oprema potem vzpostavi dve dostopni točki. Ena je namenjena FON skupnosti, druga pa za zasebno uporabo doma.


Foto: blog.fon.com

Opus Dei svoje člane deli na numerarije, agregate in supernumerarije. V svetu Fonerosov pa so člani razdeljeni na Linuse (beseda izpeljanka iz Linuxa), ki svoje omrežje delijo z drugimi in uporabljajo lahko dostopne točke bratovščine, ne dobivajo pa za to denarja, Billse (po Bill Gatesu), ki dajo svoje omrežje za souporabo, pri čemer pa pričakujejo finančno kompenzacijo in na Gringose ali Aliene, ki svojega omrežja ne delijo z drugimi (lahko ga sploh nimajo), ampak plačujejo za uporabo dostopnih točk Fonerosov. Alieni so izgleda kot nekakšni supernumerariji gibanja FON.

Kakor razumem zadevo, bi moral, če bi želel uporabljati za dostop do interneta sosedovo Wlan točko postati Foneros vrste Alien in plačevati na nek tuj račun določen znesek. Sosed, ki pa je že postal Foneros višjega ranga (verjetno Linus), pa predvidevam računa na to, da v naši zakotni kotlini ne bo nikogar, ki bi uporabljal njegovo dostopno točko, medtem ko ima sam na voljo brezplačen dostop do interneta ali lahko uporablja celo za Wi-Fi prirejene telefone za brezplačne klice prek Skypa ali česa podobnega povsod tam, kjer je v dosegu dostopna točka brata Fonerosa.

Zveni vsekakor obetavno, dokler ne pogledaš zemljevida pokritosti dostopnih točk Fonerosov, ki ga imajo objavljenega na spletni strani gibanja.

FONEROSI: Njihovo kraljestvo prihaja?

Po mojem še ne.

Če pustim ob strani problem, da je pravno gledano vsak Foneros tudi ponudnik telekomunikacij in Billsi očitno tudi služijo denar, kar bi moralo skrbeti davčno upravo, vidim večji problem v tem, da je velikost celice v wi-fi omrežjih namerno zelo majhna, ker se uporabljajo visoke frekvence, šibki oddajniki in slabe antene. Ob takšni pokritosti, ki jo zagotavlja posamezni Foneros, bi moral imeti za pokritost, kot jo ima recimo komercialni mobilni operater, ogromno članov.

Če bi zakoni dovoljevali tudi za wi-fi potrebe uporabo boljših anten in močnejših oddajnikov, da bi bila pokritost celic Fonerosov primerljiva z pokritostjo, ki jo imajo mobilni operaterji in če bi bila recimo wi-fi in skype vgrajena v klasične mobilne telefone serijsko potem pa …

Kaj bo še ostalo velikim?

One Response to “Fonerosi”

  1. Visitor Says:

    Bolje pozno kot nikoli, ne?
    Želim samo opozoriti, da poimenovanje Fon člana Linus-a ne izvira oz. ni izpeljana iz besede linux per se (ima več skupnega s sprevrženim rekurzivnim akronimom). Poimenovanje Fon člana Linus-a izvira iz osebnega imena očeta linuxa, Linusa Torvaldsa. (Linus pa je poimenoval svoj kernel linux). Analogno velja za Fon člana Bill-a (po Billu Gatesu). Toliko.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: