iPhobia

Danes je dan, po katerem ne bo nič več tako kot je bilo. Nič več delitve na rdeče in črne, bogate in revne, temveč samo še delitev na tiste, ki že imajo Apple iPhone in tiste, ki še nimajo Apple iPhone. Po moji izkušnji z Apple iPod lahko zase samo rečem, da bom za vedno ostal v tisti drugi skupini.

Po prikazanem videu delovanja tega malega oblikovalskega čudeža iz Appla menim, da ta napravica nikakor ni za trdo, zgarano delavsko roko. Ker očitno temelji na zaslonu, občutljivem na dotik.

Sam imam doma težave že z LCD zaslonom, ki ima namesto klasičnih gumbov za nastavitve, senzorje občutljive na dotik. Vsakič ko ga samo premaknem, pomotoma pritisnem še senzor za vklop, ki je mimogrede neviden in se potem čudim, zakaj je zopet izginila slika. In potem ponovno iščem senzor za vklop, ki pa je kot že rečeno neviden in slepo pritiskam po robu ekrana, dokler se zopet ne prikaže slika.

Sprva sem hotel celo kupiti štedilnik z električno steklokeramično ploščo z gumbi, občutljivimi na dotik, samo potem sem slišal grozljivko, ki se je zgodila nekomu, ki je imel takšen štedilnik. Mačka zaprta v stanovanju je skočila na štedilnik in pomotoma, samo z dotikom, prižgala kuhinjsko ploščo. Vnele so se ji dlake na repu, skočila je na zavese …. Z ognjem se je borila stotnija gasilcev nekaj ur.

Pri iPhonu je vsaj verjetnost, da bi se pomotoma vžgal, minimalna, če ne bo kašnih težav z baterijami. Bo pa zahteval v vsakem primeru skrbno nego ekrana, sploh ko bo poslovnež ravno med obedom kranjske klobase dobil nujni klic in z mastnimi rokami zapacal 400 dolarjev vreden zaslon, občutljiv na dotik, za katerega je dva dni kampiral pred trgovino z tehničnim blagom.

Zasloni, občutljivi na dotik, imajo pač spominski efekt.

9 komentarjev to “iPhobia”

 1. tomo Says:

  Ne bi se ga branil, če bi ga dobil v dar. Da bi ga pa sam kupil: predrag za tisto, kar nudi.

 2. Hana Says:

  ah daj no, a si malo pozersko antiaplovsko razpoložen… a to je vse kar lahk najdes da se ti ne dopade? za prstke itak rabs sam mal vaje 🙂

 3. dronyx Says:

  Nisem antiapplovsko razpoložen. Celo več. Trdim, da je njihov oblikovalski oddelek genialen in skoraj brez konkurence. Pri iPhonu sem samo skeptičen glede uporabnosti zaslona občutljivega na dotik, izgleda pa jasno fenomenalno. Morda je tudi nelogično, da ne podpira za tako ceno tudi 3G omrežji kot je UMTS, samo to bodo po moje v naslednji verziji zlahka dogradili.

  Kar se tiče pa iPoda, ki ga imam doma, pa je meni nelogično, da takšna napravica ne podpira tega, da ga enostavno povežem na računalnik prek USB, skopiram nanj MP3 datoteke v raziskovalcu in grem. To znajo danes praktično tudi najbolj ceneni predvajalniki. Da o polnjenju prek USB, ki zahteva prižgan računalnik ne govorim.

 4. ru5tag Says:

  @dronyx: Nimaš bit kaj skeptičen glede uporabnosti iPhonea, poglej si tale video, boš videl še kako prekleto je uporaben 😉

  LP

 5. dronyx Says:

  Upam da že kdo uspešno zdravi iPhobio. 🙂

 6. University Update - Apple iPod - 29. junij - iPhone day Says:

  […] Link to Article apple ipod 29. junij – iPhone day » Posted at Dr. Onyx – predsedniški […]

 7. University Update - Apple iPhone - 29. junij - iPhone day Says:

  […] Link to Article apple iphone 29. junij – iPhone day » Posted at Dr. Onyx – predsedniški […]

 8. Hana Says:

  ja saj mene tut moti ta omejenost, s strani appla je pa to genialna ideja ker te z accountom privezejo nase. no, saj imeti svoj account je super (kaj bi blo to po slovensko?), da ga mas pa lahk sam na enem racunalniku se pa pocutim ko en bebo…

 9. doen Says:

  To, da je iPod omejen na en iTunes account je čisto logična poteza, in dejansko tudi edina, ki je legalno sprejemljiva. S tem namreč onemogočijo “krajo” glasbe vsepovprek – torej, ne moreš iti k prijatelju in si kar tako skopirati nekaj njegove glasbe. S tem se je Apple zavaroval pred tožbami RIAA in podobnih ljudi, ki se tako borijo za avtorske pravice. In tudi, nalaganje preko iTunes ti omogoča uporabo vseh možnih playlistov, playcountov in vsega drugega, ker za podatke lepo zgenerira .xml datoteke z vsemi informacijami. In osebno mi je veliko ljubše urejat muziko v medijskem predvajalniku in jo imet na isti način na ipodu, kot pa razporejat posamezne filetke po mapah.

  Kar se pa iPhone-a tiče: komaj čakam da bo pri nas. Prvi testi odpornosti zaslona in nasploh telefona so menda odlični ^^

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: