Spletkarji ali Spletničarji?

Google se je določil, da bo slovenski izraz za Blog Spletnik. Mi se sedaj lahko samo še odločamo, kako se bo imenovala oseba, ki piše Spletnik. Po mojem sta resni možnosti samo dve:

SPLETKAR ali SPLETKARKA
in
SPLETNIČAR ali SPLETNIČARKA

Sam sedaj po toliko letih lahko že priznam, da sem imel v srednji šoli slovenščino vedno šibko dve, trojka pa je bila tako redka kot neobrezani tiči na Mosadovi novoletni zabavi. To primerjavo ali komparacijo sem mimogrede prebral v neki računalniški reviji in je najboljša, kar sem jih slišal do sedaj (če se želijo Mosadovci maščevati z C4 v telefonski slušalki jim lahko dam ime, priimek in naslov originalnega avtorja, ki to nisem jaz). Učiteljica slovenščine, ki smo ji ljubkovalno rekli Žabica, mi je dejala, da se slabo izražam, ne znam pravilno tvoriti stavkov, nisem sposoben pravilno samostojno uporabljati vejice in še nekaj malenkosti.

To, da nimam pojma, kdaj se uporabi s in kdaj z, ali kdaj se naredi nov odstavek, mi ni nikdar očitala in je očitno spregledala. Torej jaz nikakor nisem ne primeren in še manj usposobljen, da bi odločal o novih smereh v slovenskem jeziku. Je pa res, da učiteljica Žabica ni vedela, da bo učenec, ki se tako slabo izraža, nekoč pisal v mediju, ki ima “worldwide” domet in je dostopen iz kateregakoli računalnika na svetu. He, he, he…

Pri izbiri besede za Blogerja pa mislim da moramo upoštevati dejstvo, da se običajni ljudje Blogerjev bojijo in je potrebno izbrati besedo, ki ima nekoliko negativen prizvok, a ne preveč.

In zakaj se ljudje Blogerjev bojijo?

Primer rimska 1

Imaš sodelavko s katero sta skupaj v sobi. Ona sedi za sosednjo mizo in veš, da piše Blog. Kadar se v službi dolgočasi, napiše kakšen prispevek. Takega na hitro. In ker se pogosto dolgočasi, veliko piše. In potem občasno poškiliš k njej na Blog, nekaj iz čiste zvezdavosti ali napačneje firbca, nekaj pa iz strahu, da nisi kje slučajno omenjen. In potem prebereš, da njen sodelavec v službi, ki sedi za sosednjo mizo, torej TI, ne zna uporabljati WC ščetke ali metlice in da pusti WC školjko vedno zasvinjano za seboj.

Da o lulanju po ploščicah, ki ga Blogerka tudi omenja, ne govorim.

Nekaj prispevkov nazaj je Blogerka objavila slike iz službenega piknika. Sliko je dopolnila v Paintbrašu in okoli tvoje glave narisala krog in nanj napisala, da dela skupaj s tabo v sobi. Pazljivi bralec ima tako še obraz osebe, ki ne zna uporabljati WC školjke. Najraje bi se zaril pet klafter v zemljo. Upaš, da te ljudje na ulici ne bodo takoj prepoznali ali da zgodbe na pograbi kakšen rumen medij. Začneš nositi brke, kupiš si očala brez dioptrije.

Primer rimska 2

Nad osrednjo Slovenijo se razbesni strahovito neurje. V nekaj urah pade nekajmesečna povprečna količina padavin. Potoček, širok ubogi meter, ki ga drugače nihče niti ne opazi, postane besneč hudournik, ki poplavi okoliške stavbe. Starejša ženička v šoku opazuje, kako ji je poplavilo celotno spodnje nadstropje. V vodi plavajo utopljene miši in podgane. S skrajnimi napori in s staro lopato meče pesek pred vhod v hišo, da bi naredila vsaj zasilno barikado pred naraščajočo vodo. Zaman.

V tistem trenutku prileti mimo mlajši Bloger obut v gumijaste škornje do kolen, z nepredstavljivo dragim najnovejšim D-SLR digitalnim fotoaparatom in 10 mega piksli na sekundo, ki se je pripeljal iz oddaljenega kraja samo zato, da bo posnel ekskluzivne slike nesreče za katero je slišal po radiju in jih prvi objavil na Blogu. Ker ga zanima portretna fotografija, poizkuša ujeti starejšo ženičko iz različnih kotov in po možnosti v trenutku, ko v ozadju strela prepara nebo in se obraz ženičke naguba od strahu. Tu je bistvo fotografije osvetlitev in ekspozicija objekta, zato je potrebno narediti veliko posnetkov v želji za presežkom.

Primer rimska 3

Mlajša ženska na magistralni cesti zaradi neprilagojene hitrosti na mokrem cestišču izgubi oblast nad vozilom. Vozilo zgubi stik z podlago in ga odnese v nasproti vozeči tovornjak romunske registracije. Trk je silovit, voznica ostane ukleščena v vozilu. Motor potisne proti nogam voznice, volan ji stisne prsni koš. Drobci vetrobranskega stekla ji poškodujejo obraz, ki je oblit z krvjo. Glava ob trku udari nazaj.

In mimo se v tistem trenutku pripelje Bloger.

V hipu ga spreleti misel, da nesreče pritegnejo bralce in da bi ekskluzivni posnetek avtomobilske nesreče na njegov Blog privabil morda 50 ali celo 100 obiskovalcev. Morda uspe prodati fotokrafije za kakšnih 50 evrov celo kakšnemu časopisu ali TV postaji. Brez pretiranega razmišljanja ustavi ob cesti, vzame iz torbe novejši mobilni telefon japonske znamke, ki ima serijsko vgrajen med drugim tudi fotoaparat in kamero z ločljivostjo 5 mega piksla na sekundo v DVD ločljivosti.

Ponesrečenka stoka od bolečin, na obrazu se ji zariše strah. Strah. Premišljuje, zakaj ne čuti več nog, ali bo še kdaj lahko hodila, kdaj bodo prišli gasilci, da jo izrežejo iz vozila, krvi z oči ne more obrisati, ker so roke ukleščene. Strah jo je, da se avto ne bi užgal. Spomni se, da ima še šoloobvezne otroke. Kaj če izgubijo mamo, ali bo oče sposoben sam skrbeti za malo … Pa vse je izgledalo tako lepo kot v pravljici.

Bloger skače okrog vozila in pritiska na sprožilec fotoaparata. Ko se utrudi se spomni, da ima v rokah mobilni telefon in pokliče reševalce. Potem nadaljuje z posnetki. Nekaj časa fotografira, potem vklopi še kamero in snema tako imenovan “live video”. Telefon javi, da je zmanjkalo pomnilnika. Prekleto. Sedaj mu je žal, da ni kupil dodatne spominske kartice z 64 mega biti na sekundo. Ni poslušal prodajalca, ki mu je dejal, da je 16 mega bitov na sekundo za video posnetke premalo.

Čez slabih 15 minut prispejo ne mesto dogodka gasilci in reševalno vozilo. Gasilci priklopijo pnevmatske škarje in zarežejo v pločevino avtomobila. Sekunde so minute, minute ure. Gasilec preklinja, ker se pločevina noče vdati. Potem mu uspe in streha avtomobila se odpre kot ribja konzerva. Dežurni medicinski tehnik izvede reanimacijo na mestu dogodka in imobilizacijo vratu. Izguba krvi je precejšna in ponesrečenka hitro izgublja zavest. Naložijo jo v reševalno vozilo, ki oddrvi z vklopljeno sireno in lučmi.

Bloger zažene brskalnik na najnovejšem mobilnem telefonu japonskega proizvajalca, ki je pravo malo čudo tehnike in dejansko miniaturni računalnik. Prijavi se na Blog oziroma po novem Spletnik in shrani slike ter video posnetek do trenutka, ko je zmanjkalo pomnilnika. Posnetki so objavljeni praktično v hipu, ker je hitrost HSDPA povezave še kar solidna. Video nalaga nekaj minut in Bloger preklinja nacionalnega mobilnega operaterja, češ da premalo investira v nadgradnjo mobilnega omrežja. Kljub temu mu uspe ekskluziva.

Ostali kolegi Blogerji oziroma po novem Spletkarji ali Spletničarji so nad kvaliteto in ostrino objavljenih slik nekoliko razočarani. Sprašujejo ga, zakaj ni nastavil visoke resolucije v nastavitvah aparata. Sicer mu večina čestita za tako imenovano ekskluzivo. Še en dokaz več, da so Blogerji vedno prvi na mestu nesreče.

Primer rimska 4

Na dan pogreba bivšega nadškofa in visokega dostojanstvenika RKC, ki je bil mimogrede tudi moj birmanski duhovnik (ne vem če je to pravi izraz) in ga imam na sliki v fotoalbumu (slika po moje ni uspela, ker je fotograf pritisnil sprožilec ravno v trenutku, ko mi v usta daje hostijo in izgledam kot fantek iz filma Omen 666), se razbesni strahovito neurje. Gre za isto neurje kot v primeru številka rimska 2. Strele treskajo, bliska se kot na fronti. In ena izmed strel udari tudi in ravno v lipo, na kateri je razpelo. Drevo se razkolje na pol in pod sabo pokoplje križ z podobo Kristusa. Kot uvodoma rečeno ravno na dan pogreba visokega cerkvenega dostojanstvenika. Znamenje ali čisto naključje? Delo Hudiča osebno ali samo neosebni bes narave?

Spletničar ali Spletkar zopet prvi na mestu dogodka. Še ena Ekskluziva pod naslovom Padla sta Kristus in št. 132?

Opomba:
Izmišljene primere rimska 1, 2 in 3 so navdihnile dejanske zgodbe, objavljene v Blogih.

14 komentarjev to “Spletkarji ali Spletničarji?”

 1. erzo Says:

  okej nisem prebral celega posta, vendar pa kar na mestu odjebem besedo “Spletnik”. Tole je blog in mi smo blogerji. (.)

 2. erzo Says:

  se popravljam – prebral do konca; zanimive zgodbice!

 3. code5 Says:

  Odličen prispevek.

 4. Hana Says:

  moj predlog je spletičkar. beseda spletnik me pa spominja bolj na osebo, ki piše spletnik. no, kakorkoli že, zdaj se mors “sam” še trudit te dotične izraze spravit v promet 🙂 aja pa še čestitke, ker si Žabici dokazal svoje, pa upamo da bere bloge ane!

 5. dronyx Says:

  Spletičkar mi je tudi še kar všeč do pretežno zelo všeč, ker nekako nakazuje na osebo, ki ureja svoj spletni vrtiček. Nekateri na njem sadijo lepe rožice, drugim uspeva pretežno plevel.

 6. anek Says:

  Kakšna čast, da sem s svojim postom navdihnil predsedniškega kandidata. In ja, bil sem prvi človek s fotoaparatom v roki, ki je tja prišel prav s tem namenom, ki si ga omenil, namreč, da slikam podrto lipo, ki je pod seboj pokopala samega, že tako ali tako križanega, Jezusa Kristusa. Če dodam še nadškofa… Ne verjamem v povezave med takimi dogodki in sem zatorej prepričan, da naš trpeči oz. dotrpel Kristus nima nič opraviti z njegovo smrtjo. Zato, da je padel Kristus je krivo globalno segrevanje, iz česar lahko sklepamo da smo torej ljudje zakrivili celotno usodo tega ubogega lesenega spominka, ki nas je mimogrede spominjal, na nekoč nedopusten škandal.

 7. dronyx Says:

  @AnEk jaz pa verjamem, da med dogodki obstajajo povezave. Recimo velikonočni potres v Bovcu, pa rušilni cunamiji v Indoneziji dan po božiču, pa rušilni potres v Iranu dan po božiču leto pred tem in tako naprej. Vprašanje, če je res problem samo globalno segrevanje.

 8. alcessa Says:

  Spletovar, še bolje: spleto(b)var, tako bi rekla nam vsem, ki spletičkamo… (za ženske s končnico -ka).

  Ful dober post, vic o Mosadu pa je kandidat za klasiko 🙂

  Sicer sem prepričana, da te pravilna uporaba s/z ne zanima, vseeno ponujam eno takšno navodilce…

 9. Centrifuzija Says:

  Alcessa: Ne, pravilna uporaba predlogov ga ne zanima. Sem že jaz poskušala. Tudi “Ta suhi škafec pušča” sem že navajala, ampak ne pomaga. Poleg tega je vrhunsko zajebal, ko me ni izbral za Prvo Damo in celo obupal kot predsedniški kandidat.
  No ja, vseeno ga imamo radi.

 10. alcessa Says:

  😀
  Moški pač.

 11. anek Says:

  @dronyx ce je po mojem, nas ima zadost narava, ce je po tvojem nas ima(jo) zadost tist(i) nad nami. V vsakem primeru pa smo glavni krivci mi.

 12. Tjaša » Blog Archive » Odsprostitev... Says:

  […] iz novembra v december 2005 je bil zame precej stresno obdobje. Nenadoma – nepričakovano kot neobrezani tiči na Mosadovi novoletni zabavi – sem izgubila honorarno zaposlitev. Še zdaj mislim, da nisem imela posebnega masla na glavi, ker […]

 13. dr. Onyx Says:

  @Centrifuzija glede kandidature za Prvo Damo samo to… pred časom sem gledal tvoj intervju na Vesti z (morda tudi lahko s) tipom, ki je dal svojemu psu ime Janša. V intervjuju jasno še enkaj dovtipov na kužkov račun. Takrat sem reku, da je samo vprašanje časa, kdo po padu na Jaševem (tu mislim kužka jasno) dreku. In pok zajček, danes udarna internet novica odpuščena novinarka, ki pa ni Centrifuzija, ker je prek kužka nekega tipa zbadala kao premiera. Sej pol se izkaže, da ni tko zlo hudo kot je zgledal, samo … Pr politiki in politikih je včasih treba tud kakšen pasji kakec požret, pa se premagat, da ne rečeš čist vsega kar mislš.

 14. EnXeN » Objave » Piši - briši Says:

  […] zdaj zares bloger? Za neznanega Romana, na partizan(afna)siol.net, ki sem mu izbrisal komentarja? Sem absolutist, […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s