Zavarovanje kraje avtomobila

Če nisi udeležen v prometnih nesrečah je zavarovanje avtomobila praktično metanje denarja skozi okno in eden izmed težje razumljivih stroškov, sploh glede na to, da je strošek visok in da dejansko ne dobiš ničesar oprijemljivega, razen natisnjene zavarovalne pogodbe in drobnega tiska kjer piše, kdaj vse pogodba ne velja.

Pričakujem pa, da če nimam nobenega škodnega primera, da mi vsaj cena zavarovanja ne narašča, oziroma bi bilo logično, da mi z leti cena zavarovanja avtomobila pada, saj avtomobili z leti hitro izgubljajo vrednost, če seveda nisi lastnik kakšnega redkega oldtimerja.

Da “oldtajmerjem” ne nujno narašča cena s časom priča primer iz popisa osnovnih sredstev, ko smo člani popisne komisije dali sliko priznanega slikarja Groharja v odpis, ker je bila že tako stara, da ji je potekla amortizacijska doba. Potem so nas podučili, da gre za znanega impresionista in da se slika ne amortizira po stopnji, ki velja sicer za ostalo pohištvo.

Letos me gospa na okencu AMZS, ki ureja tudi avtomobilska zavarovanja, preseneti, da moram za kasko zavarovanje avtomobila za primer kraje plačati kar 50 evro več kot lani, s čemer se je kasko zavarovanje gledano v celoti podražilo za celih 10%.

Razlog?

Ker imam avto registriran v Ljubljanskem območju, ki ga oni po novem vodijo kot rizičnega za krajo, so se očitno pri Zavarovalnici Maribor odločili , da bodo za rizičnost podražili zavarovanje.

Lepo.

Načeloma se bi s tem celo strinjal, če to res kaže statistika, samo potem naj upoštevajo še statistiko kraj glede na znamko avtomobila, dejstvo, da je avto spravljen v garaži z ključavnico in ni na prostem pa morda še kaj.

In nauk?

Sam sem potem preveril pri Zavarovalnici Triglav in Generali, če tudi oni poznajo taka rizična območja in so se čudili o čem to govorim. Torej je, če prav razumem, to pogruntavščina Zavarovalnice Maribor in morda ni neumno, da si naredite informativne izračune in ne kar avtomatično podaljšate zavarovanje. Sploh če sodite za Mariborčane v rizično Ljubljansko območje.

Pa še stara šala iz poštnega predala:

Pusti moški avto na parkirišču in nanj nalepi listek:
“NE VLAMLJAJ, NIMAM AVTORADIA!”
Ko pride nazaj avta nikjer, najde pa listek na tleh in na njem dopisano:
“NE SEKIRAJ SE, GA BOMO ŽE NAKNADNO MONTIRALI!”

Mimogrede, juhu, hip, hip hura. Naučil sem se delati nožnice, opombe pod črto ali s tujko footnote. Slava mi.

4 komentarji to “Zavarovanje kraje avtomobila”

 1. EnXeN Says:

  V bistvu se ne cist 😉 Tekst od oznake k noznici naprej, je namrec en sam link.
  Ma hkrati in kljub temu moram priznati, da jaz z znanjem oblikovanja nisem se niti priblizno tako dalec … 🙂

 2. dronyx Says:

  Po mojem je za prvič kar v redu. Samo ne vem, če mi je oblika nožnice ali opombe pod črto všeč. Verjetno bom spremenil barvo ali celo tip pisave.

 3. simon79 Says:

  Prav nasmeju sem se ob možnosti odpisa umetniškega dela. Če mate kakšnega Picassa v pisarni in ste ga že amortizirali, ga kupim za 20 € :).

 4. dronyx Says:

  @EnXen, imaš prav. V firefoxu je sicer v redu, v IE 6 pa ne in je res ves tekst en sam link. Če pa objavo še enkrat shranim v IE, je pa v redu. Očitno spet bug na delu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s