Lakmus za Intelektualce

Verjetno si vsakdo izmed nas želi, da bi obstajal kakšen enostaven, hiter in neboleč test, brez nezaželjenih stranskih učinkov, ki bi nedvoumno pokazal ali si Intelektualec in bil splošno priznan kot ustrezna znanstvena metoda. Kot kakšen lakmusov papir ali testi za ugotavljanje nosečnosti. Si ali nisi. Binarno.

Sam sem dolgo časa premišljeval o tem, kako izdelati takšno napravo.

Prvi, neuspešni poizkusi so šli v smer, da bi meril aktivnosti možganov potencialnega kandidata za Intelektualca podobno kot to počne medicina v primeru računalniške tomografije ali magnetne resonance. Ker se takšni poizkusi ne pokažejo za zanesljive in pade čez sito lahko veliko primerkov, ki dejansko niso Intelektualci, sem se potem potem odločil za preprostejšo metodo, ki za preizkušanca ni agresivna in nima nobenih stranskih učinkov.

Za test sem izbral dve priznani umetniški deli iz področja književnosti in filma, kasneje se lahko nabor razširi morda še na likovno umetnost ali glasbo.

Prvi tester je knjižno delo italjanskega pisatelja Umberta Eca Foucaultovo nihalo.

nihalo

To delo velja za nekakšno Da Vincijevo šifra za intelektualce – “thinking person’s Da Vinci Code”, pri čemer morda ni nepomembni podatek, da je Dan Brown svojo pravljico napisal več kot desetletje po pričujočem delu. Poznani so primeri, ko so se znane osebnosti in razne hollywoodske zvezde v javnosti pojavljale s to knjigo, da bi umetno dvignili intelektualni potencial.

Drugi tester je film ameriškega režiserja Davida Lyncha Mulholland Drive.

mullholand_drive

Pri filmu je morda nekoliko težje narediti kompleksno delo, ki bi lahko služilo za test intelektualnih sposobnosti gledalca. Običajno se ta učinek v filmu doseže s paralelizmom, predstavitvijo večih zgodb hkrati, mešanjem fikcije in resničnosti ter uporabo časovnih preskokov. Morda bolj znani takšni primeri filmov so Pulp Fiction, Insomnia ali Memento. David Lynch pa je s tem filmom naredil še korak dlje.

Lakmus za Intelektualce deluje sila preprosto. Preizkušani prebere knjigo in si ogleda film ter se vpraša dve stvari. Ali sem v obeh delih užival in ali sem razumel vsebino. Samo to. Iskreno in intimno. Tako kot loterije na vaških veselicah. Kupiš, odpreš listek, pogledaš in če ni zadetka vržeš v smeti.

Seveda se nisem mogel premagati, da nisem testa preizkusil na sebi in rezultat je bil pričakovano porazen. Knjigo berem že približno leto in pol, a sem še vedno pred polovico, pri čemer ne razumem skoraj nič. Kabala, mistika, ezoterika in stari dobri vseprisotni templjarji. Do zarote sploh še nisem prišel, ali pa sem jo spregledal. Film sem si pogledal, razumel ničesar. Pa sem si ga pogledal še enkrat, ker mi je šlo na živce, da nič ne razumem. A brez efekta. Potem sem prebral na internetu razlago. Genialno in preveč zame.

V tolažbo naj povem, da trenutno osebno ne poznam nikogar, ki bi Focaultovo nihalo prebral do konca, kaj šele pri tem užival. Nekaj jih poznam, ki so Mullholand drive pogledali, domnevno uživali in “vse razumeli”, pa sem jih prosil, če mi razložijo poanto filma. Potem sem se pa samo nasmehnil.

Po moji oceni ta test za Intelektualce položi manj kot sto Slovencev. Med njimi pa žal ni nobenega politika.

Mimogrede…

Naslednji teden nameravam Focaultovo nihalo odnesti v antikvariat v stari Ljubljani in ga bom zamenjal za kaj lažjega. Edinstvena priložnost za tiste, ki želite tester (preizkuševalnik) dobiti po znižani ceni.

9 komentarjev to “Lakmus za Intelektualce”

 1. tnt Says:

  Jst sem prebral Nihalo do konca!Tudi všeč mi je bilo.Če me pa uprašaš kaj je point knjige ti pa težko povem, ker sem prebutast.

 2. alcessa Says:

  Erm… *blush* saj me res osebno ne poznaš, ampak v Fokoltovem nihalu 🙂 sem resnično uživala in ga do določene stopnje (najbrž smešno nizke, v primerjavi s ta pravimi profiji) dojemala. Je pa že dolgo tega. V celoti razumela ga bom mogoče, ko bom stara in modra… Če bom. Če ga bom brala še enkrat.
  Torej v bistvu tudi padem na izpitu.

 3. dr. Onyx Says:

  @alcessa, si resen kandidat za Intelektualca. Poizkusi še Mulholland drive.

 4. alcessa Says:

  Hvala, ne bi, sem prebrala polinkan povzetek.

  A Twin Peaks (viden 2-krat) pa ne vela?

 5. zloba Says:

  hmmm … fukojevo nihalo …. priznam, obupala sem zelo na hitro, čeprav sem po imenu rože nameravala knjigo požreti. za test inteligence pa raje uporabljam kar štoparski vodnik po galaksiji … ali pa zakon linča. če te ta nasmeje … si dobra družba za pivo;)

 6. zdolgocasen Says:

  Dodajam še enega. Intelektualec odgovori na vsa vprašanja pravilno, četudi ne odgovori na prav vsa vprašanja. 😉

  Upoštevajte, da je 50% pravilnih odgovorov statistična verjetnost že pri naključnem klikanju.

  http://www.begriffslogik.de/logiktest_en.html

 7. dronyx Says:

  @Zloba Mene nasmeje Javšnikova Zadnja večerja. Samo to še ne pomeni, da sem inteligenten.

 8. zloba Says:

  javšnik. dokler ni sam sebi zrasel preko ušes, je bil res zabaven … sploh … v živo … brez odra ali kamer …. filma pa nisem videla, zato bom zaenkrat zgolj dopustila možnost … da si inteligenten. ali pa … tudi ne. vse je mogoče;)

 9. code5 Says:

  Pravi, resnični test, kako prepoznamo intelektualca, je naslednji: na vprašanje, na katerega ne zna odgovoriti, izjavi “To je res dobro vprašanje”, ponovi vprašanje enkrat do trikrat s spremenjenim besednim redom, nakar spelje odgovor v vode, ki jih sicer obvlada, nimajo pa približno nobene veze s prvotno zastavljenim vprašanjem.
  Deluje odlično tudi na večini fakultetnih izpitov, da o magisterijih in doktoratih sploh ne govorimo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: