De Profundis

Moje srce joče. Onyx je žalosten. Če želiš žalosti dati duška, ni dovolj nabrušen kuhinjski nož in iztrgano lastno srce na umazanem krožniku prejšnjega dne. Žalost potrebuje intonacijo. Solze polzijo po licu ko Onyx joče. Struna kitare da žalosti bolj trpek prizvok. Saksofon je bolj za otožno žalost. Med otožno in trpko žalostjo na meji jeze pa sta vsaj dve oktavi razlike. Solze človeka dehidrirajo kot nezdravljena diareja. Ko priteče prva solza in veš, da bo lilo kot iz škafa, moraš v žilo zabiti iglo z infuzijo solne raztopine da uravnava vodno bilanco telesa, sicer se posušiš kot meduza na soncu.

Bodi dovolj antikolumnizma in naj mi spoštovani bralec dovoli, da preidem takoj k srži problema.

Moj blog je mali šotorček v begunskem taborišču brez elektrike in tople vode. Edina svetloba tu je nevidna infrardeča toplota mojega telesa. In nisem begunec po lastni izbiri.

Začetki tega bloga segajo kakšno leto nazaj, ko sem še pogosto pisal na Siolovem forumu. Ker se me je hotela neka administratorka Goody na vsak način znebiti, mi je neprestano prigovarjala, naj odprem svoj blog in tam pišem v miru sam zase. Upajoč, da me nihče ne bo bral. In takrat nisem niti vedel kaj je blog. Na forumu sem bil potem vse manj, ker sem imel novo igračo, ki je brez napolnjene baterije ležala v kotu šotora negibna in namen administratorke Goody je bil dosežen. Begunček Onyx v kotu svojega šotorčka s svojo novo igračko. In resni forumaši imajo spet tako potrebni duševni mir.

Kljub blogu se forumom nisem povsem odrekel, le moji izpadi so bili tam redkejši.

V petek pa sem objavil na forumu SLO-TECH novo temo s povezavo na Odprto pismo objavljeno na mojem blogu, ker se mi je zdelo, da mora za ta mednarodni škandal izvedeti čim več ljudi. Čez kakšen dan pa presenečen ugotovim, da je objava izbrisana oziroma vidna samo še meni, spodaj pa komentar v smislu češ da reklame za moj blog ne bodo trpeli in da sem to dejanje celo ponovil. Torej sem celo povratnik.

Reklame za blog o moj blog?

Najprej sem razmišljal o tem, da bi obrambo na tak neposredni očitek zasnoval na dejstvu, da ne moreš reklamirati nečesa, kar ne služi denarja. Kar ne prinaša nobenega zaslužka, se ne prodaja ali trži. Pa to ni res. Reklama je lahko tudi če najamem traktor skupaj s prikolico in nanjo pribijem dva metra krat tri metre velik napis na katerem piše samo “Vljudno vabljeni na javno amputacijo mojih testisov na osrednjem mestnem trgu. Vstop je brezplačen.”, se vozim po vasi in nažigam narodnozabavno glasbo. To je nenazadnje tudi oglaševanje, mar ne?

Za nravovarstvenike na strani slo-tech, ki skrbijo za to, kaj lahko nekdo na njihovem forumu objavi in kaj ne seveda ni sporno, da je tam čuda povezav na druge spletne strani in tudi na povsem komercialne strani, kjer dejansko ljudje služijo denar in živijo od vsakega klika, ki so osnova za mesečni obračun, koliko je objavljena reklama na strani res vredna. Torej povezave, ki se jih lahko takoj preračuna v denarni znesek in od katerega verjamem sami večinoma ne dobijo niti centa.

Samo to za njih ni problematično. Problematična za izbris je povezava na lasten blog, kot bi bila kužna in je potrebno strežnik takoj po takem onečaščenju poškropiti z blagoslovljeno vodo, da se kuga ne razširi kot nešprican plevel.

Sam sem verjel, da sem kot član nekega foruma del neke spletne skupnosti. Po nekem času sodelovanja na forumu spoznaš precej ostalih članov, ki jih večinoma ne poznaš osebno, ampak prek vzdevka in morda avatarja. Prepoznaš pa hitro njihov stil pisanja. Nekateri pišejo smešno, drugi resno, tretji s sarkazmom odgovarjajo na ironijo. Različnost, ki jo sam spoštujem in forume dela zame zanimive. Včasih na forumu komu tudi pomagam z nasvetom, če vem odgovor na njegov problem. Torej se sam aktivni del skupnosti, ki prispeva k temu, da forum ni samo prazna predloga po prvi namestitvi strežnika ampak je živ organizem, ki diha s prispevki svojih članov.

In če imaš lasten blog sam ne vidim razloga, zakaj bi bilo tako škandalozno in nedopustno neko besedilo na blogu, ki je morda zanimivo tudi za ostale člane foruma ali pa se navezuje v kontekst posamezne teme, kopirati kot povezavo na forum in ne kopirati v celoti?

Saj internetne povezave so vendar bistven del opisnega HTML jezika, ki omogočajo uporabniku spleta, da deskanje ni omejeno na bazen dva krat dva metra z umetnim valom stare postane vode.

In priznati moram, da na tak oster in neposreden sovražni odziv na prilepljeno povezavo nisem naletel še nikjer drugje do sedaj kot tu že drugič. Sreča, vljudnost, tankočutnost drugih administratorjev ali kaj tretjega?

Povezav na prispevke na blogih na SLO TECH z moje strani ne bo več. Ne na moje, ne na bloge drugih.

Da ne bo brezplačne reklame, o moj Blog.

COMMUNIA ESSE AMICORUM INTER SE OMNIA.
Med prijatelji je vse skupna last. (ne glede na katerem strežniku se fizično nahaja)
Terencij, Sentence

4 komentarji to “De Profundis”

 1. snow Says:

  ne se sekirat,bodo pač prikrajšani za dober post

 2. dronyx Says:

  Se ne sekiram, samo me pa zanima, kaj je na blogih tako kužnega, da so tak trn v peti nekaterih. Dobro razumem, da je morda lepše, če te linka kdo drug, da ne izgleda tako kot neka “reklama”, samo tega je pri meni, razen morda na Siolovem forumu, ki je recimo moja domicilna baza, zanemarljivo malo.

 3. ameli Says:

  o. moje bivse ime bloga v tvojem naslovu :mrgreen:

  sicer pa…da, kot pravi snow…
  …zloba, nevoscljivost etc pa so itak del nase kulture, se mi zdi…se moramo na to privadit, zal.

 4. dronyx Says:

  Saj vem… samo delam se da ne razumem. Tu gre za to, da če popolnemu neznancu crkne konj, te ne briga, če pa crkne konj nekomu, ki ga poznaš, te pa na nek čuden način celo razveseli. Torej če ljudje linkajo in klikajo masovno po 24ur.com ni problematično, če pa klikne kdo pomotoma na blog člana foruma, je pa potrebno zakuriti grmado in pripraviti žveplo in blagoslovljeno vodo. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s