Blogerski brezplačnik

Nizkocenovni brezplačniki rastejo kot gobe po dežju. Vsak, ki ima privarčevanega nekaj malega denarja v pujsku, lahko praktično kupi tiskarski stroj in tiska reklame in prekrite reklame v nakladi neverjetnih tristo tisoč izvodov ter to potem brezplačno distribuira po domovih.

In kot gobe po dežju rastejo tudi blogi. Ali kdo tu že vidi idejo, ki jo bom razvil do konca prispevka?

Moja ideja je, da se blogerji povežemo v nek recimo temu konzorcij in začnemo izdajati še mi svoj tiskani nizkocenovni brezplačnik. Časopis, katerega jedro vsebine bodo najboljši prispevki (the best of the best) iz blogov tistih blogerjev, ki bodo sprejeli pravila konzorcija in se strinjali z objavo prispevkov. Ker bodimo pošteni. Blogi dosežejo zelo omejeno skupino ljudi, večinoma pa samo blogerje tudi zato, ker je zadeva tako razpršena po spletu in večina sama tega niti ni sposobna najti. Povprečen slovenski uporabnik spleta pač išče najdi.si prek gooogle.com. Prebrati časopis v soboto zjutraj ob jutranji kavici, ki te čaka v nabiralniku, pa zna velika večina. Sploh če je zastonj, kar Slovencu globoko sede v srce.

Sam zadnje pol leta poglobljeno spremljam to sceno in lahko samo rečem, da včasih preprosto berem z odprtimi usti, kakšne prispevke vse pišejo ljudje. Gradiva na blogih je ogromno in še raste. Potopisi, kuharski nasveti, slike plevela na vrtu, najstnice, ki pereje avtomobile v bikiniju, kritični komentarji politične scene, praktični nasveti, športni prispevki … In to so prispevki od ljudi za ljudi, ne kakšne pretipkane agencijske novice ali novinarski samo hvalospevi.

Recimo tipični blogerski prispevek za nizkocenovni brezplačnik bi bil ta, da nekega blogerja pooblastimo da se vrže v deročo vodo (še boljše blogerko, ker bo delovalo bolj prepričljivo), mimo prideta “slučajno” dva blogerja, ki nesebično skočita v deročo vodo in nesrečnico rešujeta, četrti bloger pa vse skupaj posname z kamero in poslika ter napiše prispevek za nizkocenovni brezplačnik. Če zadeva ne uspe in se blogerka utopi seveda ne objavimo nič. Ljudje imajo radi junaške zgodbe, ne samo opise pizzerij in parfumov ter tu pa tam še kakšen opis avtomobila prepisan iz kataloga.

Po moje je prvi korak ta, da se podpiše izjava o nameri ustanovitve blogerskega konzorcija in se na ustanovnem kongresu konzorcija predlaga, da se imenuje za direktorja izvršilnega upravnega odbora (the main executive of board of directors) dr. Onyx, ki ima potem v žepu tudi zlato delnico (beri od projekta dejansko največ pokasira).

Nekakšen blogerski Ted Turner ali Rupert Murdoch torej.

Centrifuzijo bi predlagal za glavno tajnico (the main undesecretary of the main executive of board of directors ), ki bi s svojimi komunikološkimi vrlinami skrbela za to, da bi bila moja podoba v javnosti brezmadežna in me ne bi kak rumeni medij objavil v kočljivi pozi, ko s prostitutko zapuščam hotel Slon ob enih ponoči in pijan vozim športnega Porsheja v napačno smer v enosmerno ulico.

Odgovornega za vsebino in izbiro člankov sem najprej predlagal, ne se smejat, Hada. Iz preprostega razloga, ker so raziskave ugotovile, da je zaradi objave razgaljenih najstniških deklet najbolj popularen v tej srenji. Poleg tega obvlada makro na fotoaparatu za snemanje really vozil ko drsijo skozi ovinke (driftanje po domače).

Samo če še enkrat razmislim…

Vsaka fotografija razgaljene najstnice ga stane recimo 500 evrov, saj najstnice se ti ne pustijo slikat kar zastonj. Predvidevam. Vse skupaj ga potem to na letni ravni stane recimo nekaj 10.000 evrov pred obdavčitvijo, sam pa z Tobads baje zasluži na mesec bornih 40 evrov? Od kje mu razlika? To, da bi kdo njegove slike zares kupoval po tarifi 210 € ne verjamem, še mnogo bolj sanjska je številka 340€ za tekst. Morda tu misli cel blog? Zato mislim, da je človek preprosto v resnici prezadolžen za takšno odgovorno funkcijo.

Zato sem se odločil, da bi mesto odgovornega urednika (the main responsible for making money) zaupal Chefu, ki je po raziskavah drugi najbolj zaželjeni bloger (Mavčeve ne jemljem več resno) in potem sam sestavi ekipo, ki bo izbirala prispevke in se šla spodobno uredniško politiko. Samo ne samo o gorskih kolesih, ker povprečni Slovenec je ob besedi gorsko kolo takoj utrujen že če samo bere.

Da zmanjšamo stroške nizkocenovnega brezplačnika in da bo več profita ostalo od reklam predlagam, da zberemo vsak po 10 evrov ali po lastnih močeh in kupimo nek rabljen tiskarski stroj, ki je zmožen natiskati 300.000 izvodov na teden brez da pregori motor, ki vrti tiskarske valje. Morda bi ceno na tiskano stran veljalo zmanjšati tudi tako, da v CYMK tiskarski barvni kombinaciji izpustimo Y, torej rumeno barvo, ki jo itak nihče ne bere. Da še dodatno zmanjšamo stroške sem za to, da ne sklepamo pogodbe za raznos brezplačnika z državno pošto ampak lahko kar lepo blogerji v soboto zjutraj poprimejo za delo, pot pod noge in opravijo kakšno uro fuša lokalnega “paperboya” v svoji vasi in okolici.

Na koncu ostane še dilema glede imena blogerskega nizkocenovnega brezplačnika.

Kralji ulice ne bo šlo, ker to ima baje že nekdo drug zaščiteno. Blogerčkova torbica, kot parodija na kurirčkovo torbico, mislim da tudi ni dobra rešitev, ker vendar hočemo, da nas bere tudi desnica, ne samo levica.

V bistvu izbiro za ime brazplačnika prepuščam vam, spoštovani blogerji in blogerke, da vam ne bom čisto vsega prinesel na krožniku in se še sami malo potrudite.

Kdor je ZA naj prvi vrže kamen vame. Sem že ves bulast in plav pohlepneži.

Dodano 1.8.2007
Ko sem še enkrat prebral prispevek sem ugotovil, da sem morda užalil Hada. Ne namerno. Želel sem samo cinično ugotoviti, da če na blogu objaviš fotke dveh najstnic v gatah, ki zgoraj brez drgneti avtomobil, potem to pogleda vsak peti opravilno sposobni Slovenec. Če objaviš recimo novo Božansko komedijo dobiš pet klikov, prebere nihče, dva napišeta, če si se malo zadel z absintom.

23 komentarjev to “Blogerski brezplačnik”

 1. EnXeN Says:

  Očitno te predlaganci ne berejo ažurno? 😆 Jebiga, pač niso med tvojimi zvestimi potencialnimi volilci.

  In da ne bom samo neproduktivno pisaril, predlagam še ime. Multidimenzionalno. 🙂

  Bloke.

  – asociira na blog
  – asociira bloke [blouk] noun colloquially fant, možak, dečko; teleban
  – asociira na domačnost>/a>

  Kamenja pa ne bi metal. Lahk po nepotrebnem razbijem monitor.

 2. Rado Says:

  Najboljše iz od Siolovih blogov v paketu?

  Odlična ideja. Predlagal bi, da polovico zbornika izberemo z glasovanjem registrirani blogovci. Drugo polovico pa bi izbral urednik, ki bi izbiral med kvalitetnešimi, vendar manj populistično zastavljenimi blogi.
  Računamo seveda, da bi Siol primaknil kakšen honoraček. Saj navsezadnje tudi njemu delamo reklamo.

 3. enxen Says:

  Sori! Asociira na telebana, je bilo mišljeno. Kar blogerji na nek eksibicijsko-socialni način smo.
  Pa sori še za link. Sicer mi jih običajno rata nanizat brez frke … Mea culpa, k sem hitel.

 4. dronyx Says:

  Jaz ne bi ločil blogerje po tem, kdo kje gostuje. Ker Siolovce se itak drži sloves, da smo vsi neki “hišni blogerji”, samo pišemo plagiate in krademo material ostalim blogerjem in mastno služimo 50 kilo na mesec. Pa še moteče oglase morajo brati na Siolu, medtem ko drugje strežnike financira pa kdo?

 5. dronyx Says:

  Enxen samo namig, pozicija glavnega finančnika (the main chef for financial and fiscial politics) je še odprta. Tuki pa rabim zanesljivega človeka, ker če pogorimo pri financah nimam kaj si pomagat z zlato delnico.

 6. tjasenka Says:

  Nizkocenovni brezplačniki?
  Mislim, da je to kar ok ime.

 7. pocitnikar Says:

  hehe, zanimiva ideja … recimo, vsak bloger, ki bi sodeloval, bi bil recimo upravicen do objave ene strani oglasov/sponzorjev po lastni zelji …

  -pocitnikar

 8. dronyx Says:

  O NIZKOCENOVNIH BREZPLAČNIKIH sicer nimam najlepšega mnenja, ker dejansko niso zastonj. Čas je tudi denar.

 9. tjasenka Says:

  Mislim, da brezplačniki izkoriščajo predvsem dejstvo, da ljudje ne znajo ceniti svojega časa. Njihov problem.

  Še vedno vztrajam: Nizkocenovni brezplačniki (=sloblogerji).

 10. lolita Says:

  “najstnice, ki pereje avtomobile v bikiniju”

  To se mi zdi še posebej primerno.

 11. enxen Says:

  Tegale bi imel jst za financarja. Če je lahko financar ne-Siolovec. Trenutno in že nekaj časa obrača obrtnike in Olimpijo. In zna it na pir. In narisat kdaj tud lunco in zvezdice, čeprou jih noben ne vid. 😉

  Zame pa tak posel ni. Preveč sanjam. Vseen hvala za namig. Oba moja glasova podpore pravita, da ju oktobra dobiš v škrinjico. 😆

 12. dronyx Says:

  Ma pri takem projektu imaš lahko čuda funkcij. Tako kot včasih v ZK, vsakemu daš nekaj malega, da misli da je pomemben, skeretar, blagajnik, politkomisar, vezist za zvezo, pomočnik vezista, šef raznašalcev, glavni mehanik tiskarskega stroja…

 13. Trismegistus Says:

  Spoštovani dr. Onyx in ostali!

  Z veseljem vam sporočam, da se zelo podobna (seveda nekoliko boljša 😉 zadeva od predlagane že pripravlja.

  In tudi vas, dr.O, tako kot tudi večino omenjenih oz. komentatorjev, bomo prosili oz. povabili k sodelovanju.

  Kmalu.

 14. Rado Says:

  dronyx: “Jaz ne bi ločil blogerje po tem, kdo kje gostuje”.

  Tehnično ni mogoče izpeljati drugače, ker gre za preveliko množico blogov. Kdo bo vse to bral. Naj se najprej naredi prva uredniška selekcija v okviru ene blogarije, potem šele lahko “tekmujemo” z drugo blogarijo.

 15. lebanovo Says:

  He, he, he…dasiravno ne morem zanikati ničesar od napisanega, blogarje opozarjam na dejstvo, da finance in Olimpija niso šli nikoli skupaj. Vedno je bilo nečesa premalo bodisi premalo financ v Olimpiji bodisi premalo Olimpije v financah. Ob tekočih argumentih pa o argumentih vedno lahko razpravljam. Imenoval bi se lahko tudi Natolcevalnik (cajtng, da ne bo pomote) – ljudska pobuda za zavijanje solate. Ampak zakaj retrogradna sprememba agregatnega stanja ?

 16. dr. Onyx Says:

  Jaz v tem ne vidim spremembe agregatnega stanja. Saj nič, kar je sedaj na spletu, ne bo izginilo samo na papir. Samo za uspeh takega projekta se je potrebno dati v kožo povprečnega bralca in mu prinesti v dnevno sobo to, kar rad bere. Veliko prispevkov na blogih za te potrebe pač ni, ker so pisani za zelo ozek krog ljudi. Bi bil pa tak projekt v prvi vrsti promocija za bloge na spletu v celoti. Ker recimo sam, do začetka tega leta, ko so me pregnali iz Siolovega foruma na blog, sploh nisem imel pojma, kaj je blog in v čem je tu poanta. Pa se z internetom ukvarjam že precej časa.

 17. Centrifuzija Says:

  Oprostite, ampak … ali prav vidim, da sem iz kandidatke za Prvo Damo postala kandidatka za tajnico? A se hecate? Naj le omenim, da tajnice načeloma ne skrbijo za javno podobo nadrejenega. Običajno se ukvarjajo za administrativnimi zadevami, nekatere pa tudi z občim dobrim počutjem nadrejenih. Zahtevam spremembo naziva. In višjo plačo! Višjo, kot je bilo mišljeno. Hvala.

 18. chef Says:

  Dobra stvar, ja! Sem že razmišljal o tem… Definitivno bi bilo boljše od jebenega Totala, v katerega tudi lahko kao vsak nekaj napiše.

  Če bi se našli res dobri pisci, bi bilo dejansko zelo zanimivo!

  Nekaj reportaž iz obstranskih športov, kakšna dobra reportaža iz zanimivih krajev, nekaj štosov in je to to. Če radi berejo uporabniki blogov, potem ni vrag, da ne bi z veseljem bral tudi povprečen Slovenec.

  Nekaj avtorjev bi bilo stalnih, nekaj vsebine pa bi izbral (seveda odgovorni urednik v posvetovanju s sodelavci) tudi med ostalimi.

  Seveda bi obstajala nevarnost, da bi stalni avtorji začeli pisati za brezplačnik, začutili pritisk in bi jim s tem padla kvaliteta.

 19. dr. Onyx Says:

  @Centrifuzija, jaz se držim nepisanega pravila, da za bivše kandidatke za Prvo Damo dobro poskrbim. Vaša predstava o delu tajnice je povsem zgrešena. Ali vam tajnik za varnost (Secretary of Defense) ZDA Dick Cheney deluje kot človek, ki se ukvarja z tipkanjem in kuhanjem kave? Človek premika po šahovnici najmočnejši vojaški stroj na svetu, pa je samo tajnica oziroma tajnik. Lepo vas prosim. Danes tajnice dejansko vodijo podjetja, pišejo zakone in skrbijo za ugled svojih šefov. Če tajnica ministra reče, da njen tip ne bi šel v vojsko, ker se mu ne da, potem lahko minister ukine naborniški sistem in potem iščemo ljudi za služenje domovini po deželah tretjega sveta.

  Pozicija, ki sem vam jo predlagal v konzorciju, je dejansko najvišja nečastna pozicija. Vi bi, če sprejmete položaj seveda, blogerski konglomerat zares vodila, jaz bi samo včasih poklical da vidim ali so kakšne težave.

  @Chef me veseli podpora ideji. Vidim da sem imel srečno roko pri izbiri kadra. Zagotavljanje kvalitete objavljenih prispevkov je naloga odgovornega urednika. Če komu pade kvaliteta se vržeš v blogerski bazen z masko in potopom na dih in privlečeš na dan novega pisca.

 20. chef Says:

  In se zamerim tistemu, ki sem ga izločil 😀

 21. dronyx Says:

  @Chef predvidevam, da si še rosno mlad? V poslu in ko gre za denar se nikomur nič ne zameriš. Temu se rečeš da preprosto povoziš konkurenco.

 22. Dr. Onyx - predsedniški kandidat » » Tržnica Says:

  […] sem pred dnevi napisal prispevek o Blogerskem brezplačniku sem opazil, da sem verjetno nehote razkril neko skrbno varovano skrivnost. Projekt, ki se je […]

 23. V iskanju kvalitetnega bloga « Dr. Onyx Says:

  […] kar sem še preden je zares izšla prva številka Blogorole, zapisal tudi na blogu v prispevku Blogerski brezplačnik. Danes v kaj takega ne verjamem več, oziroma takšnega prispevka ne bi objavil,a si hkrati ne bi […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s