Hišni blogerji Siola

Najprej sem mislil¸ da bom tole mnenje zadržal zase. Samo če nečesa ne razumeš, pravijo, vprašaj.

Jaz ne razumem, zakaj se ne bi med hišnimi blogerji Siola znašel lahko tudi nekdo, ki je bloger iz čistega veselja in za lastni užitek. Statistika, ki jo je objavil najdi.si kaže, da je recimo Nergač deseti najbolj popularni bloger na njihovem iskalniku. Samo malo “Za narodovim blagorjem” in na tem seznamu ne najdem cele plejade tako imenovanih hišnih blogerjev.

Pri čemer pa se je še Siol sam pohvalil, če me spomin seveda ne vara, da je večina na lestvici iz njihove hiše.

Ali bi res komu padla krona iz glave, če bi povabili kot hišnega blogerja tudi nekoga iz množice 5000 in nekaj blogerjev, ki jih gostite na svojih spletnih strežnikih in ki generirajo spletni promet, obisk, ki je podlaga za to, da so pripravljeni oglaševalci sploh financirati tole zabavo? Če je že Mojca Mavec morala pokati kovčke, zakaj ne bi šlo tudi obratno. Da se nekdo, ki ni neka javnosti poznana oseba, vseli v tole hišo med Hišne blogerje. Morda bi na ta način nekatere celo motivirali za pisanje, da pridejo v izbrano družbo, morda postanejo celo nekakšni moderatorji Blogosa.

Nekaterih reči ne razumem, zato vprašam.

17 komentarjev to “Hišni blogerji Siola”

 1. gledalec Says:

  Mene pa res zanima, če boš dobil zadovoljiv odgovor…….. Sam namreč tudi ne razumem, oziroma domnevam, da se je siol odločil nekaj denarja razdelit nekaterim (bolj ali manj) znanim osebam…..

 2. Fetalij W. Tyschew Says:

  definitivno je nekaj blogerjev na blogosu, ki bi si zaslužili biti “hišni”… če bi sprejeli enega tja gor, bi mogoče res imeli nekakšno motivacijo še ostali… 😉 no ja. men je pa praktično vseeno 😀

 3. katarina Says:

  jaz sem hišni bloger, bolje hišna mravljica. sem pridna, tiha, marljiva, pa še zastonj delam. 🙂

 4. dronyx Says:

  Tu ne gre za denar ampak samo za princip. Marsikdo če preračuna čas, ki ga porabi za urejanje bloga na mesec in to deli z 200 evri bo ugotovil, da je potem to najslabše plačano delo pod soncem pa četudi ima petkrat naziv hišni bloger.

 5. dr. Onyx Says:

  @Katarina opravičilo. Do sedaj sploh nisem opazil, da je šesto mesto na lestvici najdi.si katarina, samo da se imenuje starševstvo in da sodiš tudi pod isto ozvezdje Blogosa. Zato sem omenil Chefa, ker sem mislil, da je edini od outsiderjev na tem seznamu in najvišje na lestvici…

 6. chef Says:

  Tako je, katarina me je razturala 😀

  Saj pravim, meni se včasih za malo zdi tudi zaradi tega, ker (in pri tem skušam ostati objektiven) moj blog presega kvaliteto marsikaterega Hišnega bloga.

  In ne samo moj, da ne bo pomote!

  Ampak potem je problem… na lepem nas je deset, dvajset, sto kvalitetnejših (kako sploh določiti kvaliteto), od katerih ne moremo biti kar vsi hišni blogerji.

  Kaj čmo, tako je, brezveze se je sekirat 🙂

 7. Perko Says:

  Čisto pravilno si povedal.

 8. dr. Onyx Says:

  @Chef delno se strinjam s tabo. Saj Hišni blogerji, če filozofijo razumem, niso to zaradi kvalitete ali števila klikov, ampak ker je nekomu uspelo privabiti bolj ali manj znane osebe, da pišejo bloge. Tu gre vsekakor za popularizacijo blogov in recimo Jonas si na tem področju zasluži “oskarja” za življensko delo. Lahko pa bi recimo imeli politiko, da postane kdo od navadnih gostujoči hišni bloger za nekaj časa (nekaj mesecv), potem pa spet nekdo drug. Tako vsaj dobiš občutek da BLOGOS ni gora blogerskih bogov.

  Sem pa prebral že večkrat, zlasti recimo na bloggerju, da gledajo na blogerje na Siolu malce postrani, češ cepci pišete zastonj, oni vam pa uturijo svoje reklame, nekatere zanane pa še plačajo da pišejo. Jaz v reklamah, če niso vsiljive, sicer ne vidim nič spornega, saj google tudi ne živi od zraka in dobrodelnih prispevkov. Tu gre pač za simbiozo, oni ti dajo zastonj prostor, ti z prispevki spletne klike (za najbolj brane vem, da gre mesečna številka krepko prek 10.000) in oglasi to finančno podpirajo.

  Če nekdo pobere na spletu 100 najbolj branih blogerjev (vključno z Hadom) in jih postavi na svoj strežnik, ima mesečni promet po moje krepko prek pol milijona klikov (veliko besedila pomeni veliko referenc v sikalnikih). To pa je mislim že številka, kjer se da priti z oglaševalci na kakšno kavico glede sponzoriranja. Na spletu je pač vsak klik ovrednoten.

  Me pa je ZELO ZMOTILA na Siolu zadnja nadgradnja, kjer sem dobil občutek, da se ta sistem administrira res z levo roko. Preprosto strani so nehale delati in si moral vsako odpreti in ponovno shraniti. Jaz vem, da resne sisteme se ne nadgrajuje v živo, ampak najprej na testnem sistemu, se preveri kaj popravek naredi in če ni večjih težav se PONOČI nadgradi produkcijske strežnike. Tu pa kot bi šlo za neko šalo osnovnošolčka, ki je prvič nameščal strežnike. Naslednič bodo verjetno izginili pa kar vsi prispevki. Še dobro da delam backup bloga, sicer bi bil v skrbeh.

 9. EnXeN Says:

  Dottore, tule gre po mojem mnenju bolj za vprašanje, če (ti) res tako veliko pomeni biti del neke (samooklicane) elite? In imeti naziv. In funkcijo. In biti pomemben. In priznan. In poznan. In bran.

  Osebno sem se recimo dnevno s pogledom najmanj n-krat prisiljen zaleteti v mega oglasne panoje ob robovih cest in na zidovih zgradb, ki (mi) običajno ne sporočajo nič novega ali vsaj ne nič takega, kar bi me zanimalo. So pač tam, veliko jih je in pogled nanje je nujna posledica tega dejstva. Je to, da jih ugledam, potemtakem posledica njihove zanimivosti (kvalitete)?

  Za Katarino tule, na tvojih Commentih, recimo slišim prvič, za Chefa vem, da pri Sadie007 nonstop komentira, ker jo redno berem, na njegov blog pa grem recimo samo na vsake kvatre – nazadnje sem tam bral o pasjih iztrebkih, pač ni po mojem okusu.
  Verjetno vsaj za nekoga v blogosferi enako velja za tvoj, moj, Katarinin, Sejdin, Chefov ali recimo za blog samega presvitlega šefa Blogosa MC-ja.

  Sicer pa so tole bolj ene take psihopatološke teme … Javno razgoličevanje, ki ga dnevno prostovoljno izvajamo, pa fenomenološko zato seveda nič kaj manj zanimivo.

 10. dronyx Says:

  @enxen meni ne pomeni nič naziv. Sem se pa postavil v vlogo, da bi bil recimo šef tega Blogosa, kaj bi naredil v tem primeru. Za nekatere vem, da bi bili z malo dodatne motivacije sposobni sproducirati zares zelo dobre prispevke in sem mislil, da bi jih morda to motiviralo, ker nenazadnje študetnje imajo dosti časa za kontemplacijo. 🙂 Na drugi strani pa seveda dvom v tako taktiko, ker bi morda povzročil s tem klasično užaljenost. Zakaj on, jaz pa ne, pa čeprav pišem bolje od Dostojevskega.

 11. enxen Says:

  @ kaj bi naredil v tem primeru – zdi se mi, da je šefom od takrat, ko so postavili ogrodje zamisli Blogosa, zadeva mičkeno ušla iz rok v smislu številčnosti in kakovosti gostujočih anonimusov in jo zdaj – nepredvidljivo kot je – niti ne želijo uokvirjati. (Ali pa so morda že zdavnaj dobili, kar so iskali).

  @ meni ne pomeni nič naziv – čemu pa potem taka želja po nazivu Predsednik Republike Slovenije, ha? 😆

  Sicer razumem smer tvojega razmišljanja.
  (Strinjam se – na trenutke sem zelo presenečen – da je veliko blogirnih Slovencev zelo pismenih. In da kljub velikim obremenitvam v pisarnah, za stružnicami, ob krampih, knjigah, za volanom in ob peresih, prav zdaj, ko so naponi sil našega naroda največji, zdaj ko segamo po vrhu Svetilnika Evropa, številni – pismeni cvet našega roda, še vedno najdejo toliko časa, da dnevno izlivajo na tipkovnice samo-beročemu delu nacije namenjen kakovosten obrok razmisleka vrednega branja in da bi zato (morda!?) zaslužili več pozornosti.)
  Time is money.

 12. chef Says:

  Tako kot si rekel.

  Me zanima, koliko jih na bloggerju dosega prek 20.000 obiskovalcev mesečno, kot recimo jaz na Blogosu.

  Kar se tiče zadnje prenove, sem pa jaz skoraj popenil! Sploh se nočem spomniti na to katastrofo.

 13. dronyx Says:

  Še vedno mi ne pomeni naziv čisto nič. Virtualno kandidiram za predsednika države zato, da dam lekcijo iz spoštovanja predsedniških kandidatov. Sicer pa če povem po pravici samo čakam, da spokam na dopust in me Svetilnik Evrope prav malo briga. Zadeva bo sigurno uspela in bo draga.

 14. enxen Says:

  Ditto. 😉

 15. dronyx Says:

  Ko nanese beseda na število klikov Chef se mi zdi, da so deklice nekoliko prikrajšane. Mene pa vse skupaj spominja na otroška leta, ko smo si še kazali lulčke. Jaz imam štirikrat manjšega kot ti, se pa počutim kot bi bil John Holms. Sploh se čudim več kot stotim ljudem, ki pridejo na mojo stran več kot stokrat na mesec. Upam da so to spiderji spletnih iskalnikov, ker sicer tem ljudem ni več pomoči.

 16. Na pomoč » Objave » Izberite tri nove hišne blogerje! Says:

  […] našim zvestim blogerjem ponudimo možnost, da tudi sami postanejo “hišni blogerji” (Hvala za idejo!). O tem, kdo bo postal hišni bloger, boste odločili blogerji sami. S tremi blogerji bomo […]

 17. Cirkus « Dr. Onyx Says:

  […] preden sem napisal tisti nesrečni prispevek o tem, da bi bilo morda vendarle pošteno, da bi Siol kot Hišnega blogerja povabil še kakšnega […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s