Kolosej

Tokratno razmišljanje oziroma nekoliko plitkejšo kontemplacijo bom posvetil Koloseju, ki se je odločil v reklamno akcijo za film Transformerji vključiti tudi blogerje oziroma kot se temu reče strokovno Blogosfero. In poteza je zbudila glede na zapise na blogih zelo mešane odzive.

Uspeha akcije s stališča samega pobudnika ne poznam. Je pa s stališča blogerjev vsekakor uspela, ker se je o zadevi govorilo in razmišljalo naglas. To je že uspeh, pa četudi bi bila na predpremieri filma za blogerje samo dva obiskovalca v dvorani.

Nekateri so bili nad potezo Koloseja navdušeni, ker so po dolgem času dobili drobcen pozitivni signal, da ima njihovo pisanje na blogu neko vrednost, pa čeprav samo vrednost dveh kino vstopnic. Torej približno 10 evrov minus potni stroški do Koloseja.

Drugim se je zdelo, da je ponudba nespodobna in da je ponujena cena premajhna.

Sam osebno ne maram prikritega oglaševanja nikjer, ne samo na spletu in tudi ne maram, če je nekdo pretirano vsiljiv. To velja tako za akviziterje, ki pridejo na dom, te sredi nedeljskega popoldneva zbudijo, ker prodajajo zelo ugodno po enkratno znižani ceni sto kilogramov sveže natiskane enciklopedije in dobijo od vsakega prodanega komada nekaj odstotkov, kot tudi ne maram prodajalce v trgovini, ki me naskočijo že takoj ko prestopim prag in me sprašujejo, kaj hočem.

Samo gledam zaenkrat. Hvala.

Če bi jaz delal tako promocijo, bi naredil posebno predpremiero samo za blogerje brez pogojevanja z navzkrižnim povezavami na Kolosejevo stran (stvar detajla kako ugotoviti kdo je omembe vreden bloger, ki ga povabiš na predpremiero), pripravil nek manjši nagovor pred filmom in po filmu družabni dogodek (mislim da temu rečete after party). Potem pa bi pričakoval, da bodo nekateri o tem pisali. Brez obveznosti. To kar mislijo, ker je to poanta bloga. Mnogi recenzijo filma, nekateri o zabavi, drugi o Koloseju, ki se je prvi spomnil, da ljudje berejo tudi bloge in da niso nepomembni dejavnik na spletu. Na tak način zadeva verjetno nekaterim (tudi meni) ne bi delovala tako vsiljivo in uspeh bi bil morda večji.

Toliko o sami akciji.

Sam v kino zadnja leta praktično ne hodim več. Filme gledam doma, ker imam ustrezno opremo, da je izkušnja lahko rečem boljša kot v kinematografu. Jaz grem raje nekajkrat na leto v Ljubljansko Dramo, oziroma točneje v Malo dramo. To je neka majhna dvorana v kleti, kamor te pripeljejo z dvigalom in tam preverjeno nihče ne je pokovke in se razmetava po stolih. Ljudje se posedejo, luči ugasnejo in predstava se začne. Ker je prostor majhen in si praktično skoraj na odru, imaš občutek, da igralci igrajo samo zate. Vedno jih z užitkom gledam, koliko energije vnesejo v igro na odru in dejansko izgleda, da tam preprosto uživajo. Včasih jim nekoliko zavidam tako sanjsko službo, čeprav na drugi pomislek zna biti tudi zelo naporna. Večina nas je včasih nerazpoložena, smo utrujeni, morda jezni. Igralec na odru pa mora odigrati čustva lika, ki ga igra, ne lastne trenutne občutke.

Ko zapuščam zvečer gledališče je izkušnja vsaj zame neprimerljiva z kinom in četudi je vstopnica nekoliko dražja je preračunano koliko dobim za plačan denar vredna bistveno več.

Obisk kina za običajno družino tudi ni zanemarljiv strošek v mesečnem družinskem proračunu.

Vzemimo recimo povprečno štiričlansko družino, ki si dvakrat na mesec vzame čas za obisk Koloseja. Samo vstopnice na mesec stanejo potem 40 evrov, ampak obisk kina se ne konča v dvorani. Potem pride še slaščičarna ter kakšna kavica ali sladoled, otroci postanejo lačni in rešitev je na dosegu roke. Pizzerija ali bližnji Mc’donalds. To ponavadi stane še nekaj več kot same vstopnice, tako da recimo samo dva izleta v kino na mesec obremenita proračun z 150 evri (upoštevam vse stroške, tudi vožnjo). Na leto pa je to že blizu 2000 evrov.

2000 evrov na leto zaradi kina?

Jaz v teh primerih vedno svetujem, če je le možnost, hišni kino. Za to je potrebna neka malo večja sobica, nekaj režiserskih lesenih stolčkov, DVD predvajalnik, sistem kvalitetnih zvočnikov vsaj 5.1 za prostorski zvok ter malo večji televizor ali še bolje platno in projektor. Ter črne zavese za zatemnitev. Ta investicija se bo povrnila prej kot v enem letu, sploh ker ima večina še znance, prijatelje, sorodnike in bodo taki družabni dogodki ob ogledu filma lepo obiskani. Poleg tega v kino silijo predvsem otroci, starši pa plačajo vstopnico samo zato, da sedijo zraven in se dolgočasijo ob gledanju Veselih nogic in podobnih risank. Doma pa preprosto zapreš otroke v sobo, spustiš film, po koncu pa prineseš doma pečene kokice in koščke špehove potice ter domači sok narejen iz sosedovih jabolk.


foto: navcomsystems.biz

Izlete za vikende pa je potem bolj primerno in človeku prijazno izkoristiti za naravo, rekreacijo, potepanje, kolesarjenje, veslanje po Krki…

Tudi zaradi in ne samo zaradi akcije Koloseja pa sem si včeraj praktično po dveh letih zopet ogledal film v Ljubljanskem Koloseju.

Simpsonove

Kolosej meni deluje kot neka instant vesoljska postaja, kjer si medgalaktični popotniki pogledajo v eni izmed brezštevilni ogromnih kinodvoran kakšen film, prigriznejo neko instant vesoljsko hrano, spremljajo velike monitorje s številkami, posedijo na instant klopeh in potem odletijo naprej. Skratka zame zelo brezosebno.

O filmu ne bom pisal nič, lahko samo rečem, da sem se nasmejal kot že dolgo ne. Simpsoni sicer niso pri meni tako visoko kot South Park, samo očitno neupravičeno. Pri nakupu karte sem samo pazil, da ne bi slučajno pomotoma kupil karto za sinhronizirano različico, ker hočem originalne glasove. Me pa tudi čudi, da so se odločili sinhronizirati risanko, ki po mojem ni namenjena nekim predšolskim otrokom, ki še ne znajo brati podnapisov. Pa v bistvu sem imel težave s podnapisi tudi sam, saj so bili razmazani in težko berljivi, jezik v filmu pa tudi ni tak, da bi lahko razumel vse brez da berem podnapise.

Dvorana je bila lahko rečem zasedena največ 20%, čeprav gre za eno večjih uspešnic poletja in film je na sporedu šele kakšen teden. Film se seveda ni začel ob uri, ampak so najprej spustili še oglasna sporočila, kar sem prištel k ceni karte. Slovenska vojska me je povabila, če bi se jim pridružil, pa mislim da Karel (izkoristim priložnost, da pozdravim tajnico, ki jo več ne videvam na vlaku) ne bi bil ravno navdušen. Sem pa ugotovil, da Transformerji sploh niso nek negledljiv film, ampak gre očitno za korektno narejeno znanstveno fantastično uspešnico. Torej sem ob akciji Koloseja dobil povsem napačen občutek, da nam hočejo podtakniti nekega mačka v žaklju.

Večina gledalcev je bila sicer mlajših, nekje od 8 do 15 let in praktično vsi z največjo dozo pokovke in coca cole. Dve deklici zraven mene sta si prinesli še plastično pručko, da sta lahko sploh videli na platno. Po filmu pa sta na tleh pustili razdejanje. Večina pokovke ni končala v ustih in po predvajanju je že bil pripravljen čistilec z metlo, ki ima očitno nalogo, da počisti kinodvorano.

Se zopet vidimo leta 2010 (ali morda še prej).

20 komentarjev to “Kolosej”

 1. chef Says:

  Kolosej

  V Kolosej hodi na zadnjo predstavo 😉 Resno. Tako se že približaš publiki v Drami 😉

 2. majki Says:

  domači kino se vseeno ne more primerjat s pravo kino izkušnjo
  na predstave se hodi pozno, da ni frocovja
  investicija v domači kino pa se povrne sam zarad piratiranja, ker nben ne kupuje vseh originalov a ne^^

 3. dronyx Says:

  majki: jaz zase lahko rečem, da ko dam moj sistem zvočnikov skoraj do konca se trese nadstropje. Zvok pa je zame v filmu bistven. Tega ne doživim v nobenem kinu.

  Investicija v domači kino se povrne tudi če si filme sposojaš. Jaz praktično ne gledma več divx filmov, ker je kvaliteta zame vedno slabša od DVDja, pa četudi je DVD rip. Da o raznih screenerjih iz kitajskih kinov ne govorim, ker tisto je pa škandalozno za gledat. Bolje strel v koleno.

  Izposoja DVDja te stane recimo 2 evra, ta film si v krogu prijateljev doma pogleda reciva 10 ljudi.

 4. M. Says:

  Glavna napaka, kot smo že ugotavljali, je ta, da so z dvema vstopnicama postavili ceno oziroma vrednost objave na blogu. Bi bilo tako težko narediti posebno predstavo za blogerje, jih fascinirati, navdušiti, zgraditi odnos. Objave bi prišle. Gotovo. Ker na to, da te nekdo povabi v kino, te presneti še s kako majčko, potem pa za vse povabljene še organizira zabavo, ne moreš postaviti cene. Je doživetje in ne samo ogled filma. No, pa saj se vsi učimo ravno na napakah. Popoln svet je boooooring.

  Kolosej sam kot institucija je eno lepših ogledal sodobne družbe in praznih vrednot. Kupiš karto za ogled filma, kjer ti spustijo še cca. 5 minut (zelo učinkovitih oglasov). Potem kupiš še pokovko – seveda vzameš največji paket, kjer dobiš zraven še liter kokakole in možnost brezplačnega refilla (nikogar še nisem videl, da bi to opcijo koristil. Verjetno obstaja končna meja, koliko te sladkorne vode lahko spiješ). Potem obvezno še ena pijača, ali dve, pa si hitro na znesku čez 50 EUR za en večer v dvoje, ki si ga preživel v dvorani, poslušal bizarne adolescentske pripombe, dvakrat stal v vrsti, da si lahko šel na WC, pol ure stal v vrsti za karte. Za isti denar greš lahko na konkretno večerjico v srednje fensi restavracijo. Eh ja…

  Mala Drama pa… my favorite too 🙂 Verjetno mi bo najbolj ostala v spominu predstava Predsednice, ker je stalno nekaj letelo v publiko. Najbolj intimno odrsko doživetje daleč naokoli. Za naslednjo sezono majo kar lep spored.

 5. dr. h.c. Peter Legiša Says:

  Simpsonovi zmagajo 🙂
  Odlična kritika amerikanizacije in 100 % smešno!

  Kino….Drama….jaz rečem: vsakemu svoje!
  Let the each man gets what he deserves 🙂

 6. MicroG Says:

  Če pogledam 3 filme na leto je velik….ne hodm v kino oz še takrat ko grem mam zmeri srečo da naletim na dva pred mano k se bota vsak cajt pojedla na tak in drgačn način. Imam veliko raje gledališče kjer je bolši ambient in ni tistih smrkovcov ki se ližejo vse povprek. sicer si pa film (more bit že zelo zelo mikaven) ogledam doma, sej smo v 21 stoletju madona! 😉

 7. dronyx Says:

  Zraven velike pokovke dobiš še brezplačno liter coca cole? Zakaj to ne piše kje na vhodu z velikim črkami?

 8. hokej Says:

  Ko enkrat prešaltaš na HD filme, potem se težko navadiš na slabo sliko v koloseju 😉

 9. chef Says:

  Jebela, če dobiš še liuer kokakole in možnost refilla, potem pa pridem! 😀

 10. M. Says:

  @dronyx: Ne zraven velike pokovke, ampak če kupiš največji ‘kombo’ paket sta vključeni največja pokovka in kokakola. Lahko pa tudi kupiš vsako stvar posebaj. Se da.

 11. ŁooWRoo Says:

  jaz gledam filme na televiziji in na internetni strani… drugače pa kadar grem v celje… planet tuš gremo učasih še v kino… amprak redko ker je ustopnjina predraga če bi bla 3€ bi bili 2x na mesec…

 12. teoo Says:

  Hja, vsak po svoje. meni se je pa zdela akcija koloseja posrečena. Zadnji dan akcije sem objavil na blogu zapis, takoj naslednji dan dobil karte in še dan po tem objavo zbrisal.
  Transformers so vsekakor hit poletja in greh jih je gledati kje drugje kot v kinu – v mojem primeru Xpandu.
  Ugotovil sem, da Xpand sploh ni crap. Platno je ogroooomno, vrste sedežev se zelo strmo dvigajo, tako da ti nihče ne zastira pogleda, ozvočenje je enostavno bombastično in če izbereš sedeže brez efektov dobiš popolno kino izkušnjo. (nisem pristaš majanja in pihanja med ogledom filma)
  Domači teater se s tem nikakor ne more primerjati.

  Upam na še kako podobno akcijo koloseja. Pa tudi gledališča bi lahko naredila podobno. Verjamem, da bi marsikdo, ki nikdar ne hodi v gledališče, z veseljem obiskal predstavo, če bi mu ponudili karte.

  lp

 13. M. Says:

  @teoo: U, to si pa res dobro premislil, da si potem objavo zbrisal. Dobr si jih?

 14. dr. Onyx Says:

  Danes sem se prvič malo bolj nasmejal. Res dobra poteza, objaviš, dobiš karte, naslednji dan pa objavo zbrišeš. In kako naj blogerjem kdo kdajkoli še kaj podari?

  Sicer sem hotel tudi napisati daljšo razpravo še o Xpandu, ki je zame hudo razočaranje, ker sem verjetno pričakoval nekaj drugega. V bistvu sem bil najbolj fasciniran nad nekim kinom v Gardalandu. Čeprav sem se skoraj cel dan vozil z vlakom smrti, samo iz tistega kina sem prišel ves bled. Nek rudnik, sedeži so se pa tako premikali, kot bi bilo zares. Recimo všeč mi je tudi tak kino v NYC (mislim da je v Empire State Buildingu), kjer izgleda kot bi letel nad mestom in se premikajo stoli premikajo.

  V Xpandu sem bil dvakrat, enkrat neki demo, drugič pa neke živali in od posebnih učinkov se je samo tresel stol, ko je avto zapeljel na kakšno grbino, ko so se vozili po nacionalnem parku v Afriki. Jaz od takega kina pričakujem, da je res nekaj posebnega. Izkušnjo, ki je narejena prav za to tehnologijo. Ne pa običajne filme, ki jih gledaš z očali.

 15. enxen Says:

  Poznam rudnik … Občutek skoka s pretrganih tračnic v globino, ko ti mašina odrtga stol izpod riti, je nepozaben.

 16. Fetalij W. Tyschew Says:

  dr. Onyx, filmi še ne izkoriščajo v popolnosti xpand možnosti i think… Tistega pihanja v vrat pa pod noge al kaj je že… Ko bi recimo kak die hard podpiral zadevo v popolnosti, bi blo kul… sam to so dodatni stroški, tko obdelat film, da podpira tako “doživetje” plus tiste fore s 3d sliko…to mora film že od začetka bit sneman z dvema kamerama, pod tem in tem kotom in bla bla bla…

  sicer pa ne verjamem, da je lahko doma pol profesionalni hišni kino boljši od profesionalno dizajniranih kinodvoran in projektorjev za ne vem koliko milijonov plus ogromno platno in ne vem kaj še vse… zelo drzna trditev. 😉

 17. teoo Says:

  Ne narobe razumet. Transformerse sem, čeprav sem objavo za dobiti karte brisal, omenil še v naslednji objavi in v kar nekaj komentarjih, tako da nisem prav nič zlorabil sistema.

 18. dr. Onyx Says:

  Vožnja na luksuzni križarki tipa Queen Mary je lahko vrhunsko doživetje, če si tip za to. Meni osebno je ljubša vožnja z gliserjem ali jadrnico v zaprtem krogu ljudi. 🙂

 19. kekec Says:

  Če ti je mala drama všeč potem si moraš obvezno ogledat tudi predstavo Jašek v Mladinskem gledališču.

 20. Hana Says:

  jaz se kar travmiram za Futuramo in od takrat naprej Simpsonovih ne prebavljam …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s