Vrednost kruha

“Če se bo kruh preveč podražil, bomo jedli pa pizze in potico.”, bi lahko na hitro potolažil vse tiste, ki se razburjajo, ker cena kruhu raste.

Dokler se občutno dražijo vrtni palčki ali WC metlice, verjetno to ne opazi nihče. Ko se občutno podraži kruh, se mora vlada sestati na izredni seji. Kajti kruh ni kar neki prehrambeni artikel. Kruh ima simbolični, če ne že kar religiozni pomen. Nenazadnje tudi Kristus pri zadnji večerji ni postregel z baklavami in špehovko, ampak s kruhom. In za tisti del naših sodržavljanov, ki komaj shaja iz meseca v mesec in skrbno obrača vsak stotin, pomeni podražitev kruha za 10-20% enako, kot bi nekdo neposredno devalviral, razvrednotil vrednost denarja.

Gre pa po moje tu predvsem za matematični problem, za katerega razumevanje bo povsem dovolj osnovnošolsko znanje linearne algebre.

Najprej postavimo dva aksioma:

Prvič, cena pšenice, ki je osnovna surovina za izdelavo kruha, se je na svetovnem trgu povečala za 60%, kar znese pisano z ulomkom 60/100.

Drugič, v končni ceni kruha na prodajni polici predstavlja vrednost surovine 8%, kar znese pisano v ulomku 8/100.

Da bo matematični izračun lažji še predpostavimo, da je kruh narejen samo iz pšenice. S tem smo zanemarili ceno kvasa, vode in soli in naredili pogrešek, ki se ga zavedamo.

Sedaj nastavimo enačbo:

100/100 = 8/100 + 92/100

ki se prebere, da je končna cena kruha seštevek cene pšenice plus ostali stroški, ki nastanejo do prodajne police, kamor sodijo stroški izdelave, pakiranja, prevoza, davek na dodano vrednost, cena dela prodajalke, amortizacija trgovskega centra, vkalkulirani dobički, da ne naštevam naprej.

Če se sedaj vhodna surovina podraži za 60/100 dobimo tako novo enačbo:

100/100= (8/100 + 60/100) +92/100

ko ulomke seštejemo dobimo:

100/100 = 160/100

kar pa je tudi za matematičnega analfabeta takoj znak, da je prišlo do tako imenovanega matematičnega paradoksa in enačaj naenkrat več ne velja. Da bi bila ta enačba matematično še vedno pravilna in korektna, je potrebno levo stran dopolniti tako, da bo enaka desni strani. Torej…

100/100 + 60/100 = 160/100

S tem, ko smo desni strani prišteli 60/100, kar je matematično enako 60%, smo zopet vzpostavili tako imenovano matematično ravnovesje. Makroekonomisti in trgovci z končano večerno šolo pa bodo seveda iz te enačbe takoj potegnili jasni zaključek, da je potrebno ceno kruha povečati zaradi dviga cene pšenice tudi za 60%, da ne bodo pridelali izgube.

Tako je upam vsem postalo jasno, da bo podražitev kruha za 20% najbolj udarila po žepu peke in trgovce, ki imajo tako pri vsakem prodanem kosu 40% izgube, kar je bistveno več, kot pa bomo imeli izgube potrošniki.

Če moj izračun drži, jasno.

Vrednost zlatu da šele dostopnost kruha. Ta stavek si zapomnite, ko bo zmanjkovalo nafte in bodo gorivo delali iz pšenice, koruze, sončnic in oljne repice.

25 komentarjev to “Vrednost kruha”

 1. Ana Says:

  Podražile se bodo tudi pizze in potica, ker so iz moke, he, he, he …
  Sicer pa tvoj izračun ne drži: največ zasluži pri kruhu trgovc, pol pek, pol pa kmet itd. Torej, tisti , ki prideluje, dobi najmanj, tisti pa, ki prodaja, dobi največ. Saj se je slišalo, da kmet ne bo dobil za pšenico nič več kot doslej. Samo, naši peki tako ne uporavljajo naše pšenice, ampak srbsko. Ti pa so uvedli embargo na pšenico, zato sedaj niš srbske pšenice in zato dražji kruh. Vsega pa je kriva naša vlada, ki nima pojma o ekonomiji.

 2. had Says:

  zelo dobra enacba.. mogoce ne bi bilo slabo, ce bi premislili dvakrat in dvignili cene kruha za vsaj dodatnih 40% 👿
  itak se to ne bo odrazalo na inflaciji 👿
  pa se potica je boljsa kot kruh..
  da o tem, da kruh med drugim tudi redi, niti ne razmisljam.. in posledicno bo vec manj debelih ljudi.. in manj denarja bo slo za zdravstvo..

  kako lepo je vse to povezano 👿

 3. pitija Says:

  Bravo Ana…res je…naša vlada pojma nima kaj je to ekonomija, ve samo za to, da ima polne svoje žepe in žepe svojih kimavcev, na račun nas trotelnov, ki jim jih ponižno polnimo….kako se pride do pšenice, sploh ni važno in kako živi preprosta delovna raja jih niti najmanj ne zanima…seje in izredne seje imajo pa itak plačane in v tem je že dobljena razlika podražitve…..kako dolgo bomo še to zmogli in se pustili…..prepovedi pa je tako ali tako vsak dan več…..da pa pri kruhu največ zaslužijo posredniki, je pa jasno, kot beli dan….

 4. Pero Says:

  Za izračun ne vem. Kaj praviš na tegale( za lažji izračun vzamem ceno kruha 1€)
  Cena moke v kruhu po tvoji predpostavki o 8% je 8 centov, ostalih 92 centov je drugo.
  Če se moka podraži za 20% je nova cena moke v kruhu 8centov x 1,2=9,6 centov
  Če prištejemo ostale stroške, bi sedaj kruh stal 0,92+0,096=1,016€.
  Se pravi, da bi se moral kruh podražiti samo za 1,6%.

  Sedaj pa ne vem, kdo koga nate****.

 5. U Says:

  Tvoje matematično znanje je naravnost vrhunsko.

 6. kr:ena Says:

  tudi jaz mislim, da je potrebno množiti 8/100 in 60/100… in da ima prav pero.

 7. Nina Says:

  vse dokler ga bo narod metal po pol štruce ali več v smeti se naj draži!!!!!!!!!!!!!!

 8. spet jest Says:

  Mogoče bodo pa cene izdelkov iz moke(testenine, pice, rogljički, pecivo, itd.) zdej padle ali vsaj obmirovale, odkar je v večna lovišča odšel Luciano? 🙂 😉

 9. dronyx Says:

  Cena pšenice se je na NYSE v zadnjih osmih mesecih povišala za 58.02%. Če moja kmečka pamet razmišlja pravilno, bi se morala potem tudi moka podražiti za podoben znesek, ali gre tudi pri moki za to, da je v 100% ceni moke vrednost pšenice samo 20%, ker potem moram enačbo popraviti? Poleg tega mi ni jasno, zakaj bi peki kupovali moko v trgovini, če jo lahko kupijo kot vhodno surovino v bližnjem mlinu, pa še 8% DDV ja privarčujejo, ker se potem moka prikaže kot strošek iz poslovanja.

  Sicer po prosti slovenski logiki, bi moral zaradi vsek teh podražitev odstopiti vsaj direktor UMARja, če že ne tudi direktor nacionalnih blagovnih rezerv, ker ni pravočasno dal na trg sveže pošiljke moke iz blagovnih rezerv po stari ceni in tako zadušil apetite po podražitvah.

 10. Pero Says:

  Za 60% podražitev bi bil pa kruh dražji za 4,8%

 11. Pero Says:

  moja napaka

 12. Kritik Says:

  8/100*(1+60/100)=8/100*160/100=1280/10000=128/1000=12,8/100=0,128

 13. teoo Says:

  dr’onyx, kmečka matematika ti ne gre:)

 14. Jast Says:

  V času naših dedov je koštala pri peku kila kruha tolk, kot kila moke. Ker pač v kili kruha ni kilo moke ampak manj, so imeli peki za svoj zaslužek dovolj samo razliko, pa so lepo živeli.
  Danes je pa razlika do 10-kratna…

 15. Matjaž Says:

  Se pridružujem predhodnikom. Prikazana matematika hudo šepa

  Pravilno je:

  X = % podražitve kruha pri proizvajalcu

  100/100 + X = (8/100 x 1,60) + 92/100

  100/100 + X = 12,8 /100 + 92/100
  100/100 + X = 104,8 / 100

  X = 4,8

 16. Marcel Says:

  Folk v Franciji bi ze bil zdavnaj na cestah! Mi pa si mislimo “eh, saj bo ze…”
  Kaj, ce bi se zmenli pa dva tedna ne bi noben kruha kupil! Pa ga naj vstran zmecejo…

 17. jerry2 Says:

  Mene kalkulacije ne zanimajo preveč. Ampak danes ko sem kupil 0.5 kile kruha in je stal 2.08 EURO sem se pa zamislil. Kila kruha bivšega jurja? Bom pa riž in makarone jedel. Ali pa hodil čez mejo.

 18. anka Says:

  Kruh je res drag. Peki in trgovci pa so največji oderuhi. Ne vem zakaj ga sploh ljudje kupujejo. Iz ene kile moke spečeš mimogrede vsaj 10 slastnih žemljic (ki bi v trgovini prišle 4-5 EUR) ali 2 hlebčka. In strane te zanemarljivo malo. Pa še diši.
  Kdor nima časa, ga pa 1x na teden napeče malo več in je. Samo voljo je treba, ne pa jokat, da je drag.. Mislim na splošno- ljudje samo jamrajo in kupujejo hlebec za 2 eura.
  Mi ga tudi vedno pečemo in nas podražitev ne skrbi. Moka se pa itak dobi poceni.

 19. dr. Onyx Says:

  Matjaž: sicer tvojega izvajanja ne bom pobrisal (pa bi lahko), ni mi pa všeč, če me nekdo tako osmeši.

 20. žižmund frojnd Says:

  dronyx, tvojo kalkulacijo sem razumel kot luciden prikaz oblikovanja cen pri trgovcih in sem se mu dodobra nasmejal. ker enemu izmed velikih trgovcev tudi mi izdajamo račune za neko storitev, bom pri naslednjem računu uporabil tvojo formulo in jo z enakimi argumenti tudi zagovarjal. pa da vidimo.

  P.S.: pripravljam plenico, da me njihova brca nebi preveč bolela 😉

 21. Gasper Says:

  Oprosti, ampak tale tvoj racun je milo receno debilen.

 22. Maj Says:

  Zakaj ne znate lepo po kmečko povedati, da bo kmet s to podražitvijo pridobil EN cent pri kili pšenice(in bo s tem morda pokril ravno strošek višje cene nafte), trgovec pa ene 40 centov pri kili kruha ob nespremenjenih stroških saj plače niso šle gor.

  NAUK: Neumen je kdor se ukvarja s primarno(kmet) dejavnostjo, ker so vedno daleč največ služili tisti iz terciarne(prodajalci) dejavnosti.

  Če pa se nekdo že ukvarja s primarno dejavnostjo naj se pa potem organizira tako, da bo tudi sekundarno in terciarno dejavnost delal sam.

  Torej kmet bi pridelal pšenico, kmetje so v zadrugi in ta zadruga bi imela nekaj mlinov in pekarn(kjer bi delali kmetje sami oz. njihovi domači) in še nekaj več trgovin in bi praktično prav vse pokasirali sami, lep dobiček ob koncu leta pa lepo po pravih delež razdelil med sabo za dividende.

  P.S.: Kupite si strojček za peko kruha in si kruh pečite sami.
  Moko pojdite pa kupit direktno k mlinarju in vas bo kilca stala maksimalno pol evra.
  Če pojeste kilo na dan je to 540€ prihranka na leto.
  Naložba v pekač se pa povrne v enem mesecu.

 23. nikelbek Says:

  Ga bomo pa na hrvaško šli kupovat

 24. Gianni Says:

  Ja ja težka je tale reč in vedno bolj se zapleta!!!
  Ko se je podražil bencin sem si kupil kolo in s kolesom hodil po kruh, sedaj ko se je podražil že kruh(pogosnko gorivo kolesa), bom prodal še kolo in kupil motiko, da bom lahko okopaval krompir, saj je kruh res nesramno drag!!!!!

 25. žižmund frojnd Says:

  Ja, Gianni, to napredek gre ful lepo skupaj s podatki o gospodarski rasti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s