EU proti Windows Media Player

Si predstavljate, da bi neko ameriško sodišče obsodilo na visoko denarno kazen proizvajalca avtomobilov Renault, ker je brezplačno vgrajeval v svoje avtomobile serijsko še avtoradie srednjega razreda? Ali pa bi recimo obsodili letalskega proizvajalca Airbus, ker je v sedeže na njihovih letalih tovariško vgradil male LCD zaslone, da lahko potniki na čezoceanskih letih gledajo filme ter tako onemogočil kupcem njihovih letal, da sami izberejo dobavitelja zaslonov za na sedeže?

In nekako v tem stilu jaz razumem sedaj že pravnomočno sodbo Evropske komisije proti Microsoftu, po kateri bo moral ta računalniški velikan plačati skoraj pol miljarde evrov kazni.

Microsoftu se da očitati marsikaj. Samo osnovati takšno sodbo na nekem medijskem predvajalniku kot je Windows Media Player, je pa zame cinizem in senilni črni humor. Problem po mnenju EU birokratov naj bi bil namreč v tem, da Microsoft serijsko vgrajuje v svoj paradni izdelek, operacijski sistem Windows, tudi medijski predvajalnik in s tem domnevno onemogoča konkurenco, ki bi tudi rada zaslužila kakšen stotin ali cent z medijskimi predvajalniki, ki pa so itak večinoma vsi po vrsti brezplačni. Smešno.

Še bolj smešno obtožba zveni če se spomnimo, da Microsoftu na področju operacijskih sistemov predstavlja skoraj edino (tu odmislim Apple MacOS X) in daleč najhujšo konkurenco na trgu izdelek, ki je praktično brezplačen. Linux. Kdo zna našteti kakšen drug izdelek na trgu, ki stane recimo 200 € in konkurira nečemu, kar je zastonj in nudi podobno funkcionalnost? Dobro, morda še Microsoftov Office, ki mu konkurira brezplačni OpenOffice, samo ta je še bistveno dražji kot sami Windowsi in bi morala biti brezplačna konkurenca toliko bolj uničujoča.

Če pogledamo neko klasično namestitev operacijskega sistema Linux, ki pride na nekaj zgoščenkah, opazimo, da zraven dobimo praktično vse. Nekaj spletnih brskalnikov, odjemalcev elektronske pošte, nekaj vrst grafičnih programov, pisarniške programe, programske krame kolikor hočeš. Microsoftova Okna so proti povprečni namestitvi Linuxa prava oskubljena revščina. In za pol miljarde vreden problem pa ravno nesrečni medijski predvajalnik v operacijskem sistemu Windows?

Ne morem verjeti, oziroma če me že z mučenjem prisilijo, da v to še nekako verjamem, potem pa pričakujem, da povsem enak postopek sproži Komisija EU še proti raznim distribucijam Linuxa, ki tudi na namestitvenih ploščah operacijskega sistema uporabniku skušajo podtakniti še vso dodatno brezplačno kramo, ki strogo gledano tudi ne sodi pod operacijski sistem. Ker če temu ne bo tako, kako naj Microsoft sploh še konkurira brezplačnemu Linuxu? Ali pa naj obsodijo še Linux, da mora program imeti neko resno ceno, ker sicer nima smisla govoriti o poslu.

Morda bo kdo tu dejal, da ima pri namestitvi Linuxa uporabnik možnost, da posameznih komponent ne namesti, medtem ko se medijski predvajalnik, spletni brskalnik in recimo še znani slikar oziroma Paintbrush v okolju Windows namestijo samodejno in jih je nemogoče ali zelo težko odstraniti. Ampak Microsoft mi ne preprečuje, da namestim na računalnik dodatno še spletni brskalnik Mozilla Firefox in ga uporabljam kot privzeti brskalnik, prav tako lahko namestim glasbeni predvajalnik Winamp, lahko namestim predvajalnik video datotek Bsplayer ali pa za obdelavo slik Irfanview. Vsi ti programi so brezplačni in jih imam nameščene brez težav. Prav tako se lahko sam odločim, kateri program naj privzeto odpre kakšno datoteko in Microsoft mi tudi tega ne preprečuje.

Če gremo pogledati starejše računalniške revije, lahko angleške, nemške ali tudi slovenske, bomo hitro našli kak članek, kjer se avtorji na veliko norčujejo iz programa Paintbrush za obdelavo slik, češ da ga Microsoft v vseh teh letih ni uspel vsaj za silo nadgraditi in izgleda proti nekaterim drugim brezplačnim rešitvam za obdelavo slik prav smešno. Če pa bi Microsoft v ta program vdelal funkcionalnosti recimo Photoshopa, potem pa bi verjetno ti isti pisci skočili pokonci, češ da ubija konkurenco in zlorablja monopol. In sodniki EU bi lahko zopet prekladali modrost z lopatami.

Po vsem tem bi bila morda s strani Microsofta edina logična poteza ta, da za tržišče Evropske unije izdela posebno različico Oken, ki ne bo vsebovala ničesar, kar ni strogo gledano operacijski sistem. Ne spletnega brskalnika, ne slikarja, ne medijskega predvajalnika, ne kalkulatorja, ne iger, ne lupe za slabovidne in nikakor ne čarovnika za ljudi s posebnimi potrebami. In v državah EU bi moral Microsoft strogo prepovedati kakršnokoli distribucijo in prodajo operacijskih sistemov, ki niso prirejeni za to tržišče. “Made for EU only.” Nobene možnosti izbire. Tako kot so odločili dobro plačani birokrati.

Kako bi se na to potezo odzvali potrošniki, si lahko predstavlja vsak sam. Jaz zase vem, da bi debelo pogledal, če bi dvakrat kliknil na datoteko vrste .bmp ali .avi in bi sistem javil, da nima programa s katerim bi jo lahko odprl. Sistem, za katerega sem odštel 200€.

Ampak problem žal ni samo v Microsoftu. Problem, ki bi moral Evropsko unijo mnogo bolj skrbeti kot Windows Media Player je dejstvo, da sama na področju razvoja računalništva skoraj ni omembe vreden igralec, čeprav govorimo sedaj o trgu, ki ima po kupni moči in številu prebivalcev potencial ZDA. Kdo pozna kakšno omembe vredno podjetje s področja programske ali strojne računalniške opreme s sedežem v EU? Nizozemski Philips je izumil CD ploščo, Siemens v navezavi z japonskim Fujitsujem izdeluje nekaj malega računalniške opreme in recimo še nemški SAP na področju poslovne informatike. Potem se pa moje vedenje praktično konča.

Kaj pa ZDA?

Na področju mikroprocesorjev velikan Intel in manjši AMD, svetovne komunikacije in internet vozlišča Cisco, pionir računalništva IBM, baze podatkov Oracle, potem so tu Microsoft, Adobe, Google, Apple in še armada manjših in propulzivnih podjetij. Bodo tudi njih birokrati EU tožili zaradi monopola, saj gre dejansko za svetovni monopol? Da, tu ni problem samo nesrečni medijski predvajalnik. ZDA imajo monopol nad znanjem, inovacijami, patenti, inženirji, raziskovalci, silicijem… V nogometnem žargonu rečeno podjetja s sedežem v ZDA držijo suvereno tako sredino, kot tudi celotni napad te industrijske panoge. Največji zvezdniki računalniške industrije, zlate kopačke, vsi po vrsti prihajajo iz ZDA in vsak izmed njih obrne letno več denarja, kot znaša celoten BDP marsikatere manjše članice EU.

ZDA so meka, romarsko središče, sveti gral računalniške industrije. Kitajci, Indijci, Rusi in Evropejci … vsak, ki se čuti sposobnega in ima ideje, vse brihtne glavice na tem področju razmišljajo o eni sami stvari. Kako priti v ZDA, tam dobiti priložnost in uspeti. Kakšna Evropska unija neki, pozna kdo koga, ki sanja morda o EU? Evropska unija je zame mišji kakec računalniške industrije in nič drugega. Morda pobere kakšno drobtinico, ki padajo iz bogato obložene mize ali kakšen dodelavni posel plus storitve. Kar se tiče pa trendov in ustvarjanja prihodnosti nima žal nobene besede. In lahko me prepričate v nasprotno. Samo pričakujem resne argumente.

Je pa EU romarska meka za najrazličnejše birokrate in Birokrate. O, to pa to. Čakajo v vrstah.

Morda ima kakšen komisar, recimo EU različica našega Žige Turka, v lepih zgradbah razvejane EU birokracije v predalu morda res skrit kakšen masterplan, kako naj EU resno konkurira ZDA tudi na tem področju, samo v to močno dvomim. Bistvo so vendar kmetijske subvencije. Celo več, meni se zdi zgodba o EU, zgodba o kmetijskih subvencijah. Če me ponoči zbudite in vprašate za prvo asociacijo na EU odgovorim … kmetijske subvencije … ne, zavpijem na glas KMETIJSKE SUBVENCIJE in se pokrijem nazaj s povštrom. Oh, da ne pozabim, morda še stilski stoli za 1500 evrov po komadu in Galilejo. Samo stoli in Galilejo so druga asociacija. Prva so z naskokom kmetijske subvencije.

Čeprav je tudi naša država postala leta 2004 članica te družbe, se sam državljana EU oziroma Evropejca zares ne bom verjetno počutil nikdar. In če vam povem po pravici, me za Evropsko unijo zares prav malo briga. Tako malo briga, da sploh ne najdem primerne prispodobe. Odkrito rečeno, so mi bližji pingvini v Južni Afriki, kot Evropska unija. Zame se EU konča v Italijanski Palmanovi, kamor grem včasih po bistveno cenejše cunje, ker so pri nas zame predrage. Ostalo pa… Meni vse skupaj žal deluje nekako tako kot bivša Sovjetska zveza ali recimo nam bližja Jugoslavija, brez komunizma in brez bratstva in enotnosti. Vsi študirajo kdo koga izkorišča, si lažejo v obraz, ko preštevajo manjrazvite in živijo od polpretekle zgodovine. Jaz vem, da bom za staroevropejce, recimo Angleže, Francoze ali Nemce vedno nekaj podobnega, kot je romska družina Strojan za povprečnega Slovenca ali kot so Indijanci in Francozi v močvirjih Louisijane za povprečnega Američana. In naj ostane pri tem, da ne bom žaljiv in xsenonfobičen. Večina bo razumela kaj mislim.

Evropska unija živi in diha še nekako nekje zgoraj v stratosferi, v vrhovih državnih administracij, bolj kot pa se spuščaš navzdol proti tlom, manj življenja opažam. Kakor jaz opazujem vse skupaj, je EU zares dober posel in recimo temu priložnost predvsem za razne visoke državne uradnike in aparatčike, ki tja hodijo na sestanke (ali gledat na uro), ter dobivajo za te izlete dobre dnevnice in ostale nagrade. Dobra je tudi za tiste birokrate in prevajalce, ki dobijo službo v brezštevilnih birokratskih ustanovah te druščine, ki je pravi babel (ali po naše babilon) jezikov in kultur. Dobra je morda za razvoj turizma in še nekatere gospodarske panoge. In dobra je tudi za peščico poslancev, ki smo jih izvolili v EU parlament ter dobijo evropsko plačo na naš tekoč račun.

Zame…

No ja, zame. Kaj naj rečem? Malo sem žalosten. To moram kar odkrito povedati, tudi če tole bere premier ali sam predsednik države. Meni se je plača po vstopu v EU in zamenjavi oblasti leta 2004 dejansko samo zmanjšala na račun manjših potnih stroškov. Vlak je žal bistveno cenejši kot avtobus in to dr. Virant seveda dobro ve. Lahko pokažem vse izpiske, če koga zanima. Prehod na evro sem najprej videl v zelo pozitivni luči, danes mi je jasno, da smo pravi popotresni val dobili z nekaj mesečnim zamikom in je tudi to žal navadna natega. Iz dneva v dan postaje vse samo dražje. Cene stanovanj in osnovnih življenjskih potrebščin letijo v nebo. Zadnjo podražitev sem opazil pred dnevi, ko se mi je karta za bazen podražila iz 5 evrov na kar 7 evrov. Za 40%.

Upam, da bo EU vsaj kazen, ki jo bo plačal Microsoft, namenila za kmetijske subvencije. Saj za to gre, mar ne? Problem je pa Windows Media Player.

Go USA. I mean EU. 🙂

12 komentarjev to “EU proti Windows Media Player”

 1. ZigaK Says:

  BS player sem pred kakšnim letom posodobil na najnovejšo različico in mi je začel metati ven reklame 😦
  Na srečo sem ga uspel deinštalirati, nekje na trdem disku pa sem imel še prejšnjo verzijo.
  Kako je zdaj z BS playerjem pa ne bi vedel, pomojem ga zaračunavajo?

 2. dronyx Says:

  BS Player je če se prav spomnim v osnovi slovenski izdelek in po občutku bi dejal, da je bil nameščen na milijone računalnikov po svetu. Morda je šlo celo za najbolj množično razširjen slovenski izdelek. Ko danes gledam stran bsplayer.org, ne najdem nikjer več niti kdo to izdeluje. Tudi sam sem z neko evrzijo opazil, da je postal ZELO NADLEŽEN z reklamami in sem ga takoj odstranil ter dal nazaj starejšo izvedbo. Sumim pa, da je nekdo v tem izdelku zaslutil poslovno priložnost, zlasti zaradi ogromne uporabniške baze in sedaj je tako kot je. Pro verzija stane cca. 30 €, lite 10 €, free je pa verjetno zastonj, če te reklame ne motijo. Mene motijo, zato ga ne uporabljam več.

 3. alcessa Says:

  O Microsoftu in playerjih ne bi, dodajam samo, da Nemci ugotavljajo, da jim je realen neto zaslužek padel na nivo leta 1986, kar pomeni, da se breme dajatev zvišuje že ves ta čas.

  Druga stvar: ne znam si predstavljati, da smo za zahodne Evropejce Slovenci Strojanovi… Pa ne, da bi bila pri skoraj 35-ih še zmeraj takšen idealist, ampak: sklepam, da je vse skupaj bolj odvisno od človeka samega, kot od njegove narodnosti.

 4. dronyx Says:

  alcessa, jaz sem za povprečnega Nemca, Šveda ali Francoza navaden … Sem živel v Jugoslaviji nekoč in vem, kako smo takrat gledali naše “južne brate”. Bolj južno so bili, bolj se nam je zdelo, da nas samo molzejo s svojo nerazvitostjo in lenobo, medtem ko smo bili mi pridni, delavni, marljivi, organizirani… In da, imam predsodke proti Slovakom, ki so jih naselili v okolici. Gostilniški pretepi, strah pred vlomi, celo strašili naj bi po Vrhniki…

 5. rockstar1707 Says:

  No ja, nekaj se v Evropi vendarle dogaja. Dassault Systems je eden izmed dveh (verjetno najmocnejsih) podjetij, ki se ukvarjajo s 3D modelirniki itd. Se mnogo drugih stvari. To pa v praksi pomeni, da skoraj celotna evropska avtomobilska in letalska industrija uporablja njihove resitve. Pa najbrz tudi kaksna ameriska. Skratka, to ni za na odmet.

  Druga stvar pa je, da je Linus Torvalds finec menda…

  Sicer se pa glede tele tozbe kar strinjam. Sicer nisem ravno ljubitelj MS, ampak tale je pa malo smesna. Kot si rekel, po isti logiki bi morali toziti se vse Linux distribucije, Mac OSX ipd.

 6. Fetalij W. Tyschew Says:

  eee, onyx, mislim da je pri EU vs. Microsoft šlo bolj za to, da bi MS moral posredovati več svoje kode, da bi lahko drugi delali opremo, ki bi bila lahko bolj združljiva (seveda pa se za tem skriva še ogromno izkoriščanja v druge namene in firbec, iz kakšne kode so winsi)… ne gre samo za Media Player, čeprav se o tem piše. pravzaprav dobro, da si se razpisal o tem, bom pobrskal po netu pa prebral še kaj več, da bom znal kaj več povedati o tem.

  kar se EU tiče… tudi meni gre na kurac. ampak če ne bi šli noter, bi ostali zunaj… plačevali bi carine za izvoz/uvoz, tako pa mislim da je nekaj stroškov manj pri uvažanju, čeprav se na cenah skoraj nič ne pozna :S mene ne moti občutek, da sem za kakega francoza, ali avstrijca celo (kot je danes pisal Marko Pigac) kak čefurček ali nekaj, ker se na to enostavno ne oziram. boli me djon za njih. ampak sem pa mnenja, da se bo sistem podrl, kot so se podrli vsi veliki “sistemi”. od jugoslavije, zsssr (a je kak s preveč? 😆 ) in isto bo doletelo tudi EU. je samo vprašanje časa in ZAKAJ.

  mene bolj moti vstop v zvezo NATO. sploh ko berem, da recimo pritiskajo na Slovenijo, ker niso zadovoljni z njenim sodelovanjem v mednarodnih misijah in zato mora Slovenija kupiti vojno ladjo ?!?! ki stane nekih 360 mio evrov ali nekaj takega. zadeva naj bi se odpisala od nekega dolga, ki ga ima Rusija do Slovenije, ampak WTF?! ZAKAJ KOJI KURAC PA RABI SLOVENIJA VOJNO LADJO! sumim, da je bilo isto s Patriami ipd… škoda, da se denar, s katerim upravlja vlada, ne uporablja bolj racionalno, saj se stroški višajo in višajo, plače so že tako obremenjene, ko pa bo začelo zaradi njihovega nespametnega ravnanja primanjkovati javnih sredstev, bodo plače pač še malo obremenili… kul ja.

  pa mislim da je phillips cd razvil v sodelovanju s sony-em 🙂 kaj več o tem pa tudi jaz ne vem…

  glede US računalniških podjetij pa tako…saj so oni pravzaprav izumili osebne računalnike, internet, faks in še kaj… torej so imeli že od vsega začetka prednost, ki pa še vedno traja. ampak po svetu se bodo pojavljala podjetja, ki bodo lovila stik vsaj s tistimi, ki delujejo na področju tehnologije, če ne na področju interneta… ampak slej ko prej jih bodo dohiteli, saj je to nekako logično 😉 tudi kitajci so izumili smodnik, pa so ga potem ostali posvojili skozi čas… 😉

 7. dr. Onyx Says:

  Glede objave programske kode, ki naj bi bila tudi predmet tožbe EU vs. Microsoft. Kakor jaz poznam stvari v industriji ni nekako običaj, da bi si konkurenčna podjetja gledala eden drugemu v načrte. Po mojem bi šef razvoja Gorenja zelo debelo pogledal, če ga pokliče tajnica šefa Electroluxa in ga prosim, če jim lahko faksira načrt zadnjega hladilnika, ker jim je zelo simpatico. Pa še Ora Ita naj mimogrede pozdravi. Operacijski sistem je resda specifični produkt v tem, ker na njem bazira cela industrijska panoga razvoja programske opreme, ki je vredna ohohoh denarja. Samo tu je praksa ta, da izdelovalec operacijskega sistema javno objavi tako imenovane API funkcije, klice, ki jih programerji uporabijo v programih za interakcijo z OS. Poleg tega objavi še načine, kako se piše gonilnike za razno strojno opremo. V primeru Microsofta bi bilo zame pa izjemno sporno, če bi samo delu podjetji dal na vpogled izvorno kodo sistema in jim s tem omogočil, da pišejo učinkovitejše programe in morda izrabljajo nedokumentirane klice OS. Samo če je pa to dokazano storil, potem je pa pol milijarde kazni premalo in nevzgojeno glede na letni promet podjetja.

  Sicer pa, če je komu v interesu študirati izvorno kodo OS (recimo študentom in firmam, ki bi rade naredile svoj prvi OS), potem lahko vzamejo Linuxovo kodo, ki temelji na starem dobrem Unixu.

 8. Fetalij W. Tyschew Says:

  onyx, ker je pač ms platforma, ki jo uporablja večina (saj so še vedno blizu 90%?) uporabnikov, kot si že sam pogruntal, bi tukaj lahko šlo za izjeme… seveda mislim, da so komisarji EU zahtevali, da naj dajo pač večji del kode (ne vso, ampak večji del kot jo dajejo do sedaj) na vpogled VSEM razvijalcem…

  kodo za Linux pa se splača bolj malo študirat tem velikim korporacijam… konec koncev njihov denar leži na aplikacijah za windowse… no ja, vsaj tako jaz razmišljam, če je pa pravilno, pa pojma nimam 🙂

  definitivno pa mislim, da MS ni kazal kode le določenim podjetjem, saj so precej skrivnostni kar se tega tiče. spet kolikor je meni znano 🙂

  pri gorenju in elektroluxu gre pa za zgrešen primer, if I may add… bolj smiselno bi bilo nekaj v stilu – 90% gospodinjstev ima elektroluxovo vtičnico, s katero se 100% dobro razumejo samo elektroluxovi aparati. elektrolux razkrije kar nekaj stvari, ampak ne ključnih, tako da oprema drugih proizvajalcev gospodinjskih aparatov v kombinaciji s to vtičnico funkcionira le 80%, plus tem ostalim podjetjem se zdi, da bi z vpogledom v celotno zasnovo te vtičnice lahko prispevali kaj inovativnega in še izboljšali delovanje tako svoje opreme kot same vtičnice, saj se jim zdi, da elektrolux zadeve ni izkoristil do popolnosti… se strinjaš? :mrgreen:

 9. dr. Onyx Says:

  To z vtičnico je sicer primerjava na mestu, je pa potem edina rešitev tega problema ta, da prepoveš firmam, ki delajo vtičnice, da delajo tudi hladilnike. 🙂

 10. Fetalij W. Tyschew Says:

  😆 saj jim niso prepovedali, da jih delajo… le z vsako vtičnico ti ne smejo prodati še hladilnika :mrgreen:

 11. Fetalij W. Tyschew Says:

  v enem paketu, seveda. in brez možnosti nakupa samo vtičnice. 😛

 12. ZigaK Says:

  Ali dostop do širokopasovnega interneta skupaj s priključkom ISDN :mrgreen:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s