Prinašajo blogi zaslužek?

Če bi vprašal povprečnega pisca bloga, bi me verjetno čudno pogledal, ker je vprašanje napačno zastavljeno in ni poanta pisanja bloga zaslužek. To vem in mi je jasno, vem pa tudi, da tisti pisci, ki z blogom kaj zaslužijo, ne bodo prave številke priznali nikdar. Ampak tole vprašanje niti ni namenjeno povprečnemu piscu bloga, temveč bi si ga morali zastaviti šefi spletnih portalov, ki nudijo med drugim tudi storitev brezplačnega gostovanja blogov.

Ker se mene v nekaj objavah na blogih omenja kot avtorja ideje, da bi Siol med hišne blogerje lahko povabil tudi kakšnega običajnega blogerja in ne samo znane osebe in ker je zadeva očitno meso postala (obožujem biblične prispodobe), me je pričelo skrbeti, ker ta ideja ima nenazadnje finančne posledice. 210€/ mesec x 6 mesecev x 3 novi hišni blogerji je na hitro 3.780 €. Si predstavljate, da v letnem poročilu Telekoma, pod katerega sodi Siol objavijo, da je 3.780 € izrednih odhodkov, ki se knjižijo v dvostavnem knjigovodstvu na levo stran bilance, povzročil nek tip, ki se oglaša pod kodnim imenom dr. Onyx? Saj bi moral pred pobesnelimi delničarji emigrirati v tujino, spremeniti identiteto in spol. Samo v kaj? Ženska že nočem biti.

Sam že nekaj časa izzivam ponudnike blogov pri nas, da pridejo na svetlo z podatkom, kakšen promet ustvarijo blogi v določenem obdobju. Če si seveda upajo? Ti podatki bi bili vsekakor zanimivi vsaj za oglaševalce, ki se odločajo, ali bodo financirali iz svojega spletnega oglaševalskega kolačka tudi to področje. Nenazadnje sam vem da strežniki, komunikacije in sistemski administratorji, ki omogočajo, da blogi živijo, stanejo nekaj denarja in da je potrebno te stroške nekako pokriti. Če jim tega ne uspe, potem blogi prinašajo izgubo. Zase lahko priznam, da bi se sam počutil zelo neprijetno, če neka moja aktivnost, ki nima nekega širšega pomena in se je lahko nenazadnje kadarkoli odpovem, prinaša nekomu izgubo v poslovni bilanci.

Kot rečeno, s temi podatki žal ne razpolagam. Nekje sem bežno zasledil podatek, da naj bi bil Siolov portal za 24ur.com drugi najbolj obiskan pri nas. To me je močno presenetilo, zlasti če upoštevam, da ogromno vsebine na portalih časopisov (Dnevnik, Delo, Večer, Finance) ali pa TV postaj (POP TV, RTV SLO) nastaja za nek drug medij, medtem ko Siol ni ne časopis, še manj TV postaja. Had je v nekem komentarju objavil povezavo na spletno stran, ki bi naj merila spletni promet posameznih strežnikov. Na tej strani sem potem primerjal večje slovenske spletne portale in rezultat je sledeč:

portali_primerjava_mala.jpg

Siol za 24ur tudi tu na drugem mestu in če pogledam katere podstrani generirajo največ prometa dobim pa tole sliko:

siol_podstrani.jpg

Se blogi splačajo? Kakor za koga. Sam imam čisto vest in sem prepričan, da moja ideja ne bo bistveno vplivala na bilanco Telekoma in Siola. He, he…IYKWIM

Povezava:
merjenje obiskanosti spletnih strani
– kolekcija podatkov za Pomlad 2007

17 komentarjev to “Prinašajo blogi zaslužek?”

 1. had Says:

  sam dvomim, da generirajo velike zneske denarja iz tega naslova.. namrec vsa stvar je precej bolj zanimiva za razna merjenja statistike, kot so mossi in podobne stvari, kjer se potem pridobi trzni delez, na podlagi katerega pa potem pridobijo medijske hise svoje oglasevalce..

  lahko samo pogledam projekte, ki jih poznam in povem, da je klikov na oglase bore malo.. in s taksnimi stevilkami se ne da placevati hostinga in vsega ostalega, kamoli sele preziveti.. seveda, ce nisi siol, ki imas ze vso infrastrukturo..

  in definitivno podpiram te blogerske platforme, kjer ima vsak bloger moznost pisati zastonjski blog..
  ko se bo dobicek med prikazi oglasov, kliki in zasluzkom, delil med blogerjem in ponudnikom, takrat bo to cista zmaga za vse pisce blogov.. sam upam, da do tega momenta pride precej kmalu 👿
  jeap, utopist 🙂

 2. dronyx Says:

  Had, saj ne šteje samo klik na oglas. Za oglaševalca je verjetno pomembno, da je neka blagovna znamka opažena. In če se naloži vsakič, ko neko stran odpreš in se ta stran masovno odpira, potem verjetno je opažena tudi reklama. 🙂

 3. had Says:

  jeap.. ampak to placuje v sloveniji samo httpoll..
  ostali samo na klike placajo..
  in dejansko je zanimiv podatek da pri recimo pol milijona prikazov oglasa klikne na oglas 400 ljudi 👿

 4. dronyx Says:

  Jaz gledam bolj s stališča velikih portalov. Tam se verjetno sklene pogodba za določen čas, ko je oglas na portalu objavljen. Po moje oglaševalec gleda tu domet portala. Ti imaš recimo lahko na 24ur.com objavljen oglas en teden in ga klikne 100 ljudi, pa pomeni neprimerno večji učinek, kot če imaš oglas na portalu wannabe.com, pa ga klikne 200 ljudi. V prvem primeru ga vidi tisoče ljudi, v drugem pa verjetno 201. 🙂

 5. chef Says:

  Mene predvsem čudi, da je Blogos pred Sportalom in Siol.net :surprised:

 6. had Says:

  tocno to..

  “kjer se potem pridobi trzni delez, na podlagi katerega pa potem pridobijo medijske hise svoje oglasevalce..”

 7. had Says:

  @chef: sicer ta statistika ni cisto prava.. ker jo merijo samo preko tistih, ki imajo alexa toolbar.. ampak pokaze pa precej dobre rezultate, ki se ne razlikujejo veliko od dejanskega stanja..

  pa je treba racunat, da je stevilo blogerjev tukaj precej visoko.. in ce vsak samo sebe klikne 5x dnevno, je to zmaga 🙂

 8. dronyx Says:

  Iz podatkov za Pomlad 2007 sem razbral, da je moj polletni doseg približno enak mesečnemu dosegu Direkta. 35.000 različnih obiskovalcev oni na mesec, jaz na pol leta. Torej sem samo 6 krat slabši od Direkta. Drugače povedano 6 x dr. Onyxov = 1 x Direktov

 9. had Says:

  “35.000 različnih obiskovalcev oni na mesec”

  hmm.. a to je govora o bivsem http://direkt.si 🙂 ki je sedaj preusmerjen na dnevnik.si?

  stevilka je zanemarljiva.. in s tem se srecujejo tudi ostali mediji..

 10. had Says:

  ups.. mea culpa.. ocitno direkt spet deluje online.. 😦

 11. Fetalij W. Tyschew Says:

  onyx, 😆 za to računico z direktom 😀

 12. had Says:

  @dronyx: se ena mea culpa.. siol ponuja tole http://oglasevanje.siol.net/ceniki-in-moznosti-oglasevanja/

  cene na ogled..
  blogi.siol.net 9,60 11,52

  verjetno je malce tezje dobiti oglasevalca za na bloge, vendar to so precejsnje vsote.. ce bi dali blogerju 2€ 🙂 bi bil volk sit in koza cela..

 13. dr. Onyx Says:

  Teh podatkov se mi ne ljubi interpretirati, samo še vedno trdim, da so blogi nekaterim dober vir zaslužka. Ne pa blogerjem. To mi je pa tudi jasno.

 14. Fetalij W. Tyschew Says:

  a se meni zdi ali so zdaj številke drugačne… te je spet kak matematik zašil? 😆

  za siol pa čisto mogoče, da jim blogi prinašajo kar nekaj denarja… glede na število blogov, mora biti število ogledov kar veliko in kot si rekel, onyx, ne gre se samo za klike, ampak tudi za opaženost reklame.

  sicer pa imam sam ad-block, tako da vedno pozabim, da imam na desni (?) strani bloga neko reklamo, ki kvari izgled bloga. brez nje je prav lep 😀 ostali pa tudi :mrgreen:

 15. chupacabra Says:

  Podatki, ki jih meri Alexa, niso pravilni. Tista razmerja, kaj ljudje berejo na SiOL-u, pa sploh.

  Ker gre za poslovno skrivnost, podatkov seveda ne morem objaviti, lahko pa rečem, da je razmerje branosti novic:blogom cca 2:1. Iz zgornje razpredelnice pa je razvidno prav nasprotno.

 16. dronyx Says:

  chupacabra: ja, sploh nisem pomislil, kako lahko neka spletna stran meri promet na nekem strežniku, če nima dostopa do logov strežnika ali pa vsaj do zadnjega usmerjevalnika pred strežnikom. Potem je Had razložil, da to meri prek nekega programa, ki ga imajo nekateri naloženega na računalnik. Nekakšen spyware. Upam da ne bo kdo na teh podatkih delal diplomsko nalogo. 🙂

 17. chupacabra Says:

  🙂 Ja, Alexa branost strani meri preko Alexa Toolbara. Domnevam, da imajo ta toolbar v svojem browserju večinoma “geeki”, ki bolj od “navadnih obiskovalcev” uporabljajo social networking. Sicer si ne znam razlagati, od kje takšna razlika med našo in Alexino statistiko.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: