Statistika

Blogi so po moje kakšnih 30% vsebina, 30% komentarji in s tem povezano druženje ter navezvanje stikov z brati (in sestrami jasno, saj nismo religija) soblogerji ter dobrih 40% ena navadna statistika. Številke sem ter tja, grafi, diagrami, standardne deviacije, gaussove krivulje…

Sam sem imel na Blogosu od februraja 2007, do odhoda oktobra 2007, ves čas vklopljen tudi google analytics. In skoraj bi pozabil objaviti nekaj zanimivih statističnih podatkov, ki jih je google uspel zbrati v tem obdobju.

Najprej seznam najbolj obiskanih strani:

najbolj_obiskane_strani.jpg
vir: dr. Onyx

Z Nino Osenar se igra Ronaldinho
Jamie Oliver, dost te mam
Hable con ella
Blokirana bančna kartica
Sabina Obolnar
Kolosej
Jabolčni zavitek
Vrednost kruha
Odprtokodni T-shirt motivi

Kot je razvidno iz slike, je absolutna zmagovalka stran Z Nino Osenar se igra Ronaldinho, ki po moje ni bila nikdar objavljena na prvi strani Siolovega portala. Stran sem napisal kot vabo za spletne iskalnike in sem namerno uporabil nekatere najbolj iskane ključne besede. Bedak Google in njegovi manjši bratci so očitno vabo zagrabili, kar samo dokazuje, koliko je še priložnosti za inovacije in izboljšave na področju rangiranja spletni stani. Če bi večina blogosfere objavljala take zapise, iskalniki lahko kar takoj zaprejo svoje duri in vrnejo DNS A recorde tipa google dot com.

Vse ostale strani (razen morda Sabina Obolnar) so bile na prvi strani portala za nekaj ur in iz tega je razvidno, koliko ljudi na takšne objave klika. Če je to veliko ali malo pa težko sodim, ker bi potreboval primerjavo še iz kakšnega drugega spletnega portala.

Drugi graf prikazuje statistično porzadelitev brskalnikov:

statistika_brskalniki.jpg
vir: dr. Onyx

Kot je bilo že večkrat ugotovljeno, sta si pri nas Microsoftov Internet Explorer in Firefox pravično razdelila trg na polovico. Ostalih je prej kot ne samo za vzorec, omembe vredna je morda samo še Opera. Za nekatere pa priznam, da slišim prvič. Za gzip bi bil prepričan, da gre za program za stiskanje podatkov, ki ne omogoča brskanja po internetu.

Zadnji graf pa bo upam v dobro voljo spravil šefa Microsofta:

statistika_os.jpg
vir: dr. Onyx

Linux gor ali dol, Windows je tu brez resne konkurence in tabela izgleda, kot bi bili še v komunizmu. Čisto enoumje in peščica disidentov, brez resnih možnosti za uspeh. Edino kar lahko rečem je, da se mi smilijo ljudje, ki na sistemih kot so SunOS, HPUX in UNIX brskajo po mojem blogu. Predvidevam, da gre v teh primerih za strežnike.

Tu na wordpressu imaš dobro statistiko že na sami nadzorni plošči bloga. Koliko obiskovalcev je bilo na blogu po dnevih, od kje prihajajo, prek katerih ključnih besed najdejo blog (včeraj me je nekdo našel na besedno zvezo “poplava v mednožju“) in kam klikajo naprej. Na glavni strani wordpress.com pa recimo danes piše:

1,689,816 blogs with 22,835 new posts today.

Proti Blogosu in njegovih današnjih 6200 blogov je to tako, kot če se preseliš v Queens ali Brooklyn iz Ljubljanskega Tomačevega. Tu šele vidiš, da si samo nepomembna številka.

9 komentarjev to “Statistika”

 1. alcessa Says:

  Pred kratkim sem razmišljala, da bi naredila manjšo raziskavo: napišem post z naslovom Damjan Murko, v katerem je govora o vsem, samo o samozvanih slavčkih ne, in preverim povečanje obiska.
  Zdaj mi tega ni treba, ker lepo napišeš, kaj se zgodi. OK, lesson learned. Če se bom odločila pisati o Damjanu Murku (NOT), moram uporabiti inicialije ali opise, drugače torej pišem samo zaradi obiska… Osebe, o kateri ne želim pisati, torej ne smem direktno imenovati, če se vseeno odločim pisati o njej in bi rada, da kdo napisano tudi prebere…

 2. Človek Says:

  22,835 new posts today – pismo saj ne vem, a je ta številka velika ali ne? To je bilo kdaj, okoli 8h? Dej pliz preveri koliko je sedaj, ker me res zanima…

 3. dr. Onyx Says:

  človek: 1,690,101 blogs with 26,634 new posts today. Približno eno uro kasneje. Saj te podatke lahko vidiš če greš na njihovo prvo stran. Po moje se ne prikažejo samo prijavljenim. Je pa blogosfera eno najbolj hitro rastočih področji interneta. Pred meseci so govorili o 50 milijonih blogov, od tega 20% aktivnih. Zame impresivno v vsakem pogledu.

  alcessa: Odvisno kaj želiš z objavo doseči. Jaz sem nekje na enem blogu prebral, da avtorju pomenijo nekaj samo “izgubljene duše”, ki pomotoma zaidejo na blog prek iskalnika in kliknejo v svoji nevednosti še na drobceno reklamo tipa google adsense v kotu. Ker avtor dobi denar samo če kdo klikne na reklamo in zaželjeno čim več takih. Redni bralci to poznajo in z njimi ni nič zaslužka. Take bloge prepoznaš po tem, da je vsaka druga beseda odebeljena in imajo čuda nekih linkov naprej na druge strani. Izgledajo kot božična jelka, gre pa samo za past iskalnikom. 🙂

 4. buba švabe Says:

  Jaz bi samo rekel, da se na tvojem blogu trudim zvišat rating disidentskim operacijskim sistemom. Očitno precej neuspešno.

 5. markopigac Says:

  ko sem prebral naslov, sem pomislil, da se bos zacel hvaliti kako dober obisk imas 🙂

 6. dr. Onyx Says:

  V gostilni me nikdar ne posluša toliko ljudi, kot me bere na blogu. 🙂

 7. Doktor Živago Says:

  Onyx, ponižno te prosim za pomoč. Namreč meni se niti sanja ne, kako naj spravim GA v moj blog. Kako je tebi uspelo?

 8. dronyx Says:

  GA pomeni google analitycs? Te slikice so iz oktobra 2007, ko sem bil še na Siolu in tam je GA deloval. Na wordpress.com tudi jaz nimam tega, ker se ga mislim sploh ne da vklopiti. Obstajajo sicer plugi-ini za to blogersko platformo, samo ni pa to podprto na tej spletni strani (wordpress.com) – delujejo če imaš recimo svoj blog strežnik, kjer lahko te dodatke po mili volji doinštaliraš. Tako da ti po moje ostane edino osnovna statistika, ki jo imaš na nadzorni plošči.

 9. Doktor Živago Says:

  Hmm, sprašujem zato, ker vedno opazim med nalaganjem tvojega bloga, da ti sledijo preko Google Analyticsa. Mislim, da so res freaki na WordPressu, če ne dovoljujejo Javascripta. Diskriminacija. Za svojo domeno pa je treba pljunit keš.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s