Vse moje igračke

Čez kak teden bo praznovala nečakinja svoj prvi rojstni dan, ko uradno ne bo več dojenček, ampak bo postala malček in počasi moram že razmišljati o darilu. Verjetno bo spet igračka, morda pride v poštev še kakšna oblekica ali kaj podobnega. Samo igračk ima že sedaj ogromno in če jih vse zmeče na kup v stajico, je ta polna do vrha, kakšna plišasta zverina pa pade morda že čez rob.

Zadnje leto sem tudi zaradi nečakinje hodil večkrat po specializiranih trgovinah z igračkami in tega je danes toliko, da se ti kar megli pred očmi. Ne vem, kako te prizore prenašajo otroci, samo že za odraslega je težko. In zdi se mi, da danes skoraj vsaka igračka od sebe oddaja nekakšne zvoke. Tudi tiste igračke, za katere bi mislil, da se sigurno ne oglašajo, te potem presenetijo. Kitajci očitno v vsako igračko kar serijsko vgradijo nek zvočnik in baterije.

Tako je bil moj zadnji nakup in prispevek v njeno številčno zbirko pojoča žoga. V trgovini mi je bila žogica takoj všeč. Čim si jo premaknil, se je oglasila s smehom, kričanjem in podobnimi glasovi. Med potjo po trgovskem centru so me sicer nekateri čudno gledali, kaj prenašam v vrečki, da se tako oglaša. Potem sem jo vrgel v avtu na sovoznikov sedež in se odpeljal. Ter po nekaj ovinkih izgubil živce, ker se je oglašala dobesedno na vsak najmanjši tresljaj. Na obvoznici sem bil že na robu obupa in malo je manjkalo, da nisem kar med vožnjo odprl okna in zabrisal tega zlodeja ven iz avta.

Ampak po mojih opažanjih, tako majhni otroci, večino teh igrač sploh nimajo preveč zamar. Nečakinja se mi zdi ima od vsega še najraje neko plastično slikanico, ki mimogrede tudi oddaja zvoke, če jo stisneš. Rada pa jo ima zato, ker ji rastejo zobki in to potem lahko grize. Največje veselje pa ji narediš, če jo primeš v roke, posadiš nekam k mizi in ji potem pustiš, da lahko vse z mize zmeče na tla. Žal se tega lahko potem navadi in isto ponovi še v kakšni gostilni, čemur večina natakarjev ni preveč naklonjena. Pa mami tudi ni preveč vesela, ker jo stric uči same neumnosti.

In če sedaj na hitro seštejem vse igračka od nečakinje, je že pred dopolnjenim enim letom starosti presegla po številu igračk moje celo otroštvo. In te lahko še danes naštejem skoraj na pamet vse.

Prvi na seznamu in obvezno častno mesto je medvedek, ki je bil napolnjen z nekim žaganjem. Ta medvedek je bil takrat čista klasika in ne verjamem, da je obstajal otrok, ki tega medvedka ni dobil. To, da je napolnjen z žaganjem, sem pa ugotovil šele kasneje, ko sem ga razparal in secrial.


vir: media.sayitwithbears.co.uk

Neko obdobje sem se navduševal nad punčkami in tu ne mislim samo sosedovo. To je bilo za tisti čas in mojo razvojno stopnjo sicer nekoliko čudno. Takrat sem potem dobil eno manjšo punčko, ki je imela v trebuščku napravico, ki je proizvajala jok. Če si jo premikal levo desno, se je punčka jokala in to je bil takrat ulala poseben efekt. Druga punčka je bila dobesedno ogromna. V višino je merila kakšen meter in pol, starša pa sta jo privlekla enkrat iz Trsta. No, ne spomnim se sicer več kako sem do te punčke zares prišel, verjetno pa sem šel zraven in sem težil toliko časa, da se je mama zlomila in mi punčko kupila. In če bi ta punčka takrat padla name, se po moje sam ne bi rešil izpod plastične lepotičke s svilenimi črnimi laski. Naj pa tu povem, da se nisem nikdar metal na tla po trgovinah in ihtavo jokal. To pa ne.

Potem so tu še obvezni plastični kavbojci in indijanci plus ena utrdba in kočija, vlakec, ki se je vozil v krogu in lego kockice, iz katerih si lahko na začetku, ko so bile še vse v kompletu, naredil hiško. Najbolj nestrpno pa sem čakal na avtomobilček na daljinsko upravljanje. Očeta so poslali službeno na neko usposabljanje v Nemčijo, kar je bilo za nas takrat tako, kot bi šel na drug planet, in ko smo doma delali dolg seznam, kaj naj nam prinese, sem si jaz zaželel samo avtoček na daljinca. In tisti večer, ko se je vračal domov, nisem mogel niti zatisniti očesa. Cel večer in pozno v noč sem razmišljal, kaj bom dobil. In potem, nekje okrog druge ure ponoči, je prišel. Skočim iz postelje in prvo vprašanje, če je kupil avtomobilčka. Bil je čudovit bel policijski hrošč z modro lučjo na strehi in daljincem povezanim z žico za v roke, na katerem je bil volan. Fovšija med sosedovo mularijo pa neizmerna, ker takrat se takih igrač pri nas ni dobilo. Komunisti so pač furali svoje titovke in rdeče rutke, na igrače pa malo pozabili.

Ampak od vseh mojih igrač mi je najbolj ostal v spominu kaleidoskop. Ta igrača me je pa res fascinirala in sem jo dolgo časa nosil vedno s seboj. Gledal si skozi neko kukalo, na koncu valja pa si vrtel gumb in znotraj so se izrisovale najrazličnejše podobe, ki so jih ustvarjali manjši pobarvani delci. To mi je bilo pa nedoumljivo pravljično čudo. In častno mesto med vsemi igračami.

10 komentarjev to “Vse moje igračke”

 1. zloba Says:

  ej oniks … ne se hecat. ti pa igrače? ti pa … punčke in medvedki? hvala ti za tisti kaleidoskop na koncu … sicer bi me že malo zaskrbelo zate;)

 2. rockstar1707 Says:

  Eh, vecna dilema. Kaj kupiti necakinjam/neca kom za darilo, ce pa vse imajo…. Sicer imam pa obcutek, da ce hoces da otrokovi starsi dobijo zivcni zlom, potem mu za darilo kupis pojoce igrace.

 3. Šuši Says:

  pacek, boljšo punčko si imel kot jaz 😛 Drugače pa sem jaz mojim nečakom do kakšnega 7. leta kupovala samo oblačila in čevlje za v šolo, takrat sem bila itak kul teta, pa še sestra je bila zadovoljna, ker so obleke tako drage. Zdaj pa kupujem po naročilu, neko malenkost, za katero vesta, da je mami ne bo kupila.

  Sicer pa nisi edini, ki se je igral s punčkami, moj sosed se je vedno, ko je bil pri meni (no, dosti drugih možnosti mu itak nisem pustila) 😀

 4. alcessa Says:

  Ooo … kalejdoskop… Jaz sem šele pred kratkim postala srečna lastnica dveh – enega iz papirja, kjer sem lahko koščke nafilala sama in jih sedaj gledam, enega pa z ogledalci, da lahko skalejdoskopiram kar koli hočem. Absolutno da best ig-… erm … uporabni predmet.

 5. mikkla Says:

  Uh kaleidoskop je bil res fajn stvar. Najin tastar si je verjetno želel sina, ker nama je s sestro vedno nosil tiste električne vlakce. pa sej je bilo zanimivo po svoje. Smo meli celo železnico. Sam tisto je bila bolj igračka za odrasle se mi zdi. Jaz sem bla vedno bolj za barbike. Še danes me prime, da bi si kako kupila. Potem sem pa puzzle odkrila. No to se je sprevrglo v strast, ki še danes ni minila.
  Kar se pa tiče darila, bi ti jaz svetovala kakšen cd z glasbeno pravljico. Marta Zore ima res kvalitetne. Al pa mogoče maček Muri.

 6. Ležalnik pika Com Says:

  Jah…dobri stari časi.

 7. chef Says:

  Mulcu kupiš odlično igračo, ki jo zabriše v kot in se začne igrat s škatlo!

  V trgovinah z igračami pa jaz postanem popolnoma živčen… s takim veseljem bi kupil kakšne Lego kocke ali tisto Carrera cesto. Jebela! To me še edino drži pokonci, da bi nekoč mogoče imel otroke 🙂

 8. Doktor Živago Says:

  @ oniyx:

  Koliko mesecev šteje nečakinja? 🙂 S punčkami si se igral? 😉 Lepo, da nisi imel staromodnih staršev, ki bi mulčku kupovali samo stereotipne igračke za fantke, kot so avti itd. 🙄 Ha, pri meni je bilo tudi zanimivo otroštvo – barbik, punčk, dojenčkov in ostalih oslarij za punčare sploh nisem povohala, sem se pa neskončno rada igrala z lego kockami in avti. 😆

 9. Centrifuzija Says:

  Kalejdoskop. No, jaz sem pa tega razbila in razsecirala. Namenoma, se razume. Mislim, da jih je bilo celo več kot eden. Vse sem razstavila, ker so bile tiste slikice tako lepe in spravljene tam notri v tolcu, da sem jih na vsak način želela spraviti na dan. Ali pa vsaj tista barvasta stekelca v obliki rožic.

 10. akvarij Says:

  Zoretova da ima kvalitetne? Ma, dej ga no srat. Maček Muri, Romana Krajnčan ali pa kakšne pravljice na CD-jih bi bilo boljše.
  Ali pa lesene igračke: http://www.kosobrin-igrace.com/
  @alcessa: kje pa si kupila kalejdoskop? jaz sem ga hotela nabavit hčerki, pa ga res nikjer niso imeli…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s