Pršut za muslimane?

December je med drugim tudi čas obdarovanj. Za nekatere morda zaradi tega najlepši mesec v letu, za druge nočna mora, ki bi jo najraje kar prespali.

Le redkokdo pa pri izbiri daril pomisli, da zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni vsako darilo primerno za vsakogar. Sploh pa je potrebna pazljivost pri izbiri poslovnih daril za tujce, kjer je potrebno upoštevati še kulturne in verske značilnosti države iz katere prihaja obdarovanec oziroma poslovni partner.

Tako naj bi recimo neka Slovenska firma podjetju iz Severno Afriške države, kjer je 98% populacije muslimanske, za poslovno darilo namenila stegno pršuta in buteljko vina (verjetno teran). Za naše okolje je to darilo sicer povsem sprejemljivo in morda za koga celo prava slovenska posebnost, ampak v tem primeru pa gre po moje za napako.

V JLA se spomnim prizora, ko je nek Srb dobil od doma paket. V takih primerih smo se kot klateški psi nagnetli okrog paketa in čakali, da ga odpre, ker se je po običaju vsebina bratsko razdelila. Ponavadi so bile notri slastne slaščice, ki so jih mame spekle za svoje sinčke. Takrat pa je bila v paketu med drugim tudi čisto prava kuhana svinjska glava. In ko so to zagledali muslimani, so se razbežali kot živo srebro. Od takrat sem si zapomnil, da svinjina ni ravno pogosto pri njih na krožniku.

Pršut pa ni nič drugega kot svinjsko stegno, po domače prašičja noga, ki jo nasoljeno kakšno leto dni “nežno boža Kraška burja” in dobi potem značilen okus.

Wiki o prepovedi svinjine v muslimanskem svetu pravi sledeče:

Haraam (Arabic: حرام) is an Arabic term meaning “forbidden”. In Islam it is used to refer to anything that is prohibited by the faith. Its antonym is halaal.

Haraam is a widely-used synopsis to define all that is forbidden by God. This can be an act of sin or evil or consumption or benefit from flesh or otherwise of certain animals, or those animals that are not forbidden deemed not to have been slaughtered in accordance to God’s prescribed teaching. The most obvious example of things that are haraam or harām are products forbidden by Muslim dietary laws, such as alcohol[Qur’an 5:90] and pork[Qur’an 5:3], however, whether the said verse refers to alcohol or stronger intoxicants is debated. Pork, or Pork-derived products such as gelatine are also forbidden. It has been said that food items such as Rice Krispy treats are haraam, seeing as they contain gelatin.

Recimo jaz si tudi ne bi upal Indijca povabiti na govejo juho in telečje zrezke. Vrag ga vedi, kako bi si razlagal to kombinacijo?

2 komentarja to “Pršut za muslimane?”

  1. Robert Says:

    Priporočam halaal čorbo!

  2. alcessa Says:

    V Angliji bi za napačno darilo kot javni uslužbenec dobil odpoved.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: