Kako sporočiti, da si umrl?

Vem. Za mnoge svojce, ki po nekaj letih od izgube svojega bližnjega dobivajo na dom še vedno razna vabila na dodatna usposabljanja, seminarje in novoletne zabave je zadeva neprijetna. Pri kom morda odpre staro rano, nekdo drug se razjezi na uradnike, ki niso sposobni voditi ažurnih seznamov in imenikov, ki so jim zaupani v upravljanje in ki razpošiljajo vabila za osebe, ki so umrle že pred leti.

Vendar zadeva v praksi ni tako preprosta, kot izgleda na prvi pogled.

Danes se predvsem v računalniški obliki vodi cela gora raznih evidenc. In verjetno posameznik niti ne more vedeti, v kakšnih evidencah vse se nahaja njegovo ime. Je pa dejstvo, da so osebni podatki ščiteni z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in za javne evidence je v zakonih (domnevam) taksativno našteto, katere vse podatke se lahko zbira in vpisuje v evidenco ter s katerimi drugimi javnimi evidencami se takšna zbirka lahko povezuje.

Tu pa nastopi problem.

Neka oseba recimo pridobi nek naziv in se jo vpiše v imenik. Ob tej priložnosti se ji pove, da mora vsako spremembo stanja, recimo naslov, sprememba priimka in podobno javiti upravljalcu imenika, da se podatke ažurira. Samo kaj pa v primeru smrti? Svojci v večini primerov seveda ne vedo v kakšne vse imenike je bil pokojni vpisan. Kako naj bi potem recimo nekdo, ki je zadolžen za vodenje takšnega imenika vedel, kdo vse je že umrl in ga je potrebno izbrisati iz seznama? Naj spremlja dnevno osmrtnice po časopisih in radiju?

Verjetno ne.

Zato mislim da je v izogib takšnim neprijetnostnim za javne evidence še najboljša rešitev ta, da se jih poveže z Registrom prebivalstva, kjer pa potem računalniški programi lahko avtomatični predlagajo recimo izbris iz evidence za umrle, ali pa tudi popravke ostalih podatkov, kot so naslovi in podobno.

Sem pa skoraj prepričan, da je v praksi takšnih primerov bistveno več, kot pa jih pride na naslovnice.

2 komentarja to “Kako sporočiti, da si umrl?”

  1. commonsense Says:

    ” računalniški programi lahko avtomatični predlagajo recimo izbris iz registra za umrle”

    hm, nekaj takega so menda le enkrat, pred slabimi 2000 leti uspešno izvedli. brez računalnikov! :mrgreen:

  2. chef Says:

    Jaz ne vem, čemu zganjati paniko. Tudi moj pokojni dedek ves čas dobiva račune, ki jih potem pač plačuje stara mama ali moj oče.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s