Drive-in opera

Ko so se bagerji zapodili v zgradbo Ljubljanske opere in baleta ter so s težkimi kamioni odvažali gradbeni material, sem na začetku samo debelo pogledal. Glede na to, s kakšno vnemo so podirali opero, sem sprva celo pomislil, da nameravajo častitljivo zgradbo slovenske kulture porušiti do temeljev. Vse skupaj je izgledalo še najbolj kot kakšna scenografija za film o zavezniškem bombardiranju Dresdna za časa druge svetovne vojne.

In bil sem presenečen, saj je verjetno bolj spomeniško zaščitena celo avstroogrska konjušnica in bordel Kolizej, kot je (bila) opera. Če bi recimo nek manjši potres porušil Kolizej do tal sem trdno prepričan, da bi ga restavrirali nazaj do zadnje opeke natančno v “prvotnih gabaritih”.

Naj priznam, da sam sicer nisem nikakršen goreč ljubitelj opere, kaj šele baleta. Ne spomnim se, da bi bil kadarkoli na kakšni predstavi ali da bi zgradbo videl  od znotraj. Balet me absolutno sploh ne privlači ter domnevam, da morajo imeti ljudje, ki jim je balet všeč, že ustrezne genetske predispozicije in nekatere kromosome na pravem mestu. Skakanje v pajkicah po odru pač ni bil nikdar moj slog. Pri operi je podobno, zgolj z malenkostno razliko. Posamezni odlomki iz bolj znanih oper so dejansko vrhunski in privlačni za moja kmečka ušesa ter jih rad poslušam. Samo vse to lahko kupiš iz naslonjača v kakšni TV prodaji kot kompilacijo zbrano na enem cd-ju in ti ni potrebno za pet minut vrhunca spremljati dve uri ali še več dolge predstave, kjer ne razumeš niti stavka, kaj šele da bi lahko ob hrupu spremljajoče glasbe sledil fabuli (če kdo ne ve kaj pomeni beseda fabula, mi lahko diskretno piše na mail in mu razložim).

In tako se zadnjič zopet ustavim pred ruševinami Stare dame, mimo katere sem vrsto let hodil praktično vsak dan. Od nje je ostal samo del skeleta zgradbe, sprednji portal, vse ostalo je podrto. In ko takole opazujem ruševine, se mi utrne.

Ustavite stroje, ustavite stroje. Imam idejo.

opera_rusevine.jpg

Zadeva spominja v tem stanju, kot je sedaj, še najbolj na kakšen retro drive-in kino. Ker pa bi bilo morda za širšo javnost nesprejemljivo, da glavno mesto opero spremeni v navadni drive-in kino predlagam, da naredimo kot prvi na svetu drive-in Opero in si tako zagotovimo svetovno prepoznavnost. Saj zadeva je praktično že skoraj narejena. Zasuje se samo še velika gradbena jama in na njej uredi parkirišče, na vhod se postavi prodajalno kart, kokic in coca cole. In to je to. Samo cena vstopnice bi morala biti nekoliko višja, kot pa je cena ure parkiranja v centru mesta, ker sicer bi lahko na predstave hodili tudi ljudje, ki jih opera in balet dejansko ne zanimata, ampak iščejo samo poceni parkirno mesto.

In kaj je lepšega, kot se v soboto zvečer pripeljati v glavno mesto, kupiš vstopnico za predstavo, veliko pokovko, liter coca cole, se zapelješ na prazno parkirišče, odmotaš okno na avtu, noge prekrižaš na sprednji armaturi in uživaš recimo v Verdijevem Nabuccu ali Bizetovi Carmen? Le baletne predstave bi zaradi pomanjklivo oblečenih nastopajočih verjetno lahko izvajali samo ob primernih zunanjih temperaturah. Torej večinoma poleti, ali zgodaj jeseni.

opera3.jpg

Od tu naprej pa resno. Očitno je, da bo nova opera praktično povsem nova zgradba in stroški prenove bodo domnevam enaki ali višji, kot pa če bi se zgradil nov, sodoben hram kulture za ljubitelje opere in baleta na neki drugi lokaciji, staro zgradbo pa bi pustili pri miru.

Nenazadnje bi v njej lahko našla zatočišče tudi sedanja parlamentarna opozicija in bi bil osrednji parlament namenjen samo poziciji, da ne bi bilo toliko prepirov in hude krvi. Saj dvoparlamentarni sistem verjetno v sodobnih demokracijah ni neka redkost?

7 komentarjev to “Drive-in opera”

 1. bežeči norec Says:

  No, opero imaš res verjetno ali rad ali ne, srednje poti verjetno ni. Drugače pa so že od kar je uveljavljen zakon o javni rabi slovenščine na vseh predstavah nadnapisi, tako da sledenje nikomur ne predstavlja več problema.

 2. Karmen Says:

  Krasen primer tipične potrošniške miselnosti.

  A na uboge operne pevce pa noben ne misli, a?

  Naj bi peli pod milim nebom?

  A sploh veš, koliko surovih jajc bi morali pogoltnit in ves čas bi morali hodit naokoli s šali?

  Pa ogrevanje glasov pred predstavo?

  Za une, ki skačejo naokoli s pajkicami in une anoreksične, a čudovito graciozne baletnike in baletke, verjetno ne bi bilo tako hudo. Pa saj drsalke in drsalci na ledu tudi ‘plešejo’ pri nižjih temperaturah, pa še mrzel zrak jim okoli ušes šviga.

  Čeprav… če si predstavljam Dvorákovo Rusalko, pod milim nebom in brez kokic, ahhhh, sploh Song to the Moon, ja, to bi bilo pa res lepo:-)

 3. dronyx Says:

  Karmen: Tudi na to sem pomislil. Morda PLAYBACK, “operne pevce” greš pa iskat na študentski servis za 3.5 € na uro. Kaj več pa od drive-in Opere ne smeš pričakovati.

 4. Karmen Says:

  Mnja, to bi bila potem res INSTANT opera.

  Pa moj bratranec, ki je odličen operni pevec, bi ostal brez dela:-)

 5. alcessa Says:

  Ideja ni slaba. Ali pa če naredijo Drive-in parlament in obiskovalcem prodajajo surova jajca?

 6. ZigaK Says:

  Namesto litra coca cole predlagam cedevito ali jagodni sok.

 7. dr. Onyx Says:

  Karmen: Od človeka, ki so mu všeč filmi Fargo, Scarface in Straw dogs pač ne moreš pričakovati, da bi v baletni predstavi opazil “čudovito graciozne baletnike in baletke”, mar ne?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s