Dummy bogataši

Kaj je za povprečnega zavistnega slovenceljna hujšega, kot če mu pokažeš seznam stotih najbogatejših, ki nanj deluje tako, kot sol na odprto rano. Verjetno ljudje danes že od ranega jutra v vrstah čakajo tresočih se rok pred trafikami, da dobijo svoj ekskluzivni izvod revije Manager, nad katerim bodo potem onanirali še celo leto, do izzida nove lestvice. Tako nekako, kot smo včasih vsako leto kupili Pavlihovo pratiko, se danes kupuje izvod Managerja z objavljenim “crem de la crem” seznamom TOP 100.

Kako zelo bogataši zanimajo povprečnega človeka vidim tudi na mojem blogu, ko se je kar naenkrat pojavilo dnevno 20 ali še več ljudi, ki so prišli do bloga z iskanjem ključne besede najbogatejši slovenci, ki je tako za trenutek premagala celo Nino Osenar in sex z živaljo.

Čeprav me seznam niti malo ne zanima in razen Joca Pečečnika (moji sošolci so mu baje delali elektroniko za rulete), nikogar ne poznam, me pa čudi nekaj. Na kakšen način avtorji seznama ugotavljajo bogastvo?

Recimo kako je možno, da skoraj na vrh seznama pride neka borzna posrednica z plačo, ki je morda samo za nekaj 100 € višja od povprečne plače in je “čisto slučajno” lastnica firme, ki posluje samo iz poštnega nabiralnike in ima v lasti skoraj polovice Slovenije. Medijske hiše, pivovarne, samo recite, ni da ni v portfeliju skoraj tridesetletne borzne posrednice težke…sedaj pa POZOR146 milijonv evrov!

Si predstavljate izraz na obrazu šefa italjanske Guarda di finanza, če mu pride na ušesa tak podatek? Pa saj ne mine niti dan, ko se ekipa inšpektorjev v Alfa Romeu z utripajočimi lučmi zapodi do nesrečnika, in ga strese iz hlač. Od kje tako premoženje, čudež, zadetek na lotu, morda trdo delo? Kje so dokazi, papirji, listine, plačilni listki…

Pri nas pa…Očitno jaz lahko odprem povsem legalno popoldan d.o.o., se dobim pod uro na štacijonu z nekim denarnim magnatom, ki mi v Samsonite kovčku preda za 1000 milijonov  € gotovine po 500 € in potem grem po nakupih na borzo. 80% Petrola, en komoad 100% Dnevnika, enega Akrapovića, če pa bo ostalo še kaj denarja kupim pa še Pečjaka, ker dela dobre skutine štrukle. Od kje mi denar ne briga nikogar.

Drugo, kar mi je čudno pri tem seznamu pa je, ali so avtorji upoštevali neto premoženje, ali so samo seštevali pluse. Recimo, vzemimo za primer Tuša. Tudi če je bil njegov stric res izumitelj upogibljive cevi za tuš kabine in ni vsega premoženja zaslužil v času tranzicije domnevam, da ima podjetje, ki se danes ukvarja skoraj z vsem, od trgovine, do komunikacij, najetih tudi veliko kreditov pri bankah. Ti krediti so verjetno zavarovani z vrednostjo firme in resen zlom borze bi tudi pri nas zamajal finančni trg tako, kot v ZDA hipotekarna kriza. Ampak, ali so od premoženja Tuša odšteli tudi vse kredite? Ker po moji butalski logiki, če jaz najamem za 100.000 € kredita, se težko hvalim naokrog, da sem težak 100.000,00 €, mar ne?

Drugače pa jaz še vedno trdim, da najbogatejši ljudje niso nikdar zares bogati. In kot bogati tu mislim materialne dobrine in stanje na tekočem računu. Ko ima človek osnovne življenske pogoje kolikor toliko urejene, je bolj kot kaj drugega pomembno to, da dela reči, ki ga zanimajo, veselijo in se čuti poklicanega, da ima urejeno družinsko življenje oziroma se počuti srečnega ter da je nenazadnje zdrav. Mnogi, ki so resno zboleli, hitro ugotovijo, kako nepomembno lahko čez noč postane vse materialno bogastvo.

Zato tudi če vam bankomat, ko vanj vtaknete kreditno kartico, pokaže stanje na bančnem računu v obliki potence…recimo 2.345 krat 10 na 12, še ni rečeno, da ste res tudi bogati. Imate samo veliko denarja. To je pa res.

Značke:

16 komentarjev to “Dummy bogataši”

 1. alcessa Says:

  še ni rečeno, da ste res tudi bogati. Imate samo veliko denarja.

  Lep rek, ki bi mi navdušil v vseh drugih okoliščinah… Če obljubim, da bom ostanek življenja skromna, kakor po naravi pač sem, a lahko prosim vsaj enkrat zadenem na loteriji dovolj, da odgredem nekam na počitnice, kjer je toplo in sončno in lahko končno zadovoljim svojo potrebo po gibanju na svežem zraku… Venem.

  Odkar ste odpravili Boga, sploh ne vem, na koga naj naslovim svoje prošnje. Kar tako v luft?

 2. dronyx Says:

  Kdo je odpravil boga? Glede prošenj pa…he, he, morda bi revija Manager v naslednji številki objavila še, kdo izmed tistih, ki so na lestvici 100 najbogatejših Slovencev hodi redno vsaj k nedeljski maši ali verjame v obstoj boga? Mislim da sta taka dva, pa še za njiju nisem čisto prepričan.

  Bog po moje ne mara preveč revežev, ker z njimi so samo problemi. 😉

 3. chef Says:

  Po mojem je Tuš vseeno bogat. Ima dovolj denarja, hkrati pa je bojda 150 dni letno na dopustu. To je vrhunsko bogastvo.

  Revež je tisti, ki ima toliko kot Tuš, a dela 365 dni letno, poleg tega pa še cvika, da mu bodo ob 7h zjutraj potrkali na vrata in ga v firmo zapeljali v kibli, potem pa na prenočevanje na modroc, kjer so spali tudi posiljevalci, morilci in nepomembni tatiči avtoradiev.

 4. Dinozaver Says:

  Dohtar, Italija je že davno ven iz tranzicije, zato so tam bogatenja čez noč anomalije, da ne rečem kriminal. Ampak pri nas se to še da, ako pameten posameznik, skupina ljudi, podjetje ali stranka pravilno izkoristi možnosti sistema. S tem ni nič narobe in če kdo pravi, da je, je to samo fovšija.

 5. Ležalnik pika Com Says:

  Glede kreditov ni glih tko… 🙂 v ceni delnice je upoštevana tudi zadolženost podjetja in še veliko drugih zadev, predvsem če je delnica na borzi so v ceni upoštevana tud pričakovanja vlagateljev – če so ta pretirana pol je lahko tud cena previsoka.

  Sicer se pa to vrednoti bolj glede na višino prihodkov in dobička na eno delnico. Če firma dobr služi bo že poplačala tiste kredite iz profita, če dela minus pol je pa kriza.

 6. dr. Onyx Says:

  Ležalnik: Se deloma strinjam. Po moje je tudi zelo težko določiti koliko ima nekdo masla na glavi (denarja pod palcem), kadar gre za delnice. Recimo premoženje Billa Gatesa sicer lahko določiš tako, da množiš število delnic z trenutno ceno MSFT na borzi, samo če si želi to Bill izplačati v gotovini, mora priti na borzo z vsemi delnicami in jih dejansko prodati. Kadar gre za velike vsote pa se pojavi problem likvidnosti in bo cena lahko bistveno nižja, od trenutne borzne.

  Tako da je bolje, če nimaš nič, oziroma nekaj malega minusa na TR, kot pa da imaš z denarjem same probleme in neprestano občutek, da ne zaslužiš dovolj.

 7. Morska Says:

  Mene pa bi zanimal odnos med spremenljivkama bogastvo in seks. Kakšen je seksualno življenje najbogatejših. Če velja, da se babe lepijo na denar, bi morali seksati neomejeno, po drugi strani pa je vprašanje, koliko časa imajo sploh zanj. Spet po tretji pa morda ravno zaradi pomanjkanja seksa kopičijo premoženje, da bi si dokazali, da so kul. Po četrti strani pa… boli me k… 🙂

 8. dronyx Says:

  Morska: Glede na moje obsežen študije, večina najbogatejših nekega resnega čustvenega odnosa ni več sposobna, ker je topogledno otopela. Tisti, ki čutijo še kakšno potrebo po seksu, se večinoma zatekajo k prostitutkam, ker gre tam za čisto blagovno menjavo, ki jo še lahko razumejo. Torej oni dajo denar, prostitutka pa za zameno svoje mednožje. Po moje ej v teh krogih zaznati tudi povečano nagnjenost k sadomazohizmu, oziroma imajo radi domine, ki jih mučijo, ker na tak način zrcalno reflektirajo svoje mučenje podrejenih. Mogoče kdaj napišem knjigo o tej temi.

 9. Dejan Says:

  Z vsem spoštovanjem do avtorja in komentatorjev, ampak izgledate, kot da poskušate sebe in druge tolažiti, da je tako ali tako bolje, da nimaš (veliko) denarja. Lepo vas prosim. Če izključim tranzicijske bogataše, ki so v vseh pogledih gnoji od ljudi, mislim, da če je nekomu uspelo realizirati dobro idejo, to še ne pomeni, da je kaj drugačen – boljši ali slabši – od nas. Če je prišel do denarja s trdim delom, hvala bogu, plačuje veliko davkov in od tega imamo vsi nekaj.

  Spuščati se pa na osebno in spolno raven in tam iskati morebitne pomanjkljivosti, da bi nahranili svoj ego, je pa že naravnost patetično.

 10. dronyx Says:

  Dejan, to seveda ni bilo mišljeno resno. Pošteno povedano, me za spolno življenje bogatašev približno tako briga, kot za spolno življenje pikapolonic. Oziroma me bolj zanimajo pikapolonice. 😉

 11. Morska Says:

  Spolna raven je osebna raven, ne pa ločena 🙂 Z vsem spoštovanjem do komentatorja, malce humorja ne škodi.

  Oniks: Zanimiva teza moram reči.. najbrž je določena prilagoditev nujna. Pri sadomazohizmu pa .. kaj pa vem, morda bolj nasprotno.. s tem, ko oni mučijo nekoga, kateremu je za to, da se pusti mučit, plačal in pristal na to, operejo krivdo, ker svoje podrejene mučijo, jim pa za to ne dajo poštenega plačila. 🙂

 12. Dejan Says:

  “Drugače pa jaz še vedno trdim, da najbogatejši ljudje niso nikdar zares bogati.”

  Če nobena druga, je tale trditev nesmiselna. To, da je človek materialno bogat še ne pomeni, da ne more biti bogat na ostalih življenskih področjih. Enako velja za vse ljudi – če je človek materialno revež, še ne pomeni, da ima dobro ljubezensko življenje.

  Zgornja trditev izgleda le kot avtorjeva (slaba) tolažba, ker nima dovolj materialnih sredstev.

  Žal pa živimo v kapitalističnem svetu, kjer šteje predvsem denar. Tisti, ki ima denar si lahko kupi zelo vredno stvar – čas. In le-tega lahko potem porabi za svojo družino, hobije ali karkoli drugega. Žal tega povprečni srednji sloj ne more trditi.

 13. dronyx Says:

  Dejan, očitno te je tole osebno prizadelo. Jaz sicer menim, da večina ljudi, ki je zares materialno bogata, podjetniki, poslovneži, obrtniki, industrijalci…so enostavno deloholiki, ki za kaj drugega kot delo v življenju enostavno ne morejo imeti časa.

  Če se želiš ti naučiti igrati klavir, slikati, delati origamije, želiš hoditi v gore, na morje, s prijatelji na pivo, pisati blog, brati knjige, gledati filme …enostavno ne moreš biti hkrati še uspešen poslovnež, ki od jutra do večera živi za firmo. Jaz osebno pač menim, da človek od trenutka, ko zadovolji osnovne potrebe, mora življenje izkoristiti najbolje, kolikor je le možno. Meni ne pomeni nič vila v Santa Monici, ne pomeni mi nič 100 metrov dolga jahta ali zasebno letalo. Bi se pa rad naučil na kitaro zaigrati recimo “Sweet child of mine” od GnR. Recimo.

  Če me razumeš?

 14. Dejan Says:

  Mene se zelo težko osebno prizadane, tole pa ni šlo niti blizu. 🙂 Jaz menim, da imaš ti napačno predstavo o tem kako funkcionirajo podjetniki/managerji/obrtniki. Za začetek, to so tri popolnoma različne naloge. Manager je v klasični službi, mogoče ima manjši lastniški delež vendar je večinoma odvisen od plače in VODI posel. Obrtnik je samozaposlen in ponavadi kar JE posel. Podjetnik gre lahko v smer obrtnika in deluje kot samozaposlen, lahko pa USTVARI posel, ki ga nato vodi najeti manager. Tako je npr. naredil Tuš. Sedaj ima toliko prostega časa na voljo, kolikor si ga želi. In k temu stremi veliko podjetnikov. Seveda pa se nas večina izredno zabava in “samoizpolnjuje” v delu, tako da jih veliko ostane v poslu in delajo naprej, četudi jim to ni nujno potrebno. Definitivno so nekateri deloholiki, vendar če jim to paše naj izvolijo.

  In ne pozabi – praktično vsi na lestvici 100 najbogatejših imajo dovolj sredstev, da lahko prenehajo delati in se posvetijo svojim ljubim stvarem – in posledično, ker še zmeraj delajo, je to kar njihovo delo. Večina je tako ali tako uspela z delom, ki ga imajo radi.

  Torej na kratko – podjetnik tvojega mišljenja bo delal 3-10 let v svojem podjetju, ga pripeljal do določene stopnje in nato najel managerja, ki bo skrbel za posel. Nato ima teoretično ca. 40 let več časa zase kot povprečni zaposleni.

  Vse je stvar preferenc vsakega posameznega človeka. Jaz osebno bi se rad finančno preskrbel do 30. leta, da se lahko posvetim potem svojim ljubim zadevam. Verjetno bo tu še zmeraj veliko dela, vendar ker me to veseli, ne vidim razloga, zakaj bi to izključil. Obenem bom pa imel priložnost, da grem za celo leto okoli sveta, če bi že imel svojo željo. Denar ne prinaša sreče, prinaša pa izbiro in svobodo.

 15. Muadib Says:

  Pa kolko ste stari nekateri tukaj ki pišete te bloge, ker eni take gluposti kvasite, da eh škoda besed. Če je kaj najbolj nesmiselno v tem življenju je druge prepričevati v svoj prav in tratiti čas. Idi svojo pot pa ne zlivaj svojih neumnosti tu gor pa bremeni internet, razen če si plačan za to. Pa ne boš me prepričal da si novi duhovni vodja al kaj takega dronyx in katerikoli drugi istega kova. Opice ste in se tako tudi obnašate. Ko ne bi jedel enih par dni pol bi te rad videl kak bi se menli da denar ni pomemben in podobno. Denar je zelo pomemben ni pa še zdaleč vse to je edino kar je res. Tu bi lahko pisal še in še pa mi je škoda, da zapravljam čas in pomnilniški prostor. Imetje je vedno predstavljalo statusni simbol, kakor danes tudi lepa ženska ob tebi, če jo premoreš. Res da bo komaj čakala da krepneš, če te nima rada samo če si dovolj samozavesten veš, da ti je pač zelo všeč bit z eno lepotico in uživati v dobrem seksu, kot pa se pač poročiti iz neke namišljene ljubezni pa se delati skromnega ipd. Če hočeš kaj spremeniti boš moral organizirati oborožen upor in speljati revolucijo, za kar moraš imeti dovolj jajc in spet dovolj denarja za orožje in vez če boš hotel svet krojiti po svoji podobi. Če pa nimaš pa idi raje ven na svež zrak. Ljudje rabijo liderje ne pa neke samozvane blogarske revolucionarje, ki mislijo da bodo s tem kaj spremenili. Svet spreminja samo denar pa nič drugega. Z njim lahko kupiš ljudi njihovo prepričanje, zvestobo, recimo tudi ljubezen. Vsi majo radi zmagovalce in se obračajo k njim. Tvoj forum je pač prehodna pubertetniška faza, pa bo že minlo verjemi.
  Dotikaš se tudi spolnosti in vidim da je nisi še dovolj dodelal in izpilil in premislil. Neke zametke maš, ampak ok. Bo že še prišlo samo po sebi. Če boš ti meni rekel da maš babnco pa da te druge ne zanimajo več pa da nebi kere več napičo tak kak se spodobi si največja sprenevedajoča se pizda kar jih je. Pa zaj si še mlad pa misliš da bo vedno tako. Shrani si tvoje forume pa jih preberi ko boš okoli 45, pa boš vido če boš premogo dovolj samokritičnosti, da si bil budalo in pisal kozlarije. Pa porniče gledati med seksom je dobro, res dobro. Pa ženskam je to tudi zelo všeč. Kar se pa zoofilije, nekrofilije, pedofilije in homoseksualnosti tiče pa, kaj naj rečem. Človeški um res ne pozna meja bolanosti, sicer ne vem kak do tega pride samo, to je res bolano. Samo pač zamisli si sebe da bi imel eno potrebo brez katere ne bi mogel srečno živeti in bi se ti nonstop motala po glavi pa seksualne potrebe so zelo močne kot si najbrž že sam ugotovil. Skoz bi zaradi tega padal v depresije in hrepenel po tem in bi drugače lahko normalno funkcioniral in vse počel samo pač bi imel v sebi skoz en nemir, recimo da bi imel fantazijo da te bi baba mogla nažgat z bičem, se bi pa bal, če bi jo mel rad, da te bo zapustla zaradi tega in bi bil v groznem precepu. Kaj bi ti storil? Kaj misliš? Se znaš vživeti v to in razumeti nasprotnega človeka in njegovo stisko kot razumsko bitje. Mislim da ne, ampak tukaj je problem. Če bi se znašel v kakšni taki situaciji, bi malo drugače pisal po forumih. Sam osebno nimam nobenega od teh problemov , ampak razumem te ljudi in njihove težave. Kaj misliš da oni nebi raje bli “normalni” in normalno živeli da ne bi nonstop rabli živeti v strahu, da jih bo kdo dobil in občutki krivde ipd. Verjetno se vsaki večer vprašajo o bog zakaj je mene doletela ta usoda da pač… samo ti te bolečine ne boš mogoče nikoli doživel ali morda čez akih 25 let ko boš morda dobo raka na pljučih in ne bo ozdravitve pol pa se boš tudi spraševal isto. Še huje če te bi sedaj kot mladega. Zamisli si kak bi to spremenilo tvoje življenje in kake misli bi ti šle po glavi, pa kako bi prestajal takšno usodo, ko ti bi rekli na onkologiji usoda je pač usoda pa bi kaki dan preživel tam v prvem danstropju zgoraj mislim da v bloku D. Jebo te Ilija. To ne pomeni, da opravičujem to smetano človeške družbe samo pač, na grmadah jih ne rabmo kurit. Pač določene ustanove zgraditi pa jih notri namestiti pa bo. Razmisli, pa pol kaj napiši. Live long and prosper & LP

 16. sparkica Says:

  Hudo 🙂 Eni (komentatorji?) jemljejo bloge čisto preveč resno.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s