Volitve 2008

Najprej opravičilo, zaradi naslova brez domišljije. Vendar moj blogerski libido pač poganjajo kliki in ne duhoviti naslovi, zato je naslov prirejen za Googla. Sicer bi bil verjetno naslov tega razmišljanja Prva liga.

Ker smo samo še nekaj minut daleč od popolne razpaljtoke v predvolilni kampaniji, moram zopet za moj interni arhiv napisati pogled na letošnje parlamentarne volitve. Jeseni pa bomo pogledali, ali bi morda moral počasi razmišljati o zamenjavi moje vedeževalke, ki pripravlja tele analize iz kavne usedline.

Zaradi objektivnosti naj povem, da me jeseni zanesljivo na volitvah ne bo. Ko sem na hitro pogledal, kaj imamo letos na političnem meniju oziroma jedilnem listu, sem preprosto ocenil, da ponudba ni vredna mojega obiska v restavraciji, oziroma sem vse ponujene jedi do sedaj že poizkusil in nad nobeno, ampak zares nobeno, nisem bil navdušen. Me pa politika zanima približno tako kot nogomet, ker gre za dokaj inteligentno pozicijsko igro (čeprav akterji dostikrat izpadejo neumno), kjer poleg psihofizične pripravljenosti odločilno vlogo igra taktika. In če ni na sporedu nič drugega, pač pogledam tudi finale Afriškega nogometnega pokala, kjer se recimo udarita Zimbabwe in Kamerun. Da pa bi bil res s srcem pri eni ekipi, ali šel celo odkrito navijat na tribune, pa razumljivo ni za pričakovati.

Letošnje volitve bodo po moji oceni ene najbolj napetih do sedaj, pa čeprav menim, da je zmagovalec v grobem že znan in bo potekal predvolilni boj predvsem za „razliko v golih“. In kot vse kaže, bodo tudi tokrat odprli gnojnično jamo polno fekalij in mešali, mešali, da bo smrdelo do nebes. Ampak to imamo volilci radi, kajneda? Ne glede na to, da zapitek in račun za praznjenje greznice običajno dobijo ravno tisti volilci (davkoplačevalci), ki se ob tem najbolj zabavajo.

Tokratne volitve mislim da bo zaznamovalo nekaj žariščnih točk, kjer bo vročica medsebojnega obračunavanja najvišja.

Na prvo mesto si upam postaviti partijo pokra za časopisno hišo Delo in Mercator, kjer so bili glavni igralci preimer Janša, ter poznejša tako imenovana tajkuna Šrot in Bavčar. Zdaj, ali se je ta partija zares odigrala, je prej kot ne filozofsko vprašanje v smislu, ali je Zemlja res okrogla? Pri vsem skupaj pa jaz ne razumem, kako lahko takšni izkušeni igralci spregledajo, da je poker igra, kjer uspevajo zlasti bleferji, s figo v žepu? Ko se bo sledilo toku denarja, ki je omogočil Šrotu prevzem Pivovarne Laško in Bavčarju Istrabenza in ko, oziroma če se bo pokazalo, da to dejansko izvira iz pokra za Mercator in Delo, gre potem tu za čisti avtogol v vrata desnice, kjer bo golman nemočen.

V tem kontekstu ni zanemarljivo tudi to, da večina novinarjev, tudi zaradi hajke okrog prevzema in nadzora Dela, ni med odkritimi navijači vladajoče pozicije in novinarji imajo nedvomno še kako moč vplivati na javno mnenje pred volitvami. Ne dvomim, da bodo to moč tudi izkoristili in zabili še sami kakšen gol.

Na visok drugo mesto pa bi kar uvrstil primer korupcije pri nakupu oklepnikov Patrija, katerega usoda visi obešena kot kitarca pršuta na neki policijski postaji nekje na Finskem. Meni je pri tem primeru zanimivo predvsem to, da je pri orožarskih poslih že kar nekakšna tradicija oziroma običaj provizija, v višini nekaj odstotkov vrednosti posla in to večina ve. Tako je bilo in bo še naprej, ne glede na razplet te afere. Seveda takšne provizije pa niso nikdar predmet preiskav zato, ker akterji nimajo interesa, da kdorkoli o zneskih sploh izve in policija v zvezi s temi transakcijami ponavadi nima v rokah ničesar otipljivega. Zakaj je tokrat drugače, je zopet filozofsko vprašanje, sam pa sumim, da so namig, podkrepljen z dokazi, Finski organi pregona dobili iz Slovenije in gre očitno za nekaj podobnega, kot primer Sova. Glede na obseg akcije in aretacije, pa so bili dokazi očitno nedvoumni.

Da bodo kriminalisti na Finskem zadevo raziskali temeljito in do konca, ne dvomim. Finska je sigurno država, ki se še kako zaveda, da je mnogo bolj v njenem nacionalnem interesu boj zoper korupcijo in organizirani, politično sponzorirani kriminal, kot pa nacionalni interes v smisli 200 in nekaj milijonov evrov vrednega posla domačega orožarskega podjetja, ki bi prinesel nenazadnje tudi nekaj davkov v proračun. Oni verjetno vedo, da če zametka infekcije ne bi takoj zdravili in predpisali močne doze antibiotikov, bi se jim lahko kaj hitro zgodilo, da se seme naših metod poslovanja zaseje tudi na njihova tla, ker slabi zgledi vlečejo tako, kot govno mesarske muhe.

V primeru, da bo do naših volitev primer rešen in bo dokazan sum korupcije, bo protikorupcijska klavzula v pogodbi o nakupov oklepnikov na političnem trgu malo vredna in kaj lahko se zgodi, da bo ves napor ministra za obrambo Erjavca, da bi nekako rešil stranko upokojencev in jo pripeljal zopet v parlament, zaman. Volilce pač podrobnosti ne zanimajo, pa četudi morda drži, da je Erjavec kot izkušen pravnik dejansko zahteval protikorupcijsko klavzulo v pogodbo.

Na tretjem mestu pa moram omeniti padec standarda, ki ga je bil deležen v zadnjih letih povprečni volilec v obliki povišanja cen hrane in predvsem goriv. Pred 4 leti je baje dal volilec za 3000 litrov kurilca 1200 €, jeseni 2008, tik pred volitvami, pa bo odštel verjetno kar 3000 €. To je pač dejstvo in srednji sloj čedalje bolj občuti ta padec, medtem ko se nižji sloj že bori za preživetje in komaj še shaja skozi mesece. Čeprav verjetno res za vse to ni kriva domača politika, samo kaj pa povprečni volilec ve o trgovskih monopolih, dogovorni ekonomiji in dobičkih ameriških naftnih družb na račun drage nafte?

Področje, ki bo pa mene na letošnjih volitvah nedvomno najbolj pritegnilo k ogledu tekem, je pa boj za obstanek treh najmanjših klubov, ki imajo vsi trije še to smolo, da so na isti strani igrišča, na katerega se bo vršil strahovit presing in siloviti streli na gol tudi iz velike razdalje. Tu se mi zdi, da je Desus z Erjavcem še najbolj aktiven in agilen, medtem ko je Nova Slovenija povsem pasivna in ne poizkuša niti z enim samim resnim napadom, ki bi lahko pritegnil navijače na tribunah in ob TV zaslonih. SLS je po moje tu od trojice na robu izpada še v največjih težavah, kajti njihov trener zveni podobno kot med navijači nepriljubljeni pivski baron (nekateri uporabljajo še izraze kot so oligarh in tajkun), kar zna na mikronsko natančni volilni tehtnici odnesti še tistih nekaj promilov odstotka glasov, ki bi bilo potrebni za obstanek v Premiere League.

Za desnico bi bilo iz taktičnega vidika idealno, če bi jim uspelo koga izmed množice koruptivnih, ali celo tako imenovanih tajkunov, prvnomočno obsoditi. To pa se mi zdi nekako tako verjetno, kot da postane Evropski prvak v nogometu ekipa Anglije. Skratka neverjetno.

Tako, za konce mi ostane samo še da pogledam kavno brozgo, oziroma lepše kavno usedlino moje šlogarice in da vplačam stavni listek. SD nekako kaže med 25 do 30 % podpore in ne vidim neke možnosti, da bi ji pred volitvami ratingi padli, kvečjemu narasli (prednost opozicijske stranke, ki ima napad). SDS bi dal od 15% do 18%, pri čemer bodo šli po gobe predvsem volilci iz leta 2004, ki niso dejansko glasovali za SDS, ampak proti LDS. Ti bodo šli sedaj predvidljivo na stran SD. Ima pa SDS na terenu kljub vsemu dovolj volilne baze, da se bo nekaj odstotkov na koncu vendarle nabralo. Zmago s svojim SNS je kronično predvidljiv, moja ocena je od 5% do 8 %. LDS in ZARES si ne upam na podlagi kavne usedline ocenjevati posamično, ker se je brozga na dnu šalce nekako sprijela, zato menim, da imata skupaj nekje domet do 20%, kako pa se bodo ti procenti delili znotraj, pa ne bi vedu povedat.

Za SLS, Nsi in Desus kaže pod 5% vsaki, ali pa bo katera od teh treh zares izpadla iz lige, bo pa predvsem odvisno od razvoja dogodkov navedenih na začetku te analize (v politični ekonomiji sem bil soliden, kar dokazuje tudi moja ocena) ter silovitosti napada nasprotnikov. V to pa dvomim, ker bo večina neposrednih strelov na gol letela kar na vrata SDS.

Ljubitelje nogometa čaka vsekakor dolgo, vroče poletje, z veliko napetimi tekmami. Samo škoda, da ne lovim TV3, kjer bodo baje predvajali vse prenose v živo. CRAP. Imam pa pripravljena na hladnem dva šampanjca, ZLATO in SREBRNO penino. Katerega bom odprl po volitvah, pa vam bom zaupal po…po…po volitvah vendar.

Kdor ne skače, ni slovenc, kdor ne skače ni slovenc….

Značke:

6 komentarjev to “Volitve 2008”

 1. Robert Says:

  SD < 30 %
  SDS < 18%
  SNS < 8 %
  LDS + ZARES < 20 %
  SLS, NSi, Desus < 15 %
  ===============
  summa summarum < 91%

  Predlagam popravek: SDS < 27 %

  Naj bo mera polna…

 2. dronyx Says:

  Robert, sem kontaktiral vedeževalko, kako je s tem in zakaj ni suma sumarum 100%. Pa mi je dejala, da baje, ampak ne me držat za besedo, na volitvah za parlament lahko kandidirajo tudi manjše stranke, ki ne dosežejo praga (recimo Lipa, Naprej Slovenija, Stranka slovenskega naroda…), kljub temu pa poberejo tja do 15%, ker jih je precej.

  Glede na trenutno konstalacijo moči v državi pa sem mnenja, da so volitve postale nepotreben luksus, ki samo veliko stane, nimajo pa praktično nobenega pomena več. Zakaj ne bi ustanovili TRIUMVIRAT (Šrot, Tuš, Bavčar), ki izbere 90 poslancev po lastni presoji in nastavi vlado. Čemu ves ta cirkus okrog volitev?

 3. barbiblond Says:

  En primerček sprenevedanja, pohlepa in skrajne pokvarjenosti: okoli mojega plota je na lokalnem nivoju zmagala Zmagecova četica- človek bi pričakoval težave pri integraciji uvoženih, pa se je še enkrat potrdilo, da usta govorijo, denar pove. Glavnino našega kraja, ki je na en način simbol naroda, je pokupil poslovenjen Turek, kar samo po sebi ni sporno kot to, da gre za prikrite mahinacije, menjave, špekulacije in zajeten kupček provizij, ob katerih se grejejo prvi na vasi.
  Jedilnik je res slab, večina z njega že prežvečeno in izpljunjeno nazaj na krožnik. Bruh.
  En pameten je že ugotovil, da je treba zamenjat narod, ne vlado. Ja, riba smrdi pri glavi, ampak rit tudi ni parfumerija, ali pač?

 4. Robert Says:

  Dočakali smo prvi predvolilni projekcij… (na razgledih.net ne berejo dr. Onyxa)
  Valicon (Žurnal24) SDS in SD napoveduje po 27 odstotkov glasov, DeSUS in SNS po 9, LDS 7 in Zares 6 odstotkov, SLS in Lipi pa 5 oziroma 4 odstotke glasov. Episcenter (Finance) ima zelo podobno projekcijo, le da se po njej namesto Lipe v državni zbor uvrsti NSi: SDS 28,2 odstotka, SD 27,7, DeSUS 8,5, SNS 8,4, LDS 7,9, Zares 7,5, NSi 4,2 in SLS 4 odstotke glasov.

 5. sonja Says:

  Videospot + Videospot +……… = Videoteka

  http://www.slomedia.si/profile/770

 6. Andy Says:

  Uporaben link, za vse, ki kolebate, koga voliti.

  http://www.koganajvolim.si

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: