Souporaba UMTS/3G internet povezave

Z prihodom “unlimited” 3G/UMTS paketov za razumno ceno in s hitrostjo, konkurenčno kabelskim in DSL povezavam, je praktično čez noč postal ta način dostopa v splet eden bolj privlačnih za mnoge. Velika prednost pred fiksnimi priklopi je prav prenosljivost, saj lahko USB 3G vmesnik velikosti klasičnega USB ključka enostavno nosiš s seboj in imaš tako dostop v internet praktično v žepu, kar je idealna kombinacija ob kakšnem prenosniku.

Ta povezava pa ima v primerjavi z žičnimi ali optičnimi fiksnimi priklopi slabost v tem, da ni tako trivialno vzpostaviti “družinsko omrežje”, kjer si internet deli več računalnikov, po možnosti še z možnostjo priklopa prek Wi-Fi v internet za udobno deskanje iz naslonjača, da o kakšnem XBox Live ali Wii konzoli niti ne govorim. Problem je namreč v tem, da so usmerjevalniki, ki bi podpirali 3G/UMTS USB vmesnike še precejšnja eksotika, pa še tiste naprave, ki na trgu obstajajo, podpirajo samo omejen nabor teh naprav. Do takrat, ko se bodo proizvajalci uspeli ustrezno odzvati potrebam trga, pa se da tudi ta problem za silo rešiti.

Da pa ne bomo samo prodajali bučke, ker politiki mi nismo, si poglejmo praktični primer. Imamo (v bistvu imam) Mobitelov unilimted Instant internet paket in modem Novatel Wireless Ovation MC950D.

To internet povezavo bi radi delili še z drugimi “družinskimi” računalniki, vključno z možnostjo dostopa v internet prek Wi-Fi. Za test bo uporabljen Level One wireless usmerjevalnik model WBR 3406TX, ker imam pač tega namenjenega za tovrstne poizkuse in mi leži nekje pod mizo.

Jasno, usmerjevalnik nima nobenega USB vmesnika, kamor bi lahko kar vtaknil 3G modem, tako da zadeva ni tako trivialna, kot priklop prek ADSL. Edino kar mi pade na misel je souporaba internet povezave, ki je vključena v Windows XP. Ta opcija namreč omogoča, da si več računalnikov deli isto povezavo v internet na enem izmed PC.

Najprej je potrebno v Nadzorni plošči pod Omrežne povezave vklopiti souporabo interneta na 3G/UMTS modemu.

Izberemo 3G Connection (pod Omrežje na klic), desni klik z miško in Lastnosti. Na zadnjem zavihku pod Dodatno odklikamo, da Dovolimo drugim uporabnikom…bla, bla, bla. Skratka, dovolimo skupno rabo te internet povezave ter izberemo kot način povezave domačega omrežja LAN – Local area connection (prek mrežne kartice).

S tem avtomatično dobi mrežna kartica tega računalnika IP naslov 192.168.0.1, česar se mislim da sploh ne da spremeniti. Povezavo v internet pa imamo prek 3G/UMTS modema, kar lahko preverimo tako, da v konzoli (cmd) vtipkamo ukaz ipconfig /all, kjer to povezavo vidimo kot PPP kartica 3G connection z IP naslovom in prehodom Mobitelovega omrežja. Ethernet kartica local area connection, prek katere si bodo računalniki delili povezavo v internet, pa ima zgoraj navedeni IP naslov in masko omrežja 255.255.255.0

Sedaj je potrebno samo še konfigurirati usmerjevalnik. Možnosti veliko tu ni, ker imamo fiksiran IP naslov računalnika, ki bo zagotavljal povezavo v internet. Usmerjevalnik bo uporabljen kot običajno LAN stikalo z podporo za DHCP in Wi-Fi (usmerjanje v internet opravlja računalnik z USB 3G modemom). Najprej sem spremenil IP naslov usmerjevalnika tako, da je v istem omrežju kot računalnik, v mojem primeru na 192.168.0.2 Potem sem popravil samo še nastavitev za DHCP, da je Gateway (prehod), ki ga dobijo računalniki prek DHCP protokola, IP naslov računalnika, ki deli internet povezavo.

Ker žal nimam doma viška osebnih računalnikov (večino sem jih po zamenjavi z novim razdelil), sem lahko vse skupaj preizkusil samo z prenosnikom Asus EEE prek Wi-FI. Na moje Onyx_Privat brezžično omrežje, konfigurirano na usmerjevalniku, sem se priklopil brez problema, prek DHCP dobil pravilni IP naslov iz istega omrežja, samo povezava od prve pa, kot je to že običaj, ni delovala. Prenosnik z Xandros Linuxom očitno ni dobil IP naslova prehoda (gateway) prek DHCP.

Prav, če nočeš avtomatsko, pa poizkusimo še ročno.

Zaženem CTRL+ALT+T, da pridem v konzolo, vtipkam su in geslo, da dobim root pravice in mu dodam v ukazni vrstici privzeti prehod:

route add default gw 192.168.0.1 ath0

To problem čudežno reši in prenosnik ima takoj dostop do interneta prek sosednjega računalnika brezžično. Zadeva deluje.

Če bi povezal še en XP (Vista) računalnik na LAN vrata usmerjevalnika ne dvomim, da bi prek DHCP pravilno dobil tudi IP naslov prehoda in da bi zadeva delovala brez ročnega dodajanja kot v primeru prenosnika.

Žal pa nisem tak strokovnjak za Linux da bi vedel na pamet, zakaj prehoda ne dobi prek DHCP. Ampak pustimo malenkosti. Važno da jaz lahko spet deskam iz postelje na prenosniku, brez da preklapljam 3G/UMTS modem.

Preberi še:
Asus EEE goes mobile internet by Onyx
Začita domačega Wi-Fi omrežja by Onyx

5 komentarjev to “Souporaba UMTS/3G internet povezave”

 1. tamara Says:

  ajaj a se še skoz butaš z windowsi?

 2. dronyx Says:

  Windowsi so takoj za živčnim plinom in otroško ropotuljico tretji največji izum v zgodovini. 😉

 3. tamara Says:

  najbrž so že starši rekli:” mazohist naj bo:”
  🙂

 4. karasu Says:

  madonioš ste sitni s temi linuxi,…to je sam vaša fora kao ” sam ne windowse” . Sem meu linux, pa sem ga dol vrgu, ker mašm pol sam probleme z kompatibilnostjo datotek (večina uporablja win) , še pa posebej z gonilniki. Linuxi so ena sama jeba….

 5. Urban Says:

  Jaz sem moral še pod Primary DNS vpisati 192.168.0.1, da je zadeva funkcionirala. Ker samodejno mi je dodelilo DNS 192.168.0.2! Mreža je sicer delovala internet pa ne. Zdaj v glavnem zadeva deluje kot v pravljici 🙂
  Uporabljam pa identično opremo, kot dr. onyx, edino, da je moj ponudnik T-2 in ne Mobitel.
  LP

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s