Start-up klavrno propadel

O Zemanti in njihovem Zemifikatorju je bilo zlasti po Blogosferi pretočeno že veliko bytov besedila. Jaz pa še vedno rad včasih pogledam, kaj je novega pri njih in zlasti, kakšni so odzivi uporabnikov po svetu. In bolj kot sam izdelek, oziroma tehnologija, me navdušuje to, s kakšnim elanom in predanostjo so se fantje in dekleta lotili posla. Za vse tiste, ki imajo (imamo) obvezno osem urno prisotnost na delu, preprosto vredno občudovanja! Pridno letijo po celem svetu in predstavljajo izdelek na raznih konferencah in blogerskih seansah, skoraj na vsak marginalen zapis v blogosferi se osebno odzovejo in pridno na splet “uploadajo” podporo za vedno nove blogerske platforme ter posodobitve za že podprte. Skratka, kot bi rekel Katanec: “Kapo dol!”.

Je pa tole tak tipičen, pravilno napisan blogerski uvodnik, z obetavnim naslovom ter zavajajočim uvodom, ki ima namen zlasti pritegniti bralce iz agregatov, ki vidijo samo naslov in prvih nekaj stavkov.

Želim pa pisati o nekem drugem, ne tako uspešnem start-upu, ki se je končal samo pri Upu. Namreč tudi sam sem se pod vtisom vsega prebranega odločil, da poizkusim srečo na tem spolzkem terenu, kjer uspejo samo najboljši, o katerih se potem veliko govori in piše (recimo temu kar Google) , armade ostalih, ki po nekaj dneh ali mesecih neprespanih noči povsem izčrpani in razočarani zaprejo vrata, pa se ne spomni nihče (morda tule mimogrede ideja za spletno pokopališče start-upov?).

Osnovna zamisel je bila pa mnogo bolj preprosta kot Zemantin Start-Me-Up. Nameravam sem namreč za začetek, da namočim samo nogo v vodo, kot se temu reče, poskenirati Dekameron tarot karte, ki jih je narisal Giancinto Gaudenzi na podlagi znanega Boccacciovega dela, potem pa bi najel nekega študenta (tipično za start-upe), ki bi mi za sladoled ali paketek čigumijev sprogramiral v Javi, PHP ali Ajaxu programček, ki bi prek spleta obiskovalcu omogočil, da si izbere karte, na podlagi katerih bi moj “strokovni team” (zopet študentje) naredil “poglobljeno strokovno analizo” in jo potem brezplačno objavil na spletni strani.

Start-up sem nameraval na začetku oglaševati zlasti z udarnimi kratkimi slogani in izmišljenimi izpovedmi zadovoljnih (zadovoljenih) strank:

“Ste nesrečni v ljubezni? Hrepenite po bližini nekoga, ki vas bo brezpogojno in predano ljubil? Naše karte poznajo odgovor!”

“Ste nezadovoljne s partnerjem, ki vas že dolgo v spolnosti ne zadovolji tako, kot bi si želele in si zaslužite, pa si ne upate narediti odločilnega koraka? Vprašajte naše karte, ki poznajo odgovor!”


vir: Lo Scarabeo

Ančka, 35 let, prodajalka, večkrat razočarana v ljubezni: “Seksala nisem že več let. Preprosto nisem našla moškega, s katerem bi bila pripravljena skočiti v posteljo. Srečevala sem same pijance in grobijane. Potem pa sem preizkusila tarot karte in moje spolno življenje je doživelo drugo puberteto. Dr. Onyx, hvala za vse!

Seveda marsikdo ob tem poreče, da ta start-up nima smisla, ker ni tu nikjer videti zaslužka. In to sem na začetku, pošteno povedano, razmišljal tudi, ko sem bral o Zemanti in Zemifikatorju. Samo bistvo start-upa verjetno ni na začetku denar! Bistvo je, da si pridobiš velik krog zadovoljenih uporabnikov, potem pa že najdeš način, da iz njih izcuzaš denar, če drugače ne gre, pa lahko v skrajni sili na spletno stran napopaš tudi nekaj reklam v flashu, ki ti omogočajo, da nekako prebrodiš težko začetno obdobje.

Ampak kot je to pri start-upih skoraj običaj, se je tudi pri meni zataknilo že na samem začetku, še preden je palec na nogi okusil mokroto vode. Italijansko firmo, ki je karte izdala, sem po mailu zaprosil, če mi dovoli poskenirati tarot karte, da bo zadeva pravno korektna in da mi ne bo treba že takoj na začetku klicati iz dopusta moje ekipe pravnikov. Oni mi pa po kakih dveh tednih odgovorijo, da lahko objavim na spletu samo šest kart (kar sem tudi naredil – op.ur.). Samo to je pa žal premalo za poglobljeno analizo in potem sem ocenil, da zadeva na tak način ne bo izvedljiva. Tako je moj prvi start-up že na začetku klavrno propadel.

Sem pa karte kupil že pred kakšnimi desetimi leti zato, da bom malo zabaval tajnice. Ker jaz sem delo informatika vedno razumel širše, ne samo plazenje pod mizami in priklapljanje računalnikov na 220 V. V tem poslu moraš ljudi tudi znati zabavati, ker dostikrat ti težijo samo zato, ker so psihično napeti ali pa imajo doma težave in si želijo pogovoriti z nekom (help-desk), ter sploh ne gre v osnovi za računalniški problem, ki bi zares zahteval “strokovni” poseg.

In tako sem kakšni tajnici ali pripravnici mimogrede še malo “pogledal v karte”, kot se temu reče.

Povezave:
Decameron Tarot via Tarotpedia

Značke: ,

2 komentarja to “Start-up klavrno propadel”

  1. Centrifuzija Says:

    iii, kako lepe so te karte. jaz bi tudi imela kak tak gadget, ampak tarot se mi zdi vse precej kompliciran. nikoli ne razumem teh kart. no ja, tukaj so vsaj slikice lepe in zgovorne.

    sicer pa bi bilo kul narediti kakšno spletno tarot aplikacijo. mislim, ideja je fajn. uporabniki bi bili ljubitelji tatrota in ljubitelji porna. pa je populacija skoraj pokrita. 🙂 na koncu bi dal pa še možnost naročila lastnega paketa kart. kaj tem Lahom ni jasno???

  2. dronyx Says:

    Centrifuzija, tarot je podobno kot astrologija. Če pogledaš kakšno natalno karto ali kakorkoli se že reče temu, izgleda full znanost. Sam pol pa ugotoviš, da ti 50 € za seanso računa neka (cenzura), ki ne zna ne brat, ne pisat. Bistvo je, da znaš ti nakladat in da lahko stranki v obraz lažeš. To pa pride z izkušnjami. 🙂

    Sam je pa hudič, da se za čisto vsako idejo, ki mi pade na pamet izkaže,da je že nekdo pred mano prst notr namoču. Recimo tole. Nad realizacijo sicer nisem navdušen, ker moji študentje bi to naredili mnogo bolje, poleg tega rabiš pri teh stvareh v ozadju človeka, ki naredi analizo in tolmači rezultat. Če ti kar nekaj sprogramiraš in deluje avtomatsko v sekundi, ljudje temu upravičeno ne verjamejo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s