Omrežni profili v Windowsih

Če Bill Gates kje v domu za ostarele, oziroma kjerkoli že preživlja svoj zaslužen pokoj, prebira bloge in slučajno naleti na mojega, imam še eno željo, oziroma še nekaj za na tako imenovano “Wish List”.

Verjetno ima marsikateri uporabnik prenosnega računalnika potrebo po tem, da bi imel lahko konfiguriranih več omrežji v Windowsih, pač glede na lokacijo iz katere se trenutno priklaplja. Recimo nek študent lahko dostopa v Internet na faksu prek Wi-Fi ali česa podobnega, v službi na napotnico programira v neki firmi na svojem računalniku, kjer imajo fiksne IP naslove in posredniški strežnik (proxy) za dostop v Internet, doma pa ima recimo nek klasični ADSL vmesnik ali celo mobilni internet ter direktno dostop v Internet.

Problem seveda nastopi, ker ima običajno prenosnik eno samo mrežno kartico, ki ima lahko nastavitve samo za eno omrežje, kar pa v takšnem primeru pomeni, da moraš biti prijavljen kot administrator in v omrežnih povezavah vsakič znova prestavljati konfiguracijo ročno (vnos IP naslova, maske omrežja, DNS strežnikov itd) ter morda še popravljati nastavitve internet brskalnika (plus seveda nov privzeti tiskalnik). Resda ima sicer protokol TCP/IP v Windowsih možnost nastavitve alternativne konfiguracije (recimo privzeto dobi IP prek DHCP samodejno, alternativno pa se vpiše fiksni IP naslov za LAN v službi), samo ta rešitev po mojih izkušnjah ni najboljša in se jo raje izogibam.

Prava stvar za prenosnike je zato “Network Profil Manager” (upravljalec omrežnih profilov), ki pa ga žal pod Windows XP nisem nikdar videl serijsko vgrajenega, kot del operacijskega sistema za 100€ in več, kakor pa poznam Microsoft, tega verjetno še vedno ni tudi v Visti. Pač, za marketing je ta funkcionalnost očitno nepomembna, pa čeprav jo potrebuje veliko lastnikov prenosnika in bi jo lahko sprogramirali  takole mimogrede, glede na čas, ki ga porabijo za programiranje 3D grafičnega vmesnika, ki ga večina takoj izklopi.

In kaj ostane povprečnemu uporabniku, ki ne bi rad ročno spreminjal teh nastavitev?

Če ste lastnik kakšnega IBM (sedaj Lenovo) prenosnika, si lahko pomagate recimo z programčkom Access Connections, ki pride zraven prenosnika. Za ostale prenosnike ne vem, morda še kakšen proizvajalec prilaga ta koristni pripomoček na kakšnem CDju ali pa omogoča brezplačen prenos z njihove spletne strani.

Za vse ostale, ki potrebujete to funkcionalnost, je na spletu na voljo kar nekaj shareware programčkov za nekaj 10 USD, morda pa je vreden preizkusa tudi brezplačni program Net profiles, ki omogoča:

 • lahko shrani omrežne nastavitve kot profile
 • omogoča nastavitev mapiranih mrežnih diskov glede na profil
 • nastavitev privzetega tiskalnika v profilu
 • nastavitev proxya za Internet Explorer, Firefox in Opero
 • zagon različnih uporabniških programov ob aktivaciji posameznega profila
 • avtomatičen zagon wireless profila, ko je določeno Wi-Fi omrežje detektirano (v XP)

Sam ga sicer nisem še testiral, na prvi pogled pa je videti, da ima vgrajeno praktično vse, kar se od takšnega programčka pričakuje (razen morda še kakšna podpora za VPN). Drug tak preprost brezplačnik za nastavitev omrežnih profilov pa je TCP/IP Manager.

Samo…

Samo zakaj ne bi tega Microsoft vgradil že serijsko v svoj paradni operacijski sistem? Namreč ni tak problem s tem na prenosnikih za osebno rabo, tam se že nekako znajdeš in lahko tudi eksperimentiraš s programčki, ki jih dobiš na spletu. Problem so velika podjetja, kjer imaš več deset ali morda  celo sto ali več prenosnikov in celo vrsto raznih nastavitev omrežji. V takem primeru pa je mnogo lažje, če bi bila tudi ta funkcionalnost končno že del operacijskega sistema.

Morda v Windowsih 2015?

 

Značke: ,

5 komentarjev to “Omrežni profili v Windowsih”

 1. Anonimnez Says:

  Ja tole res ni velik dela za spisat takle programček. Kakšna urca pa maš spisano.

 2. piap Says:

  vse to lahko postoriš z ukazom netsh…

 3. dronyx Says:

  piap: Ja, saj tako izgleda tudi Microsoft razmišlja. 😉

 4. Flo Says:

  pri applu teh problemov ni 😉

 5. dronyx Says:

  Ali kdo ve, če je Microsoft v Windows 7 slučajno že uspel sprogramirati network profile managerja?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: