Varno brisanje datotek

Verjetno se večina uporabnic računalnikov, ki fotografira svoje izven zakonske partnerje ali ljubimce gole pod tušem, ne zaveda, da brisanje datotek in praznjenje koša (recycle bin)  v Windows OS ni način, s katerim se da datoteke odstraniti iz računalnika tako, da jih ni mogoče nikakor več dobiti nazaj.


vir: ibbunin.org

Poenostavljeno rečeno je brisanje datotek v računalniku programsko izvedeno tako, kot bi imel omaro z oblačili (disk), kjer bi na posebnem listu papirja zapisoval, kje se kaj nahaja. Na zgornji polički tangice od tašče, spodaj boksarice od dedka, polička levo kombineže od žene in tako naprej (recimo temu datoteke). Ko pa bi želel kateri kos oblačila vreči stran, ga ne bi dejansko odpeljali na sežig, ampak bi ga samo prečrtali na listu papirja, ostal pa bi v omari zložen lepo na polički (čez sto let vse prav pride). Ampak potem, ko bi kupoval nove obleke, bi jih samo zlagal na še preostale prazne poličke in šele ko bi bila omara do konca polna, bi pogledal na seznam in bi odpeljal na uničenje samo toliko odpisanih oblekic, da narediš prostor za nove. In tako nekako je Microsoft (pa tudi ostali izdelovalci operacijskih sistemov) rešil brisanje datotek na disku in ostalih magnetnih medijih.

Prednost tega načina je nedvomno hitrost, saj se pri brisanju samo popravlja seznam datotek, medtem ko podatki ostanejo praktično nedotaknjeni. Da operacija brisanja ni izvedena v hipu, je kriva samo animacija, kjer papirčki letijo v koš. Na drugi strani pa je stranski učinek take metode brisanja ta, da dejansko ničesar zares ne izbrišemo, ampak se da vse pobrisane datoteke z enostavnimi programčki dobiti lepo nazaj in je izraz “brisanje” vsaj zavajajoč, če že ne kar napačen.

Res je, da včasih to celo pride prav, saj je meni recimo uspelo po nekaj letih in iz formatiranega diska (quick format), ki je bil ves čas v uporabi, dobiti nazaj večino slik za katere sem mislil, da so  za vedno izgubljene. Je pa neprijetno, če brišemo datoteke z občutljivimi podatki kar z tipko Delete oziroma s pomočjo miške, potem pa jih nekdo, ki dobi v roke tak računalnik ali prenosni USB disk, z lahkoto obnovi in se zadeva znajde kot škandal na naslovnici. V zadnjem času so recimo pravi mojstri takšne blamaže Britanci, saj so zaradi malomarnosti izgubili že celo vrsto osebnih podatkov (res pa večinoma niso bili podatki slabo izbrisani, ampak so jih enostavno kar izgubili).

Ampak če me kdo vpraša, kako varno in nepovratno pobrisati datoteke iz diska, žal jaz v samem Windows XP ne poznam načina,  ki bi bil serijsko vgrajen v sam operacijski sistem (močno dvomim, da to zna že Vista). Namreč varno brisanje pomeni, da mora računalnik mesto, kjer je bila shranjena datoteka, večkrat popisati z naključnimi podatki in sama teorija, kako nepovratno izbrisati sledi iz diska, je zapletena, ker imajo magnetni mediji presenetljivo dober spomin.

In zato, ker Microsoftu te funkcionalnosti ne uspe v dolgih letih razvoja novih, še lepših ikon in namizja, serijsko vgraditi v sam OS (povsem možno je sicer, da za to obstaja interes izven Microsofta), si je spet potrebno pomagati z dodatnimi programčki, ki so dostopni na spletu.

Sam za to uporabljam Eraser, ki je brezplačen in izdan pod GNU licenco. Programček se integrira v Raziskovalca (Explorer) tako, da je za varno brisanje dovolj desni klik nad datoteko in klik na Erase, pri čemer si lahko še dodatno izmišljujemo, katero metodo naj pri brisanju (pravilneje prepisovanju) uporabi.

Seveda več prehodov uporabi izbrana metoda, počasnejše je brisanje, zato pa možnost obnove podatkov toliko manjša, oziroma jo sploh ni. Za to baje 35 prehodov povsem zadostuje in tu ne pomagajo več niti najboljši magnetni mikroskopi (če vam slučajno FBI diha za ovratnik).

Za varno brisanje celotnega diska, kar pride recimo v poštev pri prodaji rabljenega računalnika, se lahko uporablja enak princip, le da je v tem primeru potrebno zagnati računalnik s pomočjo zagonskega medija (običajno zagonski CD, Flash disk ali disketa), ki ni disk za brisanje.

Značke: ,

One Response to “Varno brisanje datotek”

  1. DJ Says:

    Jaz uporabljam sdelete, ki ima med drugim tudi opcijo, da obstojeci prazen prostor “dodatno popuca” s poljubnim stevilom “ciscenj”. 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: