Rasizem med angeli

Ko sem prebral Crnkovičev zapis Dva Merkla (mimogrede še pohvala za lepo otroško sobico), sem se spomnil še na mojega angela (Merkla) varuha.

Ko sem se kot majhen otrok naučil za silo govoriti, sem se kot prvo naučil (bolje rečeno moral naučiti) na pamet molitvico, ki je bila naslednjih nekaj let obvezen ritual pred spanjem, ko so malega Onyxa mati položili v posteljo. Gre pa nekako takole:

Angel varuh moj, bodi vedno ti z menoj, stoj mi noč in dan ob strani, vsega hudega me brani.

Sicer danes nisem več čisto prepričan, da molitvica v praksi deluje, verjetno pa je moj angel varuh  tudi dosti hitro poštudiral, da je delo prenaporno, stresno in nenazadnje slabo ali nič plačano. In glede na takratno veliko povpraševanje po tovrstnih storitvah na trgu angelov varuhov, se ne bojim, da si ni hitro našel drugega delodajalca oziroma stranke.

Spomnim pa se, da je k molitvici v paketu sodil še čisto pravi, doma narejeni angelček iz poliestra (očetovo delo), ki je bil nekakšni testni primerek, oziroma prvi ulitek, zato jasno ni bil tako popoln kot Crnkovičeva Merkla, kupljena na bolšjaku in lepo pobarvana (po frizuri me moj angel malo spominja na Prešerna). Je bil pa angelček podvrste varuh in to je bistvo.

Se mi je pa takrat že kot otroku porajalo vprašanje, zakaj se v vseh slikanicah  in knjigah pojavljajo angelčki samo kot belci in zakaj ni kakšen angel tudi temnopolt?

Morda pa je med črnci v Afriki zato toliko lačnih otročičkov , ker nimajo tudi oni svojega angela varuha, ki bi jih čuval…je nekoliko naivna razmišljala takrat še moja mala glavica. In da popravim to nezaslišano krivico v svetu angelov, sem mojega angela varuha žrtvoval in ga s svinčnikom pobarval po obrazu na črno, tako da bi bil kot prvi angel varuh primeren tudi za afroameričane, kot se verjetno danes pravilno reče črncem, brez da te obtožijo rasizma ali rasne nestrpnosti. In rezultate je bil potem pa tole:


vir: Onyx

Prosim, ne se smejat, ker tale angelček se je ohranil v izvirni obliki cela tri desetletja in je prava antikviteta, ne vem pa, kdo mu je odtrgal rokico in nogico. Možno celo, da sem mu okončine po nesreči poškodoval jaz, sigurno pa ni bilo to zanalašč. Tega, da me je dosti hitro zapustil, mu nisem nikdar zares zameril, ker bi sam na njegovem mestu naredil isto.

Je pa vsekakor potrebno tega angela (Merkla) ustrezno umestiti v čas. Namreč nastal je domnevam nekje v sredini 70 let prejšnjega stoletja, ko pri nas še nismo imeli Bauhausov, Obijev in LeClerckov, kjer lahko danes kupiš na kile angelov (Merklov) iz plastike, narejenih nekje na Avstrijskem Koroshkem, v domači g.m.b.h delavnici za vlivanje plastičnih mas. Takrat o tem ni bilo govora in edina možnost, da si prišel do svojega “Merkla” je bila, da si ga ukradel v Cerkvi (to so baje, po govoricah sodeč, počeli tudi nekateri današnji politiki), ali pa da si ga naredil sam doma. In pri nas je oče za hobi med drugim delal tudi takašne angelčke (poleg palčkov, srnic, žabic in fazanov).

Je pa zanimivo, da bo kot kaže prvič v zgodovini ZDA,  ki je pred stoletji množično uvažala prek velike luže črnce (afroameričane) za sužnje, na čelo te države stopil  čisto pravi afroameričan. Upam in privoščim mu, da ga njegov angel varuh še vedno spremlja (It’s a Wild fucking West out there, you know mister Obama?).

Preberi še:
Onyx med palčki (by Onyx)
Onyx pri spovedi (by Onyx)

One Response to “Rasizem med angeli”

  1. Janez Says:

    Med preberi še bi lahko dodal še tisto ko si bil pri spovedi. 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s