Listja kot trave

Genetika je zelo zanimiva veda, sploh ko ugotoviš, da imaš 60 % genetske zasnove enake kot navaden piščanec, ki brska po dvorišču za kamenčki, ki jih potrebuje pri prebavi in ki ni sposoben rešiti niti navadnih diferencialnih enačb prve stopnje, tako da ga na koncu lahko koristno uporabiš edino tako, da ga obrneš v električni pečici na 200 stopinjah.

Resda so dandanes znanstveniki sposobni že početi zanimive reči, kot je recimo mešanje genoma prašiča z genomom navadnega paradižnika, kar ima za posledico prešičke z rdečimi lički. Se mi pa zdi, da smo na tem področju kar malce zaspali, saj se spomnim, da so nam že pred mnogimi leti obljubljali, da ni več daleč čas, ko se ne bo moškim več potrebno poditi za raznimi vaškimi Ančkami povprečnega videza in nevrotičnega značaja, ampak si bo vsak lahko privoščil klon Monike Beluš, ki ga boš imel za na lepše, plus še en ceneni klon kakšne domaćice Fate, ki ti bo prala, likala, kuhala in čistila WC školjko.

Ampak vse to se zdi danes še povsem enako oddaljena prihodnost, kot pred nekaj desetletji in v bistvu nismo naredili na tem področju še ničesar otipljivega, kar ima za posledico, da nam še vedno kraljujejo sitne Ančke. Zato se mi zdi smotrno, da si zastavimo manjše, lažje izvedljive cilje. In tako bi predlagal dva manjša genetska projketa, ki po moji laični oceni ne moreta biti ne vem kako zelo zahtevna.

Kot prvo predlagam razvoj rib brez kosti. Ribje koščice mi gredo res na živce, ker nikdar ne moreš biti tako pazljiv, da se ti katera ne zatakne v grlu. In če so lahko razvili razne mehkužce brez kosti,  kot so recimo kalamari, se bo dalo enako narediti upam tudi pri ribah. Na začetku bodo morda res delovale nekoliko rahitično, samo ščasoma se bodo, tako kot pri vseh ostalih genetskih mutacijah, morale prilagoditi na spremembo, ali pa bodo izumrle in z njimi bodo izumrle tudi vsem nam drage ribje plošče. Česar pa jasno nočemo.

Kot drug manjši laboratorijski praktikum iz področja genske modifikacije pa predlagam razvoj listavcev, ki jim jeseni ne bo odpadalo listje.

foto Onyx

Ne vem, morda sem res preveč picajzlast, samo jeseni me moti to odpadanje listja, čeprav so mi pa kar všeč jesenske barve. Ampak sigurno se bi dalo kako narediti, da listje jeseni ne bi tako masovno odpadalo in da bi ostalo lepo na drevesih čez zimo, do prihodnje pomladi. Zaradi mene lahko tudi z injekcijami boteksa.

Značke: ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: