Igralci v vrstah za iPhone

Sam sem velikokrat razmišljal, da če bi odprl kakšno trgovino ali kaj podobnega, kjer moraš pritegniti kupce in zanimanje, bi zanesljivo najel študente, da čakajo v vrsti že ure pred uradnim odprtjem (ali celo taborijo v šotorih) samo za to, da umetno ustvarim zanimanje. Pa to taktiko potem velja redno obnavljati ob kakšnih akcijah ali kaj podbnega, da te ljudje prehitro ne pozabijo. Nenazadnje, tudi če imaš recimo samo štand ob Ljubljanici za Novo leto hitro opaziš, da se vsi mimoidoči drenjajo okrog tistega, kjer je že tako največja gužva, pa čeprav večini sploh ni jasno, kaj tam prodajajo. Če je takšna gužva in naval, potem mora sigurno biti nekaj zanimivega. Ljudje kot ljudje pač, ki jih usmerja čredni nagon in tega se moraš kot trgovec zavedati in izkoristiti v svoj prid.

Nazadnje sem bil tako presenečen ob odprtju Hoferjevega diskonta na Mesarski (mimogrede, privlačno ime ulice), kjer so ljudje že od petih zjutraj čakali v vrsti in na posnetkih se je videla dooooolga kolona ljudi, kot  da bi šlo za posnetek ob Titovem pogrebu, ko so se vpisovali v žalno knjigo. Preprosto si ne znam predstavljati, da nekdo vstane ob treh , štirih ponoči in pride čakat v vrsto pred neko trgovino na svoj LCD televizor ali računalnik z Blu Ray pogonom, pri čemer pa morda doma komaj zbere skupaj za položnice. S tem, da je bila mislim da otvoritev na delovni dan in so tako morali vsi ti ljudje, če so v službi, tisti dan vzeti dopust ali bolniško.

Ali so bili v tem in podobnih primerih na delu čisto pravi potrošniki, ali pa je morda kdo zares najel ljudi, da čakajo v vrsti in s tem vsaj za en dan pride trgovina na naslovnice medijev in v poročila, ne vem, če bi sam odpiral trgovino, bi kot rečeno zanesljivo bilo tako. Samo priznal pa seveda ne bi.

Nisem pa izgleda edini, ki razmišlja v to smer.

Povsem enake taktike se je po poročanju medijev že avgusta 2008 poslužil Poljski mobilni operater  Orange, ko je začel prodajati 3G iPhone. Ker so se bali, da iPhone na Poljskem vendarle ne bo deležen take pozornosti, kot v ZDA in še kje, so enostavno najeli “igralce”, ki so odigrali vrste pred trgovino, kot da nestrpno čakajo, da pridejo do svojega modnega telefona. Sicer dvomim, da so bili to zares pravi, profesionalni igralci kakšnega državnega gledališča, verjetno prej kakšni naturščiki, študentje in brezposelni, ki jim pride prav vsak cent.

“It was a part of our marketing strategy, the concept was thought up at Orange Poland,” company representatives said. “The aim was to ‘warm up’ the atmosphere around the launch of the iPhone.” (vir)

Pa konec koncev ni to zame čisto nič drugače, kot če nekdo zobozdravniku potisne v roke 100 € ali še kaj bistveno več in nastopa potem ta v reklami za zobno pasto, kjer neprepričljivo zatrjuje, kako je nov revolucionaren dosežek znanstvenikov iz laboratorijev oh in sploh učinkovit ter kako so gnili zobje in karies sedaj končno premagani. Verjamem? Ne.

In če takole razmišljam naprej v tej smeri, ali ni povsem možno, da so bili tudi ljudje, ki so navdušeno pozdravljali Britansko kraljico Elizabeto II. na Tromostovju, morda samo plačani igralci oziroma vsaj vnaprej izbrani prostovoljci za kuliso fotografom in TV kameram? Ne. Verjetno ne. Upam da ne.

Preberi še
iPhobia (by Onyx)

Značke: , ,

2 komentarja to “Igralci v vrstah za iPhone”

  1. chef Says:

    Včasih imam občutek, da so tudi komentatorji novic na 24ur in Siol-u plačani.

  2. dr. Onyx Says:

    Chef, za Edija Pucerja sem skoraj prepričan, da ga imajo na plačilni listi. [Ups, ti si mislu komentatorje na internetu? Pred volitvami so gor sigurno ljudje, ki jih za komentarje plačujejo, ali so pa to totalni politični fanatiki.]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: